erzlot 298 #476 Napisano 21 Sierpnia 2017 Piękny nabytek, gratulacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #477 Napisano 21 Sierpnia 2017 Zegar jest śliczny i przepraszam za pytanie o zdjęcia odwrocia, ale ja zegarów już nie zbieram, bo nie potrafię odróżnić oryginału od kopii... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #478 Napisano 21 Sierpnia 2017 Możesz pokazać chociaż więcej detali mechanizmu? Kotwica. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #479 Napisano 21 Sierpnia 2017 Wstawię, muszę tylko wrócić do domu , zdejme zegar , zrobię plecy dla Kinola i mechanizm. Tu faktycznie warto pokazać kotwicę bo jest bardzo wysoko osadzona nad kołem wychwytowym. To wychwyt spoczynkowy Grahama długoramienny. Pierwszy raz widziałem taki w realu. Bardzo niewielki wychył wahadła.Znalazłem na razie taki szkic u Kazimierza Adlera.Jak ktoś chce jeszcze coś pooglądać i jakieś zdjęcie zrobić trzeba to prosze o zapotrzebowanie do 17-tej 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #480 Napisano 21 Sierpnia 2017 Mocowanie mechanizmu kosmiczne. Kupa kasy na pewno. Jest kasa, jest zabawa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #481 Napisano 21 Sierpnia 2017 Mocowanie mechanizmu kosmiczne. Kupa kasy na pewno. Jest kasa, jest zabawa.Nie jest nie znane, w domu mam podobne rozwiązanie i nie jest to kosmos cenowy. Miesięczny zegar jest miły w obsłudze. W dodatku urokliwy wiedeńczyk. pzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #482 Napisano 21 Sierpnia 2017 Ja nie widziałem takiego młody jestem może dlatego???? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #483 Napisano 21 Sierpnia 2017 Fakt, kosmos cenowy nie był ale też nie tani. Mieścił się w klasie. Za to stan dobry, zadbany, widać, że "przewisiał" spokojnie dwie wojny. Sanki były parę razy były odkręcane, delikatne poprawki politury. Szyby kitowane i widać, że chyba od bardzo dawna nie ruszane - kit stary wyschnięty na kamień, gdzieniegdzie drobne ubytki. Zawiesie na plecach nie ruszane chyba nigdy (śruby lekko zardzewiały i rdzą połączyły się z blachą - lekko tylko przetarłem oliwą). Człowiek na radochę jak trafi coś takiego ... wstaje o 5:30 i pierwsze co robisz to lecisz sprawdzić czy chodzi i wszystko ok , potem do WC ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #484 Napisano 21 Sierpnia 2017 Jest ciekawy resch remember miesięczny u sąsiadów z CZ zobaczymy może uda się kupić za rozsądną kwotę. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin_cobra 3 #485 Napisano 21 Sierpnia 2017 Ja mam pytanie z innej beczki, gdzie wy te wszystkie ciekawe zegary kupujecie? Bo większość zegarów, które pokazujecie na forum nie widziałem na serwisach ogłoszeniowych? Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #486 Napisano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Plecy w skrzyni to masyw, czy masyw z obłogiem od wewnątrz, czy masyw z fornirem od wewnątrz? No dobra, dodamy trochę dziegciu do tego miodu. Zaczniemy od wieszaka. Moim zdaniem wieszak jest nowy i na dodatek niestarannie zrobiony, został dorobiony prawdopodobnie przed sprzedażą.Jeżeli ktoś uważa że jest inaczej, to niech to udowodni lub przedstawi argumenty które potwierdzą jego powstanie w okresie około 1860 roku.Bo na ten okres została wstępnie ustalona data produkcji tego zegara. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #487 Napisano 21 Sierpnia 2017 Zastanawia mnie miejsce mocowania kołka sprężynki wahadła. Wygląda jakby był przestawiony w nowe miejsce. Naturalnym dla kołka wydaje się pozycja w centrum koła, a śruba mocująca w wolnym obecnie otworze. Sprężynka wahadła w zegarach wiedeńskich była stosunkowo długa i tak by mogło być. Tutaj mamy bardzo krótką sprężynkę, 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #488 Napisano 21 Sierpnia 2017 Na pewno płycina ... i co dalej żeby sprawdzić trzeba by ruszyć z 10 śrub - a tego nie zrobię . Wydaje się, że drzewo czereśni ... tak na 80%.Ale jest sposób . Na plecach o ile pamiętam jest sęk i z przodu też sprawdzę czy miejsce się pokrywa. Płycina lekko ciągnie po przekątnej w poprzek słojów co potwierdza moją teorię, ale oczywiście głowy nie dam.Wydaje mi się że może to być 10-11 mm płycina/ już prawie deska bez obłogu i forniru. Co do zawiesia - jasne zgadzam się - ze dwa tygodnie temu leżało jeszcze ze śrubami w roztworze kwasu siarkowego, a wcześniej na złomie , wycięte z resora fiata 126 ze szrotu w lipcu 2017... . Śruby po prababci, która pracowała jako nauczycielka we wiejskiej szkole pod Lwowem i dojeżdżała tramwajem, a nudząc się wykręciła parę z drewnianych siedzeń pod ... . Zgadzam się że śruby są młodsze bo babcia uczyła w latach 1911-1914. Uprzedzając potwierdzam że tramwaje elektryczne były we Lwowie od maja 1894. Chyba że to prababcia wykręciła jadąc do szkoły 1865 (tramwaj konny) i przekazała w spadku.Taką mam koncepcję ! i niech ktoś udowodni że to nie jest prawda... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #489 Napisano 21 Sierpnia 2017 Jest ciekawy resch remember miesięczny u sąsiadów z CZ zobaczymy może uda się kupić za rozsądną kwotę. Pozdrawiam Skoro już to piszesz to podrzuć linka 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #490 Napisano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Zastanawia mnie miejsce mocowania kołka sprężynki wahadła. Wygląda jakby był przestawiony w nowe miejsce. Naturalnym dla kołka wydaje się pozycja w centrum koła, a śruba mocująca w wolnym obecnie otworze. Sprężynka wahadła w zegarach wiedeńskich była stosunkowo długa i tak by mogło być. Tutaj mamy bardzo krótką sprężynkę, post-92919.jpgNo nie taka bardzo - ma w sumie dwa i pół centymetra wolnej sprężyny + zakucie buja się blisko na 1,8 cm ... Wygląda na starą (typ okucia) ale osobiście wątpię żeby sprężyna wytrzymała blisko 160 lat. Na razie po dobie chodzi bez zarzutu. Mnie to nie przeszkadza ... i tak go lubię.Ps taka koncepcja wg mnie jest możliwa. Mógł to zrobić sam tworzący zegar zegarmistrz , albo następca przy konserwacji, W sumie są dwa otwory pod kołek - drugi równo 1cm powyżej aktualnego. Ale widać że nie skorzystano z niego- wkręcono śrubę również, na potrzeby mocowania sanek do pleców. Dlaczego tego już się chyba nie dowiem. A może jest drugi egzemplarz gdzieś ... do porównania. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #491 Napisano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Co do zawiesia - jasne zgadzam się - ze dwa tygodnie temu leżało jeszcze ze śrubami w roztworze kwasu siarkowego, a wcześniej na złomie , wycięte z resora fiata 126 ze szrotu w lipcu 2017... . Śruby po prababci, która pracowała jako nauczycielka we wiejskiej szkole pod Lwowem i dojeżdżała tramwajem, a nudząc się wykręciła parę z drewnianych siedzeń pod ... . Zgadzam się że śruby są młodsze bo babcia uczyła w latach 1911-1914. Uprzedzając potwierdzam że tramwaje elektryczne były we Lwowie od maja 1894. Chyba że to prababcia wykręciła jadąc do szkoły 1865 (tramwaj konny) i przekazała w spadku.Taką mam koncepcję ! i niech ktoś udowodni że to nie jest prawda... Twoja koncepcja jest słuszna i myślę że bardzo mocno uwiarygadnia okres wyprodukowania tego wieszaka. Edit. Twoja koncepcja wielopokoleniowa też ma tu uzasadnienie. Myślę że najstarszy w tym zegarze jest mechanizm. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #492 Napisano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) No i pozamiatane ... kupiłem składaka z Austro Węgier z okresu CK i WRL i UE. Kogoś pominąłem - a kraje grupy Wyszechradzkiej ...(?) Trudno, tak los ...Jak dobrze pójdzie to może niedługo wtopię kolejny raz ... Ps. ale ładny składak no nie ? Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #493 Napisano 21 Sierpnia 2017 Panowie. Dysputy o cenach proszę prowadzić na PW 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #494 Napisano 21 Sierpnia 2017 Ok , pozwolę sobie zadowolić wszystkich. Najpierw Kiniol, a potem reszta zainteresowanych kolegów - lubię drewno to od niego zacznę .s'il vous plait : dodatkowe informacje :- zaciek na brodzie to moje niechlujstwo - wyczyszczę (politurka 7%)- może ktoś skojarzy napis ołówkiem ?- Plecy delikatnie wytarte z kurzu ...No i mechanizm ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #495 Napisano 21 Sierpnia 2017 Dziękuję nie mam pytań 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #496 Napisano 21 Sierpnia 2017 Don Pedro z krainy deszczowców ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #497 Napisano 21 Sierpnia 2017 Leszku, a co mam Ci powiedzieć, dzięki takim przypadkom przestałem interesować się zegarami wiszącymi z CK monarchii. Mój ma takie plecy... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #498 Napisano 21 Sierpnia 2017 Hm... No dobra, to ja jestem ślepy ... albo nie umiem wyciągać wniosków.Ok. nie zabije się z tego powodu. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #499 Napisano 21 Sierpnia 2017 Piękny zegar Leszku, gratuluję. 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #500 Napisano 21 Sierpnia 2017 Zwróć uwagę na rozłażące się narożniki skrzyni... wg. naszego znajomego konstruktora z Cieszyna są nie do podrobienia... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach