tarant 2974 #251 Napisano 13 Lutego 2013 A werk z "osprzętem" jest stary ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #252 Napisano 13 Lutego 2013 A werk z "osprzętem" jest stary ? ….jak najbardziej, wszystkie mechanizmy od tego gościa są stare, to dłuższy temat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #253 Napisano 13 Lutego 2013 Co sądzicie o takich zegarach, czy ujmą jest, mieć taki egzemplarz, czy egzemplarze w swoich zbiorach wiedząc, że to kopia? Nie jest ujma miec cos tak pieknego, w tak perfekcyjnym wykonaniu!Jesli bym mial odpowiedni/wyjatkowy mechanizm to na pewno zamowilbym taka skrzynie! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #254 Napisano 13 Lutego 2013 ….udało mi się przypadkiem znaleźć zdjęcia. Wygląda dobrze.Trochę się napracowałeś z tym zegarem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #255 Napisano 13 Lutego 2013 Wygląda dobrze.Trochę się napracowałeś z tym zegarem. Z tym może nie tyle, co z innym wiedeńczykiem, wstawiłem zdjęcie parę postów wcześniej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #256 Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Co sądzicie o takich zegarach, czy ujmą jest, mieć taki egzemplarz, czy egzemplarze w swoich zbiorach wiedząc, że to kopia? Ja osobiście jestem pozytywnego zdania, wiszą sobie na oddzielnej ścianie, pokazując je, mówię, to są kopie (praktycznie nie osiągalne), dodam, że zrobione na podstawie oryginałów no i też mają swoją wartość. Jakiś czas temu biłem się bardzo z myślami, czy nie kupić tego mechanizmu. Odpuściłem sobie. Chodziło o skrzynie, patrząc teraz , Twoja skrzynia pasowałaby do niego jak ulał. To byłby piękny zestaw z taką skrzynią.Dorobienie skrzyni do mechanizmu, starą techniką i jeszcze ze starego drewna nie jest w moim przekonaniu złe.Co robić z takimi mechanizmami?Jednak orginał, to orginał. Edytowane 13 Lutego 2013 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #257 Napisano 26 Lutego 2013 Pokażę jeszcze dwie kopie, nie, dlatego żeby przekonać do tych zegarów a dlatego, że coś trzeba robić z tymi pięknymi mechanizmami. Na oryginalne skrzynie, tej wielkości raczej się nie doczekają. Gotyk ma ponad 2 m, naciąg miesięczny, drugi 1, 50 m, też miesiąc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #258 Napisano 26 Lutego 2013 Tym mechanizmem chcę nawiązać do poprzednich postów. Czeka na skrzynię już parę lat u mnie. Okres druga ćwiartka XIX wieku. Mało prawdopodobne żebym trafił 170 letnią skrzynię a jak trafię to zegar i tak będzie po przeszczepach. I to są właśnie uroki kolekcjonerstwa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #259 Napisano 26 Lutego 2013 A nie kusiło Cię oprawić go we współczesnej skrzyni ? Szlachetne drewno, prosta konstrukcja, dużo szkła. Żadna kopia. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #260 Napisano 26 Lutego 2013 A nie kusiło Cię oprawić go we współczesnej skrzyni ? Szlachetne drewno, prosta konstrukcja, dużo szkła. Żadna kopia. Tak, myślałem o tym, ale jeszcze czekam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #261 Napisano 27 Lutego 2013 A może nie robić przeszczepu ani nowej formy konstrukcji, a wybrać / znaleźć sobie odpowiedni komplet mebli z tamtego okresu i zrobić do niego odpowiednią skrzynkę.Najlepiej z materiałów również z tamtego okresu... to nie jest aż tak trudne 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #262 Napisano 27 Lutego 2013 Widze ze go kupiles juz w wersji do powieszenia na sciane - ktos go barbarzynsko przystosowal do wiszenia na scianie.Ja podaje 3 - opcje:- zakryc mechanizm z kozdej ze stron ramkami mosieznymi z fazowanym szklem.Oprzec konstrucje na dolnej polce lub tych bolcach aby dodatkowo nie ingerowac w mechanizm.Bedzie wygladal jak teraz tylko zabespieczysz przed brudzeniem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #263 Napisano 27 Lutego 2013 A może nie robić przeszczepu ani nowej formy konstrukcji, a wybrać / znaleźć sobie odpowiedni komplet mebli z tamtego okresu i zrobić do niego odpowiednią skrzynkę.Najlepiej z materiałów również z tamtego okresu... to nie jest aż tak trudne Ale "to już było". Lub raczej - zdarza się często. A widziałeś kiedyś stary mechanizm w nowoczesnej, dobrej klasy skrzyni ? Ja nie. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #264 Napisano 27 Lutego 2013 Widze ze go kupiles juz w wersji do powieszenia na sciane - ktos go barbarzynsko przystosowal do wiszenia na scianie.Ja podaje 3 - opcje:- zakryc mechanizm z kozdej ze stron ramkami mosieznymi z fazowanym szklem.Oprzec konstrucje na dolnej polce lub tych bolcach aby dodatkowo nie ingerowac w mechanizm.Bedzie wygladal jak teraz tylko zabespieczysz przed brudzeniem. Ulan, przy mechanizmie nie było żadnych ingerencji. Przy tych mechanizmach z tego okresu takie rozwiązania były. Te bolce, o których piszesz w późniejszym okresie były nawet regulowane tak jak pionizery. Mostek kotwicy spełniał trzy funkcje, służył do wieszania mechanizmu, jako wieszak dla wahadła (tu akurat wahadło na nitce, prawidłowo dla tego okresu, ale to nie reguła) no i do montażu kotwicy. pozdr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #265 Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Ale "to już było". Lub raczej - zdarza się często. A widziałeś kiedyś stary mechanizm w nowoczesnej, dobrej klasy skrzyni ? Ja nie. Ale "to już było" Albo inaczej - powstało wiele form skrzynek, ale czy powstała już ta najlepsza w danym stylu ? A teraz trochę z : Wiesz, że jestem na etapie steampunk, ale się z tym nie wychylam by nie zostać ukamienowanym . Cóż - przyjdzie mi chyba być jednym z pierwszych dbających nie tylko o formę ale i o treść w tym trendzie Zdaję sobie sprawę, że nie będę zrozumiany i narażony na szyderstwa, obelgi i nienawiść ( to wszystko oczywiście z powodu zazdrości ) .Ale "treść" w steampunk'u to wyzwanie dla prawdziwego mężczyzny ( bo póki co w 95% treść jest fikcją ) Edytowane 27 Lutego 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #266 Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Ulan. Elsner i Petrowitz przenieśli do wnętrza skrzyni "ludową" konstrukcję typu Brettluhr, modną na przełomie XVIII i XIX wieku. Jak również uparcie stosowali anachroniczny napęd liną bez końca Huygensa. I dlatego są wielcy Wiener-8Tage-Brettluhr.pdf Edytowane 27 Lutego 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #267 Napisano 27 Lutego 2013 Ulan. Elsner i Petrowitz przenieśli do wnętrza skrzyni "ludową" konstrukcję typu Brettluhr, modną na przełomie XVIII i XIX wieku. Jak również uparcie stosowali anachroniczny napęd liną bez końca Huygensa. I dlatego są wielcy Wiener-8Tage-Brettluhr.pdf A! Nie zauwazylem ze jest to naped bez konca,Znam ta konstrukcje - nawet byly wystawiane jakies na allegro i ebayu.Zmylil mnie ten wspolny mostek kotwicy i mocowania wahadla oraz sposob osadzenia pretow.No tym bardziej dalbym te szklane ramki i zostawil wszystko na widoku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #268 Napisano 5 Marca 2013 Skrzynia zegara na pierwszy rzut oka nie wygląda na starą jak jest w rzeczywistości. Chociaż mazerunek może coś sugerować, ale jednak forma skrzyni wydaje się temu przeczyć. Dopiero jak mechanizm trzymam w ręku, nabieram szacunku do tego zegara. Poprzedni właściciel bez znajomości tematu, dorobił freiburgską brodę, no i trzeba będzie to zmienić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #269 Napisano 5 Marca 2013 Coś tam na tej koronie jeszcze chyba było? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #270 Napisano 5 Marca 2013 Coś tam na tej koronie jeszcze chyba było? ……brakuje listwy półokrągłej no i tu gdzie, ( nazwę to koło sterowe), brakuje drewnianego kółka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #271 Napisano 5 Marca 2013 ……brakuje listwy półokrągłej no i tu gdzie, ( nazwę to koło sterowe), brakuje drewnianego kółka. To pikuś dla Ciebie.Wahadło dużo daje temu zegarowi, patrząc na niego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #272 Napisano 6 Marca 2013 Piękne te zegary.Czy dało by radę z kierunku kolekcjonerskiego / stolarskiego zboczyć trochę w zegarmistrzowski i pooglądać mechanizmy ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #273 Napisano 6 Marca 2013 Piękne te zegary.Czy dało by radę z kierunku kolekcjonerskiego / stolarskiego zboczyć trochę w zegarmistrzowski i pooglądać mechanizmy ? ....następnym razem się postaram 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #274 Napisano 6 Marca 2013 Wahadlo, szczegolnie regulacja - super.To co jest oryginalne jest w dobrym stanie - wiec chyba bedziesz tylko odswiezal.Tylko nowe elementy "dobarwic" do reszty.Masz dar do wynajdowania charakternych zegarow! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #275 Napisano 8 Marca 2013 Nie mogę się oprzeć wrażeniu że to podróba.....Może dlatego że z Węgier..... Popatrzcie na zębniki.....Dawno nie widziałem w mechaniźmie zębników........ Anglicy mówią na nie "lantern pinions" wyleciało mi z głowy jak się takie zębniki określa po polsku. Tak to jest kruca bomba jak się czyta angielskie książki o zegarach.Terminologia mi sie miesza....sorry. http://www.ebay.pl/itm/321080327208?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach