kiniol 2281 #1676 Napisano 1 Grudnia 2019 Krzysiu, specjalnie dla Ciebie , z detalami powłoki ... Dzięki , a propos - na drugim filmiku widać że pręty są stare ze szkła ołowiowego albo kwarcowego, nawet z pewnymi skazami przy laniu/ciągnięciu.Trzeba włączyć pełny ekran...Przecież wiesz, że to z zazdrości... Kupiłbym miesięcznego we fajnej skrzyni... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1677 Napisano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Nosz takie te wszystkie filmiki krótkometrażowe. Kilka sekund i koniec kina, nawet pół popcorna nie da rady zjeść, i jak tu się napatrzyć. A zegary jak dziewice w noc poślubną - muśnięcie po talii i tyle jej było (dziewicy) Nie można reality show na żywo przez całą dobę? Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3609 #1678 Napisano 1 Grudnia 2019 I tak byśmy doszli do miesięcznicy, a to mi się nie najlepiej kojarzy 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1679 Napisano 2 Grudnia 2019 Uff... no i poszedł na ścianę. Wymagało to małej "reorganizacji" , ale wszedł , ciasno bo ciasno ale jest. Idzie b.równo i dokładnie. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1680 Napisano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Aaaaa!!! Edytowane 2 Grudnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #1681 Napisano 2 Grudnia 2019 I wszystkie chodzą ( jeśli dobrze widzę ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1682 Napisano 17 Grudnia 2019 Mam pytanie do panstwa skrzynia jest nekompletna,jaka by miala byč broda i korona w jakim stylu?Zegar jest originalny? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #1683 Napisano 17 Grudnia 2019 No chyba oryginalny... Wczesne lata 60, prototypowy rakietoplan 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1684 Napisano 17 Grudnia 2019 Dokładnie , w bardzo podobnych , albo takich samych Resch umieszczał swoje mechanizmy ... w latach 60-tych.Przeglądnij ten wątek (Mariusza o Reschach) zobaczysz jak powinna wyglądać. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1685 Napisano 1 Lutego 2020 Widzę że CK Monarchia idzie w zapomnienie ... No to dzisiejszy nabytek... Trochę trzeba lekko odświeżyć ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #1686 Napisano 1 Lutego 2020 O nareszcie, bo już tęskniłem Tak , troszkę pracy jest , ale jak widzę , to w świetnym stanie A wychylnik , to taki czarny jest , czy zapaćkany ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1687 Napisano 1 Lutego 2020 Miesiączny? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1688 Napisano 1 Lutego 2020 Tydzień ... tylko. Wychylnik srebrzony - do „odsiarczkowania” 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #1689 Napisano 1 Lutego 2020 Tydzień ... tylko. Wychylnik srebrzony - do „odsiarczkowania” Oooo ,, odsiarczkowanie ,, ..... już mnie ciekawi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1690 Napisano 1 Lutego 2020 (edytowane) Karl (Carl) Stifft - działalność zarejestrowana we Wiedniu 1867-1877. Ale czy to ten zegarmistrz ?Pisane możliwe Stifft lub Stift ...?Nic więcej nie znajduję ... Ps. Fitzendorf - to Bawaria ??? Edytowane 1 Lutego 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1691 Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) Litzendorf - BawariaSitzendorf - TuryngiaTu manufaktura porcelany z 1850 roku założona przez Liebmanna. Jest też "Sitzendorf an der Schmida" w Dolnej Austrii...W żadnej z tych miejscowości nie znalazłem Carla Stiffta.Coś mi nie pasuje w napisie na tej tarczy, przeglądałem różne kroje czcionek i to C i S jakoś nie pasują do siebie. Ładny zegar. Pozdrawiam Jacek Edytowane 2 Lutego 2020 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #1692 Napisano 2 Lutego 2020 Ładna tarcza i skrzynka jak dotąd... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1693 Napisano 2 Lutego 2020 Rozebrałem ... skrzynia piękna, jak z obrazka b.b.b. Delikatna listwy o przekroju 1cm kw. Mechanizm jak to tydzień wiedeński . Niestety w skrzyni kilka „obcych” otworów po szybkim montażu, ale to tak jakby ktoś przenosił ten sam szybki montaż w pionie z lekkimi odchyłkami. No cóż... stosunkowo niedrogo kupiony. Oczywiście doprowadzimy do ładu i składu. Relacje przedstawię. Ps myślę że druga część napisu nieoryginalna. Masz racje Jasi. Czcionki z innej parafii... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #1694 Napisano 2 Lutego 2020 Tylko nie wymazuj 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1695 Napisano 2 Lutego 2020 No nie bo to wg mnie miejsce gdzie mógł wisieć... poza tym napis jest stary. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1696 Napisano 2 Lutego 2020 Rozebrałem ... skrzynia piękna, jak z obrazka b.b.b. Delikatna listwy o przekroju 1cm kw. Mechanizm jak to tydzień wiedeński . Niestety w skrzyni kilka „obcych” otworów po szybkim montażu, ale to tak jakby ktoś przenosił ten sam szybki montaż w pionie z lekkimi odchyłkami. No cóż... stosunkowo niedrogo kupiony. Oczywiście doprowadzimy do ładu i składu. Relacje przedstawię.Ps myślę że druga część napisu nieoryginalna. Masz racje Jasi. Czcionki z innej parafii... Jak nieoryginalna? Masz Leszek tego zegarstwa od cholery i nie widzisz, że często zdarza się różna czcionka w sygnaturach... No proszę...Już nic chłopaki nie kombinujcie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1697 Napisano 2 Lutego 2020 Ok , tak se dywaguje 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1698 Napisano 3 Lutego 2020 (edytowane) Rozebrałem ... skrzynia piękna, jak z obrazka b.b.b. Delikatna listwy o przekroju 1cm kw. Mechanizm jak to tydzień wiedeński . Niestety w skrzyni kilka „obcych” otworów po szybkim montażu, ale to tak jakby ktoś przenosił ten sam szybki montaż w pionie z lekkimi odchyłkami. No cóż... stosunkowo niedrogo kupiony. Oczywiście doprowadzimy do ładu i składu. Relacje przedstawię.Ps myślę że druga część napisu nieoryginalna. Masz racje Jasi. Czcionki z innej parafii... No, właśnie chciałem napisać wczoraj, że nijak nie pasuje mi ten mechanizm w tej obudowie. Ugryzłem się w język, bo .... wiadomo Edytowane 3 Lutego 2020 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1699 Napisano 3 Lutego 2020 (edytowane) Z tym pasowaniem, to też nie do końca. Mechanizm z lat 1867-77. Skrzynka to lata 60-te początek (może) ale na pewno nie jest to typowy dachlurch, a taka modyfikacja typowego daszka robiona w latach 60-tych. nie ma śladów ingerencji w skrzynkę, oprócz drobiazgów. Nie ma też śladów po drewnianych sankach - był tylko szybki montaż.Najprawdopodobniej nie jest to komplet choć trudno powiedzieć (tak na 99%) Wsadzone wahadło na 100% nie od tego zegara (soczewka od Beckera, reszta Bóg wie skąd). To akurat nie stanowi dużego problemu. Trzeba zastanowić się co z tym zrobić. Dodam tylko, że zdjęcie jakoś przekontrastowane, bo skrzynka jest sporo jaśniejsza.No cóż , dwa dni szukam po internecie i w moich katalogach i nie za bardzo zrobiłem krok do przodu. A głowę dam że taką skrzynie już widziałem.Ps. na pocieszenie stałem się właścicielem kolejnego Eppnera krzyżowego . Ps. Tomek wal śmiało, wszystkie opinie merytoryczne, sugestie jak i odczucia mile widziane Edytowane 3 Lutego 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #1700 Napisano 3 Lutego 2020 Tu jest ciekawa historia byłego wojaka, jednorękiego zegarmistrza:http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=nwb&datum=18950124&seite=10&zoom=33&query=%22Karl%2BStifft%22&ref=anno-search Großnondorf wymieniane w artykule leży tuz obok Sitzendorf. Pasuje? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach