Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kiniol

Zegary z monarchii austro-węgierskiej

Rekomendowane odpowiedzi

Kol. lusyk, chętnie zobaczyłbym spodnią stronę tej zdobionej soczewki. A bęben jest gładki?

Nie widzę powodu, aby grawer uznawać za późniejszy w stosunku do mechanizmu. Tutaj podobny motyw kwiatów i piór w zegarze raczej wcześniejszym (eksponat z Muzeum Zegarów w Wiedniu). Przy okazji: która godzina?

post-22303-0-20398700-1399415570_thumb.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jutro zrobię zdjęcie, bo dzisiaj mnie z aparatem pogonią i będę musiał z psem w budzie spać. Soczewka wahadła jest wiedeńska skręcana na dwie śrubki. Bęben jest gładki. A godzina za pięć w pół do sześć po ósmej.

Dnia 7 roku pańskiego 1835 godz. czternasta trzydzieści siedem.

Edytowane przez lusyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro zrobię zdjęcie, bo dzisiaj mnie z aparatem pogonią i będę musiał z psem w budzie spać. Soczewka wahadła jest wiedeńska skręcana na dwie śrubki.

Jeśli soczewka jest zkręcana na dwie śrubki, to zmienia postać rzeczy. Taki sposób skręcania soczewek wahadła już sam je datuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cześć,

Lusyk - ale dałeś ( dajesz :) ) czadu!

Oczywiście dla mnie najpiękniejszy jest ten dlugi chodzik. Wyjątkowe proporcje i ta prostota. Mniam!

Odniosę się do 3 zegarów "podobnych do C.Wolluhm".

Ten 1 -szy ma b.b. podobna skrzynie, ale mechanizm zupełnie nie.

Najbardziej podobny mechanizm do wspomnianego C. Wolluhm ma 3 - ci zegar , ten ze skręcanymi płytami, ale tez nie jest taki sam. Wskazówki takie same.

Zdaje się, ze datowanie jest OK, bardziej możne w kierunku 2 polowy niz 1 szej XIX w, i to wnoszę raczej po stylu skrzyń, nie mechanizmów.

Ale przecież o to się nie spieramy.

Ponieważ zegary chodzą parami :) (albo transportami), popatrzcie tutaj:

https://plus.google.com/u/0/photos/101643811603197206925/albums/6000237662511510113?authkey=CMKDvpO3p_28sgE

Taki sam mechanizm jak 1-szy (ten podobny do C.Wolluhm tylko ze skrzyni).

Zwrocie uwagę na wahadło, z oby stron mosiężne, lutowane.

Cały zegar jest dla mnie tajemnica, o której nie wiem co sadzić. Co tu jest oryginalne a co nie...

Mechanizm i wahadło to komplet, podkład tarczy ok, tarcza oczywiście była wymieniana (pomalowana blacha aluminiowa ),

Bezel oryginalny ( czy taki sam wzór jak w Lusykowym?), wskazowki pasuja stylistycznie - ale mam wątpliwości, bo są za ...prymitywne ( to takie odczucie, jak rozbiorę mech, będę wiedział, obecnie brak miejsca na stole). Bloczek wtórny, waga chyba tez.

Skrzynia - drzwiczki - myślę, ze są z czasów, gdy powstał zegar, wykonane do tego zegara, proporcje pasuje (tarcza 20 cm). Gips twardy, odlany na podkładzie drewnianym.

Drewno podkładu stare.  Drzwiczki tak profilowane, ze wchodzą zacięciami w skrzynie. Pioniery inwencja twórcza. Meduza dodana później.

Skrzynka - tył,  tu sam nie wiem, wykonana dość solidnie, z b. twardego drewna, ciężkiego. Ścianki cienkie, narożniki łączone jak w szufladach :),

Plecy stare, przynajmniej tak wyglądają od tylu, są nawet jakieś napisy wykonane ołówkiem.

Najbardziej dziwi mnie to, ze z boku skrzynia jest bardzo widoczna, obrys drzwiczek nie zakrywa boków.

Z drugiej strony nie wyobrażam sobie innego kształtu, możne tylko lepiej by wyglądała z lukiem u góry. Jednak ten kształt pasuje do profilu zaciec na drzwiczkach.

Zawiasy stare, pierwszy raz widzę 3 sztuki, ale może dlatego ze drzwiczki są ciężkie?

Nie odwodzę od zegarow Lusyka, zwracam uwagę na inna skrzynie, inne wykonanie, materiał. Taki sam mechanizm, inne wahadła.

Rożni zegarmistrze/producenci zegarów kupowali najbliżej dostępne mechanizmy i składali co się dało. Sami wykonywali osprzęt lub brali w kompletach.

Mechanizm w moim "dziwaku" szacowałem na końcówkę 1 szej polowy XIX w. Ale teraz sam nie wiem. 

Czy to ważne...?

Edytowane przez Ulan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Lusyk - ale dałeś ( dajesz :) ) czadu!

Oczywiście dla mnie najpiękniejszy jest ten dlugi chodzik. Wyjątkowe proporcje i ta prostota. Mniam!

Odniosę się do 3 zegarów "podobnych do C.Wolluhm".

Ten 1 -szy ma b.b. podobna skrzynie, ale mechanizm zupełnie nie.

Najbardziej podobny mechanizm do wspomnianego C. Wolluhm ma 3 - ci zegar , ten ze skręcanymi płytami, ale tez nie jest taki sam. Wskazówki takie same.

Zdaje się, ze datowanie jest OK, bardziej możne w kierunku 2 polowy niz 1 szej XIX w, i to wnoszę raczej po stylu skrzyń, nie mechanizmów.

Ale przecież o to się nie spieramy.

Ponieważ zegary chodzą parami :) (albo transportami), popatrzcie tutaj:

https://plus.google.com/u/0/photos/101643811603197206925/albums/6000237662511510113?authkey=CMKDvpO3p_28sgE

Taki sam mechanizm jak 1-szy (ten podobny do C.Wolluhm tylko ze skrzyni).

Zwrocie uwagę na wahadło, z oby stron mosiężne, lutowane.

Cały zegar jest dla mnie tajemnica, o której nie wiem co sadzić. Co tu jest oryginalne a co nie...

Mechanizm i wahadło to komplet, podkład tarczy ok, tarcza oczywiście była wymieniana (pomalowana blacha aluminiowa ),

Bezel oryginalny ( czy taki sam wzór jak w Lusykowym?), wskazowki pasuja stylistycznie - ale mam wątpliwości, bo są za ...prymitywne ( to takie odczucie, jak rozbiorę mech, będę wiedział, obecnie brak miejsca na stole). Bloczek wtórny, waga chyba tez.

Skrzynia - drzwiczki - myślę, ze są z czasów, gdy powstał zegar, wykonane do tego zegara, proporcje pasuje (tarcza 20 cm). Gips twardy, odlany na podkładzie drewnianym.

Drewno podkładu stare.  Drzwiczki tak profilowane, ze wchodzą zacięciami w skrzynie. Pioniery inwencja twórcza. Meduza dodana później.

Skrzynka - tył,  tu sam nie wiem, wykonana dość solidnie, z b. twardego drewna, ciężkiego. Ścianki cienkie, narożniki łączone jak w szufladach :),

Plecy stare, przynajmniej tak wyglądają od tylu, są nawet jakieś napisy wykonane ołówkiem.

Najbardziej dziwi mnie to, ze z boku skrzynia jest bardzo widoczna, obrys drzwiczek nie zakrywa boków.

Z drugiej strony nie wyobrażam sobie innego kształtu, możne tylko lepiej by wyglądała z lukiem u góry. Jednak ten kształt pasuje do profilu zaciec na drzwiczkach.

Zawiasy stare, pierwszy raz widzę 3 sztuki, ale może dlatego ze drzwiczki są ciężkie?

Nie odwodzę od zegarow Lusyka, zwracam uwagę na inna skrzynie, inne wykonanie, materiał. Taki sam mechanizm, inne wahadła.

Rożni zegarmistrze/producenci zegarów kupowali najbliżej dostępne mechanizmy i składali co się dało. Sami wykonywali osprzęt lub brali w kompletach.

Mechanizm w moim "dziwaku" szacowałem na końcówkę 1 szej polowy XIX w. Ale teraz sam nie wiem. 

Czy to ważne...?

tajemniczy don Pedro...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ulan wskazówki są ok. przy jednym z moich są takie same. Średnica soczewki wahadła nie ma 15 cm to tak na oko. Waga wys. 8/8, 5 cm waga wagi 1, 14 kg 1, 18 kg pokazane na zdjęciu

Obiecane wcześniej zdjęcie soczewki wahadła. Pozwoliłem sobie zrobić zdjęcie rolki, albo miał sokoli wzrok, albo grawerował przez lupę, nawet ucho rolki.

post-23969-0-40783000-1399577213_thumb.jpg

post-23969-0-42086800-1399577228_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie powinienem pisać więcej, ale po nowych zdjęciach należy sprostować to, co się źle określiło.

Wycofuję te secesyjne wzory wahadła . Brak symetrii jest wyraźny.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Ladny, gleboki grawer.

Najbardziej mi sie podoba dekielek wagi oraz caly bloczek.

Lusyk - dzieki za info o wskazowkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten grawer mógł być wykonany na indywidualne życzenie kupującego zegar.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem jeszcze jeden zegar „ z serii” pokazanej wcześniej. Inny rodzaj mechanizmu, prawdopodobnie niemiecki. Ciekawostką jest wiedeński wieszak mechanizmu stosowany na początku XIX wieku, tutaj nieco zmodernizowany.

post-23969-0-55715900-1400006643_thumb.jpg

post-23969-0-62800900-1400006654_thumb.jpg

post-23969-0-30020100-1400006672_thumb.jpg

post-23969-0-62301700-1400006716_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny Leszku. Poszperaj jeszcze coś podobnego znajdziesz  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To górne zawieszenie i trzy punkty oparcia/zaczepienia są zapożyczone z brettluhr-ów jeszcze, ale "ewolucyjnie" stoją wyżej niż wczesne konstrukcje Elsnera i Petrovitsa.

post-6402-0-59556200-1400011110.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To górne zawieszenie i trzy punkty oparcia/zaczepienia są zapożyczone z brettluhr-ów jeszcze, ale "ewolucyjnie" stoją wyżej niż wczesne konstrukcje Elsnera i Petrovitsa.

attachicon.gif972_818961_5.jpg

Ale pewnie wolałbyś te wcześniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak patrzę na to rodzeństwo mam wrażenie, że powstało w jednej stolarni?

Zamówione mają jednakowe czapeczki.

post-23969-0-63086200-1400264082_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają czapeczki ale w plecy im zimno na kafelkach :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak brody maja inne!

Fajne zdjecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dwa ostatnie nabytki z ubiegłego tygodnia. Oba na wahadło 80 cm. Z okresu późny biedermeier 1850 rok. Kwadrans w obłogu palisander, intarsjowany. Brak korony i dolnej sterczyny, ale już zrobione. Drugi miesiąc w obłogu jesionowym, intarsjowany, brak korony.

post-23969-0-08072000-1402859252_thumb.jpg

post-23969-0-23104300-1402859264_thumb.jpg

post-23969-0-24250200-1402859282_thumb.jpg

post-23969-0-42134400-1402859297_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję, zwłaszcza chodzika. Klasa!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ już tu mamy kilka prawie identycznych, to wrzucam ostatni nabytek. Wskazówka minutowa z odłamanym ogonem, sekundowa missing, szkło chropowate i dziwne, MPZ działa jak szalony, soczewka skręcana. U góry jakieś ślady po zamocowanej koronie (stalowe bolce), ale nic nie zostało. Żadnych ozdób na drzwiach, brak śladów. Stara politura na całości.

Ciekawostka- warkocze są częścią skrzyni, a nie drzwi.

post-39092-0-00747500-1438809159_thumb.jpg

post-39092-0-75502300-1438809170_thumb.jpg

post-39092-0-61525200-1438809185_thumb.jpg

Edytowane przez fibo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi