czerralf 28 #1076 Napisano 26 Sierpnia 2016 Mam podobne zdanie. Cos nie pasuje w tym zegarze?. Ta gorna czesc jest wyraznie inna od reszty zegara. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #1077 Napisano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) można zdjęcia całego zegara, u Pana góra jest oryginalna czy już zrobiona współcześnie?Po pierwsze żaden ze mnie Pan i przypuszczam że to ja do Ciebie (Pana) powinienem tak mówić . Korona jest oryginalna , spójrzcie do mojego tematu z lipca ubiegłego roku : http://zegarkiclub.pl/forum/topic/122786-pro%C5%9Bba-o-pomoc-gb-z-1887/Poniżej zdjęcie po renowacji : Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez bajmar 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1078 Napisano 26 Sierpnia 2016 Obydwa zegary maja ladne stare skrzynki. Patrzac na twoj zegar jako calosc wydaje mi sie ze ta korona nie do konca tam pasuje. Moge sie jednak mylic?. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1079 Napisano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) Ta korona z pewnością ma dodaną dolną część od "czegoś" i owa dolna część nie stanowi kompletu z zegarem. Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1080 Napisano 26 Sierpnia 2016 Konik garbusek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #1081 Napisano 26 Sierpnia 2016 Dolna cześć korony jest wykonana w taki sam sposób jak broda tzn. jedna i druga jest tak samo podrzeźbiana , tą samą techniką . Ktoś by to dorabiał ? Szukał ? 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1082 Napisano 26 Sierpnia 2016 Tylko górna część korony ma normalne/głębokie rzeźbienia.Ona pasuje do tralek drzwi... Dziwnie to wygląda, ale czasami tak bywa jak się naśladuje i częściowo wkłada swoje koncepcje Pozostaje pytanie - konserwator ( dawno temu ) czy producent ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
3rollgaz 0 #1083 Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam, na zegarach się kompletnie nie znam, ale od jakiegoś czasu chcąc czy też nie... mam. Tak się składa, że jestem ciekawskim facetem i nie mam jak zaspokoić tej mojej ciekawości.. czytałem przeglądałem szukałem... no i cholera nie wiem, gdzieś jeden z wyglądu podobny widziałem, ale jak na 4 wieczory przed komputerem ze szklaneczką whisky to trochę słabo, liczę na Was panowie! Sygnatury znalazłem, ale tylko podobne... numeru patentu w ogóle... nie wiem czy to jest oryginalny zegar czy też jakaś inna manufaktura?! Stary to on jest bez dwóch zdań Pomóżcie poroszę, z góry wszystkim dziękuję!! Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez 3rollgaz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #1084 Napisano 29 Sierpnia 2016 Według tabeli która jest dostępna na forum Becker numerował mechanizmy do 1926 roku . Na Twoim mechanizmie jest sygnatura z lat 1925-1933 ??? więc i mechanizm pochodzi z tych lat . Co do autentyczności skrzyni pokaż więcej dokładniejszych zdjęć . 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1085 Napisano 29 Sierpnia 2016 Wg najnowszych danych wg tradycyjnego systemu - do maja 1925.Twój zegar jest zbliżony do tego modelu. Jak wysoka jest Twoja skrzynia? Bo wygląda na niższą niż tradycyjne ~ 200 cm. lubili takie w Anglii. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #1086 Napisano 29 Sierpnia 2016 Co powiecie o tym GB Trochę mało zdjęć Trochę mam wątpliwości co do oryginalności skrzyni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1087 Napisano 29 Sierpnia 2016 To chyba taka z katalogu pana Pachulskiego, w wersji "na bogato"... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1088 Napisano 30 Sierpnia 2016 (edytowane) Na bogato kto co lubi jak dla mnie zbyt zdobna. Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez Szwardzwald1984 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #1089 Napisano 30 Sierpnia 2016 Może Piotr masz rację Tylko że zegar nie jest do kupienia w Polsce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1090 Napisano 30 Sierpnia 2016 Dokładnie ta skrzynia wisi u kolegi w Poznaniu i jest kopią. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #1091 Napisano 30 Sierpnia 2016 Ale co do tej nie ma pewności. Jak obejrzę to się okaże 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
3rollgaz 0 #1092 Napisano 1 Września 2016 Według tabeli która jest dostępna na forum Becker numerował mechanizmy do 1926 roku . Na Twoim mechanizmie jest sygnatura z lat 1925-1933 ??? więc i mechanizm pochodzi z tych lat . Co do autentyczności skrzyni pokaż więcej dokładniejszych zdjęć .no właśnie jedno ze zdjęć pokazuje dokładnie samą sygnaturę, która wg mnie różni od tych z tabeli na forum... inne przecięcia lini, chyba, że to się zgadza z ryciną i jest ok... dlatego pytam;) gdzieś mam zdjęcie sygnatur, które nie pokrywają się w datach z tymi z forum, natomiast ta moja jest mocno zbliżona.co do samej skrzyni nie wiedziałem czego dokładnie mam zrobić zdjęcia, więc są jakie są... jeśli potrzebaujesz jakiś szczególnych zdjęć, to wiedz.. rzecz jasna zrobię i dorzucęWg najnowszych danych wg tradycyjnego systemu - do maja 1925.Twój zegar jest zbliżony do tego modelu. Jak wysoka jest Twoja skrzynia? Bo wygląda na niższą niż tradycyjne ~ 200 cm. lubili takie w Anglii.Obraz 1.jpgja sam mam 2m i zdjęcie robiłem z góry, żeby cały zegar ująć Wg miarki zakupionej w sklepie" jula".. zegar w najwyższym miejscu na dokładnie 197cm! Określa to coś? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1093 Napisano 1 Września 2016 Nie, to +/- standardowa wysokość. Myślałem że jest niższy. Dlaczego - sam już wyjaśniłeś 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
3rollgaz 0 #1094 Napisano 1 Września 2016 coś takiego jeszcze znalazłem w sieci, nie wiem czy było na forum, a różnice są:/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1095 Napisano 1 Września 2016 Znalazłeś stary wzornik sygnatur GB Johna Hubby. Najnowszy, z listopada 2014 wygląda tak:Nie uwzględnia wszystkich niuansów, zwłasza kotwice na tarczach i pieczątkach nieraz odbiegały od wzorca. 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
3rollgaz 0 #1096 Napisano 1 Września 2016 Pytanie, o co chodzi z: 1. numerem patentu, dlaczego on raz jest a raz nie? i co oznacza?2. literki wybijane obok sygnstury... widziałem dwie.. "K" i "O" - na różnych me?chanizmach, wybijana jest jedna?3 kiedy i dlaczego były używane naklejki na skrzynię, a raz były a raz nie? z góry dziękuję! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #1097 Napisano 1 Września 2016 Pytanie, o co chodzi z: 1. numerem patentu, dlaczego on raz jest a raz nie? i co oznacza?2. literki wybijane obok sygnstury... widziałem dwie.. "K" i "O" - na różnych me?chanizmach, wybijana jest jedna?3 kiedy i dlaczego były używane naklejki na skrzynię, a raz były a raz nie? z góry dziękuję! Zmierz długość wahadła od sprężynki do dołu , to dowiesz się co oznacza symbol P95. Co do naklejek jak się udało to naklejali a jak nie mieli pod ręką to nie nakleili . Literki to seria mechanizmów ? 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1098 Napisano 1 Września 2016 (edytowane) 1. O którym konkretnie numerze patentu piszesz?2. K i O są skrótami od jakichś elementów konstrukcji zastosowanych w danym mechanizmie. Nie wiadomo jak na razie jakich. Niedawno udało mi się odkryć co prawdopodobnie oznaczała litera "A"http://mb.nawcc.org/showthread.php?10545-Post-Your-Gustav-Becker-Clocks-Here&p=1052534&viewfull=1#post1052534.3. Naklejki mają to do siebie, że często odpadają. Kiedyś jedna mi została w ręce przy przesuwaniu skrzyni. Poza tym nie wszystkie skrzynie powstawały w fabryce Beckera, sprzedawano także mechanizmy z "osprzętem". Edytowane 1 Września 2016 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #1099 Napisano 1 Września 2016 @tarantPrzeczytalem Twoja wymiane postow z John'em Hubby'm. John Hubby odpowiadajac na Twoj post #2577 odnosnie literki A dnia 08-22-2016,01:27 AM post #2580 w ostatnich zdaniach pyta sie co to jest " Sclussscheibe w zegarach GB Silesia ?w temacie:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/134327-gustav-becker-wand-uhr-tani-bez-numeru-uruchomienie/w poscie # 15 i #16 jest to i nie tylko na zdjeciach pokazane i opisane i jesli mialbys ochote i czas moglbys mu odpowiedziec.pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1100 Napisano 1 Września 2016 A przeczytaj następną stronę 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach