Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
SIRLUKE1

Klub Miłośników Zegarków Steinhart

Rekomendowane odpowiedzi

Dużo narzekań... ale trudno się nie zgodzić. Rozmiar, śmieszny WR, no i jeszcze poler :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba faktycznie gdyby dali szczotkowana koperte 44mm i 5 lub 10 ATM to mógłby być hicior.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba faktycznie gdyby dali szczotkowana koperte 44mm i 5 lub 10 ATM to mógłby być hicior.

Dokładnie tak samo uważam.To samo jest z Aviatorem, poprzednia szczotkowana koperta była super, nowa polerowana jakoś nie pasuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj byłby. Sam z miejsca brałbym :)

Miejmy nadzieję, że wyjdzie mniejsza wersja ze "szczotką" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś z was posiada i jest szczęśliwym użytkownikiem oceana titanium 500 ?

Mógłby opisać swoje doznania z obcowania z tym zegarkiem tj:

-jak w użytkowaniu sprawdza się soprod,

-jak to jest z tą różnicą w odcieniu tytanu koperty i bransolety,

-czy rzeczywiście bransoleta sprawia wrażenie taniej i jakby niewykończonej,

-podobno Tytan to grade 5 mocno się rysuje czy w "normie"

-i najważniejsze czy znając plusy i minusy tego zegarka kupilibyście go znowu ewentualnie jego przyszłego następcę ?

Bardzo mocno go rozważam jako edc.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Edytowane przez fw86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość romseyman
Napisano (edytowane)

Dużo narzekań...śmieszny WR, no i jeszcze poler :(.

WR to rzeczywiście jakaś kpina. Jest kilka modeli Steinharta, które bym chętnie kupił ale rozbija się właśnie o WR. Co oni mają z tym za problem?

Edytowane przez romseyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z was posiada i jest szczęśliwym użytkownikiem oceana titanium 500 ?

Mógłby opisać swoje doznania z obcowania z tym zegarkiem tj:

-jak w użytkowaniu sprawdza się soprod,

-jak to jest z tą różnicą w odcieniu tytanu koperty i bransolety,

-czy rzeczywiście bransoleta sprawia wrażenie taniej i jakby niewykończonej,

-podobno Tytan to grade 5 mocno się rysuje czy w "normie"

-i najważniejsze czy znając plusy i minusy tego zegarka kupilibyście go znowu ewentualnie jego przyszłego następcę ?

Z grubsza sprawa wygląda tak:

- Co do Soproda mam mieszane uczucia. Z jednej strony jest mega dokładny (w jednym robił mi +/- 1s/24, w drugim odchyłki są poniżej 1 s), ale z drugiej mam wrażenie, że Soprod ma duży problem z wydajnością mechanizmu nakręcania. W jednym modelu była ponoć kwestia smarowania, ale w drugim mam wrażenie, że historia się powtarza. Generalnie zegar chodzi idealnie jak jest w pełni nakręcony (odchyłka w okolicy grubo poniżej sekundy na dobę), ale "normalne" noszenie chyba nie daje rady go nakręcić, bo po dwóch, trzech dniach dobowe odchyłki robią się coraz większe (spóźnia się), tak, jakby sprężyna pracowała tylko na minimalnym naciągu. Może mam pecha jakiegoś, alboco :) Nie mam tego problemu z innymi zegarkami, tych na eta 2824, Z Seiko, Citizenem, czy Orientem.

- Tytan koperty i bransolety różni się niewiele - na moje oko bransoleta jest ciutkę ciemniejsza. Za to dekiel rożni się od koperty bo chyba jest stalowy, ale to nic dziwnego, bo tytan lubi się "zgrzewać".

- Wykończenie bransolety jak dla mnie jest ok, może wrażenie surowości bierze się stąd, że bransoleta jest matowa, więc nieco chropowata w dotyku. Niemniej jak dla mnie to ciekawa odmiana po wszechobecnej polerce :)

- Jeśli chodzi o rysowanie się, to w zasadzie nie widzę różnicy między tym tytanem w Stenku, a wersją stalową. Rysuje się umiarkowanie i mam wrażenie, że mniej, niż tytan w PRW-1300T, którego też mam. Prędzej może razić to, że tam gdzie elementy bransolety ocierają się o siebie (np. przy zapięciu), tytan staje się "polerowany", traci swoją matowość i staje się błyszczący, co dosyć mocno widać.

- Podsumowując zegarek jest fajny, z bardzo dokładnym mechanizmem, ale mało wydajnym automatycznym naciągiem (a może to ja za mało "ręcyma" macham, albo rotor za lekki, już sam nie wiem ;)) Wykonanie jest przyzwoite, acz za te pieniądze mogłoby być lepsze - np. u mnie cyfry daty nie układają się idealnie w centrum datownika.

Ogólnie, gdyby nie moje wątpliwości co do naciągu Soproda, to zegarek warty jest rozważenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje rradek za tą obiektywną ocenę :)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może i ja dołączę do klubu tym pilotem

Fajny, bo też takiego mam :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

OCEAN 1 TITANIUM 500 ten mi sie podoba jak cholera, niestety cena już mniej, no nic trzeba będzie poczekać na okazje z ebaya.

ps. Znalazłem coś co przebiło wszystko Steinhart Apollon Chronograph, juz wiem jaki będzie mój następny zakup zegarka :-) (ile wynosi dopłata do bransy? ktoś wie ?)

Edytowane przez floyd

Wiele się musi zmienić, aby wszystko zostało po staremu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z grubsza sprawa wygląda tak:

- Co do Soproda mam mieszane uczucia. Z jednej strony jest mega dokładny (w jednym robił mi +/- 1s/24, w drugim odchyłki są poniżej 1 s), ale z drugiej mam wrażenie, że Soprod ma duży problem z wydajnością mechanizmu nakręcania. W jednym modelu była ponoć kwestia smarowania, ale w drugim mam wrażenie, że historia się powtarza. Generalnie zegar chodzi idealnie jak jest w pełni nakręcony (odchyłka w okolicy grubo poniżej sekundy na dobę), ale "normalne" noszenie chyba nie daje rady go nakręcić, bo po dwóch, trzech dniach dobowe odchyłki robią się coraz większe (spóźnia się), tak, jakby sprężyna pracowała tylko na minimalnym naciągu. Może mam pecha jakiegoś, alboco :) Nie mam tego problemu z innymi zegarkami, tych na eta 2824, Z Seiko, Citizenem, czy Orientem.

- Tytan koperty i bransolety różni się niewiele - na moje oko bransoleta jest ciutkę ciemniejsza. Za to dekiel rożni się od koperty bo chyba jest stalowy, ale to nic dziwnego, bo tytan lubi się "zgrzewać".

- Wykończenie bransolety jak dla mnie jest ok, może wrażenie surowości bierze się stąd, że bransoleta jest matowa, więc nieco chropowata w dotyku. Niemniej jak dla mnie to ciekawa odmiana po wszechobecnej polerce :)

- Jeśli chodzi o rysowanie się, to w zasadzie nie widzę różnicy między tym tytanem w Stenku, a wersją stalową. Rysuje się umiarkowanie i mam wrażenie, że mniej, niż tytan w PRW-1300T, którego też mam. Prędzej może razić to, że tam gdzie elementy bransolety ocierają się o siebie (np. przy zapięciu), tytan staje się "polerowany", traci swoją matowość i staje się błyszczący, co dosyć mocno widać.

- Podsumowując zegarek jest fajny, z bardzo dokładnym mechanizmem, ale mało wydajnym automatycznym naciągiem (a może to ja za mało "ręcyma" macham, albo rotor za lekki, już sam nie wiem ;)) Wykonanie jest przyzwoite, acz za te pieniądze mogłoby być lepsze - np. u mnie cyfry daty nie układają się idealnie w centrum datownika.

Ogólnie, gdyby nie moje wątpliwości co do naciągu Soproda, to zegarek warty jest rozważenia

Mam Trytka w brązie na soprodzie. Nie mam żadnych problemów z naciągiem, fakt, sporo się ruszam, ale zachowawczo zaprogramowany rotomat też daje radę. Co do dokładności - potwierdzam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z O1 jest taki problem że tylko gruby pasek niweluje tą przerwę

(...)

Moim zdaniem, jedyna alternatywa to nato.

Ale na bransolecie jest rewelacyjnie.

Na nato ładnie widać polerowaną cześć koperty, która normanie jest pod bransoletą.

ad36ef4e66b3b7f39ab9be86a685d6a5.jpg

Ale uszy rzeczywiście są długie jak na kopertę 42 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny, bo też takiego mam :D.

Dobry gust :)

Ja go polubiłem za surową prostotę, zmieniające kolor wskazówki, brak logo i napisów na tarczy i za + 18 sekund / 4 dni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry gust :)

Ja go polubiłem za surową prostotę, zmieniające kolor wskazówki, brak logo i napisów na tarczy i za + 18 sekund / 4 dni :)

Prostota w dobrym tego słowa znaczeniu, przejrzystość tarczy i wskazówki świecące. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz, masz juz Military 47mm u siebie? Jak wrażenia? :)

Instagram - Lug2Lug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co zamówiłem i czekam.

A teraz, prosto ze szwajcarskiego pieca:

post-5518-0-72040600-1462286689_thumb.jpg

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukasz ile ma triton l2l? Więcej jak 50?

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli Baltic Sea i Military 42mm to ta sama koperta jest? WR 3ATM?

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baltic bardzo ładny. Po obejrzeniu wizualizacji stwierdziłem, że kolor tarczy nie dla mnie. Po obejrzeniu zdjęcia zmieniam zdanie :) Czekam na obiecaną "godną sesję zdjęciową" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi