Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Zdroker

Klub Miłośników Zegarków ORIS

Recommended Posts

W dniu 2.02.2025 o 22:20, tommly napisał(-a):

Noo, dlatego pstryknąłem i to wrzuciłem, a nie jakieś tam buty :D 😂

IMG_8435r.jpg

:lol:

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

7859b646933685a27b55150256141b6c.jpg&key=6bf9f7ce7dd076a2ce36a339a0996a4d42b5ffffb9396944f47afa0884790db5

I’m back.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gratuluję Dominik

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

10 godzin temu, just_nobody07 napisał(-a):

20250214_084853.jpg

Widzę, że ostatnie nasze wybory są podobne ;)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Teraz, tommly napisał(-a):

Widzę, że ostatnie nasze wybory są podobne ;)

Bardzo długo w pudle zamknięty leżał,  jak go dziś ubrałem to się za głowę złapałem dlaczego tak długo :)

9 godzin temu, Rikimaru75 napisał(-a):

Oris Big Crown Voltane 

20250215_093538.jpg

Ładnie mu na tym pasku :)

3 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

@MasterMindJa bym dodał tylko że pomimo iż zegarek robi dobre wrażenie to jest zwyczajnie za drogi , takie mam przynajmniej odczucia  😉 

Tanio to już było!

Należy się zastanowić, z jakimi ofertami od innych szwajcarskich firm ten zegarek konkuruje - jakie to są modele i jakie są ich ceny?

ng6mnrm.png

I jak to widzisz? bez zgłębiania się w oferty na tym poziomie do głowy przychodzą mi hydroconquest i aquaracer. Można się zastanawiać co daje więcej za tyle samo $

kiedyś Oris atakował Tudora ale wydaje się że akurat ten model nie jest porównywalny - nie wiem jak jego wykończenie ale nawet przez sam mechanizm

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

@Jan jest dokładnie tak jak piszesz. Można pokusić się, że może coś od Certiny albo Tissot, ale to jednak półka niżej (i cenowo i według mnie jakościowo). Tudor BB58 jest niekwestionowanie lepszy (i o wiele droższy), więc zostają nam chyba tylko flagowe divery, chociażby od Longines i TAGa. Przy czym nowy Aquaracer ma 42mm średnicy i zupełnie inne proporcje, więc porównanie jest naciągane, cenowo natomiast... 16650zł, czyli jednak bliżej Black Bay.  W zasadzie głównym konkurentem pozostaje więc Hydroconquest 39mm za 9100zł  (werk L888 z 72h rezerwą chodu). No chyba, że pójdziemy w bardziej mikrobrandowe klimaty i zestawimy jeszcze jakiegoś Christophera Warda C60 Atoll 300 (40mm). Wtedy mikrobrand wygrywa. Po prostu jak się nad tym zastanowić, to w tej "jakości" i w tym przedziale cenowym za dużo ciekawych opcji nie ma (tym bardziej takich, które mają interesujący, albo "kultowy" design).

ng6mnrm.png

2 godziny temu, MasterMind napisał(-a):

z jakimi ofertami od innych szwajcarskich firm ten zegarek konkuruje

Jestem ciekaw co myślisz o Skin Diverze od Vulcaina , brałem pod uwagę tego Orisa i Tudora przed zakupem , z Orisem wygrał designem , werkiem i bransoletą , z Tudorem designem i bransoletą , ceną również w przypadku jednego i drugiego . Myślę że Tudor jest ogólnie trochę lepiej wykonany a co do Orisa to trudno mi się wypowiedzieć bo nie miałem go w ręku , do jakości wykonania Vulcain'a nie mam zastrzeżeń . Cena nie była kryterium wyboru 😉

Edited by gszydlowsky

23 minuty temu, gszydlowsky napisał(-a):

Jestem ciekaw co myślisz o Skin Diverze od Vulcaina , brałem pod uwagę tego Orisa i Tudora przed zakupem , z Orisem wygrał designem , werkiem i bransoletą , z Tudorem designem i bransoletą , ceną również w przypadku jednego i drugiego . Myślę że Tudor jest ogólnie trochę lepiej wykonany a co do Orisa to trudno mi się wypowiedzieć bo nie miałem go w ręku , do jakości wykonania Vulcain'a nie mam zastrzeżeń . Cena nie była kryterium wyboru 😉

Bardzo mi się ten Vulcain podoba. Jeżeli mi go w końcu wyślą do testów, to się wypowiem szerzej :D

ORIS ma wykonanie na wysokim poziomie, tylko design koperty jest za prosty, żeby to było tak widać jak np. na Tudorze, gdzie są te ładne "fazki" na rantach, gruboziarniste szczotkowanie itd.

ng6mnrm.png

4 godziny temu, MasterMind napisał(-a):

Tanio to już było!

Należy się zastanowić, z jakimi ofertami od innych szwajcarskich firm ten zegarek konkuruje - jakie to są modele i jakie są ich ceny?

Serica 5303 - retro diver. Klatka antymagnetyczna, COSC, ceramiczna wkladka bezela, genialna jakosc wykonania: 1.499 EUR; Oris: 2.450 EUR. I tak sobie mysle, ze z racji na skale produkcji Oris raczej ma nizsze koszty wytworzenia.

@cordi7 Kolejny microbrand, ale tak - zdecydowanie ta sama kategoria wagowa jeżeli chodzi o jakość, a cenowo bardzo korzystnie. Dobrze, że mi o Serice przypomniałeś. Musimy się do nich odezwać, może też podeślą do testów. Jedną już kiedyś miałem. 

9-1.jpg

ng6mnrm.png