Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość raphael1215

Wiedziałem, że padnie zdanie, że speedmaster a to do gotowania jajek obecnie można użyć :D no fakt pewne funkcje nie mają zastosowania w życiu codziennym inne tak. Osobiście nie mam żadnego chronografu bo nie widzę dla niego zastosowania u mnie (miałem sprzedałem bo mierzyłem tylko czas gotowania jajek) Co do zegarków nurkowych. Czy to komputer czy kwarc czy PO lub budżetowiec wszystkie tak samo sprawdzą się na wakacyjnym wypadzie i nurkowaniu rekreacyjnym na certyfikat OWD 18m. Kto z nas schodził niżej ? albo ma certyfikat AOWD i może potwierdzić, że testował mechanika na 25m i jest do kitu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja schodzilem na 30 metrów z Seiko SKX - polecam świetny in house ;)

Edytowane przez das

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ma pomarańczowy napis "Seamaster" i grot sekundnika. Dzięki temu wygląda świetnie. Przy wersji z pomarańczowymi indexami robi się pstrokato ;)

Mamy podobne poczucie estetyki Karol ;-)

Mexy - żona jest zakochana w swoim 35 letnim GS-ie i nic innego nie chce żebym jej kupował :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie zauważyliśmy wczoraj nowego kolegi. Oczywiście przyjmujemy i witamy.

Dzięki za przyjęcie. Do wczoraj jeszcze jako bierny obserwator. Ostatnio sporo ruchu w tym wątku, także można było nie zauważyć  ;)

Co prawda w tak zacnym gronie nie jest to jakiś szał, ale początki bywają skromne, jeszcze raz, moja cal. 565.

post-77845-0-40417200-1468426697_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna sztuka. Stan oryginalny, czy była odnawiana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta była odnawiana. Tarcza na szczęście nieruszana, szkło logowane.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Jakub. Zegareczek w bardzo dobrym guście. Niech cieszy.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaż porównanie nie dotyczy bezpośrednio mechanizmu PO, to wrzucam to zdj. jako ciekawostkę i komentarz do dyskusji o tzw. "efekcie raphaela".

Tak wykańczają werki firmy stojące dużo wyżej niż Omega.

Patrząc na wykończenie PP, zastanawiam się, czy Omega aż tak strasznie dała ciała.

def7d278b28ccbd8cffc418845eda40b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Miałem wątpliwości co do wykończenia dolnej krawędzi mostka balansu wyglądała jak piłą spalinową obrabiana. Ale to mi nie przeszkadzało. Omega dala ciała ponieważ przysłała odpad produkcyjny. Dekiel niższy z innym kontem szlifu wyglądał jak z innego zegarka plus szkło w deklu ciut niżej osadzone z jednej strony oraz totalnie zje..a koperta. Wcięcie na boku, które wyglądało jakby ktoś uderzył w kopertę oraz end linki. Jeden bez luzu a między drugi a kopertę wykałaczkę można było bez problemu włożyć. Nie szukam zegarka który przejdzie ostre kryteria pieczęci genewskiej. Ale nie zniose jak ktoś mnie oszukuje mówiąc, że zegarek jest prosto z produkcji. A wiem co mówię bo porównałem sztukę sklepową i mikro-mechaniczne ślady obróbki powierzchni

jakuber85 wcale nie skromne te początki. Chciałbym mieć taki zegar. Obecnie choruję na vintydze z linii Seamaster. Wiec wiesz gdyby Ci się znudził to PW

Edytowane przez raphael1215

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaż porównanie nie dotyczy bezpośrednio mechanizmu PO, to wrzucam to zdj. jako ciekawostkę i komentarz do dyskusji o tzw. "efekcie raphaela".

Tak wykańczają werki firmy stojące dużo wyżej niż Omega.

Ciekawe....czy dotyczy to wszystkich modeli w linii, czy 'pojedyńczych' egzemplarzy?, mam na myśli niedoróbki.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

jakuber85 wcale nie skromne te początki. Chciałbym mieć taki zegar. Obecnie choruję na vintydze z linii Seamaster. Wiec wiesz gdyby Ci się znudził to PW

Mam uzasadnione wątpliwości czy ktokolwiek z tego forum odważy się sprzedać Ci jakikolwiek zegarek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam uzasadnione wątpliwości czy ktokolwiek z tego forum odważy się sprzedać Ci jakikolwiek zegarek ;)

no, ale pomarzyc przeciez mozna :D

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Nie martw się kolego Passero. Rozróżniam kwestię nowy fabryczny od używany. A wielu tu spłyca temat pokazując podrapane zegarki, które nijak mają się do sprawy. Ba powiem więcej sam mam teraz na ręku jeden z moich ulubionych zegarków, którym to dziś przypierdzielilem 3 razy o aluminiową drabinę. A ile on rysek i wgniotek ma. O wytartych indeksach na bezlu już nie wspominając. I nie podchodzę ultra pedantycznie do zegarków. Ale jak ktoś mówi fabrycznie nowy to ma taki być a nie od nowości wyglądać jak składak z odswiezanych części które zostały jako odpady pozamiatane z podłogi na magazynie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe....czy dotyczy to wszystkich modeli w linii, czy 'pojedyńczych' egzemplarzy?, mam na myśli niedoróbki.

Ciężko powiedzieć, ale Patek jedzie już od dawna na obrabiarkach CNC i nawet się tym chwali, co do Choparda to nie wiem, ale możliwe że też, więc nie zdziwiłbym się, gdyby proces produkcyjny obu firm był zbliżony do "niemanufakturowej" Omegi, a co za tym idzie i ilość niedoróbek też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

I nie podchodzę ultra pedantycznie do zegarków. 

:D  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

No dobra przynajmniej nie do wszystkich :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie nurków go garniturów to nic mnie nie zdziwi i w sumie zaczynam się przyzwyczajać. Mam wielu klientów bardzo majetnych i noszą przeróżne zegarki. Są tacy którzy noszą tandete z oblazacym chromowaniem a są tacy którzy mają świetne zegarki w tym wielkie divery do garniturów. Tylko że biznesmeni dziś klasycznych garniturów nie noszą. Wola raczej taki styl mieszany lekko luźny. Chyba lepiej się im pracuje. I dotyczy to zarówno Polaków jak i obcokrajowców. Przoduja Włosi w taki stylu luźnym. A każdy ma rolexa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek mechaniczny ma większą podatność na odchyłki precyzji chodu w zależności od temperatury otoczenia. Ale nie popadajmy w paranoję. Natomiast komputer nurkowy jest tak samo podatny na awarie pod wodą jak zegarek mechaniczny. I zgadzam się, że do nurasa nato najlepiej się sprawdzi podczas nurasowania. A do desk divingu to nawet sznurek można założyć :D

Zgadzam się z kolegą Nicon w 100%: do nurkowania (tym bardziej na mieszankach, trymixach, nitroxach), obliczania i pilnowania trawelmixów, bottom i kolejnych dziwnych składów do stopni dekompresji, używa się zdublowanych komputerów. Oczywiście, można to ogarnąć przy pomocy zegarka, tabel i komputera w głowie, ale na Boga...! Kontrolowanie całego tego procesu to precyzja czasu, oraz osiąganej głębokości. To jeszcze głębokościomierz do kompletu (dwa z backupem) :).

Spooro nurkowałem w różnych konfiguracjach i na różnych głębokościach, zegarek nurkowy był ok, bo nie musiałem go zostawiać w skrzynce na brzegu, tylko dawał radę pod wodą. I tyle, jeśli o jego przydatność underwater chodzi. Resztę genialnie kontrolował komputer nurkowy. 

Oczywiście bardzo zegarka potrzebowałem do snorkowania. Często po nurkach brałem sprzęt ABC i się puszczałem gdzieś wzdłuż rafy, czy innej cholery. Wtedy do ogarnięcia czasu płynięcia w jedną stronę się przydawał, bo z komputerem bym wyglądał jak lichy szpaner, zresztą moje się włączały od 0.8 m. Nastawny bezel i szczelność na 10- 15 metrów w zupełności wystarczała. Zawsze miałem bransoletę, taką z odpinanym rozszerzeniem na piankę, guma mnie wkurzała, tym bardziej nato. 

Wybaczcie ten wpis, nie mogłem się powstrzymać, żeby nie naskrobać w dziale Omegi  :D.

PS. Komputery nurkowe są zaprojektowane jako urządzenia pracujące pod wodą, często słoną. IMO są o niebo lepiej zabezpieczone przed jakimikolwiek uszkodzeniami, mogącymi się przydarzyć podczas nurkowania, niż najlepszy zegarek- nuras. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Prawda jest taka. Większość nurków OWD AOWD używa starych casio albo citizenów bo nie szkoda jak się popsuje. Techniczni używają juz komputerów z zaawansowanym algorytmem . A wakacyjni nurkowie taplają się w drogiej biżuterii nurkowej :D tak czy siak PO to jednak zegarek nurkowy. Powiem więcej do 18m czy PO czy black monster czy casio za 100 zł to jeden kij. Najczęściej na nadgarstku miałem monstera i przeżyłem. Natomiast do nurasowania technicznego zabrał bym 3 zegarki. 2 komputery i PO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy Wy macie po 15 lat czy zamieniliście się w dzieci? Przecież tych pierdół i farmazonów nie da się już czytać podobnie jak w temacie Rolexa o dacie przeskakującej 3min po albo przed. Przecież nie ma, aż takich upałów na udar ...

Rafał znalazłeś jakieś nowe niedoróbki, albo masz orzeczenie rzeczoznawcy ? z dwojga złego to było trochę ciekawsze ... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Z nowości to dowiedziałem się że w moim egzemplarzu koperta najpierw była satynowana (boki+elementy uszu) a później polerowana. I że bezel nie powinien latać na góra - dół. Cóż tu więcej można powiedzieć? Zegar mocno kombinowany. Obecnie jest w drodze do Szwajcari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka. Większość nurków OWD AOWD używa starych casio albo citizenów bo nie szkoda jak się popsuje. Techniczni używają juz komputerów z zaawansowanym algorytmem . A wakacyjni nurkowie taplają się w drogiej biżuterii nurkowej :D tak czy siak PO to jednak zegarek nurkowy. Powiem więcej do 18m czy PO czy black monster czy casio za 109 zł to jeden kij. Najczęściej na nadgarstku miałem monstera i przeżyłem. Natomiast do nurasowania technicznego zabrał bym 3 zegarki. 2 komputery i PO

Nie wiem co noszą nurkowie wyszkoleni w PADI, tym bardziej do 18m  :D

Natomiast do technicznych nurkowań bierze się dokładnie to, co potrzeba. Ani więcej, ani mniej. Nadmiar też szkodzi  :P.

Burns, przepraszam, dosyć dziecinnych zabaw, ja tak dla rozluźnienia...

Już nie będę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Pierdoły czy nie pierdoły. Podstawowym narzędziem nurkowym do kontrolowania parametru czasu zanurzenia jest zegarek. A PO czy 300m tak samo się świetnie sprawdzą jako desk divery, popierdzielacze rafowe na ABC jak i profesjonalny sprzęt nurkowy służący do kontrolowania podstawowego parametru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nowości to dowiedziałem się że w moim egzemplarzu koperta najpierw była satynowana (boki+elementy uszu) a później polerowana. I że bezel nie powinien latać na góra - dół. Cóż tu więcej można powiedzieć? Zegar mocno kombinowany. Obecnie jest w drodze do Szwajcari

i tak sami z siebie przyjęli ? Nie potrafili po raz kolejny dać nowego zegarka prosto z fabryki ?

a co do pierdół, ale proszę nie rozwijaj tematu bo z tego co pamiętam i przypomnę po serwisie dostałeś zegarek sprawdzony na 10ATM bo niby taka procedura serwisowa...

to nie było do Ciebie, zawieruszyłeś się w tłumie ;)

Burns, przepraszam, dosyć dziecinnych zabaw, ja tak dla rozluźnienia...

Już nie będę!

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Natomiast do technicznych nurkowań bierze się dokładnie to, co potrzeba. Ani więcej, ani mniej. Nadmiar też szkodzi

Albo to co sponsor da ;)

post-56849-0-42393400-1468445180.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi