Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pantoniak

Longines La Grande Classique na codzień?

Longines La Grande Classique tylko do garnituru?  

40 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem studentem i jak na każdego pożądnego, młodego mężczyznę przystało, nadszedł czas w moim życiu by znaleźć sobie zegarek. Chciałbym napisać "dobry" ale nie wiem czy w kwocie jaką dysponuje, takie wogóle wystepują.

Narazie bużdżet nie pozwala na zakup breitlinga navitimera ani chronoswiss opus.. szukam czegoś tańszego.

Jeśli chodzi o zegarki to nie mam ścisłego gustu - albo dany model mnie zachwyca albo odrzuca. Tak jak navitimer i chronoswiss opus - zegarki zupełnie różne ale dla mnie rewelacyjne.

Okej do rzeczy:

szukam zegarka do 3-4 tysiecy.

Byłem dziś w kilku sklepach i u kruka zobaczyłem wystawe longines'a.

Pamiętam, że mój dziadek chciał sobie kupić takiego z seri La Grande Classique bez sekundnika...ahh ;)

OKEJ mam do was kilka pytań:

Czy taki Longines La Grande Classique nie bedzie dziwnie wyglądał na reku 23letniej osoby? Ludzie w moim wieku kupuja raczej cos sportowego..

Zaznaczam ze nie nosze na codzien garnituru, ale koszula jest. do tego jeansy itd.. generalnie nie jestem łachmytą :)

Niektórzy twierdzą ze taki zegarek to typowa garnitórówka a inni ze do koszuli mozna nosić.. hmm...

Nie wiem czy to nie bedzie głupio wyglądać... student a zergarek klasyczny jak na dziadka.

I teraz pytanie:

Mogę kupić zarówno pozłacany z żółtą tarczą jak i metalowy. Sa kwarcowe i mechaniczne.

Pozłacany robi fajne wrażenie ale czy pasuje na codzień? skoro klamra paska do spodni przewaznie jest srebrna czy to ssie wogole komponuje?

prosze o pomoc.

P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem la grand do innego ubioru niż elegancki nie pasuje - to typowy przykład garniturowca, nawet zegarka wieczorowego.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jejeku - sam piszesz, ze garniaka nie nosisz a zlotego Longines La Grande Classique bys kupil??? ;)

To jest typowy zegarek garniturowy i na Twoim miejscu nie w takich bym teraz szukal. Milo miec oczywiscie taki w kolekcji jako jeden z... ale jako pierwszy i na razie jedyny? Ja bym go odpuscil :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

...nawet zegarka wieczorowego.

Jak dla mnie tylko wieczorowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z kolegami jest to typowy zegarek wyjściowy, pod garnitur, spotkania biznesowe, imprezy okolicznościowe, wypady wieczorowe do kawiarni itp. itd. No chyba że ktoś na co dzień pracuje pod garniturem, wówczas można rozważać zakup na poważnie. Ale jak napisał Artme na pierwszy zegarek wybrałbym coś bardziej uniwersalnego zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt iż jesteś studentem ;)

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę tak ważne jest dla Ciebie co pomyślą inni jak zobaczą Twój zegarek?Zapewniam Cię że większość ludzi nie zwraca na to uwagi i nie ma czasu na zastanawianie się czy coś do czegoś pasuje czy nie hehe.Jak Ci się ten zegarek podoba to go kupuj,ważne żeby Tobie się podobał a nie innym ludziom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Naprawdę tak ważne jest dla Ciebie co pomyślą inni jak zobaczą Twój zegarek?Zapewniam Cię że większość ludzi nie zwraca na to uwagi i nie ma czasu na zastanawianie się czy coś do czegoś pasuje czy nie hehe.

Na szczescie sa ludzie, ktorzy nawet jak sie nie znaja dobrze na modzie czy pewnych konwenansach, to chcieliby sie czegos dowiedziec i nauczyc a w przyszlosci zwracac na to uwage hehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, że zegarek ma znaczenie, nawet jeśli nie dla większości, to po pierwsze i tak dla sporej liczby ludzi, po drugie jeden taki "życzliwy" zawsze może zwrócić na to uwagę pozostałych, po trzecie najważniejsze, z reguły akurat ci, na których ocenie by nam zależało są w tej mniejszości nadreperezentowani, a w takich sytuacjach każda wpadka byłaby szczególnie bolesna.

Poza tym pytający zastanawia się nad tym czy kolor zegarka komponuje się z kolorem klamry u paska, to też o czymś swiadczy...

A ten Longines tylko do stroju wieczorowego!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę tak ważne jest dla Ciebie co pomyślą inni jak zobaczą Twój zegarek?

Gdyby tak miało być to w PL noszenie ML, czy Omegi bardziej nobilituje niż Vacherona ;)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej, ale tylko statystycznie, a jak wiadomo z reklamy, statystyczny Polak nie istnieje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Szczerze mówiąc liczyłem na inne, ale po zapoznaniu się z waszym zdaniem chyba sie wycofam z tego zakupu.

Kupie cos innego: moze longines'a ale juz z innej serii. widziałem automat w cenie ok 3000 i nie wygląda aż tak garniturowo. moze maurice lacroxi kwarcowy.. hmm no nic mam się nad czym zastanawiać.

A co do dodatków i mody: tak, zwaracam na to uwagę. Od pół roku chodzi za mną kupno zegarka - wcześniej wogóle mnie to nie interesowało. Teraz mam takie zboczenie ze zwaracam uwage na zegarek każdej osoby - np co nosi wykładowca itd - tak mniejwiecej staram sie ocenic co to jest. dużo to mówi o człowieku. w dzisiejszych czasach zegarek to wyraz osobowości, podkreślenie statusu, stylu.. funkcja wskazywania czasu to dodatek.

pozłacane robią wrażenie, ale na czarnej branzolecie trudno to skomponować z paskiem bo czarne paski maja prawie zawsze srebrne klamry a np brązowe to już różnie.

pozdrawiam i napiszę znów gdy znajde swój kolejny target.

p.s: świetnie ze istnieje takie forum o tej wąskiej tematyce i co lepsze ono zyje. jestem w szoku jak sporo osób tu zagląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 3.000 jestes w stanie kupic dobry mechaniczny zegarek. Poczytaj troche forum, zapoznaj się z innymi markami - coś znajdziesz dla siebie na pewno.

A jak już znajdziesz to zadaj raz jeszcze pytanie - na forum funkcjonuje wiele osob ktore są oficjalnymi dystrybutorami wielu marek. Mysle ze dadzą Ci rabat większy niż w sklepie, prawda chłopaki? ;)

pozdrawiam

pd

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Longines, to może z linii Master Collection?

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cenie 3-4 tys. zł tradycyjnie już polecam Stowę Marine.

Jest garniturowy, ale i do jeansów bardzo dobrze się komponuje, szczególnie wersja z arabskimi cyframi. Natomiast La Grande Classique wyłącznie do garnituru.

b16.jpgb1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się bardzo cieszę ,że student ma chęć , czas i zapał 9 i co ważne budżet na ten cel ) aby tak dogłębnie zastanawiać się nad zakupem zegarka . Polska idzie dobrą drogą ;) Oby tak dalej i oby więcej takich studentów.

Ad rem, taki Longines jeszcze w złotym kolorze za poważny stanowczo . Polecałbym jakieś chrono , które mogłoby służyć i do garnituru i do dzinsów.

Może coś na bransolecie jednak? Mając te kilka tysi warto poprzebierać aby nie wydać ot tak i potem nie do końca być zadowolonym

życzę miłych dylematów ( można szukać coś z fajnych używanych , właśnie zobaczyłem ,że np się fajny Ball pojawił na bazarku )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli z chrono to może coś z oferty Hamiltona, np.

00221.jpg

albo Archimede, np.

7939B-LC21-web-bottom.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Ball ?? Na bazarku się pojawił Fireman I ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dorzucę jeszcze z innej beczki:

wm_ds_1_automatic_power_reserve_limited_edition_323540.jpg

[Tissot Couturier Chrono / Seiko FFF / Kentex Skyman Pilot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dla mnie, ta ankieta jest wyznacznikiem, ze jednak na forum mozna dostac porzadne info na swoja odpowiedz <_<

Psychologicznie nigdy sie nie zdarza, aby sonda/ankieta byla dla jednej odpowiedzi wybrana na 100% glosow :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dla mnie, ta ankieta jest wyznacznikiem, ze jednak na forum mozna dostac porzadne info na swoja odpowiedz <_<

Psychologicznie nigdy sie nie zdarza, aby sonda/ankieta byla dla jednej odpowiedzi wybrana na 100% glosow :lol:

co mnie martwi bo zegarek mi sie podoba ale z ankiety wynika ze nie jest dla mnie.

chodzi mi o coś takiego:

http://mrybcia.republika.pl/longines/12.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko do garniak ew. dla kobiety fashion moim skromnym zdaniem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę przekorny i zagłosuje, że zegarek nie koniecznie nadaje się tylko do garnituru. Jednak mój głos nie wynika z mojej przekory tylko z przekonania.

Moda i konwenase zniosą wszytsko, pod warunkiem że umiejętnie się je łamie. Taki elegancki zegarek, można stonować zakłądając matowy, bądź półmatowy pasek - mówię o wersji stalowej - złota faktycznie nie pasuje - ubierając gustowną koszulę ze swetrem (odpowiednim) i jeansami. W takim stroju Longines nie będzie raził na nadgarstku. Zegarek jest bardzo płaski więc pięknie się będzie komponował ze swetrem i koszulą. Będzie też wyrazem Twojego stylu i gustu.

Nie nadaje się wogóle do bluzy i sportowych strojów natomiast półformalalne i zarazem eleganckie stroje - jak najbardziej.

Udanego wyboru i pamietaj, że to Ty kupujesz zegarek i dla siebie. Kup go jeśli Ci się bardzo podoba - mechanicznego jak starczy budżetu i baw się komponowaniem z nim ubiorów. Niewątpliwie znajdziesz wiele ubrań, które będą pasować do zegarka.

Powodzenia!

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór zegarka może spowodować zmianę stylu ubierania się na bardziej elegancki, co jest pozytywnym skutkiem ubocznym B)

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem studentem i też myślałem nad zakupem La Grande Classique i mam te same dylematy co Ty :(. Nie wiem czy taki zegarek nie jest zbyt poważny dla nas - ja mam 19 lat. I sam nie wiem czy chciałbym wydać tyle na zegarek - w końcu dla studenta to ogromny wydatek. Rozważam też zakup Tissota Le Locle na bransolecie - ale czy też niezbyt poważny ? Jak sądzicie, le locle na bransolecie to garniturowiec czy nie tylko ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.