Yahagi 2279 #1801 Napisano 9 Października 2022 Właśnie przebiłem się przez powyższy wątek i bardzo się cieszę, że to już jest odkryte. Temat na NAWCC mnie trochę sprowokował / zaskoczył. Budziki to nie moja bajka, więc napisałem jako totalny laik w temacie Ale szybko się dokształciłem 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1802 Napisano 10 Października 2022 (edytowane) Dostałem od Dziadka takiego GB,kiedyś będzie pamiątką, o dziwo ta skrzynia nie ma forniru. Edytowane 10 Października 2022 przez Miłosz Pakulski 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #1803 Napisano 12 Października 2022 bardzo ładny. Tarcza na pewno go nie zdobi, ale nie będzie łatwo jej przywrócić do świetności, widzę, że ktoś cyfrę "6" już próbował flamastrem poprawiać Skrzynia wygląda sympatycznie . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1804 Napisano 14 Października 2022 W dniu 12.10.2022 o 20:10, zadra napisał(-a): bardzo ładny. Tarcza na pewno go nie zdobi, ale nie będzie łatwo jej przywrócić do świetności, widzę, że ktoś cyfrę "6" już próbował flamastrem poprawiać Skrzynia wygląda sympatycznie . Ale tarcze da się zrobić,kiedyś będzie pamiątką ,dlatego chce zrobić. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #1805 Napisano 14 Października 2022 19 minut temu, Miłosz Pakulski napisał(-a): Ale tarcze da się zrobić,kiedyś będzie pamiątką ,dlatego chce zrobić. zapraszam do tematu związanego z odnawianiem tarcz. Z chęcią zobaczę o i jak będziesz robił . 😊 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1806 Napisano 14 Października 2022 Teraz, zadra napisał(-a): zapraszam do tematu związanego z odnawianiem tarcz. Z chęcią zobaczę o i jak będziesz robił . 😊 Tarcze zlece komuś. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #1807 Napisano 14 Października 2022 szkoda... W takim razie ja kupił bym uzywaną tarczę w dobrym stanie, bo jeśli będzie super piękna tarcza (odnowiona) to nie będzie grało ze skrzynką. Chyba, ze skrzynkę też odnowisz do fabrycznego wyglądu.. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1808 Napisano 14 Października 2022 56 minut temu, zadra napisał(-a): szkoda... W takim razie ja kupił bym uzywaną tarczę w dobrym stanie, bo jeśli będzie super piękna tarcza (odnowiona) to nie będzie grało ze skrzynką. Chyba, ze skrzynkę też odnowisz do fabrycznego wyglądu.. Skrzynke też.chce dziadkowi za jego życia pokazać jak doprowadziłem go do stanu.mam pecha bo werk znów nawalił,staje na ustawianiu się bicia,jest u majstra.Czy samemu kupie oryginalną farbe. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5940 #1809 Napisano 14 Października 2022 (edytowane) 9 minut temu, Miłosz Pakulski napisał(-a): Czy samemu kupie oryginalną farbe. Te skrzynie raczej nie były powlekane farbą. Jeżeli się nie mylę to pokrywane np. woskiem , lub politurą ( choć nie wiem czy w tym przypadku...) spróbowałbym myć w niewidocznym miejscu do "gołego drewna" a potem zastanowić się co dalej... ( jaki wygląd itp) Edytowane 14 Października 2022 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1810 Napisano 14 Października 2022 7 minut temu, mkl1 napisał(-a): Te skrzynie raczej nie były powlekane farbą. Jeżeli się nie mylę to pokrywane np. woskiem , lub politurą ( choć nie wiem czy w tym przypadku...) spróbowałbym myć w niewidocznym miejscu do "gołego drewna" a potem zastanowić się co dalej... ( jaki wygląd itp) Z tego co wiem jest to skrzynia dębowa bez politury,zależy mi na fabrycznym kolorze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1811 Napisano 14 Października 2022 Wiadomo,.., gdzieś na boku próbę i będzie wiadomo. Też sądzę, że wosk. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5940 #1812 Napisano 14 Października 2022 (edytowane) Pewnie "fabryczny "kolor" to był kolor "surowego" lub pociemniałego ( bejcą) dębu a potem olej, lub wosk.. debiny rczej się nie polituruje... Edytowane 14 Października 2022 przez mkl1 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1813 Napisano 14 Października 2022 1 minutę temu, PM1122 napisał(-a): Wiadomo,.., gdzieś na boku próbę i będzie wiadomo. Też sądzę, że wosk. Znacie jakiegoś dobrego renowatora skrzyń,byleby nie partacz,dobrze jak by był z Pomorskiego. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5940 #1814 Napisano 14 Października 2022 Znamy toż to nasz YODEK @Yodek 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1815 Napisano 14 Października 2022 Yodek ..... Ale nie wiem, bo w Świtach gustuje 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5940 #1816 Napisano 14 Października 2022 (edytowane) Da radę z dębiną ps a świty nie były w dębinie??? Edytowane 14 Października 2022 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1817 Napisano 14 Października 2022 Dziękuję za uznanie, jednakowoż "renowuję" wyłącznie swoje zegarzyska. Czasu nie staje i fizyczne możliwości ograniczone 😊 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1818 Napisano 14 Października 2022 8 minut temu, Yodek napisał(-a): Dziękuję za uznanie, jednakowoż "renowuję" wyłącznie swoje zegarzyska. Czasu nie staje i fizyczne możliwości ograniczone 😊 Rozumiem, bo też sam siebie zawaliłem i ciężko się wyrobić. No i w końcu, my to jednak amatorzy ..... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1819 Napisano 21 Października 2022 (edytowane) Powitać,całkiem przypadkiem nabyłem taki mechanizm GB,wiem że 1894roku ,wahadło rusztowe ,chciałbym go uratować ,czy może ktoś z kolegów pomoże ? Jest poteżny,duży.i cieżki Edytowane 21 Października 2022 przez wafelek 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5940 #1820 Napisano 21 Października 2022 👍 w czym Ci pomóc? 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1821 Napisano 21 Października 2022 (edytowane) potrzebuje wahadło pretowe i skrzynie ,wogóle jak on wygladał ?cALY ZEGAR Edytowane 21 Października 2022 przez wafelek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #1822 Napisano 22 Października 2022 W dniu 14.10.2022 o 22:45, Yodek napisał(-a): Dziękuję za uznanie, jednakowoż "renowuję" wyłącznie swoje zegarzyska. Czasu nie staje robota sama pcha się w ręce... bierz robotę, dobrze płacą.. Co zarobisz, daj mężowi - niech ma poczucie, że dobrze zainwestował kasę w Twoje hobby. Wierz mi - oddźwięczy się po wielokroć... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #1823 Napisano 1 Listopada 2022 (edytowane) Melduję posłusznie że u Gustava Beckera spokój i cisza. Bez zmian... Edytowane 1 Listopada 2022 przez amroziuk 10 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1824 Napisano 11 Listopada 2022 Nie mój , ale myślę że warto takiego pokazać . 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #1825 Napisano 12 Listopada 2022 (edytowane) ktoreż to muzeum wystawia takiego zegara? Widać, że dbany i chodzący. Sekundowa i minutowa prą do przodu i soczewka pracuje.. Edytowane 12 Listopada 2022 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach