Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mateusz Dąbrowski

Mnie razi oryginalny przeszkolony dekiel - na dorabianym przynajmniej nie ma marketingowych przekłamań :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak Was ale mnie razi ten dorabiany dekiel.

A myślałem, że tylko mi to przeszkadza- nie wiem po co zmieniał, ale oryginał, to zawsze oryginał :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, jak samemu bez specjalistycznych narzadzonek srocic bransolete w 300m?

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bransoleta jest skręcanie więc wystarczy śrubokręt. Zalecane jest jednak podgrzanie ogniw np. suszarka aby "pasta" zapobiegajaca samoczynnemu odkręceniu stała się bardziej plastyczna. W przeciwnym razie łatwo porysować ogniwa.

Edytowane przez mikolaj78

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rób samemu.Lepiej udaj się do zaufanego zegarmistrza.Szkoda porysować bransoletę.

Tisell Klub Polska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Z podkreśleniem słowa "zaufanego" bo niestety spora część zrobi to gorzej niż Ty sam własnoręcznie (albo porysuje, a i tak nie zrobi)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy udało Wam się tak skrócić bransoletę, aby na śrubkach nie było widać śladu ingerencji? Mój zaufany zegarmistrz twierdzi, że nie ma innej możliwości. Nie są to duże ślady, jednak widać, która byłą odkręcana, a która nie.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał Mariusz. Suszarka albo zapalniczka kawałek poniżej bransolety. Do tego odpowiedniej wielkości śrubokręt.

Gdyby, zwłaszcza po kilku działaniach dało się wyczuć luźne wkręcanie śrubek aż  do samego oporu - zastosować klej, np. Loctite 222 ( lekko trzymający, łatwo demontowalny ). 

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można jeszcze dodatkowo zabezpieczyć ogniwo oklejając je taśmą bezbarwną. Wówczas nawet jak omsknie się śrubokręt, nie porysujemy bocznej krawędzi ogniwa.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można jeszcze dodatkowo zabezpieczyć ogniwo oklejając je taśmą bezbarwną. Wówczas nawet jak omsknie się śrubokręt, nie porysujemy bocznej krawędzi ogniwa.

To też dobry pomysł. W całej operacji dlatego ważne jest podgrzanie zablokowanych klejem gwintów plus odpowiedni śrubokręt aby nic się nie "smykało".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ślady mocnego dokręcania/odkręcania w nacięciach główek śrub muszą zostać?

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE, kwestia dobrania rozmiaru śrubokręta, który również można okleić folią:

poniżej zdjęcie poglądowe co można zrobić z uszami, żeby zabezpieczyć przed rysami - to samo można zrobić z śrubokrętem (który w wyniku hartowania ma większą twardość niż śrubki)

jak nie będzie rozmiaru nacięcia śrubki to prawdopodobieństwo rysy lub odkształcenia zwiększa się,

post-32788-0-64363100-1371042847.jpg
post-32788-0-76880100-1371042831.jpg
Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ważna wskazówka.Przy całej operacji mały wkrętak musi być dobrze naostrzony.

Tisell Klub Polska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał Mariusz. Suszarka albo zapalniczka kawałek poniżej bransolety. Do tego odpowiedniej wielkości śrubokręt.

Gdyby, zwłaszcza po kilku działaniach dało się wyczuć luźne wkręcanie śrubek aż  do samego oporu - zastosować klej, np. Loctite 222 ( lekko trzymający, łatwo demontowalny ). 

Można prosić o rozwinięcie tematu kleju? Ten klej aplikuje się przy wkręcaniu śrubki, ma to na celu zapobieżenie samoistnemu poluzowaniu się tej śrubki i dzięki temu łatwiej jest ją później odkręcić. Dobrze myślę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

źle, jedno wyklucza drugie:

zabezpiecza przed samoistnym odkręceniem się,

utrudnia odkręcenie nawet z użyciem śrubokręta (chyba, że podgrzany),

aplikacja małej ilości na gwint przed wkręceniem...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dlatego 222 a nie 243 czy tym bardziej 270 aby po rozgrzaniu łatwo odkręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przy swojej AT sam skracalem bransolete, nie wiedzialem o istnieniu kleju i zadnej trudnosci nie mialem, nie wyczulem zadnego oporu. Nie zostawilem tez zadnych sladow. Moim zdaniem historia z tym klejem to kit, zeby wmowic jakas elitarnosc. O wiele trudniejsze jest skrocenie bransolety wybijakiem, a na srobki majac odpowiedni sprzet (komplet w Tesco ok 10zl) to naprawde zadna filozofia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak Omega, ale stosowanie podobnych środków do wymienionego przez firmy zegarkowe jest faktem takim samym jak to że jego brak powoduje z czasem samoistne odkręcanie śrubek.

Nazywanie czegokolwiek z marketu narzędziami jest tak samo pprofesjonalne jak używanie scyzoryka do wyjmowania teleskopów. Te narzędzia nie mają nawet dobrze wygładzonych końcówek i nie wiem czy nadają się do zegarków Perfect. Jesteśmy w klubie miłośników a chociaż domowa namiastka zegarmistrzostwa powinna opierać się na precyzji. Zwłaszcza przy stosunkowo drogich zegarkach bo Omega to chleb nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Koledzy podpowie ktos mi jaka musze szukac bransolete do modelu 2869.52.91?

Chcialbym by byla taka jak tu 2569.52.00 ;-)

Bardzo bede wdzieczny.

Wiktor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak Omega, ale stosowanie podobnych środków do wymienionego przez firmy zegarkowe jest faktem takim samym jak to że jego brak powoduje z czasem samoistne odkręcanie śrubek.

Nazywanie czegokolwiek z marketu narzędziami jest tak samo pprofesjonalne jak używanie scyzoryka do wyjmowania teleskopów. Te narzędzia nie mają nawet dobrze wygładzonych końcówek i nie wiem czy nadają się do zegarków Perfect. Jesteśmy w klubie miłośników a chociaż domowa namiastka zegarmistrzostwa powinna opierać się na precyzji. Zwłaszcza przy stosunkowo drogich zegarkach bo Omega to chleb nie jest.

Jak ktos nie potrafi zdjac teleskopow scyzorykiem to narzedzie za 1k tez mu nie pomoze.

To jest wlasnie woda na mlyn producentow, ktorzy na lupce naklejaja logo i sprzedaja za kilka razy tyle ile jest warta, a jeden z drugim melepeta czuje sie profesjonalista.

Jeszcze tak z ciekawosci, suszarka z marketu nada sie do rozpuszczenia tego magicznego plynu czy musi byc z rekomendacja Omegi?

Podczas upalow ten klej nie puszcza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pablo: Faktycznie, rozkręcenie własnoręczne jak się ma odpowiedni śrubokręt to nie jest problem. Czasem te śrubki bez problemu się odkręcają, ale są przypadki o których ludzie pisali na internecie że było to niemożliwe praktycznie bez rozgrzania bransolety.

Jest też opcja że masz tyle pary w łapie że nawet nie poczułeś ;).

Ja wiem, ze moze byc roznie ;-)

Opisalem tylko swoje doswiadczenie i moze gdybym wtedy o tym wiedzial to bieglbym do Strojnego tak samo jak do czasu az trafilem na to forum plywalem w zimnym Baltyku z zegarkiem wr50m i byl to kilku letni Moonwatch i nic mu nie bylo.

Teraz mam watpliwosci co do Protreka wr100 ;-). Sam z siebie robie wariata, ale gdzies jest granica, ale jak ktos chce wysylac zegarek do Szwajcari na skrocenie bransolety to mi nic do tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze skrajności w skrajność, a wystarczy dobry śrubokręt firmy która zna się na produkcji ich tak jak Omega na zegarkach, kupiony w sklepie "metalowym"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszedlem na latwizne i zmniejszylem u pana Zbigniewa na Pieknej. Chwilke mu to zajelo ale widzialem jak przy okazji jak sklada jakis zegareczek. Precyzja i mistrzostwo to malo powiedziane :)

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, Pan Zbigniew to mistrzostwo zegarmistrzostwa.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi