Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem tego samego zdania co kolega

Dałeś już temu wyraz wielokrotnie i nie musisz powtarzać przy każdej okazji. Wszyscy już wiedzą  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Każdy nosi co lubi. Czy 40 lat temu kiedy nie było mody na naręczne budziki faceci czuli się źle? Nie wydaje mi się. Mnie cieszy zmiana trendu i pojawianie się mniejszych wersji znanych modeli. Uważam, że Tudor black bay w wersji 36 mm będzie hiciorem.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Kolego kkwp też tak uważam. I to np był by dla mnie dobry wybór na mniejszy nadgarstek. będzie o wiele lepiej się prezentował niż PO 39,5 "na sterydach". Czy Panowie 40 lat temu się czuli źle nosząc mniejsze rozmiary ? Raczej nie bo mieli mniejsze nadgarstki. Z takiego założenia wyszła firma JLC powiększając chociażby model reverso

Edytowane przez raphael1215

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze słyszę żeby 40 lat temu faceci mieli mniejsze nadgarstki. Możesz tą tezę poprzeć jakimś opracowaniem, artykułem itp.

ps.Powiększenie Reverso to dla mnie nie jest wyznacznik

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Ok może nie 40 ale było o tym w dokumencie typu Piękna sztuka zegarmistrzostwa. Tam bodajże CO JLC opowiada ze zdecydowano się na zaproponowanie większej linii z powodu tego że mężczyźni w obecnych czasach mają większe nadgarstki niż kiedyś. Nie tylko JLC wyszło z takiego założenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Kolego kkwp też tak uważam. 

Kolego @raphael1215, kiedy w końcu zrozumiesz, że nikogo nie interesuje co Ty uważasz, ponieważ z każdym kolejnym postem kompromitujesz się coraz bardziej…a uwierz mi, że to nie jest łatwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązaniem jest zablokowanie kolegi. Chociaż do końca nie załatwia to sprawy, bo widzę odpowiedzi innych na te głupoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra. Skupmy się na Omedze a nie na nadgarstkach.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuścmy juz, co? ;)

Ja uważam ze zegarki z naciagiem automatycznym są dla osob w okresie dojrzewania...dla doroslych, manuale...:)

Żart taki :)

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Polecam się zapoznać 13 minuta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma tam nic o wielkości nadgarstków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma tam nic o wielkości nadgarstków.

No a ja się dowiedziałem że od ludzi dzieli mnie 10 cm bo ja mam  wzrostu 200cm   :D

Mod - teraz już każdy wpis będzie traktowany regulaminowo.

Miłego wieczoru życzę  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą byl tu post który uważam za najgorszy jaki przeczytałem na forum.

Bezczelnosć ludzi jest nieograniczona......

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

No był. Średniowieczny raczej. Bo jedno nie wyklucza 2. PS jak pogoda dopisze to za 2 tyg będę nurkował z łodzi junior tez będzie nam towarzyszył ; ) na razie jako obserwator. Jak dojdzie Omega to wam powiem czy PO się spisuje w roli nurasa czy nie.

A czy ktoś z was nurkował z Omegą (PO , 300) ? Jak sie spisuje pod wodą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie opcje użytkowe pod wodą Cię interesują?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Wpływ temperatury na 8500 analogicznie prawidłowe odmierzanie czasu zejścia. Jak wyglądały testy przy zmianach temperatury tego konkretnie mechanizmu. Tak naprawdę nie wiem jak to w Omedze jest badane. 2824-2 z doświadczenia daje radę. Analogicznie 8500 jest lepszy wiec nie przewiduje niespodzianek.

Pomijając wakacyjne nurkowania. Co w przypadku np kiedy 8500 zostanie wystawiony na działanie niskich temperatur np w nurkowaniu podlodowym. Też się sprawdzi ? W temacie nurkowań podlodowych nie mam wiedzy ani doświadczenia. Pytam z czystej ciekawości co się stanie w przypadku 45 min nurkowania w niskiej temperaturze. Jak duża może być odchyłka. Czy takie różnice temperatur tez wchodzą np do standardowych testów czy ogólnie nikt nie bierze mechaników pod uwagę w takim nurkowaniu i nie robi w tym kierunku badań ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Ja tu poważnie w Wy swoje. Ktoś powie w jakim zakresie temperatur jest testowany 8500 ? I jaka była największa zmierzona odchylka podczas testów ? O i jak to jest w przypadku mastera ? Czy rzeczywiście są to bardziej rygorystyczne testy jeśli chodzi np o temperaturę.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpływ temperatury na 8500 analogicznie prawidłowe odmierzanie czasu zejścia. Jak wyglądały testy przy zmianach temperatury tego konkretnie mechanizmu. Tak naprawdę nie wiem jak to w Omedze jest badane. 2824-2 z doświadczenia daje radę. Analogicznie 8500 jest lepszy wiec nie przewiduje niespodzianek.

Pomijając wakacyjne nurkowania. Co w przypadku np kiedy 8500 zostanie wystawiony na działanie niskich temperatur np w nurkowaniu podlodowym. Też się sprawdzi ? W temacie nurkowań podlodowych nie mam wiedzy ani doświadczenia. Pytam z czystej ciekawości co się stanie w przypadku 45 min nurkowania w niskiej temperaturze. Jak duża może być odchyłka. Czy takie różnice temperatur tez wchodzą np do standardowych testów czy ogólnie nikt nie bierze mechaników pod uwagę w takim nurkowaniu i nie robi w tym kierunku badań ?

Cofnij się w temacie rok, półtora do tyłu i napisz do kolegi o nicku( Centurio) jest nurkiem i nurkował z Omegą 300 M . Sam kiedyś pytałem się Go jak sprawuje się luma w 300 M na głębokościach gdzie , nie dochodzi światło słoneczne . Świetnie wszystko opisał i udzielił profesjonalnych odpowiedzi 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Dzięki kolego sawcio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo lubię dywagacje o tym jakto rozrosło się nam plemię człekokształtnych ( nawet bym się zgodził ale nie na przestrzenie czasu która dotyczy zegarków naręcznych).

Prawda jest niestety przyziemna i niezbyt racjonalna. Branża zegarkowa jest chyba najbardziej konserwatywnym współczesnym biznesem . Nie wiem czy z powodu ograniczeń umysłowych, finansowych czy technologicznych ( w to ostatnie akurat nie wierzę) nie jesteśmy świadkami przełomów wartych kupowania kolejnych zegarków ( tak jak ma to miejsce choćby w szeroko rozumianej elektronice - od telefonu do samochodu). Zamiast edukować zegarkowo kolejne masy kilentów - perfidna branża zegarkowa umawia się że skłoni aktualnych posiadaczy zegarków do zakupu ich większych wersji ( no dobra czasem w innej kolorystyce lub ze zmienioną czionką ) za cenę premium ( wielokrotność ceny poprzedniej wesji razy wskaźnik inflacyjny) . Robi to na zasadzie mody - celebryci, ambasadorowie, pinrest, intsagram, tumbrl, branżowe gazetki , blogi, fora pękają w szwach od jedynie słusznych rozmiarów. Pal licho zegarki sportowe nawiązujące do ich pierwotnych użytkowych funkcji - pilot, diver ale 40-43 mm dla zegarków garniturowych?

Czy rozmiar 36-39 odszedł do lamusa - nieee, " opyli się go Paniom". ;-)

A wracając do Omegi - ona akurat nie jest najgorsza - niektóre modele wciąż ma w kilku rozmiarach , nie zabija wszystkich klasyków. Ale grubość nowych mechanizmów czy Tresor 40 mm...hmmm

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a ja się dowiedziałem że od ludzi dzieli mnie 10 cm bo ja mam  wzrostu 200cm   :D

Mod - teraz już każdy wpis będzie traktowany regulaminowo.

Miłego wieczoru życzę  :) 

To ile mnie dzieli od ludzi przy wzroście 191? Od ciebie 9 ad ludzi też 9?

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

A jak to wyglądało w przypadku Omeg w rozmiarach XXL. Czym było argumentowane to powiekszenie ? Wszyscy mają mambe to my też robimy 45.5 ? A kobietą powiemy od teraz nosicie 40 no może trochę kryształków powsadzamy w bezel ale 40 to jest dla was dzisiejszy trend. Na Caprii była prezentacja nowych modeli 37.5 było skierowane jako propozycja dla kobiet. Teraz cała linia 39.5 jest wyraźnie zaprojektowana dla kobiet. Co będzie za rok lub 2 ? 42 mm. Skoro sama marka kreuje taki właśnie punkt widzenia to wielu niedługo będzie uważać że faktyczne 45 to jedyny męski rozmiar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nosze 36mm z innej równie emocjonującej marki i nie narzekam na brak męskości za to uwielbiam wygodę, to że nie rzuca się w oczy i chowa idealnie pod koszula. Natomiast odnośnie PO to 42mm jest super wygodny ale dość ciężki myślę że wersja 39,5 może być lżejsza a to spory plus bo po dwóch dniach z PO 42mm potrafi mnie boleć nadgarstek. Ciekawe natomiast jak będzie wyglądał bo 42 moim zdaniem nosi się wielkosciowo (poza grubościa) jako mniejszy niż 41mm Black bay z długimi uszami

Edytowane przez das

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ile mnie dzieli od ludzi przy wzroście 191? Od ciebie 9 ad ludzi też 9?

Chyba nie oglądałeś filmiku którego post dotyczy. Masz pw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Takie małe obecne zestawienie Seamaster ów 600 M . Czemu rozmiar idzie znów w górę ?

post-56849-0-63081600-1469917215_thumb.pngpost-56849-0-35446100-1469917304_thumb.png

Oczywiście nie popieram tym tezy ze przez kilka lat powiększył się różnice w budowie fizycznej. Ale co mam powiedzieć tym co chcą przymierzać czy nosić 39.5 ? (Przecież padło pytanie o konkretny model a nie ogólnie jak jakakolwiek Omega w r 39 będzie się prezentować) No jedynie tyle ze w lini 600 M master w/w 39 to babski zegarek. Sam producent podczas prezentacji na Caprii promował juz 37.5 (8500) jako damską wersje. A w nowej linii pozostawił bardzo małe pole manewru. Pominę fakt że we wszystkich rozmiarach znajdziemy modele białe lub z diamencikami w jakim celu ? Typowa modowa linia a nie ukierunkowana realiami nadgarstkowymi. Mało kogo teraz obchodzi dobrze dobrany zegarek(nie mówię tu o pasjonatach czy kolegach z klubu)liczy się to co teraz w TV można zobaczyć na nadgarstkach celebrytów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi