Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Dascola

Galeria Gustava Beckera

Recommended Posts

Mirku masz 100% rację ... ludzie nie zdają sobie sprawy, że wiedza, środki służące osiągnięciu efektu i kogoś czas też kosztuje - tym bardziej jeśli ktoś pracuje na własny rachunek. Jeśli drogo to chciałoby się powiedzieć zrób to sam, tylko policz na co ile wydałeś, ile czasu przy tym spędziłeś i pomnóż każdą godzinę tylko razy 15zł. Zobaczymy czy wyjdzie tanio ;)

Pozdrawiam Paweł

Oczywiście że wiedza i umiejętności muszą kosztowac. Dla jednego drogo dla innego ok- każdy inaczej patrzy na cenę usługi. Tak samo fachowcy jeden powie 300 zł a drugi za tą samą usługę 500.

Wstawiam zdjęcia zegara, który aktualnie znajduje się (tymczasowo) w moim posiadaniu.

GB w prostej skrzyni,  bez numeru seryjnego.

Zdjęcia pierwotne - przed etapem czyszczenia (pomijając czyszczenie tarczy) 

20220830_142154.jpg

20220830_142344.jpg

20220830_142307.jpg

20220830_142249.jpg

20220830_142203.jpg

20220830_143255.jpg

20220830_143144.jpg

20220830_143050.jpg

20220830_142946.jpg

20220830_142904.jpg

Górna przednia szyba na pewno jest wtórna, podobnie półeczka mechanizmu, 

Edited by zadra

Jesteś w posiadaniu tego zegara jak piszesz - TYMCZASOWO, i co z tego ? Takich zegarów w takich skrzyniach produkowano setki tysięcy.  W jakim celu zamieściłeś wpis, i jakiej porady chciałbyś uzyskać ? Zegar ten wraz z mechanizmem oraz obudową nie przedstawia większej wartości kolekcjonerskiej i jest jedynie wiele razy powielanym wzorem produkcji w latach 20/30 XX wieku przez wszystkie ówczesne firmy produkujące czasomierze. Piszesz, ze jest on w Twoim posiadaniu tymczasowo. Więc po co w ogóle ten wpis ? Może po to ażeby uzyskać poradę co do przywrócenia tarczy i wahadła do stanu pierwotnego i tym samym uzyskania lepszej ceny przy sprzedaży ?

6 minut temu, Witold 56 napisał(-a):

JWięc po co w ogóle ten wpis ? Może po to ażeby uzyskać poradę co do przywrócenia tarczy i wahadła do stanu pierwotnego i tym samym uzyskania lepszej ceny przy sprzedaży ?

Gdybyś śledził wpisy, to byś wiedział :)

Pozdrawiam Mirek

29 minut temu, mkl1 napisał(-a):

Gdybyś śledził wpisy, to byś wiedział :)

Wyobraź sobie, że na bieżąco śledzę wszystkie wpisy ( jak to ująłeś) na naszym forum...

Od  Zadry też?

Bo wierzę mu, że robi ten zegar dla rodzinki..., bo i po ch@j miałby się starać z tak pospolitym zegrem ???? i jeszcze odnawiać tarczę, którą mozna kupić na aledrogo???

Pozdrawiam Mirek

57 minut temu, Witold 56 napisał(-a):

Jesteś w posiadaniu tego zegara jak piszesz - TYMCZASOWO, i co z tego ? Takich zegarów w takich skrzyniach produkowano setki tysięcy.  W jakim celu zamieściłeś wpis, i jakiej porady chciałbyś uzyskać ? Zegar ten wraz z mechanizmem oraz obudową nie przedstawia większej wartości kolekcjonerskiej i jest jedynie wiele razy powielanym wzorem produkcji w latach 20/30 XX wieku przez wszystkie ówczesne firmy produkujące czasomierze. Piszesz, ze jest on w Twoim posiadaniu tymczasowo. Więc po co w ogóle ten wpis ? Może po to ażeby uzyskać poradę co do przywrócenia tarczy i wahadła do stanu pierwotnego i tym samym uzyskania lepszej ceny przy sprzedaży ?

Przede wszystkim , to jesteśmy w temacie ,, Galeria Gustava Beckera "...... więc to nie w temat ,, Porady potrzebuję".... Nie widzę tu niczego niestosownego , ani nie podejrzewam kolegi ZADRA , o nieuczciwe zamiary. 

To akurat ,, Galeria Gustava Beckera " i takie też produkowała ta firma.

PS...... wstałeś lewą nogą , czy coś podobnego się stało ....? 

2 godziny temu, Witold 56 napisał(-a):

Jesteś w posiadaniu tego zegara jak piszesz - TYMCZASOWO, i co z tego

Z chęcią przeczytam wszystko to co możesz napisać  o tym "pospolitym" zegarze z lat 20-30 ubiegłego wieku.

Gdybyś posiadał zdjęcia skrzyni w lepszym stanie, to mógłbyś wkleić choćby po to abym zobaczył jak wyglądała górna szyba frontowa- posiadała takie same szprosy jak dolne szybki? Najpewniej była również fazowana.. 

Może wiesz czy były a jeśli tak, to jak powinny wyglądać  i gdzie powinny być zlokalizowane pionizatory skrzyni?

Może podpowiedz czy był i jak wyglądał wychylnik?

Przejrzałem pierwszych  40stron tego tematu(bo zegar mam krótko i nie spodziewając się jego pojawienia nie interesowałem się GB nadmiernie) i jeśli taki zegar był pospolity i absolutnie bez wartości, to na wspomnianych stronach nie znalazłem równie brzydkiego. 😋 

Wiesz może, czy ta brzydka skrzynia była pierwotnie politurowana,  czy może woskowana? Aktualnie ta w moim posiadaniu najprawdopodobniej została polakierowana zastanawiam się czy niskim nakładem sił próbować to zmieniać.. 

Tarcza, cóż zdecydowanie nieładna, ale oryginalny wygląd soczewki na pewno mógłby się tu znaleźć bo nie wiem czy oryginalnie przetłoczenie na froncie było malowane na czarno, granatowo, czy w kolorze skrzyni..

Aktualnie soczewka "zaczęła się robić" - próbne pociągnięcia "z ręki " wyglądają jak na zdjęciach poniżej.. 

Wszelkie informacje z chęcią przyjmę- wydaje mi się, że w temacie GB można takie dyskusje prowadzić, więc zapraszam.

Okres międzywojenny był specyficzny - wytwarzano produkty na piękne salony, ale również dla sfer mniej zamożnych.

Do Twoich innych sugestii, wybacz, ale się nie ustosunkuję .. 

Nie biorę ich do siebie, bo najwidoczniej błędnie oceniłeś mój wpis a na wcześniejsze moje wypowiedzi i tematy może nie trafiłeś .. 

Każdy ma czasami zły dzień 😊 

Jutro będzie lepiej , głowa do góry 😉 

20220902_210622.jpg

20220902_210617.jpg

20220902_210842.jpg

20220902_210939.jpg

20220902_210934.jpg

20220902_210949.jpg

20220902_210942.jpg

Edited by zadra

:rolleyes: Do wyczyszczenia soczewki zastosuj może na początek coś bardziej skutecznego. Szkoda tyle "tarcia" i pasty polerskiej na początek. Możesz zastosować płyn AKRA (polecam jak jeszcze nie stosowałeś do wstępnego czyszczenia wszystkich detali z mosiądzu i nie tylko) i nałożyć go na mosiądz pędzelkiem , albo spryskać - jest wersja ze spryskiwaczem do kupienia - par złotych na stacjach benzynowych bez problemu . Trzeba tylko zabezpieczyć rowek (bo farba zejdzie - np plasteliną) po 2-4 minutach spłukać i dopiero pastą polerską. Możesz też użyć (ja tak stosuje do serc wahadeł ) BRASSO - ono doczyści od A do Z. Dodatkowo pokryje to lekką warstwą ochronną - taka trochę forma pasywacji. Polecam, ale trochę droższe.

Gdzieś mam taką soczewkę i o ile pamiętam - tam pasek był czarny. 

Ps. każdy zegar zasługuje na przywrócenie do "życia". 

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

11 minut temu, LESKOS napisał(-a):

Możesz zastosować płyn AKRA

Stosuję z powodzeniem od wielu lat do różnych zastosowań.

Na wklejonych zdjęciach jest efekt bodajże 3..4minutowej próby do której wystarczyło dosłownie 5, może 6 kropel mleczka polerskiego na gaciowej szmatce - pocierane w pracy - przy kawie (czasami mam 5

trochę wolnego w robocie i zabieram sobie z domu jakieś drobne prace 😊  )

Brasso nie znam, ale z chęcią poznam- gdybym miał pod ręką, to zrobiłbym od razu porównanie 😉 

18 minut temu, LESKOS napisał(-a):

Gdzieś mam taką soczewkę i o ile pamiętam - tam pasek był czarny

Może uda się też "wyciągnąć" tę czerń.

Ustawiłem sobie limit czasu - w miesiąc chcę się ze wszystkim wyrobić, może nawet z regulacją (dla mnie miesiąc to dobry czas.. ) 

Zegar został dla.mnie zdjęty z haka w garażu, mam nadzieję że już tam nie wróci i znajdzie się miejsce w pomieszczeniach mieszkalnych tego samego domu.

22 minuty temu, LESKOS napisał(-a):

każdy zegar zasługuje na przywrócenie do "życia". 

👍 👍 👍 

9 godzin temu, zadra napisał(-a):

Z chęcią przeczytam wszystko to co możesz napisać  o tym "pospolitym" zegarze z lat 20-30 ubiegłego wieku.

Gdybyś posiadał zdjęcia skrzyni w lepszym stanie, to mógłbyś wkleić choćby po to abym zobaczył jak wyglądała górna szyba frontowa- posiadała takie same szprosy jak dolne szybki? Najpewniej była również fazowana.. 

Może wiesz czy były a jeśli tak, to jak powinny wyglądać  i gdzie powinny być zlokalizowane pionizatory skrzyni?

Może podpowiedz czy był i jak wyglądał wychylnik?

Przejrzałem pierwszych  40stron tego tematu(bo zegar mam krótko i nie spodziewając się jego pojawienia nie interesowałem się GB nadmiernie) i jeśli taki zegar był pospolity i absolutnie bez wartości, to na wspomnianych stronach nie znalazłem równie brzydkiego. 😋 

Wiesz może, czy ta brzydka skrzynia była pierwotnie politurowana,  czy może woskowana? Aktualnie ta w moim posiadaniu najprawdopodobniej została polakierowana zastanawiam się czy niskim nakładem sił próbować to zmieniać.. 

Tarcza, cóż zdecydowanie nieładna, ale oryginalny wygląd soczewki na pewno mógłby się tu znaleźć bo nie wiem czy oryginalnie przetłoczenie na froncie było malowane na czarno, granatowo, czy w kolorze skrzyni..

Aktualnie soczewka "zaczęła się robić" - próbne pociągnięcia "z ręki " wyglądają jak na zdjęciach poniżej.. 

Wszelkie informacje z chęcią przyjmę- wydaje mi się, że w temacie GB można takie dyskusje prowadzić, więc zapraszam.

Okres międzywojenny był specyficzny - wytwarzano produkty na piękne salony, ale również dla sfer mniej zamożnych.

Do Twoich innych sugestii, wybacz, ale się nie ustosunkuję .. 

Nie biorę ich do siebie, bo najwidoczniej błędnie oceniłeś mój wpis a na wcześniejsze moje wypowiedzi i tematy może nie trafiłeś .. 

Każdy ma czasami zły dzień 😊 

Jutro będzie lepiej , głowa do góry 😉 

20220902_210622.jpg

20220902_210617.jpg

20220902_210842.jpg

20220902_210939.jpg

20220902_210934.jpg

20220902_210949.jpg

20220902_210942.jpg

Wiesz , te skrzynki były tak popularne i masowe , że aż pospolite .  Więc , nikt nie pomyślał , by do Galerii wstawić . 

Przyznam , że ta twoja skrzynka , jest tak prosta , że aż nasuwa się myśl , iż może być być dorabiana - wtórna . A możliwe , że zostało z niej  zdemontowane zwieńczenie , a z dołu , taka malutka niby broda. Ale to tylko moje myśli .

Skoro lakierowana , to tak bym zostawił , by trochą śladów lat było widać . Skoro tarcza była srebrzona , to zwykle wahadło także . Ale nie zawsze !  Daję przykład . Zagłębienie wahadła na czarno ( taka fortepianowa czerń , najlepiej ) .  Wychylnika wahadła , raczej nie było ( na jednym zdjęciu , które pokazałem , to nie wychylnik , a tabliczka zegarmistrza - sprzedawcy ) . A pionizery , były po bokach dolnej deski ( najczęściej ) , lub w jej okolicach .  Zawieszenie skrzyni - ta blaszka , to kształt ma właściwy , ale otworek do zawieszenia , to coś za malutki. Zwykle to duży okrągły otwór , który ułatwia zawieszenie - trafienie na kołek w ścianie . A często , jest taki zmyślny  ,, składany " zaczep.

Myślę , że skrzynię trochę oczyścić , by schludnie wyglądała , a wyczyszczona tarcza i wahadło , to będzie wisienka na torcie.

Aha .... Twój zegar może być o dziesięć lat starszy , więc wcale nie z lat 20-stych , ani 30-stych.

IMG_4341-crop.JPG

IMG_4342.JPG

IMG_4345.JPG

IMG_7634 (Copy) (Copy).JPG

Edited by PM1122

37 minut temu, PM1122 napisał(-a):

Przyznam , że ta twoja skrzynka , jest tak prosta , że aż nasuwa się myśl , iż może być być dorabiana - wtórna .

wszystko możliwe, nie upieram się, że to beckerowa. 

Z tej racji, oraz w związku z brakiem innych śladów wnoszę, że nie było ani korony ani brody.

Dziwi tylko, że szybki (dolne) że szprosami i fazowane - przy czasie wstawię dodatkowe fotki.

Myślę , że skrzynię trochę oczyścić , by schludnie wyglądała

Dokonało się w ubiegłą środę 😁 

Twój zegar może być o dziesięć lat starszy , więc wcale nie z lat 20-stych , ani 30-stych.

GB Silesia - na płycie tylnej bez numerów fabrycznych, gong Gloria ..

Nie znalazłem jeszcze żadnych "gmerków" , może się coś dodatkowego odsłoni. 

Równolegle w tle robi się u mnie dużo grubsza sprawa od wiszącego Becker'a,  a gdy odłożę telefon za minutę, to biegnę składać auto w garażu - rozgrzebałem w czwartek i nie mam czasu żeby złożyć i odpalić..

Gdy się uporam z ważniejszymi tematami to Gutek trafi z opisem i licznymi zdjęciami do działu zegarowego, tak jak wcześniejsze prace  😉 

20220830_143457.jpg

20220830_143452.jpg

Edited by zadra

Kochani, pięknie, pięknie, ale tytuł tematu raczej nie pasuje do tych wpisów. A może odwrotnie? ;)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

To prawda :)

Tu raczej prezentujemy GB , a nie rozkładamy na części.

No, ale zaprezentowane ;) jednak dalszy ciąg, to lepiej w innym temacie trzeba. 

1 godzinę temu, Anansi napisał(-a):

Kochani, pięknie, pięknie, ale tytuł tematu raczej nie pasuje do tych wpisów. A może odwrotnie? ;)

Przepraszam - to trochę moja wina, ale to kol Witold 56 zaczął 😁 (żeby paluchem nie wytykać hehe )

Obiecuję, że gdy na spokojnie usiądę do kompa, to posprzątam swoje wpisy pozostawiając najważniejsze zdjęcia które wg mnie pasują do obecnego tematu.

Z drugiej strony, informacje dot wyglądu soczewki, skrzynek i określanie ram czasowych produkcji wg mnie jak najbardziej wpisuje się w temat o GB .. 

PM1122, czy możesz zrobić zbliżenia na szybę górną frontu (nie wiem, czy zegar wisi u Ciebie a zdjęcia są tylko pozostałością) oraz zdjęcia od drugiej strony drzwiczek- czy szyba stabilizowana jest listewkami na gwoździkach,  czy jest coś innego? 

Kurcze, chyba takie pytanie również jest na granicy między Galeria GB a technicznymi poradami... 

Jak to ugryźć - chyba muszę jednak założyć specjalny temat dot tego "pospolitego taniego i zwykłego " Gutka.. 

Jak dam radę, to jutro temat uruchomię.. 

Teraz wracam do garażu.. 🙄 

Edited by zadra

Ok . ... za chwilę , ale już w ,,Porady potrzebuję " ....... myślę , że tam najlepiej się przenieść ( a wpisów nie kasuj , bo później nie wiadomo , co jak i dlaczego )

Bardzo fajny, a najważniejsze, że cały w oryginale. Czy dobrze widzę, że nadał mu ktoś biały kolor ? Trochę kosmetyki i będzie git. Gratulacje !!!

Bardzo ładny. 🙂👍🏻

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

14 minut temu, Paweł Bury. napisał(-a):

Nie wiem - być może ktoś go pędzlem chlasnął 

Bardzo ładny i ciekawy.. zdejmij tą białą paskudną farbę, sklej drewno i... będzie jeszcze ładniejszy :)

Pozdrawiam Mirek

11 godzin temu, mkl1 napisał(-a):

Bardzo ładny i ciekawy.. zdejmij tą białą paskudną farbę, sklej drewno i... będzie jeszcze ładniejszy :)

Nie będę nic robił bo nie mój 

Kolega ma na sprzedaż 

Pytanko mam do koleżanek/kolegów ... - jako laik w temacie - czy budziki GB miały osobną numerację ? 

15 godzin temu, Yahagi napisał(-a):

Pytanko mam do koleżanek/kolegów ... - jako laik w temacie - czy budziki GB miały osobną numerację ? 

Gdyby Tomasz czytał forum, to by wiedział że miały. :P

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce