zasadas 5084 #3101 Napisano 16 Czerwca 2013 Daj szansę zobaczyć ciekawy zegarek . Tło dobrane trafnie, ale wolę jednak zegarek 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6471 #3102 Napisano 16 Czerwca 2013 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #3103 Napisano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Bardzo nieoczekiwanie stałem się szczęśliwym posiadaczem takiego Chrono Szukałem czegoś zupełnie innego jednak ten mnie urzekł niesamowicie .. A tak się prezentuje cała rodzina Jacky ICKX Edytowane 22 Czerwca 2013 przez viki_gte 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #3104 Napisano 22 Czerwca 2013 OMEGA Speedmaster Mark 4.5 Automatic Chronographe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #3105 Napisano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Tez o nim myślałem kiedyś-jacky kultowy:) gratki Edytowane 22 Czerwca 2013 przez sneer 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #3106 Napisano 22 Czerwca 2013 Tez o nim myślałem kiedyś-jacky kultowy:) gratki A no zrobił na mnie powalające wrażenie odrazu wiedziałem że to to gorzej że teraz zaczyna mi się podobać czerwony z włókna Na ręce suuuper 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3107 Napisano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Co sądzicie?Edycja Po chwili "zastanowienia" IWC okazał sie być skladakiem -drań. Edytowane 22 Czerwca 2013 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziurba_jr 0 #3108 Napisano 22 Czerwca 2013 IWC !!! Ładny, gratki !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dar 33 #3109 Napisano 22 Czerwca 2013 Bardzo nieoczekiwanie stałem się szczęśliwym posiadaczem takiego Chrono Gratulacje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #3110 Napisano 23 Czerwca 2013 Gratulacje Dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemustek 0 #3111 Napisano 23 Czerwca 2013 Zegarek otrzymałem od babci, niestety nieoryginalna sekunda. 0 "Nim się odezwiesz pomyśl pierw nieco, bo często słowa jak by z worka lecą!" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #3112 Napisano 23 Czerwca 2013 Cook musisz zmienić źródło.... 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yorki_man 430 #3113 Napisano 24 Czerwca 2013 Mój post nie do końca tu pasuje ale zaryzykuję Jakiś czas temu w tym dziale pojawiło się zapytanie o taki zegarek pozbawiony szkłą, ramki, wskazówek, generalnie masakra: Tak się złożyło, że w drodze wymiany wszedłem w jego posiadanie - jako rusofil o śwajcarach mam mgliste pojęcie ale Omegę rozpoznałem W środku 30T2PC na super chodzie i wielce miły dla ucha: Mój zegarmistrz zrobił co mógł i teraz wygląda tak: Jeno koronka się uchowała w orginale: I mam zagwostkę - odnawiać tarczę czy nie, się uprzejmie znawców zapytuję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #3114 Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Zegarek powinien cieszyć jego właściciela, więc zadaj sobie pytanie czy zegarek z taka tarczą to jest to czego oczekujesz?Dla mnie, oczywiście mówimy o subiektywnych zachowaniach kwalifikuje się do renowacji tarczy. Drapane logo to chyba nie to jak dla tak fajnego mechanizmu . Ideałem byłoby zdobycie oryginalnej tarczy i wskazówek w "przyzwoitym" stanie, ale to nie takie proste. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez zasadas 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 341 #3115 Napisano 24 Czerwca 2013 Jak odnawiać to tylko coś w ten deseń - ale oczywiście to tylko mój punkt widzenia.Te wskazówki też są ....słabe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yorki_man 430 #3116 Napisano 24 Czerwca 2013 Oj niestety wiem, że słabe - założył co miał. Gorzej, że nigdzie (w sensie na żadnym zdjęciu) nie mogę spotkać takiej tarczy czarnej, z niepełną 6 i dolnym sekundnikiem przy mechanizmie jw. Koperta stalowa, jej niewiele trzeba, szkło mogłoby być bardziej płaskie, za to kropki z lumy gdzieniegdzie świecą. Jeżeli dolna sekunda jest orginalna to pasują srebrne wskazówki. Nie mam zdjęcia takiej tarczy w orginale aby w razie czego renowatorowi pokazać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3117 Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Mój post nie do końca tu pasuje ale zaryzykuję Jakiś czas temu w tym dziale pojawiło się zapytanie o taki zegarek pozbawiony szkłą, ramki, wskazówek, generalnie masakra: Tak się złożyło, że w drodze wymiany wszedłem w jego posiadanie - jako rusofil o śwajcarach mam mgliste pojęcie ale Omegę rozpoznałem Zegarek wygląda jak Frankenstein....wszystko z innej "parafi"Tarcza -masakraSzkiełko -z ...szkoda gadaćKoronka -porazka,jaki oryginał?sygnowana z lat 40ych?Utylizacja teraz jest droga ale nie załuj kasy...... Edytowane 24 Czerwca 2013 przez chronofil 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterson694 28 #3118 Napisano 24 Czerwca 2013 Dzisiaj Kupione ,troszke pracy przy nich bedzie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wojciech1500 #3119 Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Mój post nie do końca tu pasuje ale zaryzykuję Jakiś czas temu w tym dziale pojawiło się zapytanie o taki zegarek pozbawiony szkłą, ramki, wskazówek, generalnie masakra: Tak się złożyło, że w drodze wymiany wszedłem w jego posiadanie - jako rusofil o śwajcarach mam mgliste pojęcie ale Omegę rozpoznałem Bardzo fajnie wygląda, cieszę się, że go odnowiłes, bo u mnie by leżał dalej Edytowane 24 Czerwca 2013 przez chronofil 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3120 Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Bardzo fajnie wygląda, cieszę się, że go odnowiłes, bo u mnie by leżał dalej Co Ty wygadujesz? ,fajne...o tempora o mores.... Edytowane 24 Czerwca 2013 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #3121 Napisano 24 Czerwca 2013 Ten Singer ma potencjał - Venus 203 to dobry werk. Gratuluję! Omega - cóż, nie jestem zwolennikiem renowacji, ale w tym wypadku nie widzę wyjścia. Nie ma czego żałować, bo ta tarcza już kiedys była malowana 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3122 Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Omega - cóż, nie jestem zwolennikiem renowacji, ale w tym wypadku nie widzę wyjścia. Nie ma czego żałować, bo ta tarcza już kiedys była malowanaI tu mam pytanie -kiedy zegarek jest po renowacji,a kiedy to pasówka?Przykład ;oryginalny werk,koronka ,tarcza,wskazówki,nawet nieraz szkiełko,a koperta pasowana ...to juz pasówka,prawda?oryginalna koperta,werk...-nowa tarcza,wskazówki,koronka,szkiełko ...to renowacja?cos mi tu nie pasuje oczywiscie to tylko przyklady[koronke i szkiełko mozna"odpuscic"] Edytowane 24 Czerwca 2013 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yorki_man 430 #3123 Napisano 24 Czerwca 2013 pozwolę sobie na lekki OT - obiecuję, że jedyny. Cook - tak jak bardzo cenię sobie Twoją wiedzę i podziwiam zbiory, tak bardzo nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Widzisz stan zegarka - nie jest to egzemplarz odnowiony lecz jedynie uruchomiony - z moich postów widać, że mam świadomość niedoskonałości (wskazówki czy szkło), nie ukrywam także, że jestem tu laikiem. Wystarczy napisać, że w '47 koronki nie były sygnowane, lecz nie to mnie dziwi lecz rada miłośnika zegarków by egzemplarz, który przeżył pewnie więcej niż każdy z nas zniszczyć, gdyż tak potocznie rozumiana jest utylizacja. Dziękuję, lecz pozwól, że nie skorzystam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3124 Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Z utylizacja lekko mnie "poniosło" -chodzi mi o to ze doprowadzenie zegarka do jako takiego wygladu moze byc trudne i nie opłacalne.....primo-gdzie zdobyc tarcze?[Omega w tym czasie "znana była z partactwa w tej kwestii]secundo-,szkiełko mam do tego modelu"szklane"płaskie,z epoki[chcesz to pisz ]O takie Edytowane 24 Czerwca 2013 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilZlg 27 #3125 Napisano 24 Czerwca 2013 Pojęcie utylizacja nie było trafione, ale pewnie Kolega cook ma rację, pisząc, że renowacja w przypadku Twojego zegarka nie ma sensu. Do takich wniosków dojdziesz, gdy postawisz sonie pytanie, co tak naprawdę z tego zegarka ma wartość (zdaje się, że tylko werk), a co nie ma (cała reszta). Moim zdaniem, należy albo zbyć werk komuś, kto takiego mechanizmu poszukuje albo zdobyć resztę zegarka i założyć Twój dobry werk. Naprawianie na siłę zegarka, który nie ma dla Ciebie żadnej wartości sentymentalnej - według mnie - nie ma żadnego sensu. Uważam, że renowacja jest uzasadniona tylko, gdy: 1. zegarek ma wartość sentymentalną, 2. renowacji należy poddać tylko 1 element zegarka np. zniszczoną tarczę. 0 Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach