tarant 2971 #826 Napisano 1 Stycznia 2015 Samego katalogu nie mam. Spore fragmenty są w książce "Gustav Becker clocks" Tran Duy Ly, Arlington Book Company, 1997. Ostatnio wyprzedaje z powodu wieku swoje publikacje na eBayu. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #827 Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) GB Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Dascola 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #828 Napisano 29 Stycznia 2015 Piękna bestyjka. Gratulacje. Czy obudowa jest z mahoniu ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #829 Napisano 29 Stycznia 2015 Cudny - gratuluję i jak zwykle zazdroszczę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #830 Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Cudny - gratuluję i jak zwykle zazdroszczę Dziekuje Piękna bestyjka. Gratulacje. Czy obudowa jest z mahoniu ?Mysle ze tak , ze obudowa jest w mahoniu. Ma taki czerwonawy kolor. Obie z reszta sa tego samego koloru. Zabawna historyjka sie z nimi laczy. Ten pierwszy z kulowym kiedy do mnie przyjechal pokazywal ta wlasnie godzine co jest na zdjeciu. To moge uduwodnic. Kiedy przyjechal ten drugi z wypuklym wahadlem pokazywal dokladnie taka sama godzine na tarczy. Niegdy ich nie uruchamialam tylko postawilam na polce i tak zostalo.Moze G Beckery staja wlasnie na takiej godzinie Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Dascola 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #831 Napisano 29 Stycznia 2015 Gratuluję, piękne są te zegary. Problem zdobyć nawet takiego jednego, a Tobie udało się aż dwa skompletować. Zauważyłem, że ten po lewej się spóźnia o minutkę. Może dlatego, że jest mniejszy. Jednak nie zmieniaj tego, niech je łączy ta historyjka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #832 Napisano 30 Stycznia 2015 Gratuluję, piękne są te zegary. Problem zdobyć nawet takiego jednego, a Tobie udało się aż dwa skompletować. Zauważyłem, że ten po lewej się spóźnia o minutkę. Może dlatego, że jest mniejszy. Jednak nie zmieniaj tego, niech je łączy ta historyjka.Dziekuje, poluje na takowego z dyskiem o ile zostal wyprodukowany Jeszcze jedna parka skrzynkowa Trzeci z klubu szescianow 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal42 4 #833 Napisano 7 Lutego 2015 Hej. Opowiem Wam co przytrafiło się mi i mojej koleżance. Miała ona oryginalny zegar w spadku po babci. Skrzynia została dawno zjedzona, a mechanizm miała przymocowany do szafy - niestety mocno zaniedbany. Na cyferblacie poniżej otworów na klucz miał napis "Gustav Becker". Ponieważ poznałem zegarmistrza od zegarów antycznych, zaproponowałem jej renowację. I przyjechał ten zegarmistrz do niej i zabrał ów zegar. Nie oddawał go przez 8 miesięcy. W międzyczasie prosiłem go, żeby zrobił mu zdjęcia, w tym oznaczeń i sygnatur, ale nie zrobił tego. I po tych 8 miesiącach poinformował, że można go odebrać. I wyobraźcie sobie, że oddaje mi ten zegar, a na nim nie ma napisu "Gustav Becker". Ta różnica była od razu zauważalna i rzucała się w oczy. Ale on zaczął przekonywać, że napisu nie było, a innego takiego zegara w tym czasie nie miał.Dlatego zastanawiam się o co może chodzić. Czy on mógł mieć interes, żeby podmienić ten zegar? Może macie sugestie.Na szczeście mam jego zdjęcie, ale nie wiem ile ono mówi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #834 Napisano 8 Lutego 2015 No cóż to zdjęcie nic nie mówi. Widać jedynie że to mechanizm wagowy i tyle. A jaki mechanizm dostałeś z powrotem ?? wagowy czy zwykły ? Może zegarmistrz zmył napis przy czyszczeniu tarczy i tyle. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #835 Napisano 8 Lutego 2015 Zamiesc zdjecie mechanizmu ktory wrocil do Ciebie. Popatrzymy uwaznie i moze bedzie wiadomo czy to ten sam Roberto moze miec racje, zmyl sie napis i juz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal42 4 #836 Napisano 8 Lutego 2015 Myślałem, że to nie takie oczywiste, że takie oryginalne napisy można ot tak zmyć. Jeszcze ten zegarmistrz specjalizuje się w zegarach antycznych. Ja nie przyjąłem zegara, ale na oko to był taki sam, tylko tarcza inna. Nadruk sekundnika też był jakby starty. Chodzi mi też o to, że nie wiem, czy Beckery z takim napisem w takim miejscu nie są np. więcej warte bo rzadsze. No czy nie wyróżniają się spośród innych takich zegarów i są przez to kolekcjonersko bardziej wyjątkowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #837 Napisano 8 Lutego 2015 Jak nie masz zdjęć mechanizmu tyłu z numerami do porównania a to podstawa to możesz tylko gdybać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #838 Napisano 8 Lutego 2015 Z tego co ja zauważyłem podczas mojego zbieractwa, a trwa ono już dokładnie 33 lata, to napisy GUSTAV BECKER na tarczach wszystkich zegarów (wyłączając te z tarczami z celuloidu), czy to sprężynowych, czy linkowych są niezmywalne, gdyż są tak samo wypalane w emalii jak indeksy godzinowe. A ich (indeksów) przecież zmyć nie sposób. Natomiast same sygnatury, te z kotwicą i GB, często (choć nie zawsze, bo niektóre były również wypalane) były tylko stemplowane i można je z łatwością usunąć pocierając o nie kilkakrotnie chociażby samym palcem. Krótko mówiąc nie spotkałem się z stemplowanymi napisami na tarczach GUSTAW BECKER, tylko wyłącznie z wypalanymi. Dlatego uważam, że zegarmistrz zamienił albo cały mechanizm lub samą tarczę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal42 4 #839 Napisano 8 Lutego 2015 No tak, tylko po co miałby zamieniać? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #840 Napisano 8 Lutego 2015 Dla kasy. Skoro tarcze sygnowane sa drozsze to juz jest powodem. Kolekcjonerski przedmiot. Tyle 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #841 Napisano 8 Lutego 2015 Pomijając wątek uczciwości zegarmistrza ( wszystkie sygnowane tarcze są zawsze droższe i bardziej cenione przez zbieraczy), być może przydarzył mu się wypadek podczas tak długiego przetrzymywania werku (jak sam piszesz - 8 miesięcy)w naprawie. Jest prawdopodobne, że tarcza podczas manipulacji przy niej upadła zegarmistrzowi i zwyczajnie się rozprysła. Chcąc oddać zegar w stanie pierwotnym, po prostu wymienił tarczę. Być może musiał nawet ją gdzieś kupić. Ale to są tylko moje hipotezy. Ciekawe co na temat sygnatur i ich trwałości na tarczach emaliowanych w zegarach GB powiedziałby nasz ekspert - Adam M. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal42 4 #842 Napisano 8 Lutego 2015 Nie wiem, czy ta sygnowana tarcza jest o tyle droższa, żeby zegarmistrz takie "numery" robił? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #843 Napisano 9 Lutego 2015 Możliwe, że zegarmistrz chciał zarobić 5 dych.Jednak patrząc na tą fotkę widzę, że nie jest to żaden "skarb" kolekcjonerski.Gdybyś zaprosił swoją koleżankę do porządnej restauracji np. na obiad z butelką wina i do tego espresso z szarlotką, to prawdopodobnie zapłacił byś więcej niż dziś wart ten mechanizm. Oczywiście to nie usprawiedliwia postępku tego zegarmistrza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #844 Napisano 9 Lutego 2015 Ma kumpla z takim zegarem i potrzebowali ładny środek tarczy lub całą tarczę. Jeśli można wiedzieć to skąd kolega pisze? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #845 Napisano 9 Lutego 2015 Jeszcze jeden GB z poza polki.Ciekawa ,drewniana ,machobiowa podstawa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal42 4 #846 Napisano 9 Lutego 2015 Ma kumpla z takim zegarem i potrzebowali ładny środek tarczy lub całą tarczę. Jeśli można wiedzieć to skąd kolega pisze?Kraków 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #847 Napisano 17 Lutego 2015 Dwa niedobitki Beckera. Czy ma ktos jeszcze takowego ??? z szesciocyfrowym numerem ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #848 Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) Zdemontuj sprężynkę i dokładnie obejrzyj używając szkiełka to miejsce które zaznaczyłem czarnym kółeczkiem.Bo może to jest właśnie ta brakująca jedynka, tylko słabo dobita? Tylko wcześniej "na wszelki wypadek" zwolnij sprężynę w bębnie. Edytowane 17 Lutego 2015 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #849 Napisano 17 Lutego 2015 Chyba jest... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolandomania 7 #850 Napisano 12 Kwietnia 2015 Chyba jest...post-26878-0-00921600-1424162298.jpg Dzień dobry Też chciałem pochwalić się GB.Szukałam jakiś czas ale jest.OGROMNE podziękowania dla kolegi amroziuk. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach