Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

I porównanie live trzysetek. Imo jednak nowa słabiej wygląda.

No i nowe AT , moim zdaniem ciekawsze, niż Sea i Rail

post-13089-0-26144000-1490303706_thumb.jpg

post-13089-0-78553000-1490303988_thumb.jpg

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaaak Mikołaj, FOIS to już miał dożywocie trzy razy ;)

Ty tak na serio porównujesz ją do JLC, czy sobie jaja robisz?

Mariusz, sprzeda Krystianowi :)

Bo to nie są łatwe sprawy :). Jest jeden jlc co tak samo wyglada. Edytowane przez Mikołaj N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeden jlc co tak samo wyglada.

Masz na myśli ten Geophysic ?

JLCGeophysic_57.jpg

20018768_copy.jpg

Przecież ten nowy Raimaster w konfrontacji z tym JLC to porażka projektowa na całej linii.

Zaburzone proporcje koperty/szerokości lunety do tarczy w Omedze, nadruk na tarczy (paskudne indeksy) versus nakładane indeksy JLC, monstrualna koronka i te szerokie tory na dokładkę wokół cyferblatu (rail track markers). W ogóle ten nowy Railmaster jak dla mnie to jeden wielki stylistyczny bug.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, miłość jest ślepa :))

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

Na żywo będzie lepiej.

Jak to mówią BĘDZIE PAN ZADOWOLONY :P

Co nie zmienia faktu, że Tejot ma rację :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dla mnie ten nielimitowany RM jest największą porażką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

300 jeszcze ujdzie ale AT to porażka porażki

Nowa AT w wersji z endlinkami zintegrowanymi z gumowym paskiem nawet mi się podoba. 

Obserwując premiery Omegi na Basel 2017 przyjrzałem się zapowiedziom nowych mechanizmów.   

Porównując stare i nowe kalibry to mam wrażenie, że pierwsze serie oparte o rodzinę 8500 były na wyższym poziomie wykonania. Obecnie w nowych mechanizmach zrezygnowano z wielu elementów wykończenia, funkcji i stosuje się nieco inne (chyba gorsze) rozwiązania (to samo zresztą dotyczy całych zegarków). Brak obecnie groszkowania na płytach wewnątrz np. pod kołem balansowym, zrezygnowano z napisów informujących o regulowaniu w 5 pozycjach (czy to oznacza też, że się już nie reguluje tak?), stosuje się koła balansowe o mniejszej średnicy, w 8800 (ma zasilić nową AT 38mm) zamiast funkcji szybkiej zmiany strefy czasowej ma być szybka zmiana daty i jeden bęben sprężyny naciągowej - 55 power reserve zamiast 60h (choć są trochę cieńsze to i tak więcej straciły niż zyskały), nowe mechanizmy są bardziej zabudowane (budowa nie jest tak modułowa jak 8500), mniej płyt i mostków i o innych kształtach, obecnie stosowane są zwykłe łożyska kulkowe zamiast ceramicznych ślizgowych.

omegamovements.jpg

Ogólnie jeśli to wszystko się potwierdzi w praktyce to trend oceniłbym jako negatywny.        

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biorąc pod uwagę wyniki SG, nie zdziwiłbym się gdyby to był sposób na poprawę ich zyskowności...ja jestem bardzo zawiedziony premierami Omegi na BW 17, railmaster (nielimitka) to w ogóle porażka - wygląda jak podróbka i to w dodatku słaba. naprawdę nie wiem jak można było coś takiego wypuścić na rynek..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biorąc pod uwagę wyniki SG, nie zdziwiłbym się gdyby to był sposób na poprawę ich zyskowności...ja jestem bardzo zawiedziony premierami Omegi na BW 17, railmaster (nielimitka) to w ogóle porażka - wygląda jak podróbka i to w dodatku słaba. naprawdę nie wiem jak można było coś takiego wypuścić na rynek..

Również mam podobne odczucia. A chłopaki z Hodinkee takim tytułem opatrzyli artykuł nt. nowego Railmastera: "The New Omega Railmaster Collection, And A Favorite Of Baselworld 2017".

Nie pojmuję zachwytów nad tym zegarkiem ... 

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i znowu bardziej się przekonuję że nie warto sprzedawać starszych modeli bo lepszych już nie będzie.

Coraz większe dziadostwo produkuje to Swiss Made.

Coraz brzydsze, większe, gorsze wykonanie, a ceny coraz wyższe.

Podziękuję i moja PO 8500 zostaje ze mną na zawsze (jeżeli SGP mi jej nie spieprzy przy przeglądzie  :blink: )

Ale korci mnie żeby jeszcze Tudora wypróbować  ;)

Edytowane przez Mizu80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie też nielimitowany Railmaster jest absolutną porażką - właściwie wszystko mnie okropnie razi w tym zegarku - indeksy a'la Monster, ich kolor, zadruk tarczy, wskazówki, kształt koperty z monstrulanym pierścieniem (jakby szykowanym pod dodatkowy bezel), koronka. Liczyłem, że chociaż w mechanizmie będzie nowa jakość, ale Tomek pięknie go wypunktował.

To będzie hit na rynku wtórnym, pewnie będzie go można kupić za 1/3 ceny nowego... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jest już podane na ile nowy Railmaster będzie wyceniony?

i czy on na 8500 będzie? Dobra, już widzę, na 8806

Edytowane przez mc9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontynuując jeszcze wątek nowości od Omegi, to limitka ST na ich tle wygląda na prawdę super atrakcyjnie. Mocno się wahałem, czy z niej nie zrezygnować, bo w związku z rychłymi narodzinami dziecka było dużo dodatkowych kosztów, ale BS 2017 przekonało mnie, że chyba warto zrealizować ten zakup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dam fotkę na gumce....nie nowość co prawda ale nadal fajny design

post-31778-0-11579600-1490363528_thumb.jpg

Edytowane przez pawel007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie też nielimitowany Railmaster jest absolutną porażką - właściwie wszystko mnie okropnie razi w tym zegarku - indeksy a'la Monster, ich kolor, zadruk tarczy, wskazówki, kształt koperty z monstrulanym pierścieniem (jakby szykowanym pod dodatkowy bezel), koronka. Liczyłem, że chociaż w mechanizmie będzie nowa jakość, ale Tomek pięknie go wypunktował.

To będzie hit na rynku wtórnym, pewnie będzie go można kupić za 1/3 ceny nowego... :)

Tomek, wbrew pozorom ten zegarek na rynku wtórnym moze byc praktycznie niedostepny :)

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowości nowościami, a klasyki są najlepsze :)

post-69167-0-59846200-1490366337_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo mam :)

A tak serio, prawie wszystko mi się w nim podoba, duży plus za płaską kopertę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest. Mi też się podoba :)

Edytowane przez Mikołaj N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotychczasowy Railmaster był piękny, tylko daty mi w nim brakowało. Obecny to dla mnie koszmarek, co z tego że z przeszłością - kiedyś też mogli robić brzydale.

Przynajmniej nie mam problemu że pokazali coś co chciałbym mieć.Grand Seiko też mi zaoszczędziło takich rozterek więc budżet odetchnie a kolekcja może nabierze wartości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nic nie zrobiło na mnie takiego wrażenia jak ten nowy Railmaster. Poprzednio tylko Longines RR i COSD, Omega 300 i Tudor BB 36. Teraz to. Będzie bestseller!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi