Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Recommended Posts

Właśnie sobie uświadomiłem, że dzisiaj jest Speedy Tuesday, a ja zakupiłem przed chwilą pierwszego Moona. Finalnego wyboru dokonam jednak w czwartek, będę oglądał wersję w hesalicie i szafirze, chociaż z góry zapłaciłem jednak za wersją w szafirze. Zobaczę jak zegarki zaprezentują się na żywo i na któryś się zdecyduję. Wpadnie też coś specjalnego dla mojej żony, jej pierwsza Omega, ale tu też będziemy wybierać między dwoma modelami Seamaster, więc w czwartek się okaże na czym stanęło. Ciśnienie jest duże, mam nadzieję, że wytrzymam ;) Dzięki za pomoc w wyborze.

Edited by dewey

Ten zawór nie jest tylko ozdobą, a w pełni użyteczną funkcją. Mając smp, wiele razy przekręcałem ten zawór, chociażby po to aby wyczyścić zegarek po pływaniu w słonej wodzie.

Gdyby nie było tego "użytecznego" zaworu, mógłbyś wyczyścić zegarek bez przekręcania zaworu, którego by nie było

25 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Gdyby nie było tego "użytecznego" zaworu, mógłbyś wyczyścić zegarek bez przekręcania zaworu, którego by nie było emoji16.png

Pewnie by tak było, lub nie było 😂 Fakt jest taki, ze ten zawór, jest nieodłączna częścią tego modelu i nadaje mu charakteru. 

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Cześć! Rozglądam się za używanym zegarkiem Omega Speedmaster Professional Moonwatch, raczej z szafirem. Czy moglibyście koledzy podpowiedzieć jaka jest obecna cena rynkowa za zadbany egzemplarz? Jak wygląda trend cenowy? Czy ta obecnie idzie w dół czy w górę? O ile dobrze się orientuję, w zeszłym roku przyszła korekta (spadki) cen zegarków używanych. 

Tu przykład ogłoszenia sprzedaży Omegi ze szkłem hesalit.

A tu szafir

Jak wygląda opłacalność nowego zegarka? Czy przy zakupie z solidnym rabatem jest szansa na wzrost wartości rynkowej?

Całkowicie nie śpieszy mi się z zakupem, póki co próbuję się zorientować w sytuacji rynkowej :)

3 minutes ago, Animaes said:

Cześć! Rozglądam się za używanym zegarkiem Omega Speedmaster Professional Moonwatch, raczej z szafirem. Czy moglibyście koledzy podpowiedzieć jaka jest obecna cena rynkowa za zadbany egzemplarz? Jak wygląda trend cenowy? Czy ta obecnie idzie w dół czy w górę? O ile dobrze się orientuję, w zeszłym roku przyszła korekta (spadki) cen zegarków używanych. 

A tu szafir

Jak wygląda opłacalność nowego zegarka? Czy przy zakupie z solidnym rabatem jest szansa na wzrost wartości rynkowej?

Całkowicie nie śpieszy mi się z zakupem, póki co próbuję się zorientować w sytuacji rynkowej :)

Zobacz w sieci jakie są ceny... chrono24, WUS, https://watchcharts.com/watches/brand/omega/speedmaster mogą być dobrą podpowiedziedzią. 

16 minut temu, Animaes napisał(-a):

Na wzrost wartości na rynku wtórnym raczej nie ma co liczyć. Cena nowych zegarków rośnie, używanych utrzymuje się na zbliżonym poziomie od dłuższego czasu, co oznacza, że zawsze będziesz w plecy. 

Edited by mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

25 minut temu, Animaes napisał(-a):

Ważne żeby nie rozpakowywać zegarka z folii, to doprowadza do drastycznego spadku wartości rynkowej aktywu zegarkowego.

1dFQTya.png

10 minut temu, nicon napisał(-a):

Ważne żeby nie rozpakowywać zegarka z folii, to doprowadza do drastycznego spadku wartości rynkowej aktywu zegarkowego.

Co to, to nie. Miałem na myśli zakup, żeby używać i cieszyć się zegarem. Sądziłem, że przy dużym rabacie i ewentualnej odsprzedaży za kilka lat, można wyjść chociaż na zero.

Czy ktoś może podpowiedzieć jak sprawdzić oryginalność takiego używanego Moonwatcha? Czy konieczna będzie wizyta u zegarmistrza celem potwierdzenia autentyczności? 

59 minut temu, Animaes napisał(-a):

A tu szafir

Na nowym zegarku, nawet przy dobrym rabacie, raczej nie zarobisz. Obecnie sytuacja jest raczej spadkowa i nie zanosi się na poprawę. Tylko niektóre marki i modele można polecić jako lokatę kapitału. W przypadku Speedmastera będą to na przykład Apollo albo Snoopy.

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Pytanie czy chcesz zegarek czy inwestycję🤔

Jeśli to drugie to raczej nie masz co patrzeć na Omegę 🫣

Jeśli chcesz się cieszyć zegarkiem, patrzeć jak łapie rysy towarzysząc Ci w codzienności, to myślenie o cenie odsprzedaży przyprawi Cię tylko o siwe włosy.

W dniu 24.02.2024 o 14:52, tts napisał(-a):

Mnie za jakiś czas kończy się gwarancja na PO 42 na 8500, a że natłukłem sobie do głowy głupot o mechanizmach pracujących na sucho ;)

A to jest ciekawy temat. Podobno George Daniels był rozczarowany, kiedy dowiedział się, że Omega zdecydowała się smarować elementy w zespole wychwytu współosiowego (oczywiście po nabyciu praw do tego rozwiązania i uruchomieniu produkcji). Daniels zaprojektował ten wychwyt z założeniem, że nie powinien być smarowany.

- ireo

Witam wszystkich!
Czy możecie podpowiedzieć jaki pasek polecacie do PO 45,5? Materiał ma drugorzędne znaczenie.

cbb5ab6cd50256d08640e6bd4dbef481.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W dniu 24.02.2024 o 14:52, tts napisał(-a):

Mnie za jakiś czas kończy się gwarancja na PO 42 na 8500, a że natłukłem sobie do głowy głupot o mechanizmach pracujących na sucho ;)

Też sobie takich głupot natłukłem i z jednej strony pasowałoby oddać na serwis, a z drugiej chodzi dobrze i szkoda mi czerwoną kropkę zrywać. I tak sobie już kilka miesięcy myślę...

Też sobie takich głupot natłukłem i z jednej strony pasowałoby oddać na serwis, a z drugiej chodzi dobrze i szkoda mi czerwoną kropkę zrywać. I tak sobie już kilka miesięcy myślę...

Jedni mówią, że regularny serwis, bo to jak wymiana oleju w samochodzie, inni mówią, żeby zegarka nie ruszać dopóki dobrze działa

3 minutes ago, just_nobody07 said:

To może nie ma co dotykać, póki działa dobrze?

Just now, a_team said:

Jedni mówią, że regularny serwis, bo to jak wymiana oleju w samochodzie, inni mówią, żeby zegarka nie ruszać dopóki dobrze działa emoji6.png

Wydaje mi się, że jak się regularnie mierzy okdchyłki, to widać co się dzieje. Naprawdę nie chce mi się wierzyć, że jak w co-axialu mija 5 lat to od razu trzeba w kolejce do serwisu się ustawiać. 

2 minuty temu, a_team napisał(-a):

Jedni mówią, że regularny serwis, bo to jak wymiana oleju w samochodzie, inni mówią, żeby zegarka nie ruszać dopóki dobrze działa emoji6.png

No właśnie. I których teraz słuchać?

Just now, just_nobody07 said:

A co,  jeśli już chodzi na sucho?

No Twoja jest min kilka lat starsza niż moja. Czy zatem ta czerwona kropa ma aż takie znaczenie?

1 minutę temu, tts napisał(-a):

No Twoja jest min kilka lat starsza niż moja. Czy zatem ta czerwona kropa ma aż takie znaczenie?

Czerwona kropka to raz, ale niech np jakiś paproch się na tarczy pojawi, albo inny babol. I się zacznie. Odsyłanie, reklamowanie wywiady w zakładach pracy itd. Do tego koszty. A tak mam zegar na pewno nie otwierany, bez żadnych przeszkadzajek w środku, na poprawnym chodzie.

9 minutes ago, just_nobody07 said:

Czerwona kropka to raz, ale niech np jakiś paproch się na tarczy pojawi, albo inny babol. I się zacznie. Odsyłanie, reklamowanie wywiady w zakładach pracy itd. Do tego koszty. A tak mam zegar na pewno nie otwierany, bez żadnych przeszkadzajek w środku, na poprawnym chodzie.

Też prawda: lepsze jest wrogiem dobrego. ;) Ja nie podpowiem. Mam ten sam stan wiedzy co Ty i te same głupoty w głowie. ;) Jak pisałem, przed końcem gwarancji zaniosę swoją do Butiku i zobaczymy. 

Inne zegarki jakoś dłużej mi chodzą bez serwisu ale też jak wracają z serwisu, to nie w gorszym stanie, no może poza jednym ale to od początku wskazywało na ew. problemy. 

Edited by tts

No dobra, to co w zasadzie może się stać z co-axialem jeśli faktycznie będzie pracował na sucho? Będzie nie do odratowania?