Młot Thora 147 #476 Napisano 25 Marca 2024 28 minut temu, Yahagi napisał(-a): To jeszcze dodam... wahadło jest OK... Tylko jakoś okucie na palec jakby niżej. To właśnie palec drążka kotwicy po wprowadzeniu w patyk wahadła wyznacza wysokość zawieszenia wahadła w obudowie zegara. Według mnie to jest przyczyna przeróbki. Trzeba jednak pamiętać, że my tutaj sobie tylko gdybamy Czasami wychodzi nam lepiej a czasami gorzej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #477 Napisano 25 Marca 2024 Ze też Waszmościów o tem deliberować tak wiele wola naszła... 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #478 Napisano 25 Marca 2024 Srebrna Góra… o to, to 😉😁✌️ 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #479 Napisano 25 Marca 2024 Można by podreptać piwa się napić na szczycie oczywiście w wolnej chwili... https://forty.pl/przezyj-noc-w-twierdzy/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #480 Napisano 25 Marca 2024 (edytowane) Będzie super ja się pisze✌️👍✋😉 Srebrna Góra to takie magiczne miejsce dla mnie … jak i to forum 😉✌️ Edytowane 25 Marca 2024 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #481 Napisano 25 Marca 2024 No to Leszek, ziarno zasialiśmy Fajnie byłoby się spotkać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #482 Napisano 25 Marca 2024 Godzinę temu, Yahagi napisał(-a): PM - pokaż proszę swojego GB o którym wspomniałeś... To jeszcze dodam... wahadło jest OK... Tylko jakoś okucie na palec jakby niżej. Może wahadło pokazane przez OLEDa jest skrócone dołem ??? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #483 Napisano 25 Marca 2024 3 minuty temu, Młot Thora napisał(-a): No to Leszek, ziarno zasialiśmy Fajnie byłoby się spotkać. Ja na takie spotkanie przyjadę na 100% i o każdej porze, może być w dzień lub w nocy. 1 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #484 Napisano 26 Marca 2024 Wrzucę swojego “Rudego” póki jeszcze jest ze mną. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #485 Napisano 26 Marca 2024 (edytowane) Piękny!!! Lubię mięsiste mechanizmy >Pozdrawiam Edytowane 26 Marca 2024 przez kumite Zapomniałem Pozdrowić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #486 Napisano 12 Kwietnia 2024 Cześć koledzy! Zegar ten został opublikowany na rosyjskim forum. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #487 Napisano 12 Kwietnia 2024 W tej skrzyni - to chyba pierwszy raz widzę... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #488 Napisano 12 Kwietnia 2024 Brak regulatora wychwytu, brak oryginalnego wieszaka, kontrowersyjny pierścień tarczy, sama dwudzielna tarcza i wskazówki. Skrzynia identyczna jak w wielu modelach "rudych" z formy, jednak ozdobiona metalowymi inkrustacjami jak to mają zwykle "berlińczyki". 396. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #489 Napisano 12 Kwietnia 2024 Fajny ... Ale myślę, że to zdecydowanie bardziej 'berlińczyk' niż RUDY. Poprzeglądałem swoje archiwum... nie mam takiej stopki ramienia wychwytu ani po stronie jednych ani drugich, która tu mogła być pierwotnie użyta (jako punkt wyjściowy do tego co teraz jest) Poza mostkiem - no to wydaje mi się, że nie wiele pasuje. Jakby więcej photo było.... (?) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #490 Napisano 12 Kwietnia 2024 14 minut temu, Yahagi napisał(-a): Fajny ... Ale myślę, że to zdecydowanie bardziej 'berlińczyk' niż RUDY. Poprzeglądałem swoje archiwum... nie mam takiej stopki ramienia wychwytu ani po stronie jednych ani drugich, która tu mogła być pierwotnie użyta (jako punkt wyjściowy do tego co teraz jest) Poza mostkiem - no to wydaje mi się, że nie wiele pasuje. Jakby więcej photo było.... (?) No jest jedna jeszcze zasadnicza różnica w stosunku do klasycznych berlińczyków, upodabniająca do "rudych". Nie ma otworów na bagnetowy wieszak. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #491 Napisano 12 Kwietnia 2024 Zgadza się... ale myślę, że to jest kwestia przyjętych założeń. Ja do 'berlińczyków' zaliczam też takie: I drugi przykład: Tu - więcej photo by się przydało. Przypadek bardzo interesujący, ale poza wąsem - zbyt wiele rozbieżności. Tarcza np... Wskazówki - też.... ani berlińczykowate, ani RUDE.... freiburskie najbardziej. Chociaż 2x podobne mam na berlińczykach. Ale tylko podobne.... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #492 Napisano 12 Kwietnia 2024 Ale o tarczy i wskazówkach już napisałem że są "kontrowersyjne". Kogo można prosić o więcej zdjęć wiesz. Do "drugi przykład" masz zdjęcie mechanizmu? Znam chyba ten zegar, ale tyle tych berlińczyków ostatnio wypłynęło, że boli od tego głowa. EDIT. Ten chyba... Ten z kolei mąci regulowanymi paletami. Chronologia się sypie. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #493 Napisano 12 Kwietnia 2024 Nie wiem ... ale wolę nie pytac, bo dziś dostałem niezły opr... w sumie to sam nie wiem do końca o co ... 2gi mechanizmu nie mam niestety.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #494 Napisano 12 Kwietnia 2024 (edytowane) (...) Edytowane 12 Kwietnia 2024 przez Anansi 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #495 Napisano 13 Kwietnia 2024 Taki RUDY ... Oni nawet rakietoplany po swojemu robili (patrz dolna/górna deska) 20 godzin temu, Anansi napisał(-a): Ale o tarczy i wskazówkach już napisałem że są "kontrowersyjne". Kogo można prosić o więcej zdjęć wiesz. Do "drugi przykład" masz zdjęcie mechanizmu? Znam chyba ten zegar, ale tyle tych berlińczyków ostatnio wypłynęło, że boli od tego głowa. EDIT. Ten chyba... Ten z kolei mąci regulowanymi paletami. Chronologia się sypie. Tak ... to ten (porządek w folderach musiałem zaprowadzić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #496 Napisano 6 Września 2024 Tylko werk z osprzętem, tarcza wtórna. Zdjęcia - Marek Z, facebook. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #497 Napisano 23 Września 2024 Na ogłoszeniach w DE jest taki sprzęt: Sprzedawacz w opisie podał: Das Werk ist ohne sichtbare Signatur, weist allerdings aber eine Seriennr auf. Diese lautet 40504. Es könnte sich damit um eine Uhr von Wilhelm Horn aus der Glashütte// Telegraphen Pendeluhrfabrik handeln. Mechanizm nie posiada widocznego podpisu, posiada jednak numer seryjny. Jest to numer 40504. Mógł to być zegar Wilhelma Horna z fabryki zegarów wahadłowych Glashütte//Telegraphen .... tak sobie myślę, że Horna, to byśmy raczej chyba wykluczyli, zgadza się ? 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #498 Napisano 24 Września 2024 Raczej na 120% wykluczony ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 91 #499 Napisano 13 Listopada 2024 W dniu 13.04.2024 o 08:13, Yahagi napisał(-a): Taki RUDY ... Oni nawet rakietoplany po swojemu robili (patrz dolna/górna deska) Tak ... to ten (porządek w folderach musiałem zaprowadzić Dzisiejszy opis sprzedającego można uznać za właściwy ? '' Zegar linkowy z fabryki Junga . Działał w latach 1862 - 1882 gdzieś w Nadrenii . Jeden z ciekawszych producentów, m.in. był dostawcą zegarów urzędowych dla poczty Niemieckiej. ... Mechanizm ciężki numerowany 31 415 . Płyty grube wychwyt ciekawy regulowany. Bloczek pełny a końcówka wahadła okuwana ,soczewka wyjątkowo ciężką i zakuta. Podkład umalowany rudą farbą ,oryginalnie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #500 Napisano 13 Listopada 2024 (edytowane) Myślę, że opis zupełnie błędny... Ciekawostka: Rudy CS ? Skrzynia - chyba lewa, ale mechanizm - kto wie ....(?) (prywatnie - nie sądzę Edytowane 13 Listopada 2024 przez Yahagi 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach