Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Gruby, to fakt, ale czy niecałe 41mm to jest "wielki" ? Jak na chronograf to chyba ok? Fajne, że cały szczotkowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, logann said:

674906014_Screenshot2024-12-10at13_34_29.thumb.png.126a4b73774ca9a4660ab73677845b07.png

W końcu jakiś ciekawy Zegar!

Speedmaster Pilot, wcześniej oferowany wyłącznie dla pilotów w USA (był wątek na Omegaforums), teraz w oficjalnej sprzedaży.

Chyba najciekawsza nowosc od Omegi w tym roku. Chcialoby sie miec, ale cena niestety powala. Trzeba poczekac na przyszloroczne przedswiateczne obnizki w UK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minutes ago, Walezy said:

Chyba najciekawsza nowosc od Omegi

Też tak sądzę. Brzydal, ale z charakterem. Nie to co te rozmemłane AT w tysiącu kolorach czy wysadzane brylantami Moonwatche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny projekt, poza wspomnianą grubością. Może sporo tej grubości to szkło. Cały szczotkowany. W sumie powrót do dobrych projektów. Cena widzę, jednak po nowemu. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, logann napisał(-a):

Też tak sądzę. Brzydal, ale z charakterem. Nie to co te rozmemłane AT w tysiącu kolorach czy wysadzane brylantami Moonwatche.

Ale przecież wystarczy wybrać sobie odpowiedni kolor AT ( co swego czasu obaj zrobiliśmy) i co nas obchodzi ta cała pozostała mnogość kolorów i barw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, logann napisał(-a):

Gruby, to fakt, ale czy niecałe 41mm to jest "wielki" ? Jak na chronograf to chyba ok? Fajne, że cały szczotkowany.

Średnicowo nie, ale prawie 15mm przy średnicy poniżej 41mm będzie niestety nieproporcjonalnie. Jak grubośc musiała być taka, to IMHO lepiej było to wrzucić do koperty 44,25

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, bibbi napisał(-a):

Najladniejsza Omega od czasow limitki z Hodinkee. Tylko czemu taka wielka??? emoji3063.png

Bo to miała być wielka premiera.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, Butik said:

Średnicowo nie, ale prawie 15mm przy średnicy poniżej 41mm będzie niestety nieproporcjonalnie. Jak grubośc musiała być taka, to IMHO lepiej było to wrzucić do koperty 44,25

Też tak początkowo pomyślałem, ale LtL ma 49.6 mm więc może nie będzie aż tak źle. Trzeba wrzucić na nadgarstek i wszystko się okaże,  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Walezy napisał(-a):

Też tak początkowo pomyślałem, ale LtL ma 49.6 mm więc może nie będzie aż tak źle. Trzeba wrzucić na nadgarstek i wszystko się okaże,  

Nie powinno być źle przy prawie 50 mm L2L. Moje wszystkie chrono mają powyżej 14 mm grubości. 

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie dopiero się dopatrzyłem , że Omega już nie deklaruje dokładności w przedziale 0-5s dla wszystkich mechanizmów certyfikowanych metas. Chyba nie potrafią utrzymać dokładności.

image.thumb.png.ba3cbc6d2972eeabe14dc709a0547baf.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minute ago, tbn said:

W sumie dopiero się dopatrzyłem , że Omega już nie deklaruje dokładności w przedziale 0-5s dla wszystkich mechanizmów certyfikowanych metas. Chyba nie potrafią utrzymać dokładności.

image.thumb.png.ba3cbc6d2972eeabe14dc709a0547baf.png

Nigdy nie deklarowali. Tzn marketingowo pisali 0/+5, ale METAS nigdy oficjalnie nie miał takiej specyfikacji, bo zależy od wielkości mechanizmu. Dopiero jeden zegarmistrz na omegaforums mnie uświadomił że tak jest. I faktycznie, w instrukcji do mechanizmu jest info o tym, że dany mechanizm ma 0/+5 (np mechanizm 8900) albo 0/+6 (np. 8800). Tylko że Omega marketingowo zawsze chwaliła się tą ładniejszą liczbą 0/+5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że jakiś czas temu było tam tylko 0-5s. Co wiecęj, Diver 300M ma 0-6, nie miał wcześniej 0-5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, w marketingowych materiałach było zawsze 0-5s. Jak kupowałem divera 300M w 2021 to tak stało na stronie, ale w instrukcji mechanizmu 8800 który tyka w środku już jest inaczej :) taki tam marketingowy bullshit, przecież wcale nie kłamstwo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malo prawdopodobne, zeby przez ta jedna sekunde ktos zrezygnowal z zakupu zegarka. Wezmy pod uwage, ze taka jest specyfikacja, ktora obejmuje 5-letnia gwarancja. To czy to 5 czy 6 sekund, nie umniejsza faktu, ze sama gwarancja dokladnosci chodu zasluguje na duze uznanie.

Im wiecej mechanizmow poddanych testom Metas, tym dokladniejszy przekroj tego jakie dokladnosci chodu mozna zapewnic, Wiec nawet rewizja specyfikacji z 5 na 6 sekund, nie powina dziwic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli było jak napisał logann, że w instrukcji Omega podawała co innego niż na stronie to zwyczajnie kłamali. Ja jestem z tych nielicznych, dla których precyzja chodu zegarka mechanicznego to jeden z kluczowych parametrów. ;)

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety trochę tak było, aż się wykłócałem z kolegą Archerem na omegaforums o to, a on mnie skierował do odpowiedniej dokumentacji. W dokumentacji nie jest wprost podane, że mechanizm 8800 ma 0/6 a 8900 ma 0/5, ale jest info że METAS dla mechanizmów do X mm (nie pamiętam liczby) to jest 0/6, a dla Y mm jest 0/5. No i mechanizm 8800 ma X mm, dlatego 0/6.

Na dowód, web archive z marca 2021 o tym mówi w sekcji poświęconej METAS (https://web.archive.org/web/20210315012910/https://www.omegawatches.com/watch-omega-seamaster-diver-300m-co-axial-master-chronometer-42-mm-21030422001001) :

1415112726_Screenshot2024-12-11at12_51_36.thumb.png.31cc8cca39c369a2354138cc184beeb6.png

Obecnie na stronie https://www.omegawatches.com/watch-omega-seamaster-diver-300m-co-axial-master-chronometer-42-mm-21030422001001  w sekcji o METAS jest 0/6s

2042765385_Screenshot2024-12-11at12_53_04.thumb.png.41c984c22d68bba1db77605a0ae6521e.png

Edytowane przez logann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, tbn napisał(-a):

4 godziny temu, logann napisał(-a):

Nigdy nie deklarowali. Tzn marketingowo pisali 0/+5, ale METAS nigdy oficjalnie nie miał takiej specyfikacji, bo zależy od wielkości mechanizmu. Dopiero jeden zegarmistrz na omegaforums mnie uświadomił że tak jest. I faktycznie, w instrukcji do mechanizmu jest info o tym, że dany mechanizm ma 0/+5 (np mechanizm 8900) albo 0/+6 (np. 8800). Tylko że Omega marketingowo zawsze chwaliła się tą ładniejszą liczbą 0/+5.

3 godziny temu, logann napisał(-a):

Tak, w marketingowych materiałach było zawsze 0-5s. Jak kupowałem divera 300M w 2021 to tak stało na stronie, ale w instrukcji mechanizmu 8800 który tyka w środku już jest inaczej :) taki tam marketingowy bullshit, przecież wcale nie kłamstwo ;)

3 godziny temu, Walezy napisał(-a):

Im wiecej mechanizmow poddanych testom Metas, tym dokladniejszy przekroj tego jakie dokladnosci chodu mozna zapewnic, Wiec nawet rewizja specyfikacji z 5 na 6 sekund, nie powina dziwic.

3 godziny temu, logann napisał(-a):

No niestety trochę tak było, aż się wykłócałem z kolegą Archerem na omegaforums o to, a on mnie skierował do odpowiedniej dokumentacji. W dokumentacji nie jest wprost podane, że mechanizm 8800 ma 0/6 a 8900 ma 0/5, ale jest info że METAS dla mechanizmów do X mm (nie pamiętam liczby) to jest 0/6, a dla Y mm jest 0/5. No i mechanizm 8800 ma X mm, dlatego 0/6.

Obecnie na stronie https://www.omegawatches.com/watch-omega-seamaster-diver-300m-co-axial-master-chronometer-42-mm-21030422001001  w sekcji o METAS jest 0/6s

2042765385_Screenshot2024-12-11at12_53_04.thumb.png.41c984c22d68bba1db77605a0ae6521e.png

To jest dyskusja powracająca jak bumerang, w dużej części wskutek niezrozumienia na czym polega certyfikacja METAS i czym się różni od COSC. 

Wyjaśniałem to miesiąc temu ale widzę, że mi się nie udało. Może niejasno to wtedy napisałem, a może Czytelnicy woleli nie zagłębiać się w temat i pozostać przy obiegowym poglądzie.

Obiegowy pogląd jest taki, że METAS dotyczy wyłącznie mechanizmu i pomiaru odchyłek dobowych zależnych od pozycji, ale tak nie jest.

Przede wszystkim, METAS (w przeciwieństwie do COSC) nie dotyczy izolowanego mechanizmu lecz całego zegarka. Dlatego w instrukcji ogólnej, dotyczącej mechanizmu (lub grupy mechanizmów), nie znajdziecie rzeczywistych wyników dokładności zegarka, uzyskanych w testach METAS. Omega wyraźnie podaje (również w wycinku wklejonym powyżej), że METAS oznacza dwukrotny proces certyfikacji: najpierw COSC (dla mechanizmu), potem METAS (dla całego zegarka). 

Owszem, wielkość mechanizmu określa przedział wartości, dla którego zegarek spełnia standard METAS pod względem odchyłek pomiaru, ale to tylko jeden aspekt certyfikacji. Testy METAS obejmują 10 dokładnie opisanych cykli, przebiegających w określonych pozycjach i temperaturach, z ekspozycją na pole magnetyczne. METAS weryfikuje również rezerwę chodu i wodoszczelność. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minutes ago, ireo said:

może Czytelnicy woleli nie zagłębiać się w temat i pozostać przy obiegowym poglądzie.

Być może Czytelnik naszej dyskusji wołał jej nie zgłębiać ze zrozumieniem, dlatego przeoczył fakt że nie dotyczyła ona certyfikacji METAS a jedynie tego, w jaki sposób marka Omega komunikowała marketingowo jeden z aspektów tejże certyfikacji. 

Pozwolę sobie zauważyć, że jestem świadom w jakich aspektach i na jakim etapie METAS weryfikuje zegarek z osadzonym w nim mechanizmem. Nie zmienia to faktu, że w sekcji METAS na stronie modelu Omegi, który posiadam, jeszcze 3 lata temu wisiała informacja o odchyłce 0-5s, a obecnie widnieje 0-6s, przy czym mechanizm jak i warunki certyfikacji METAS pozostały bez zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minutes ago, logann said:

Być może Czytelnik naszej dyskusji wołał jej nie zgłębiać ze zrozumieniem, dlatego przeoczył fakt że nie dotyczyła ona certyfikacji METAS a jedynie tego, w jaki sposób marka Omega komunikowała marketingowo jeden z aspektów tejże certyfikacji. 

Pozwolę sobie zauważyć, że jestem świadom w jakich aspektach i na jakim etapie METAS weryfikuje zegarek z osadzonym w nim mechanizmem. Nie zmienia to faktu, że w sekcji METAS na stronie modelu Omegi, który posiadam, jeszcze 3 lata temu wisiała informacja o odchyłce 0-5s, a obecnie widnieje 0-6s, przy czym mechanizm jak i warunki certyfikacji METAS pozostały bez zmian.

Zmiana specyficacji to sprawa dosc standardowa. Jesli twoj zegarek zostal sprzedany ci ze specifikacja 0-5s, to tez na takie wartosci masz gwarancje. Obecnie jest to 0-6s, bo w miare uplywu czasu i coraz to wiekszej ilosc przetestowanych zegarkow, Omega zdecydowala sie poszerzyc 'nawiasy' dokladnosci chodu. Tak jest po prostu dla nich taniej i oszczedzaja sobie klopotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minutes ago, Walezy said:

Zmiana specyficacji to sprawa dosc standardowa. Jesli twoj zegarek zostal sprzedany ci ze specifikacja 0-5s, to tez na takie wartosci masz gwarancje. Obecnie jest to 0-6s, bo w miare uplywu czasu i coraz to wiekszej ilosc przetestowanych zegarkow, Omega zdecydowala sie poszerzyc 'nawiasy' dokladnosci chodu. Tak jest po prostu dla nich taniej i oszczedzaja sobie klopotu.

Niestety, prawda jest inna. Mechanizm 8800 osadzony w 300M od zawsze miał dokładność na poziomie 0-6, o czym uświadomili mnie na omegaforums. To informacje na stronie wprowadzały w błąd, a teraz zostały poprawione. Omega nie poszerzyła nawiasów dokładności chody, tylko usunęła nieprecyzyjną informację (kłamstwo?) ze strony internetowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ta Omega tak przed końcem roku szaleje? Znaleźli kluczyk do szafy z projektami, który po pijaku prezes zgubił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi