Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
SIRLUKE1

Klub Miłośników Zegarków Steinhart

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich steinhartowielbicieli :)

7b356086d8742eca.jpg

mam identycznego :) gratulacje wyboru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich steinhartowielbicieli

Gratulacje!

Ten "zaczerpnięty" design starzeje się jak dobre wino.

Dla mnie O1G z czasem jest coraz ładniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki panowie za informację, czyli podsumowując po naświetleniu te 1-2 h powinien świecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich steinhartowielbicieli :)

7b356086d8742eca.jpg

Ja również rozważam aktualnie ten model. Gratulacje

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nierównomierne świecenie - wskazówki / tarcza, może być też spowodowane podłożem, na który luma jest nałożona. Tarcza ma tło ciemne, wskazówki srebrne.

Podobny efekt jest np. w lakierach samochodowych. Barwa na elementach z tworzyw jest lekko inna, niż na metalach. Najlepiej to widać na przykładzie zderzak / błotniki lub zderzak tylna klapa ;)

Potwierdzam również, że luma w Steinhart'ach nie powala. Ładnie świeci do około 1 - 2 h, ale jedna uwaga. O godzinie 3 - 4 w nocy można odczytać spokojnie godzinę. Nie ma "latarki", ale luma daje możliwość odczytu (na przykładzie mojego Aquariusa).

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nierównomierne świecenie - wskazówki / tarcza, może być też spowodowane podłożem, na który luma jest nałożona. Tarcza ma tło ciemne, wskazówki srebrne.

Podobny efekt jest np. w lakierach samochodowych. Barwa na elementach z tworzyw jest lekko inna, niż na metalach. Najlepiej to widać na przykładzie zderzak / błotniki lub zderzak tylna klapa ;)

Jak się da podkład do plastiku to się nie będzie różnić. ;) A nie ma możliwości położenia pod lumie czegoś właśnie w stylu podkładu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam również, że luma w Steinhart'ach nie powala. Ładnie świeci do około 1 - 2 h, ale jedna uwaga. O godzinie 3 - 4 w nocy można odczytać spokojnie godzinę. Nie ma "latarki", ale luma daje możliwość odczytu (na przykładzie mojego Aquariusa).

Łukasz

Ustalmy sobie jedno, w zegarku typu diver nurkowanie, zazwyczaj odbywa się w dzień. Żadne światło sztuczne nie ma tyle LUX'ów ile naturalne więc zegarek jest bardzo dobrze naświetlony...'

Zanurzenie trwa 15/20min, więc efektu luminescencji spokojnie wystarczy na ten czas.

Reszta to pożądany efekt uboczny. (O którym sobie gdybamy, czy lepszy czy gorszy, ale niezobowiązujący producenta)

A żeby nie być gołosłownym przetłumaczony wyciąg ze strony Seiko i technologi Lumi Brite, która w wielu kręgach uchodzi za lidera:

"To świeci w pełnej jasności, po krótkiej ekspozycji na światło słoneczne lub sztuczne (więcej niż 500lux) przez około 10 minut.Światło trwa około 3-5 godzin w ciemności, który jest więcej niż 10 razy dłużej niż konwencjonalne farby świecącej."

http://www.seikowatches.com/support/faq/lumibrite.html

Mnie natomiast bardziej ciekawi czy Zegarki typu Diver są rzeczywiście poddawane testom przez firmę Steinhart dla tak wysokiej szczelności - 300M (Przypomnę to nie jest już popierdółka. Obawiam się jednak, że to tylko chwyt marketingowy, na co wskazywać może brak rozwiązań helowych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sirluke1

Ocean 1Green nie jest juz dostepny z ceramicznym bezelem?

Czy Steinhart planuje wypuscic calego zielonego o1?

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie natomiast bardziej ciekawi czy Zegarki typu Diver są rzeczywiście poddawane testom przez firmę Steinhart dla tak wysokiej szczelności - 300M (Przypomnę to nie jest już popierdółka. Obawiam się jednak, że to tylko chwyt marketingowy, na co wskazywać może brak rozwiązań helowych)

Nie znam odpowiedzi w sprawie testów - to pytanie do Łukasza.

Sam jestem ciekawy, choć jest mi to zbędne w użytkowaniu.

Natomiast w kwestii zaworu helowego w serii Ocean 1, która jest homage Submarinera, nie ma zaworu helowego, gdyż oryginał również z szczelnością 300M go nie posiada (posiada go za to Sea-Dweller z wodoszczelnością 3900M) i może przy tej szczelności nie potrzebuje.

Zawór helowy chyba przy tym konkretnym zastosowaniu i szczelności nie będzie potrzebny:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/71512-jak-to-jest-z-tym-zaworem-helowym/

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/755-prosba-czy-ktos-moglby-mi-konkretnie-wyjasnic/

Z tekstów wynika również, że sam w sobie zawór helowy to taki "chwyt marketingowy"

Natomiast linia Steinharta TRITON 100 ATM z wodoszczelnością 1000M już taki zawór posiada.

Ja natomiast potrzebuje jedynie klasę wodoszczelności - do 2 metrów - na lokalnym basenie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sirluke1

Ocean 1Green nie jest juz dostepny z ceramicznym bezelem?

+1

..też się piszę na sam bezel :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny stenek w kolekcji. Bardzo fajny, bardzo dokładny, bardzo niebieski!

post-46046-0-86992600-1423215639_thumb.jpg

atlantic seahunter, certina ds spel, aerowatch les grandes classiques, steinhart marine black anchor, atlantic milano,  mondaine sport I date, cyma conquistador auto day date, hy moser, auguste reymond tytan, alpina startimer pilot, davosa argonautic ceramic lumis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sprawie "niebieskiego": Jak ma się niebieski z bezela do niebieskiego z tarczy?

Na zdjęciach producenta różniły się odcieniami - a jak w rzeczywistości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rzeczywistości też się różnią, widać to nawet na zdjęciach poniżej. Ponieważ jestem facetem, to nie znam całej palety kolorów, ale bezel określiłbym jako błękitny, a tarczę jako morski? Przy czym tarcza ma szlif słoneczny i pięknie mieni się w zależności od kąta padającego światła. Ogólnie całkiem dobrze to ze sobą współgra. 

Mnie to nie przeszkadza, bo lubię niebieski. Oczywiście, zegarek na żywo czyli gołym okiem wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach.

post-46046-0-59984200-1423223544_thumb.jpg

post-46046-0-77320700-1423223559_thumb.jpg

Edytowane przez mararg

atlantic seahunter, certina ds spel, aerowatch les grandes classiques, steinhart marine black anchor, atlantic milano,  mondaine sport I date, cyma conquistador auto day date, hy moser, auguste reymond tytan, alpina startimer pilot, davosa argonautic ceramic lumis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak się podpytam jak ta koperta brązowa się użytkuje?

chodzi mi o śniedzenie lub inne przebarwienia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast potrzebuje jedynie klasę wodoszczelności - do 2 metrów - na lokalnym basenie :D

No to już musisz mieć wr na poziomie min 5 atm (50 m) a jeszcze lepiej 10 atm (100 m).

Edytowane przez pablozpueblo

Zegarki nie mają duszy... one ją kradną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 WR na basen to za mało .

Edytowane przez pawelb29

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rzeczywistości też się różnią, widać to nawet na zdjęciach poniżej. Ponieważ jestem facetem, to nie znam całej palety kolorów, ale bezel określiłbym jako błękitny, a tarczę jako morski? Przy czym tarcza ma szlif słoneczny i pięknie mieni się w zależności od kąta padającego światła. Ogólnie całkiem dobrze to ze sobą współgra. 

Mnie to nie przeszkadza, bo lubię niebieski. Oczywiście, zegarek na żywo czyli gołym okiem wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach.

Dziękuję! Niech się nosi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już musisz mieć wr na poziomie min 5 atm (50 m) a jeszcze lepiej 10 atm (100 m).

Mam "deklarowaną 300M" w O1G - i działa dla mnie nurka kałużowego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a oto mój "nurek basenowy" w wodnej odsłonie:

post-55434-0-49949400-1423233184_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dubel

Edytowane przez leoric

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i czas "z buta" zbierać się do domu i zacząć weekend :P

post-55434-0-12865900-1423235124_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek zrobiłeś z buta ? :)

:lol: Pasek i buty kupiłem osobno... - ale tak wyszło, że podobne.

.. w takim razie z jednym butem do domu? W taki mróz? :(

nie pomyślałem :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak się podpytam jak ta koperta brązowa się użytkuje?

chodzi mi o śniedzenie lub inne przebarwienia 

Jeszcze za wcześnie powiedzieć, za mało go mam, chociaż za dużo się naoglądałem Pamów z patyną i korci mnie, aby go potraktować jajkiem i dorzucić szybkiej patyny. Na razie kmnię, aby przerzucić go na czarne skórzane nato (jakieś a'la vintage), a później będę rozkładać na czynniki pierwsze kwestię patynowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi