Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bis24

ceny zegarków na KMZiZ

Rekomendowane odpowiedzi

ceny zegarków używanych są tu bardzo przystępne lecz zaobserwowałem pewną regułę jeśli chodzi o nowe lub prawie nowe są ogólnie droższe niż w salonach jeśli chodzi o starsze modele. Sprzedający pisze, że model już niedostępny cena katalogowa x, on oferuje za x-30% stan 10/10 lub 9,5/10 niby ok. lecz po co wypisywac coś co nie do końca jest prawdą. Wiem każdy chce zarobic i z tym się zgadzam kto kupuje to akceptuje warunki sprzedającego tylko nie mogę pojąc tego rodzaju wpisów jak zegarek leży w salonie za x-50%. Moim zdaniem można by było oszczędzic tego wpisów.

Co Wy na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś przykład?

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ceny zegarków używanych są tu bardzo przystępne lecz zaobserwowałem pewną regułę jeśli chodzi o nowe lub prawie nowe są ogólnie droższe niż w salonach jeśli chodzi o starsze modele. Sprzedający pisze, że model już niedostępny cena katalogowa x, on oferuje za x-30% stan 10/10 lub 9,5/10 niby ok. lecz po co wypisywac coś co nie do końca jest prawdą. Wiem każdy chce zarobic i z tym się zgadzam kto kupuje to akceptuje warunki sprzedającego tylko nie mogę pojąc tego rodzaju wpisów jak zegarek leży w salonie za x-50%. Moim zdaniem można by było oszczędzic tego wpisów.

Co Wy na to.

Zakładasz, że każdy kto sprzeaje zegarek kupił go za 50% lub monitoruje salony z przecenami?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli ktoś sprzedaje z poszanowaniem zapisów regulaminu to wszystko jest ok.

tylko w części formalnej.

co do części moralnej - czasem jest tak, że zegarek leży od roku i nikt go nie chce, czasem zegarki, które kosztowały w sklepie w PL 300 - 400 pln idą od ręki za 500 - 600 (nawet ostatnio :D )

Jako kupujący jak masz rączki i główkę możesz wpisać w google, prześledzić czy zegarek jest w sprzedaży, w jakich był cenach etc.

Możesz negocjować ceny lub czekać aż sprzedający sam będzie obniżał.

Może ktoś kupił z upustem 80 % a może stracił kupując bez upustu i przy niekorzystnym kursie. Nie wiesz.

Ogłoszenia ogląda wiele osób i każda nieścisłość opisu zwykle szybko jest wyłapywana.

Wiele zegarków się nie sprzedało jak ktoś próbował dać wysoką cenę, co więcej, jak musiał sporo z niej zjechać to potem każdy wystawiony przez niego zegarek spotykał się z brakiem zainteresowania bo wiadomo, że pewnie będzie 50 % taniej za tydzień.

pointa czy płenta

Zanim coś kupię szukam na forum, używam google i albo odpuszczam albo daną kwotę płacę świadomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eye_lip pewnie, że nie każdy lecz jak na paragonie fiskalnym jest data dwa lub kilka dni wstecz i pokazuje tylko częśc rachunku bez ceny to już coś sugeruje. Oprócz tego nie wszyscy chodzą i oglądają co akurat jest ciekawego i za ile to wiadomo.

Ja zwróciłem uwagę na te zjawisko z racji, że zakupy rozpocząłem właśnie od monitoringu salonów i stąd taki wpis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli ktoś napisał w opisie coś co "nie jest do końca prawdą" to napisz mu pw lub napisz post w jego temacie.

upewnij się, że nie jest prawdą, a nie - nie jest wg. Ciebie.

naprawdę dość sporo osób, które są skarbnicami wiedzy o zegarkach (i takich za 80 pln i takich za 80 000 pln) ogląda tematy w dziale sprzedam i jakoś ciężko mi uwierzyć, że nieprawdziwe opisy miałyby rację bytu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roj masz rację w KMZiZ są skarbnice wiedzy tylko oni nie kontrolują cen

a każdy może pisac ogłoszenie zgodnie z regulaminem i ogólnie jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o so chodzi... ???? :D

bis24 - nabijanie postow, to fajna sprawa ale zakladanie watku zeby ludzi oczerniac, bo cos nam sie wydaje, to chyba lekkie przegiecie - nie sadzisz?? :D

Kazdy ma prawo sprzedawac za ile chce i drążenie czemu (w nowo zalozonym watku) jest wg mnie paradoksalne i powoduje nic tylko zasmiecanie... amen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Mamy wolny rynek, więc nie wiem o co biega.

Jedyne czego nie toleruję, to sprzedaż darmowych katalogów (Sinn, IWC).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jedyne czego nie toleruję, to sprzedaż darmowych katalogów (Sinn, IWC).

No i Panerai :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Wy na to.

ale o co tak naprawde chodzi? Chcesz żeby na zegarki używane lub prawie używane były ceny urzędowe?

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reguła jest prosta. Nie pasuje Ci cena - nie kupujesz. Tyle na temat :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roj masz rację w KMZiZ są skarbnice wiedzy tylko oni nie kontrolują cen

a każdy może pisac ogłoszenie zgodnie z regulaminem i ogólnie jest ok.

Każdy kto jest zainteresowany zakupem może poświęcić odrobinę czasu i zorientować się co do wartości konkretnego przedmiotu. Nie rozumiem dlaczego ceny na bazarze KMZiZ miałyby być kontrolowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reguła jest prosta. Nie pasuje Ci cena - nie kupujesz. Tyle na temat :D

Otóż to. Kwestię ceny i tak zweryfikuje rynek, czyli kupujący. Będzie za drogo - nikt nie weźmie zegarka, cena będzie atrakcyjna - zegarek pójdzie w 3 minuty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz tego nie wszyscy chodzą i oglądają co akurat jest ciekawego i za ile to wiadomo.

No ale to chyba ich decyzja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zaobserwowałem pewną regułę jeśli chodzi o nowe lub prawie nowe są ogólnie droższe niż w salonach jeśli chodzi o starsze

:D :D

Kurde, przeczytałem to 3 razy i dalej nie wiem o co Ci chodzi.

Piszesz o jakiejś regule, skoro tak to dawaj przynajmniej trzy przykłady ,

jak nie masz to d*pa nie reguła tylko jakiś rodzynek.

Dziś wystawisz a jutro zrobią przecene w salonie i też wyjdziesz na kombinatora.

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłeś zegarek z upustem 20 %, który sam wywalczyłeś (np. to już trzeci zegarek, który kupujesz w danym sklepie),

mija pół roku, zegarek chcesz sprzedać, z pudełkiem, papierami, ze wszystkim,

nagle inna sieć sklepów (albo i ten sam jeden nawet) daje tylko w tym miesiącu -30 %.

Czy w związku z tym nie masz prawa za swój zaproponować podobnej ceny za jaką można kupić w promocji ten egz.?

Jeśli ktoś podaje nieprawdziwe dane (np. "cena katalogowa to 3000 pln" podczas, gdy na oficjalnej stronie to 2400 pln lub "jest to zegarek limitowany do 500 sztuk" podczas, gdy jest to egz. bez żadnej limitacji lub np, z limitacją 2500 itp itd.) to piszesz sprzedającemu PW (może wynikało z niewiedzy) lub zgłaszasz do moda lub piszesz post wyjaśniający w temacie.

Tyle co do mijania się z prawdą bo moim zdaniem to ewentualnie jedyny zarzut. Cena? Cenę każdy może dać jaką chce.

Czasem ktoś wystawia niedłubaną Imprezę GT (ponad 10 letni samochód) za > 45 tys. Nie musisz kupować. Serio. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę powodu do rozważań. Nawet jakby ktoś trafił okazję i kupił nowy zegarek za 20% ceny salonowej i wystawił go od razu za 50% ceny salonowej to co w tym złego.

Kupujący i tak go będzie za przeproszeniem w d... całował, że mógł kupić zegarek, który go interesuje za pół ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kapitalizm, kolego, kapitalizm.

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Truizm, ale każdy towar jest warty tyle, ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

?????? o co chodzi????? chcę - biorę/ nie chcę- nie biorę. koniec tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojtekimarco- bo ten jest od "prezesa"....czy ty wiesz kto go dotykał?.......no ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojtekimarco- bo ten jest od "prezesa"....czy ty wiesz kto go dotykał?.......no ;)

wygląda na to, że to te same zegarki (zdjęcie orisa identyczne), stąd mój wniosek, że UN na chrono też prezesowy, tyle, że cena dla forumowiczów jest "promocyjna"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.