Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zdroker

Klub Miłośników Zegarków ORIS

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, rafalmosty napisał(-a):

Dzisiaj wybór zegarka był oczywisty😉

IMG_2824.jpeg

Rafał,

Muszę przyznać (z bólem 🙄 ), że to piękne chrono.

Jako przeciwnik tego typu komplikacji (nikt jej nie używa 🤪  ) jestem w stanie docenić układ totalizatora.

Ten podwójny w układzie horyzontalnym jest dla mnie fajny i czytelny (wertykalny już mnie nie kręci a potrójny zwyczajnie przemilczę a poczwórnego nie wspomnę).

Zatem ...

... tylko i wyłącznie z punktu widzenia mojego poczucia estetyki oraz ogromnego zamiłowania do Orisów (od końcówki lat 90!) stwierdzam jak we wstępie => piękne chrono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20241009_150636.thumb.jpg.bb1cb8d880fb973ad9021ff362bfd6cd.jpg

20241009_145000.jpg

Edytowane przez jackm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5tQ9J4F.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, rafalmosty napisał(-a):

IMG_2888.jpeg

Ładnie się w komponował w kolekcję 😀 jeszcze fajny pasek w zestawie i widzę, że i Tobie pasuje Rafale 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

Ładnie się w komponował w kolekcję 😀 jeszcze fajny pasek w zestawie i widzę, że i Tobie pasuje Rafale 😀

Marcin, bardzo fajny zegar. Mega mi przypasował. Najlepsze jest w tym, że na żywo, jeszcze bardziej zyskuje. Koperta z brązu, piękny kolor tarczy, mega wypukły szafir, to się nie może nie podobać😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biB6KVz.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

N2caiq5.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Edmund Exley napisał(-a):

Sixty Five nareszcie z wodoszczelnością 200M. Na minus w tym wypadku przeszklony dekiel i sztuczne nity na bransolecie:

20241005_OrisDiversSixtyFive_004.jpg?ixl

https://www.hodinkee.com/articles/introducing-oris-divers-sixty-five-2024

fajny, tylko co palili projektanci bransolety w Orisie? Pół bransy ze sztucznymi nitami, drugie pół bez. Źle to wygląda.

Screenshot_20241018-215521.thumb.png.1ce63b0931511338b1d906d309abdbd5.png

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie nowy bezel, data (?!), dekiel przeszklony, profil boczny koperty grubszy niż w poprzedniej wersji - to już niewiele ma wspólnego z klimatem retro, czy vintage, jak wolą niektórzy. Ja kupiłem 65-tkę właśnie po to, by mieć Orisa zupełnie innego niż Aquisy, a ten nowy 65 niestety zmierza w kierunku jakiegoś kompromisu między jednym i drugim...

Co było nie tak np. z tą wersją:

IMG_6551.thumb.jpg.827b768ac1d2e8f028ac33708e9fe64d.jpg

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, ledr napisał(-a):

Zupełnie nowy bezel, data (?!), dekiel przeszklony, profil boczny koperty grubszy niż w poprzedniej wersji - to już niewiele ma wspólnego z klimatem retro, czy vintage, jak wolą niektórzy. Ja kupiłem 65-tkę właśnie po to, by mieć Orisa zupełnie innego niż Aquisy, a ten nowy 65 niestety zmierza w kierunku jakiegoś kompromisu między jednym i drugim...

Wr100?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Wr100?

Tak, jak pierwowzór:-) Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym więcej potrzebował.

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

Sixty Five nareszcie z wodoszczelnością 200M. Na minus w tym wypadku przeszklony dekiel i sztuczne nity na bransolecie:

20241005_OrisDiversSixtyFive_004.jpg?ixl

https://www.hodinkee.com/articles/introducing-oris-divers-sixty-five-2024

Godzinę temu, ledr napisał(-a):

Zgadzam się, że zegarek wygląda nowocześniej, mniej starodawnie, niż poprzednia wersja i bardziej przypomina Aquisa, co będzie miało i zwolenników i przeciwników. Do codziennego użytku 10 czy 20 atmosfer wodoszczelności jest bez różnicy. Jak dla mnie mogli nie zwiększać koperty, natomiast podoba mi się przeszklony dekiel- lubiłem ten czerwony rotor w moim starym Orisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Triptical napisał(-a):

IMG_2415.jpeg

Ciekawie z tym paskiem wygląda. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

Ciekawie z tym paskiem wygląda. 

Dzięki.

Wykroiłem go sobie wczoraj i sprawdzam jak się nosi.

Time matters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceramika na bezelu dla mnie na plus - tylko mogli zrobic matowa / satynowana, teraz swieci sie jak psu wiadomo co.

Skoro Tudor wypuscil odswiezonego neo/niby-retro BB (nurka) i sie dobrze sprzedaje to Oris idzie w ta sama strone.

PS. Bransoleta to nieporozumienie, te pseudonity potrzebne sa jak rybie recznik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim. Jestem posiadaczem zegarka Oris Big Crown Pointer Date i chciałbym przetestować go na bransolecie. Od razu uprzedzę, że z racji braku pewności czy w takiej formie siądzie odpowiednio z miejsca odrzucam oryginalną bransoletę (głównie z racji ceny- prawdopodobnie koszt około 1600zł). Czy macie doświadczenia z jakąś sensowną opcją wśród aftermarketowych rozwiązań, którą będzie pasowała do Big Crown PD? Chodzi oczywiście o opcję z maskownicami.

Zegarek jaki posiadam to opcja 40mm (szerokość między uszami 20mm)- dokładnie ten model. Zdjęcie pobrane ze strony producenta:

01%20754%207741%204365-07%205%2020%2071_gallery_1920x1080px_HighRes_11530-v1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, rrr napisał(-a):

To już moje kolejne podejście do Divers65. Poprzednie 2 były na pasku. Tym razem na bransolecie. Zobaczymy czy zostanie na dłużej 

20241026-155030.jpg

Gratuluję. Lubisz Orisy chociaż stały w uczuciach nie jesteś 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Gratuluję. Lubisz Orisy chociaż stały w uczuciach nie jesteś 😀

To prawda. Mam słabość do Orisow ale faktycznie lubię częste zmiany. 

Odnośnie tej nowej wersji Divers 39 mm to przymierzałem wczoraj i jest ogromna różnica w porównaniu do 40mm. Niby faktycznie plusem jest ceramiczny bezel i 200m ale w porównaniu do wersji 40mm na nadgarstku wygląda o wiele mniejszy niż wskazywałaby różnica 1 mm. Taki trochę bardziej unisex. Może kiedyś go spróbuję ale tym razem jednak wziąłem to co już znam 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi