LESKOS 3470 #1351 Napisano 25 Maja 2019 Zapewne, zegary ma wiele wspólnych cech w tym styl grafiki , wskazówki, sposób podziału tarczy. Sam zamysł zamieszczania tabliczki z informacją o sprzedawcy bądź zegarmistrzu był dość popularny w zegarach z metalową tarczą . Inny jest typ montażu w skrzyni, ale to naturalne, bo ten jest kwadransowy.Myślę że cechą wspólną jest to że oba wyprodukowane były w warsztatach Wiedeńskich producentów. Tyle można powiedzieć na prawie 100%Ciekawa jest też soczewka wahadła . Wzory Resch'owe sposobu jej przesuwania w okuciu , ma patyku ? Chyba tak... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1352 Napisano 25 Maja 2019 A to gięcie blachy soczewki to moda FG i sąsiadów Karlstein obstawiam.A jak okucia góry patyczka wyglądają? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szadziewski 0 #1353 Napisano 25 Maja 2019 Nie wiem jak się poruszać na forum i jak zadać pytanie. W związku z tym pytanie zadam w odpowiedzi.Mam od niedawna zegar kwadransowy wiedeński z odlewanym bewzelem ze skrzynią w stylu bidermayer. Wagi nie schodzą równo. Godzinowa jest 3x wolniejsza od dwóch pozostałych schodzących razem. Czy tak jest w pewnych mechanizmach z tego okresu, czy mam niezborny składak?Z poważaniem,Szadziewski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1354 Napisano 25 Maja 2019 A to gięcie blachy soczewki to moda FG i sąsiadów Karlstein obstawiam.A jak okucia góry patyczka wyglądają? no tak , chyba nigdy nie ruszane ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1355 Napisano 25 Maja 2019 No tak, to przeczuwałem.Nie wiem jak się poruszać na forum i jak zadać pytanie. W związku z tym pytanie zadam w odpowiedzi.Mam od niedawna zegar kwadransowy wiedeński z odlewanym bewzelem ze skrzynią w stylu bidermayer. Wagi nie schodzą równo. Godzinowa jest 3x wolniejsza od dwóch pozostałych schodzących razem. Czy tak jest w pewnych mechanizmach z tego okresu, czy mam niezborny składak?Z poważaniem,Szadziewski To nie jest normalne. Ale dlaczego - nie da się na podstawie tego opisu coś określić. Zdjęcia mechanizmu (i reszty)... Mniejsza o odlewany bezel. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1356 Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) ? czyli ? (sorki dzisiaj słabo kumaty jestem ... )M&Sohn Karlstein ? Nie wiem jak się poruszać na forum i jak zadać pytanie. W związku z tym pytanie zadam w odpowiedzi.Mam od niedawna zegar kwadransowy wiedeński z odlewanym bewzelem ze skrzynią w stylu bidermayer. Wagi nie schodzą równo. Godzinowa jest 3x wolniejsza od dwóch pozostałych schodzących razem. Czy tak jest w pewnych mechanizmach z tego okresu, czy mam niezborny składak?Z poważaniem,SzadziewskiCześć , aby Ci pomóc najpierw zegar musi być przynajmniej zidentyfikowany. Pod tym linkiem znajdziesz co trzeba pokazać.http://zegarkiclub.pl/forum/topic/48800-identyfikacja-zegar%C3%B3w-jak-zada%C4%87-pytanie-aby-otrzyma%C4%87-odpowiedzi/ pozdrawiam Edytowane 25 Maja 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1357 Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) ? czyli ? (sorki dzisiaj słabo kumaty jestem ... )M&Sohn Karlstein ? Tak całkiem to nie wiem. Pfeil, wczesny FG (jeszcze przed wprowadzeniem numeracji) - mniej prawdopodobne. Ci, co przejęli interes FG w Karlsteinie, kiedy FG przenieśli cię z produkcją do Teschen. I to ostatnie najbardziej, bo takie tarcze to już zaawansowane lata 90. Może i M&S, ale za mało znam i pamiętam ich wyroby. Edytowane 25 Maja 2019 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1358 Napisano 25 Maja 2019 Ok wielkie dzieki Piotrze, to już coś trzeba szukać dalej może się jeszcze coś wyjaśni . Mam czas, zegar musi znaleźć swoje miejsce i chyba znajdzie . Najważniejsze że żonie się nawet podoba o dziwo, co jest dobrą wróżbą na długie lata wiszenia na ścianie ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1359 Napisano 26 Maja 2019 Nie wiem jak się poruszać na forum i jak zadać pytanie. W związku z tym pytanie zadam w odpowiedzi.Mam od niedawna zegar kwadransowy wiedeński z odlewanym bewzelem ze skrzynią w stylu bidermayer. Wagi nie schodzą równo. Godzinowa jest 3x wolniejsza od dwóch pozostałych schodzących razem. Czy tak jest w pewnych mechanizmach z tego okresu, czy mam niezborny składak?Z poważaniem,SzadziewskiW żadnym wypadku to nie jest poprawne zjawisko. Wagi w tych zegarach powinny opadać jednakowo . Prawdopodobnie są zamienione wieńce bębnów napędowych. Obstawiam że wieniec bębna kwadransow został zamieniony z wieńcem chodu. Albo wieniec chodu jest nie oryginalny. Wiele razy spotkałem się z takim przypadkiem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1360 Napisano 26 Maja 2019 (edytowane) A przy każdym kwadransie wybija też godzinę? Czy tylko o pełnej? Edytowane 26 Maja 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szadziewski 0 #1361 Napisano 26 Maja 2019 Dziękuję za odpowiedzi. Załączam fotografie zegara. Zegar chodzi bardzo dokładnie, Wagi od chodu i kwadransów idą równo, zostaje jedynie waga godzinowa. Popatrzyłem na bębny, wszystkie są jednakowej grubości. Wiatraczki z jakiegoś powodu są zmniejszone, Może to ma wpływ na wolne schodzenie wagi godzinowej? Zegar wybija pełne godziny oraz 1, 2, 3, 4 kwadranse. Proszę o ocenę wieku tego zegaraPozdrawiam,Ryszard Szadziewski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1362 Napisano 26 Maja 2019 Ale czy po każdym z kwadransów wybita zostaje godzina?Lata 60-70 mniej więcej. Wskazówki wtórne, odlewany bezel raczej też. To już nie jest biedermeier, nazwijmy ten styl "transitional". 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1363 Napisano 26 Maja 2019 Czyli wyglada na to, ze nie wybija godzin po kwadransach... Ktos sie wkurzyl... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szadziewski 0 #1364 Napisano 26 Maja 2019 Ten zegar wybija tylko pełne godziny po czterech uderzeniach kwadransowych.Pozdrawiam,Ryszard Szadziewski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1365 Napisano 26 Maja 2019 No to jest uszkodzony. Po każdym z kwadransów powinien wybić odpowiednią ilość godzin. Jeżeli tego nie robi - waga się nie opuszcza równo z pozostałymi. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #1366 Napisano 26 Maja 2019 Ja miałem podobne objawy w wiedeńskim "ramiaku". Chociaż on był z napędem na 3 sprężyny (nie wagi). Naprawił mi to zegarmistrz z Katowic z pomocą/ doradztwem kolegi "leskosa". Ułamana była jakaś wajcha łącząca/pośrednicząca między kwadransami a godzinami. Teraz bije liczbę godzin po każdym kwadransie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1367 Napisano 26 Maja 2019 (edytowane) Ktos to zrobil celowo, bo byl na skraju szalenstwa... Z tymi kwadransami mozna ocipiec... Edytowane 26 Maja 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1368 Napisano 26 Maja 2019 Ktoś go trochę chciał uciszyć. Właściwie nie jest to jakaś bardzo poważna usterka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1369 Napisano 26 Maja 2019 Tutaj dość ostro widać jak to działa. Jeden kwadransowy (na chodzie) można znieść. Np. w przedpokoju W Reschach można wyłączyć bicie, mają do tego dźwignię na tarczy. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1370 Napisano 26 Maja 2019 No ja was nie rozumiem z tym "ocipieniem" U mnie wszystkie cztery kwadranse chodzą. Trzy w zegarowni , jeden na klatce schodowej ... i ani mnie ani o dziwo żonie ... (no przesadziłem troszkę z żoną - żonie ociupinkę) nie przeszkadza ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1371 Napisano 26 Maja 2019 Bo może już słabiej słyszysz, co? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1372 Napisano 26 Maja 2019 Nie mam jeszcze trójwagowego, ale wisi jedna ogromna sprężyna z wymuszonym kwadransem. Firmy RSM. Tłucze co 15 minut Westminister, a o pełnej godzinie wszystko na raz. I tego już nawet moja Najlepsza Żona nie wytrzymuje. Twierdzi, że się za bardzo panoszy i w związku z tym tylko na okoliczność Nowego Roku go nieśmiało uruchamiam. No fakt- jest skubany pozbawiony finezji, nawet pies się wtedy podrywa . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1373 Napisano 26 Maja 2019 Bo może już słabiej słyszysz, co? No całe życie słabiej słyszę (30%utraty słuchu na lewe ucho) , ale to kwestia przyzwyczajenia. Myślę jednak że to nie to.W pierwszym naszym wspólnym mieszkaniu z żoną (na parterze ) mieliśmy przejeżdżający tramwaj 1m od ściany sypialni (regularnie co 15 minut z ludźmi do huty i kopalni). Nie spaliśmy pierwszej nocy. Po roku zapomnieliśmy, że jest linia . Po zmianie mieszkania, po czterech latach, też nie spaliśmy pierwszej nocy ... cisza nam dzwoniła w uszach ... Nie mam jeszcze trójwagowego, ale wisi jedna ogromna sprężyna z wymuszonym kwadransem. Firmy RSM. Tłucze co 15 minut Westminister, a o pełnej godzinie wszystko na raz. I tego już nawet moja Najlepsza Żona nie wytrzymuje. Twierdzi, że się za bardzo panoszy i w związku z tym tylko na okoliczność Nowego Roku go nieśmiało uruchamiam. No fakt- jest skubany pozbawiony finezji, nawet pies się wtedy podrywa .Zapomniałem, kominkowego westministera nie nakręcam. Wytrzymałem z nim miesiąc "i chwatit" ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1374 Napisano 26 Maja 2019 (edytowane) No jest to kwestia przyzwyczajenia... To raczej pewne... Edytowane 26 Maja 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1375 Napisano 26 Maja 2019 (edytowane) Pierwsza rzecz zrobiona przy "maszkaronie" - zamek wyczyszczony naprawiony, klucz dorobiony . Pracuje i czeka na cała resztę Początki mam zawsze trudne... Edytowane 26 Maja 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach