PM1122 1786 #1351 Napisano 12 Czerwca 2019 Super . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1352 Napisano 12 Czerwca 2019 Litości. Z tych upałów Wam się złoty szpadel z platynową rączką wysadzany brylantami marzy? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1353 Napisano 17 Lipca 2019 Natrafiłem na GB , ale raczej nie kupię . Zamieszczę zdjęcia , bo może będą przydatne i komuś pomogą Mam też pytanie , czy w tej skrzyni były takie ozdoby , czy to raczej późniejszy wkład własny właściciela . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1354 Napisano 5 Października 2019 Nikt ostatnio , nie dodał nic do galerii . Więc myślę , że wstawię mój ostatni nabytek .No, bo jak Galeria GB , to warto ją uzupełniać . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1355 Napisano 8 Listopada 2019 (edytowane) Taki zwykly Becker, numer duzo ponizej 500 tys, Wiele ubytkow, wiele rys, ale oryginalny i bezingerencji. Zegar podczas przeprowadzki, wiec slabe zdjecia. Edytowane 8 Listopada 2019 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #1356 Napisano 10 Grudnia 2019 Nikt ostatnio , nie dodał nic do galerii . Więc myślę , że wstawię mój ostatni nabytek .No, bo jak Galeria GB , to warto ją uzupełniać . Dostojny. Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #1357 Napisano 26 Grudnia 2019 [... Ma przepiekna stara mazere i mechanizm Endlera sygnowany dunskim sprzedawca, co rzadko sie zdarza. Poprawcie mnie jak sie myle. To nie jest Endler, to Germania.Dla porównania: PozdrawiamTatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1358 Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) Kuchenny Gustav Becker z Braunau , ok. 1930 r.Ślązak-kapliczka z 1902 r. Edytowane 15 Marca 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #1359 Napisano 1 Kwietnia 2020 Mam Beckera o nr 751399.Gdzie znajde tabele ktory to rok? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1360 Napisano 1 Kwietnia 2020 Mam Beckera o nr 751399.Gdzie znajde tabele ktory to rok?Jest taki Temat ,, Zanim zadasz pytanie sprawdź te linki ,, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1361 Napisano 1 Kwietnia 2020 Dla sprawdzenia czy dobrze znalazłeś podam że to rok 1889... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1362 Napisano 1 Kwietnia 2020 Niekoniecznie, a jak to Braunau albo roczniak, może budzik...Tu masz najbardziej aktualne sygnatury i datowanie G B. http://zegarkiclub.pl/forum/topic/20056-zanim-zadasz-pytanie-sprawdź-te-linki/?hl=%2Bbraunau+%2Bdatowanie#entry292087Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1363 Napisano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Ok racja , jak z Braunau to ewentualnie 1916... a tabele z 2014 ... Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1364 Napisano 2 Kwietnia 2020 Jaki 2014 rok?Sygnatury z 31.12.2017Datowanie z 08.01.2019Czy są jakieś nowsze?Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1365 Napisano 2 Kwietnia 2020 Moje dane z tabeli z 2014 roku (takie mam wydrukowane w segregatorze u siebie na półce...). Jak spojrzałem w link - dla tego numeru nie zmieniła się data wyprodukowania. Ale masz oczywiście racje . Na linku są daty zaktualizowane w tych terminach jak podałeś ... zaktualizowałem też swój segregator o nowy wydruk. Lubię mieć papier w rękach . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #1366 Napisano 3 Kwietnia 2020 Dzieki.Jest ze Swiebodzic,wiec 1889. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1367 Napisano 3 Kwietnia 2020 Nie pisz co masz, tylko pokaż 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #1368 Napisano 5 Kwietnia 2020 Musze zrobic fotki.Mam 5 Beckerow.Zrobie niedlugo tego najstarszego,z pierwsza sygnatura gdyz wisi na scianie juz z 5 lat,a wymaga renowacji i uzupelnienia.Bede prosil o rady.Mam 6,ale 3 to Czechy...Ten najstarszy to miniatura z nr kolo 72 tys. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #1369 Napisano 6 Kwietnia 2020 Najpierw ten pierwszy o ktorego pytalem.Myslalem ze jest w nowej skrzyni,ale teraz nie wiem prosze o opinie.Mm jak sie okazalo 7 Beckerow,ale az 3 to Czechy.Sorry 4 to Czechy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1370 Napisano 6 Kwietnia 2020 No , nie wiem . Sądzę , że oryginał . Koledzy , to więksi znawcy i lepiej mogą ocenić . Jednak ze zdjęcia , to ciężko ... Trzeba by szczegółowsze i dobrej jakości. Parę zdjęć , zbliżeń konkretnych miejsc, na plecach , brodzie .Co najwyżej , to mógł być naprawiany i tylna płyta zmieniona.Decha pleców trochę jasna i bardzo prosta , ale to nic nie znaczy , bo przykręcona , jak należy.Dopiero po jej odkręceniu , może się okazać, że są inne otwory, po mocowaniu innej deski.Więc, jak niektórzy mówią ,... przy drewniakach , to zawsze coś jest naprawione , dorobione , itd.Ciężko trafić na nietknięty. W każdym razie, sądzę , że oryginał , a nie jakaś podróba . Na poprzedniej stronie jest mój ..podobny , ale o kilkanaście lat starszy. Mam kilka dość podobnych i to , co rzuca się w oczy, to decha pleców . Myślę , że kiedyś była zmieniana , ale czy napewno i kiedy , a może się mylę . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #1371 Napisano 26 Czerwca 2020 Zamieszcze jeszcze foty starej miniaturki.Prosze o podpowiedz co do korony,dolu i wskazowek.Wisi u mnie na scianie z piec lat i doszedlem do wniosku ze warto go skomletowac.Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #1372 Napisano 10 Września 2020 Chciałem pokazać mój ostatni dość przypadkowy zakup. Zegar wiszący GB, chodzik z napędem sprężynowym. Tarcza 15 cm. Wg nr na mechanizmie to około 1877 rok. Zgadza się wszystko? Pytam, bo tego małego kupiłem na świdnickiej giełdzie staroci, gdzie dotychczas niczego starego, kompletnego i oryginalnego nie kupiłem... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1373 Napisano 12 Września 2020 Ciekawostka. Becker raczej rzadko sprzedawał zegary z sygnaturami innych producentów. Czy też zgadzał się , by je sobie nabijali. Ale to chyba nie było opłacalne, bo żeby nabić taką sygnaturę na czystym werku trzeba rozebrać cały mechanizm jak sądzę. Ciekawe, czy to ten sam H. Lange & Co. z Berlina, który produkował pianina. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1374 Napisano 14 Września 2020 (edytowane) Trafiłem zegar Gustava Beckera , nr 7042 (1862 rok początek)... Jak skończę skrzynię Eppnera ... to przy okazji rozbierania i mycia pokaże szczegóły - dość ciekawy 😉 . Wszystko wskazuje, że skrzynia oryginalna. drobne ubytki forniru i go poprawy kiepskie jakościowo podklejanie na brodzie (fornir) Edytowane 14 Września 2020 przez LESKOS 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1375 Napisano 14 Września 2020 Ale z mazerunkiem wewnątrz to kogoś fantazja poniosła😄ale zegar piękny.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach