Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bis24

ceny zegarków na KMZiZ

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny flejm o nic...

Jak chce coś kupić za taka kasę ( w sumie nie ważne za jaką) to sprawdzam parę źródeł i kupuje z takiego które wydaje mi sie łączyć moje zaufanie i cenę. Na forum istnieją pw do pytań itp. Można zawsze dopytać, potargować. Uważam że do cen na bazarku wtrącić się można jedynie jak jest jakiś ewidentny wałek. A tak to wara!

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wolnym rynku zawsze tak będzie, że ktoś będzie sprzedawał taniej, a ktoś drożej.

Od tego Bozia dała rozum, żeby wyszukać sobie najlepszą ofertę.

Najlepsza nie zawsze znaczy najtańsza. Z różnych powodów. Bo źródło mniej pewne, bo nie ma gwarancji zwrotu, bo nie można pomacać towaru przed zakupem.. itd, itp..

Jeśli na forum będzie następna dyskusja na temat zamknięcia działu Bazar, to ja tym razem będę za zamknięciem. W polskim piekiełku, to nie ma sensu..

Tak sobie oglądam akutalne oferty na Bazarze, i stwierdzam że w prawie każdym przypadku można przy odrobinie wysiłku, znaleźć podobną ofertę gdzieś taniej w internecie. Wobec tego, w związku z filozofią zawartą w tej dyskusji, prawie każdemu można oficjalnie zarzucić, że chce zrobić w ch..a kolegów.

To nie ma sensu.

Zamknijcie ten Bazar.

Zegarki sprzedajemy/kupujemy w komercyjnych, wyspecjalizowanych serwisach aukcyjnych. Koniec, kropka.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, najłatwiej liczyć pieniądze w cudzej kieszeni.

Darek mnie trochę uprzedził.

NIestety Polacy na emigracji z reguly sa tacy sami

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Ale tu chodzi o to, że ta sama osoba wystawia te same zegarki na KMZiZ i w innych serwisach, przy czym na KMZiZ wystawia je drożej o kilkadziesiąt procent.

Trudno to nazwać wałkiem, ale faux pas jest i tłumaczenie o niezsynchronizowaniu ofert mnie nie przekonuje, jak się nie chce ryzykować straty w oczach innych, to trzeba było zadbać o takie rzeczy i skorygować ofertę na KMZiZ. Bo wnioski jakie się mogły nasunąć, są chyba oczywiste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic - nie popadajmy w skrajności ;)

Co kilka tygodni pojawia się jakiś kolega, który głosi różne często kontrowersyjne teorie.

Się tak nie napinajmy wszyscy. Darek mógł poczuć się dotknięty, ale jest dorosłym facetem i da sobie z tym radę.

Wyskakiwanie z "polskim piekiełkiem" z powodu jednego czy kilku nawet głosów to chyba jednak przesada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boldy, zastanowię się nad tym, co napisałeś.

Jestem prawie na 100% pewny, że gdybym na WUS wystawił Seiko piąteczkę za cenę $10tysięcy, to oczywiście nikt by tego nie kupił, ale jednocześnie nikt by ani słówkiem nie skomentował mojej ceny. To jest po prostu inna planeta ;)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamknijcie ten Bazar.

Zegarki sprzedajemy/kupujemy w komercyjnych, wyspecjalizowanych serwisach aukcyjnych. Koniec, kropka.

Bez przesady. Bazar jest pożyteczny. Sam kupiłem na nim kilka zegarków po cenach bardzo korzystnych, a na pewno niższych, niż na innych portalach aukcyjnych.

Tuszę, że to pod wpływem emocji Kolega Taktic wypowiedział tak radykalne słowa.

Jestem prawie na 100% pewny, że gdybym na WUS wystawił Seiko piąteczkę za cenę $10tysięcy, to oczywiście nikt by tego nie kupił, ale jednocześnie nikt by ani słówkiem nie skomentował mojej ceny. To jest po prostu inna planeta ;)

A z tym się zgodzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic, mieszasz dwie sprawy.

Główny temat wątku gdzie ktoś zakwestionował to za ile są wystawione zegarki - i chyba wszyscy jednoznacznie napisali, że każdy może taką cenę jaką chce zaproponować za dowolny zegarek i nic nam do tego.

Drugi wątek, który pojawił się sporo później - wystawianie zegarka tutaj po koleżeńsku i gdzie indziej na ogólnym portalu taniej (na przykładzie zegarków Dariusza akurat).

Parę razy tak się trafiało, zwykle ktoś dopisywał w temacie mniej lub bardziej złośliwą uwagę ale zwykle z przymrużeniem oka na temat "specjalnej" ceny dla ludzi z forum.

Żeby była janość - nie uważam, że to naganne, że to moralnie niedopuszczalne itp. (a tym bardziej żeby dyskutować o tym w tym tonie co niektórzy po obydwu stronach). Ja np. uważam, że to trochę niesmaczne i tyle. Tak jak niesmaczne jest w takiej dyskusji obrażanie innych..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo na forum trwała zażarta licytacja o kupno któregoś z tych zegarków i ty byłeś między nimi.

Jeśli zaczynasz z grubej rury to z takiej też Ci odpowiem. Tak czuj się zrobiony w ch.ja.

Nie wiem czemu do mnie pijesz. W tym, co napisałem nie ma żadnego picia do Darka. Przeczytaj posta, który cytowałem (i to co było w nim cytowane).

Zauważ również, że napisałem posta już po tym jak Darek wyjaśnił, że sytuacja nie była "ustawiona" z premedytacją.

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie nawet jeśli ceny były specjalnie ustawione niższe na chrono24 w tej akurat sytuacji nic nie znaczy.

Zwróćcie uwagę kiedy była wystawiona oferta Darka na forum, były jego podbitki typu "negocjacje mile widziane". Skoro nikt na forum nie był zainteresowany i nie chciał negocjować to w czym problem?

Moim zdaniem Darek nie ma się z czego tłumaczyć, bo tak jak już pisałem, każdy wystawia swoje zegarki za tyle za ile uważa.

Natomiast "Polactwo" to już przesadne określenie. Generalizowanie to dla mnie najgorsze co może być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz ktoś tu na nowego naskoczy ale zniknęła już jedna oferta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ktos jest wlascicielem przedmiotu,to sam narzuca jego cene. To czy wystawie starego Wostoczka za 10 zlotych,czy za 10 tysiecy zlotych to juz moja prywatna sprawa. Jesli komus nie pasuje - nie kupuje. To takie czepianie sie dla samego czepiania.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystawiac przedmioty może każdy i za dowolną cenę. To jest oczywiste i nie warte dalszych dyskusji. Prawdą natomiast jest to, że gdy ktoś miał cenę wyższą na bazarku niż na allegro to były nieraz uszczypliwe komentarze i jakoś nie widziałem żeby ktoś bronił takiego sprzedającego. Tutaj ponieważ ktoś zaczepił aukcję szanownego prezesa to zaraz znalazło się wielu obrońców. "Żona Cezara musi być poza wszelkim podejrzeniem?.

Natomiast obrażanie forumowiczów i wyzywanie ich od POLACTWA, Idiotycznych zonków itd. wskazuje na to że komuś puszczają nerwy i to w kiepskim stylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapowiada się kolejny temat-rzeka... ;)

Choć może zdarzą się i jakieś pozytywne efekty tej dyskusji, np. spadek cen na Bazarze... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj ponieważ ktoś zaczepił aukcję szanownego prezesa to zaraz znalazło się wielu obrońców. "Żona Cezara musi być poza wszelkim podejrzeniem?.

Nie sadze ze to czy osoba jest prezesem czy nie, ma jakiekolwiek znaczenie ( dla mnie nie ma ), jezeli dotyczylo by sie to Wiesia , Stasia czy Bolka powiedzalbym to samo

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapowiada się kolejny temat-rzeka... ;)

Żeby tylko ktoś znowu nie utonął w tej rzece i nie usuwał w ramach protestu swojego konta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

były nieraz uszczypliwe komentarze i jakoś nie widziałem żeby ktoś bronił takiego sprzedającego.

Nieprawda. Widzieałem nieraz na bazarze apele o nie czepianie się ofert cenowych, tudzież odsyłanie na PW do negocjacji, a nie na forum publicznym.

Poza tym czasami trudno jest zweryfikować granicę, gdzie już jest "czepianie się", a gdzie jeszcze nie. Np jak ktoś napisał: "Ach piękny zegarek, gdyby był 200zł tańszy, to bym kupił..", to w takim wypadku trudno jest powiedzieć czy facet się czepia, czy się tylko rozmarzył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np jak ktoś napisał: "Ach piękny zegarek, gdyby był 200zł tańszy, to bym kupił..", to w takim wypadku trudno jest powiedzieć czy facet się czepia, czy się tylko rozmarzył.

Raczej to drugie.

A propos cen, to nie tak dawno przecież mieliśmy przypadek, gdy jeden z kolegów wystawił na Bazarze Monstera w cenie nieco wyższej i kilku innych kolegów omal go nie zlinczowało, bo ośmielił się wycenić nie po ich myśli. Zrobił się z tego temat-rzeka, były słowne przepychanki, leciały inwektywy i jakieś absurdalne podejrzenia. Moderator wyczyścił temat i Monster wisiał bardzo długo bez żadnego zainteresowania - rynek zweryfikował cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że to ja wrzuciłem ten temat i padły tu słowa, za które nieliczni pewnie już się wstydzą, postaram się wyjaśnić jak to wygląda z mojej strony.

Trafiłem na ofertę sprzedaży Darka na forum, zainteresował mnie UN i tyle. Jak zwykły, zaciekawiony, potencjalny kupujący, zacząłem sprawdzać za ile ten zegarek mogę kupić gdzie indziej. I tak trafiłem na chrono, a że to ten sam zegarek nietrudno się było domyślić.

Polactwo, zawiść i bezinteresowna złośliwość, Panie Prezesie, właśnie to, że trafiłem na Twoją ofertę na chrono zniechęciło mnie do jakichkolwiek negocjacji.

Na tym forum, gdzie tyle słów pada o etyce, gdzie tak piętnuje się aukcyjnych oszustów, tłumaczenie, że Stanisław

dokonał sobie swoich przeliczeń po euro oraz cen porównawczych z chrono, co spowodowało jak widać rozbieżnosci z cenami na KMZiZ

do mnie nie trafia. Rozumiem, że jeśli wysłałbym do Staszka wiadomość, że biorę ten zegarek, odpowiedziałby mi, że cena nie jest taka jak na stonie bo się pomylił w "przeliczeniach euro oraz w porównaniach z cenami na chrono".

Rozbawiłeś mnie Darku, przynajmniej w tym jednym momencie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu mogę wkleić:

post-2489-0-51626000-1331640305.jpg

;)

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojtekimarco - nie zrobiłem nic złego , więc nie zamierzam się tłumaczyć , a tym bardziej Tobie , który od razu zarzucił mi złą wolę.

Za Staszka się nie wypowiadaj i nie pleć bzdur ,że podwyższałby cenę , słowo się rzekło więc poszłoby za tyle za ile tam było .

Ja nauczyłem się jednego ,że jak bedę coś z mojej kolekcji sprzedawał to na pewno nie w bazarku . EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No żenująca jest ta wypowiedz prezesa. Bardzo mi przykro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, najłatwiej liczyć pieniądze w cudzej kieszeni.

Nie przyszło wam po prostu do głowy, że oferta wystawiona na KMZiZ była wystawiona najwcześniej ale przy braku jakiegokolwiek nią zainteresowania, Darek wystawił swoje zegarki na innych forach? Pewnie niektórzy chcieliby aby Prezes z racji swojej tak intratnej funkcji w Klubie robił kolegom prezenty, sprzedając swoje zegarki za 10% ich wartości.

I jeszcze jedna sprawa. Swoje mało eleganckie komentarze jaka to ręka te zegarki dotykała i jaki honor spotka potencjalnego nabywce zachowajcie dla siebie.Nic nie stoi na przeszkodzie aby jeden czy drugi z Was został Prezesem i swoim dotykiem namaszczał zegarki. Tyle ode mnie.

Mirek

Darek mnie trochę uprzedził.

drodzy koledzy i donmirze- to ja akurat napisałem ten post i nie czuję w tym nic obraźliwego czy też uwłaczającego .był to żart- a jeżeli ktoś tego nie "załapał" bo nie oglądał "misia" ....trudno "takie życie nic nie poradzisz".

Ciebie Darku jeżeli to uraziło- przepraszam- obrońców nie mam za co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł , nie ma już sprawy. Dla mnie najbardziej przykre było to ,że w sumie nie miałam żadnej złej intencji , po prostu jak napisałem , wystawiając na bazarku podałem z glowy ceny , od razu pisząc ,że zapraszam do negocjacji . Poźniej nie sprawdziłem ,że są różnice z tymi , które grzecznosciowo wystawił Kolega na chrono. Tyle. Więc zamiast napisać ( szczególnie chętny na zakup) do mnie "halo , ziemia, coś tu nie gra , jest różnica -pomyłka?" ) od razu posypały się gromy , słowa o moralności , niesmaku ( bardziej pikantnych insynuacji nie podaję) oraz poszło jako przykład "złych praktyk".

Przykre , bo jestem na forum długo i rózne transakcje kupna , sprzedaży etc wsród Kolegów robiliśmy i nigdy ani ja nie zostałem przez nikogo oszukany czy naciągnięty , ani sam tego nikomu nie zrobiłem ( należy też zaznaczyć ,że nie zajmujemy się handlem zegarkami , a transakcje mają raczej wymiar hobbystyczny ) , więć takie insynuacje są po prostu naruszaniem dobrego imienia , więc nie ma się co dziwić ,że wywołują moje wzburzenie. Jeśli ktoś słusznie poczuł się dotknięty , również przepraszam .

no ale jak napisałem , dla mnie temat bazarku jest już zamknięty , odpisuję Tobie dlatego ,iż uważam ,że dobre słowo nie powinno bez echa pozostać .

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.