LESKOS 3470 #776 Napisano 22 Kwietnia 2018 ...i dalej, nabieramy kształtu skrzyni... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #777 Napisano 22 Kwietnia 2018 ...i dalej, nabieramy kształtu skrzyni... Ojjj , pięknie to będzie !!! Już to widzę w wyobraźni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #778 Napisano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) No i powoli skrzynia się scala jeszcze dzień pracy nad powłoką (trzeba lekko zmatowić ) i zakładamy szyby i zaczniemy montaż ...Ps trzeba jeszcze pomyślec nad koroną i piętką , bo ślady po ... Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #779 Napisano 25 Kwietnia 2018 ...i do przodu ...Muszę odtworzyć zawieszkę do wahadła. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #780 Napisano 25 Kwietnia 2018 No i poszedł do ruchu... idzie na wadze 950 gram. Jutro szyby i kosmetyka. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #781 Napisano 25 Kwietnia 2018 Gratulacje. Bardzo fajnie to zrobiłeś. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #782 Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) No i podsumowująco... w zasadzie koniec. Szyby założone, waga chyba optymalna na 700g nie chciał iść. Chyba wahadło ma dość ciężką soczewkę, a waga 700g daje za mały moment na kole krokowym i zegar powoli się "wygasza" . Przy testach na lżejszym wahadle szedł z 700g.Zastanawiam się czy uzupełnić koronę. Miał na pewno, bo są ślady po trzech stalowych mocowaniach. Piętka też była. Poszukam jakiegoś zbliżonego, a może koledzy mają podobne z jakimś wzorem korony i piętki ? Będę wdzięczny za podpowiedź ... Ps. Czas na następny ... Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #783 Napisano 26 Kwietnia 2018 Zegar zrobiłeś jak zwykle bardzo ładnie i rzetelnie, podziel się koncepcjami na piętkę i koronę, bo mam ze cztery takie skrzynki gołe niestety. Czy oni te sterczyny z koronami żarli? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #784 Napisano 26 Kwietnia 2018 Sterczyny wypadały, a korony zżerało robactwo albo rozkładało się spoiwo w różnego rodzaju masach... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #785 Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) ...dzięki ale aż tak dobrze nie jest co do korony to myślę nad czymś takim... Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #786 Napisano 26 Kwietnia 2018 Góra bardzo ładna, a dół- dla Ciebie pewnie będzie ok, moje są o 15- 20 lat młodsze (chyba) i już by mi bardziej pasowało coś toczonego... Jakbyś rozrysował kiedyś koronę, to daj znać, proszę. Naprawdę zgrabna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #787 Napisano 26 Kwietnia 2018 Góra bardzo ładna, a dół- dla Ciebie pewnie będzie ok, moje są o 15- 20 lat młodsze (chyba) i już by mi bardziej pasowało coś toczonego... Jakbyś rozrysował kiedyś koronę, to daj znać, proszę. Naprawdę zgrabna. ok, postaram się 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #788 Napisano 26 Kwietnia 2018 Mało jest źródeł z tymi detalami... Trudna sprawa. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #789 Napisano 26 Kwietnia 2018 Kilka się znajdzie w książkach Kochavera i Ortenburgera. Zakładając, że tamtejsze korony są autentyczne Tak czy inaczej. Obecna mi się podoba. A jak nie - trzy gwoździki długo oporu stawiać nie będą 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #790 Napisano 26 Kwietnia 2018 No wiem, praktycznie internet , internet, internet ..Od ponad roku "kradnę" pomysły z wystawianych zdjęć, zebrałem około 50 typów koron. Ale rzadko udaje się coś dopasować... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #791 Napisano 26 Kwietnia 2018 Nie znam sygnatury. Może ktoś z kolegów miał styczność? JGP&S 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #792 Napisano 26 Kwietnia 2018 Sygnatura na gongu jest na 99% sygnaturą producenta gongów 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #793 Napisano 26 Kwietnia 2018 Ok dzięki. Fakt..późno i głowa słabo mi pracuję. Chód zegara tylko 3 dni.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #794 Napisano 27 Kwietnia 2018 Jeszcze takie mi się podobają, ale chyba nie do tego ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #795 Napisano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) No tak, dwa dni wolnego , trzeba było coś robić , więc zabrałem się za kolejny. Żeby nie przynudzać, co robiłem i jak , efekt prawie końcowy. Tym razem chodzik pełna tarcza. całkiem zgrabnie się prezentuje ... Tym razem skrzynia tylko umyta i zakonserwowana cieniutko woskiem . Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #796 Napisano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) No i skończyłem , sterczyny uzupełnione , szyba też, bardzo ładnie i równo idzie, choć wahadło lekkie jak piórko - tylko jednostronnie lacha mosiężna. Dodaje zdjęcie werku i końcowe zegara (szyba odbija... ) Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #797 Napisano 1 Maja 2018 Jak oceniasz wiek i styl tej skrzyni? Ja odbieram ją jako protoplastę stylu serpentine, z początku lat 50. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #798 Napisano 1 Maja 2018 (edytowane) Dokładnie tak, matka serpentyny, widoczne powiązania. Też mi się tak wydaje co do wieku. Czytałem na ten temat (stylów zegarów) biuletynie NAWCC z VI 1999 r. Piszą o momencie przejściowym po 1848 roku. Pojawiają się wtedy pierwsze zdobienia prostych skrzyń biedermeierowskich delikatnymi liniami serpentynowymi. Wydaje mi się że to może być to. Ps.Ciekawą informację pokrywająca się z w/w artykułem znalazłem tu: https://www.snclocks.com/TechnicalInformation/Vienna-Regulator-Tutorial/i-XG5LpjSihttp://www.vienna-regulators.com/vienna-styles/ Edytowane 1 Maja 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #799 Napisano 1 Maja 2018 Lekki prześwit u góry tarczy ze skrzynką to efekt zdjęcia? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #800 Napisano 1 Maja 2018 (edytowane) Fizycznie jest około 0,5 cm. Ale zegar był głębiej wsunięty, zdjęcie od dołu. Nie mam nie mam za dużo miejsca przy oknie(uciekałem od cienia i refleksu), stąd efekt, ale minimalna szpara jest. No proszę jaki detektyw . Mogłem pogrubić deseczkę montażową (bo i tak chyba wtórna ) ale mi to nie przeszkadzało ... Edytowane 1 Maja 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach