Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Czegoś wam ten model nie przypomina? 

IMG_8679.jpeg

A co ma niby wspólnego ta Twoja podróbka z Turcji z nowym zegarkiem Butika (jeszcze nie wie, że ją sprzeda, tfu kupi). 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Czegoś wam ten model nie przypomina? 

IMG_8679.jpeg

No zrobili ładniejszego CK859, za względnie (jak na ostatnie szaleństwa Omegi), przyzwoitą cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy któryś z kolegów nie chce się przypadkiem pozbyć bransolety do tego modelu?

IMG_5138.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.07.2024 o 13:46, myszy napisał(-a):

Czy któryś z kolegów nie chce się przypadkiem pozbyć bransolety do tego modelu?

Ja nie, bo jakby mi się kiedyś znudził, to łatwiej będzie go opchnąć w "macierzystym" zestawie, ale zastanów się czy na pewno potrzebujesz. Niby ta bransoleta nie jest tak zła, jak wiele osób twierdzi, ale od kiedy kupiłem, to noszę tę Omegę na wszystkim, tylko nie na niej. Guma, nato, canvas, paratrooper, okazuje się, że na wszystkim ten diver dobrze wygląda.

IMG_4524.thumb.jpg.f848882bc8db6381fc56e742bc3a8c78.jpgIMG_4600.thumb.jpg.0d51cce0c080cfb37772519330205cd6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, meinard napisał(-a):

Ja nie, bo jakby mi się kiedyś znudził, to łatwiej będzie go opchnąć w "macierzystym" zestawie, ale zastanów się czy na pewno potrzebujesz. Niby ta bransoleta nie jest tak zła, jak wiele osób twierdzi, ale od kiedy kupiłem, to noszę tę Omegę na wszystkim, tylko nie na niej. Guma, nato, canvas, paratrooper, okazuje się, że na wszystkim ten diver dobrze wygląda.

Aktualnie noszę na gumie, przez chwilę miałem nato, i jakoś żadna z tych opcji mi nie podpasowała, bransoleta to dla mnie najlepsza opcja. Poprzedniego Seamastera miałem właśnie na bransolecie i nosił się bardzo dobrze.

Bardzo fajny nekton 🙂

Edytowane przez myszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, myszy napisał(-a):

Aktualnie noszę na gumie, przez chwilę miałem nato, i jakoś żadna z tych opcji mi nie podpasowała, bransoleta to dla mnie najlepsza opcja. Poprzedniego Seamastera miałem właśnie na bransolecie i nosił się bardzo dobrze.

Bardzo fajny nekton 🙂

Skoro i tak nie masz oryginalnej bransolety to rozważ nieoryginalną ( Strapcode, Forstner, Uncle Straps )  - można mieć wtedy taper, speedmaster-type albo jubilee zamiast tego fabrycznego klocka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Bugs napisał(-a):

Skoro i tak nie masz oryginalnej bransolety to rozważ nieoryginalną ( Strapcode, Forstner, Uncle Straps )  - można mieć wtedy taper, speedmaster-type albo jubilee zamiast tego fabrycznego klocka.

Właśnie nie rozumiem dlaczego ludziom tak przeszkadza brak taperu w tej bransolecie - dla mnie to akurat zaleta, nie jest to wcale niewygodne, poza tym oryginalna podoba mi się najbardziej. Wiem, jestem dziwny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, myszy napisał(-a):

Właśnie nie rozumiem dlaczego ludziom tak przeszkadza brak taperu w tej bransolecie - dla mnie to akurat zaleta, nie jest to wcale niewygodne, poza tym oryginalna podoba mi się najbardziej. Wiem, jestem dziwny.

Zaraz dziwny - jesteś oryginalny i pewnie dlatego podoba Ci się oryginalna bransoleta ;)

Wizualnie mnie też się nawet podoba ale wygodna nie jest. Uncle ma bardzo ciekawą ofertę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokażcie swoje NATO do Speediego. Waham się czy kupić.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasyczne NATO podniesie kopertę i w mojej ocenie wizualnie nie będzie szału. Będzie akceptowalnie. Szkoda więc zachodu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 hours ago, mirfak said:

Pokażcie swoje NATO do Speediego. Waham się czy kupić.

Nie słuchaj bredni Lotusa, NATO jest super, mimo iż faktycznie trochę podnosi kopertę to dzięki temu metal nie klei się do spoconej ręki w upalny dzień. Ja co prawda mam tylko seamastery, ale myślę że ze speedim będzie też super wyglądać, zobacz np tutaj od 3 minuty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, logann napisał(-a):

mimo iż faktycznie trochę podnosi kopertę to dzięki temu metal nie klei się do spoconej ręki w upalny dzień

Można tak przewlec pasek, że pod deklem jest tylko jedna warstwa materiału, więc podniesienie koperty jest minimalne, a korzyści z noszenia zegarka na nato i tak to przebijają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minute ago, meinard said:

Można tak przewlec pasek, że pod deklem jest tylko jedna warstwa materiału, więc podniesienie koperty jest minimalne, a korzyści z noszenia zegarka na nato i tak to przebijają.

Tak, próbowałem tak robić z NATO Omegi, ale ono ma na sztywno przyczepiony jeden z metolowych keeper'ów (nie przesuwa się on po pasku), przez co bardzo wtedy odstaje z boku. Pewnie na innych paskach tak się da zrobić, żeby wyglądało to znośnie i była tylko jedna warstwa materiału pod kopertą. Można też obciąć ten dodatkowy pasek i zrobić single pass, ale chyba jeszcze jestem za biedny żeby tak robić z paskiem Omegi za 800zł, może z takim z allegro za 20zł bym spróbował  😅

Mi jednak nie przeszkadza podwójny materiał, albo już się przyzwyczaiłem po prostu.

Dziś dla odmiany bransoleta. Dla mnie to zegarek kompletny 

IMG_8885.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze pisząc czekam na nowy model smp300 i wyeliminowanie dosyć sporych niedociągnięć :

- grubość koperty

- ogromne zapięcie 

- masywna bransoleta 

poprzednia wersja była znacznie bliżej ideału . Choć przyznam że obecna wersja świetnie prezentuje się na oryginalnej gumie i to jest jedyne kombo które rekomenduje dla tego konkretnego modelu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, logann napisał(-a):

Można też obciąć ten dodatkowy pasek i zrobić single pass, ale chyba jeszcze jestem za biedny żeby tak robić z paskiem Omegi za 800zł, może z takim z allegro za 20zł bym spróbował  😅

Z kilkoma paskami z CNS tak zrobiłem, nawet spoko się sprawdza. Z oryginalnym paskiem Omegi też bym tak nie zrobił, ale dla mnie 800 zł za nato to jednak przesada, więc raczej ten dylemat nie powstanie 😄

13 minut temu, Lotus2024 napisał(-a):

- masywna bransoleta 

Ja cały czas liczę na zrobienie systemu do szybkiej zmiany pasków, nic innego mi nie przeszkadza

spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minutes ago, meinard said:

Z kilkoma paskami z CNS tak zrobiłem, nawet spoko się sprawdza. Z oryginalnym paskiem Omegi też bym tak nie zrobił, ale dla mnie 800 zł za nato to jednak przesada, więc raczej ten dylemat nie powstanie 😄

Ja cały czas liczę na zrobienie systemu do szybkiej zmiany pasków, nic innego mi nie przeszkadza

spacer.png

Już jest w Omega Seamaster 300M Paris 2024. Wystarczy zamówić, ale nie wiem jaki koszt. Powinno pasować do zwykłej 300M bo to ta sama koperta i bransoleta.

1532912308_Screenshot2024-07-31at10_38_52.thumb.png.0a2e608a9ca0d697aea19293a0305977.png

Edytowane przez logann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ceny NATO od omegi jeszcze nie patrzyłem, ale te 9 stów, o których ktoś wspomniał, zniechęcił mnie całkowicie ;-)

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, logann napisał(-a):

Już jest w Omega Seamaster 300M Paris 2024. Wystarczy zamówić, ale nie wiem jaki koszt. Powinno pasować do zwykłej 300M bo to ta sama koperta i bransoleta.

1532912308_Screenshot2024-07-31at10_38_52.thumb.png.0a2e608a9ca0d697aea19293a0305977.png

A nie powinna być "tęczowa"?😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, facecik said:

A nie powinna być "tęczowa"?😉

Ja tam w wątki ideologiczne wolę się nie pakować 😅 na pewno mogłaby być tańsza 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do znawców, czy Ed White nie posiada stop sekundy?

2bed641ed257e462450e432ee758359b.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, mario1971 napisał(-a):

2bed641ed257e462450e432ee758359b.jpg

Nie ma. Podobnie jak cal. 1861 i 861. To jest Panie heritage, a nie jakieś nowoczesne ficzery/zbytki. Dokładność deklarowana to podobnie jak 1861: -1 +11s na dobę. Realna w większości przypadków dla 1861 to było +4-6s. Jak jest w 321 nie wiem. Dlatego to nie jest zegarek dla Ciebie. Zapomnij Mariuszu. 🙂

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Mikro sekunda na malutkiej tarczy, bez skali sekundowej. Powtórzę to co pisałem o Panerai - po co to ma być?

Mariusz, ale jak jest chemia, to bierz. Pewnie pozbędziesz się bez problemu jeśli nie podejdzie.

Edytowane przez facecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi