Gregory_70 510 #6126 Napisano 27 Września 2014 Nowy nabytek Longines Admiral HF 74' cal. 6952 17 Jewels ( 28800) 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #6127 Napisano 27 Września 2014 Zegarki barbórkowe jubileuszowe to stara tradycja w polskim górnictwie,.Z okazji Barbórki wszyscy górnicy otrzymywali deputat -ćwiartkę wódki,pęto kiełbasy i dwie bułki,a jubilatów dodatkowo nagradzano medalami,nagrodami pieniężnymi i jubileuszowymi zegarkami ,,Zegarki barbórkowe byly oznaczone na cyferblacie godłem górniczym z liczba 25 i monogramem PW (Przemysł Wydobywczy) Wcześniej były to zegarki kieszonkowe o wartości co najmniej 75% miesięcznego wynagrodzenia, najczęściej firm Doxa ,Cortebert,Silvana,czy Langendorf (Lanco),W latach 70 zastąpiono kieszonkowe zegarki zachodnie naręcznymi produkcji sowieckiej z pamiątkowym grawerunkiem na deklu, Dziękuję bardzo za informacje. Może coś więcej o tym moim "nieszczęsnym" Lanco - może przybliżony okres pochodzenia, typ mechanizmu? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gniewko 115 #6128 Napisano 27 Września 2014 ludzie zwariowałem...kolejne UG Gratuluje!Ten Polerouter w zlocie kopie dupsko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #6129 Napisano 27 Września 2014 To pochwalę się moim nabytkiem. Kupiłem go specjalnie dla tego by mieć "szwajcara" w wersji bezkamieniowej. Ciekawy byłem jak taki prosty zegarek poradzi sobie z dokładnością chodu i okazało się, że po wyczyszczeniu i nasmarowaniu śmiga od kilku dni dość dokładnie. Wartość zegarka znikoma, ale poznawczo bezcenny. wiekowo, strzelam w lata sześćdziesiąte. Może ktoś spotkał się z tak zacną marką 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #6130 Napisano 27 Września 2014 I druga strona "medalu" 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #6131 Napisano 27 Września 2014 I druga strona "medalu" 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 7761 #6132 Napisano 27 Września 2014 A jak się smaruje takiego bezkamieniowca? inaczej niż kamienie łożyskowe? 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #6133 Napisano 27 Września 2014 (edytowane) A jak się smaruje takiego bezkamieniowca? inaczej niż kamienie łożyskowe?Towotem Edytowane 27 Września 2014 przez Paweł Bury. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #6134 Napisano 27 Września 2014 Żartuje - nie mogłem sie postrzymać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #6135 Napisano 27 Września 2014 ... to tak, jak ja przed zakupem , a posmarowałem takim samym "towotem" jak kamieniowce. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #6136 Napisano 27 Września 2014 (edytowane) E tam! To chodzi na maśle i smalcu! Domowym z cebulką i jabłuszkiem oczywista ze skwarkami! Ale sikor gigant!Można sądzić,iż kupowany razem z cegłąwieczorem w zaułkupod latarnią gazową. Edytowane 27 Września 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #6137 Napisano 27 Września 2014 BASIS - widziałem kilka różnych zegarków "tego" producenta i wszystkie miały te mechanizmy - co ciekawe zawsze są sprawne i jak nasmarowany to chodzą całkiem dokładnie - fajna koperta (uszka) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #6138 Napisano 27 Września 2014 A jakiś pomysł z jakich to "cacko" może być lat? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #6139 Napisano 27 Września 2014 (edytowane) Pieździesiomte jak nic Panockumi siem widzom! Choć po kroju tylnej czapki,to i wczesne średniowiecze,bo wizualnie kaniołkęKochanowskiego przypomina. Gregory_70 Ten Twój Lońka ma niebieską tarczę?Jeśli dobrze pogrzebiesz w "Longinesach",to znajdziesz tam podobnego. Edytowane 27 Września 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #6140 Napisano 27 Września 2014 Dziękuję bardzo za informacje. Może coś więcej o tym moim "nieszczęsnym" Lanco - może przybliżony okres pochodzenia, typ mechanizmu? Bez rozmiaru trudno określić typ mechanizmu ,,Na pewno jest to pochodna Langendorfa AM ,,jak ma srednice 41,5 mm to może być Langendorf 2-19,albo L1901,,Pod kołem balansu jest taka niewielka punca spróbuj to rozszyfrować,albo wklej lepsze zdjęcie tego fragmentu.Moim zdaniem zegarek pochodzi z lat 30-tych ubiegłego wieku,, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #6141 Napisano 27 Września 2014 Osiemdziesiąt pare lat by było - ładny wiek i ładny zegarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #6142 Napisano 27 Września 2014 Dzięki Koledzy, jutro postaram się wkleić lepsze zdjęcia mechanizmu i doczytam co jest pod balansem. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 510 #6143 Napisano 27 Września 2014 Pieździesiomte jak nic Panockumi siem widzom! Choć po kroju tylnej czapki,to i wczesne średniowiecze,bo wizualnie kaniołkęKochanowskiego przypomina. Gregory_70 Ten Twój Lońka ma niebieską tarczę?Jeśli dobrze pogrzebiesz w "Longinesach",to znajdziesz tam podobnego. Przypomniałem sobie Leszku tego Twojego admirała z wątku, a szczególnie czerwony sekundnik..... 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robredo 21 #6144 Napisano 27 Września 2014 Greg, ale tam Ci zalega jeden w pudle i znowu wolne miejsce będzie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mike772 1 #6145 Napisano 28 Września 2014 A mnie dzisiaj wpadły takie 3 damki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1375 #6146 Napisano 28 Września 2014 To pochwalę się moim nabytkiem. Kupiłem go specjalnie dla tego by mieć "szwajcara" w wersji bezkamieniowej. Ciekawy byłem jak taki prosty zegarek poradzi sobie z dokładnością chodu i okazało się, że po wyczyszczeniu i nasmarowaniu śmiga od kilku dni dość dokładnie. Wartość zegarka znikoma, ale poznawczo bezcenny. wiekowo, strzelam w lata sześćdziesiąte. Może ktoś spotkał się z tak zacną marką Mam cos podobnego kol.Zasadas. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #6147 Napisano 28 Września 2014 Kolejny patriotyk dołączył do kolekcji - jestem w niebiosach Zdjęcie jeszcze na starociach zaraz po zakupie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #6148 Napisano 28 Września 2014 Widać, że szczęście Cię nie opuszcza! I podróżną kapliczkę masz pod ręką. Nie każdy może na miejscu uczynkuuzyskać rozgrzeszenie.......... Fajna sztuka,tylko co jest w środku?Też no name? 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1375 #6149 Napisano 28 Września 2014 Mi to sie bardziej podoba to,o co jest oparty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #6150 Napisano 28 Września 2014 (edytowane) Mechanizmy w tych akurat to cylinderki one jak wiadomo dokładnością nie grzeszą W czasie powstań zaborów rozbiorów bardzo popularna była biżuteria i przedmioty patriotyczne żałobne itp... za ich posiadanie czy rozpowszechnianie była kulka w łebTrochę histori z sieci - Biżuteria patriotyczna (biżuteria emblematyczna, biżuteria żałobna) – biżuteria noszona w celu wyrażenia postawy obywatelskiej i uczuć narodowych m.in. wobec sytuacji zagrożenia ojczyzny (np. zabory) lub żałoby narodowej (np. upadek powstania styczniowego) -Największy rozwój biżuterii patriotycznej przypadł na okres tzw. rewolucji moralnej oraz żałoby narodowej przed powstaniem styczniowym. W latach 1861-1862 ukształtował się kanon symboliki patriotycznej, który przetrwał klęskę powstania, umocnił się przed i w czasie pierwszej wojny światowej i wszedł do symboliki Odrodzonej Polski w 1918 roku. - W okresach dla Polski przełomowych chętnie manifestowano uczucia patriotyczne poprzez strój narodowy, pieśni, czy choćby odpowiednio przyozdobione przedmioty. Tych ostatnich była ogromna różnorodność - od kokard "narodowych" poprzez guziki, szarfy, tabakiery, szpile, po pierścienie, brosze i zegarki. Te właśnie drobne przedmioty dekorujące strój, wykonywane tylko czasem ze szlachetnych metali zyskały miano biżuterii patriotycznej. Przyjęło się uważać, że była ona zdobiona głównie motywami żałobnymi - kajdanami, wieńcami, koronami cierniowymi, a nawet trumnami. Jednakże tak działo się jedynie w okresie nasilenia represji - przed i po powstaniach, gdy następowały fale aresztowań i konfiskat. Na pamiątkę poległych, uwięzionych i emigrujących noszono żałobno-patriotyczne ozdoby i stroje. W czasie budzącej się nadziei sięgano po postacie bohaterów narodowych, czy motyw orła.Pierwsze przedmioty, które można określić mianem biżuterii patriotycznej pochodzą z okresu Konfederacji Barskiej (1768-72). Później pojawiają się licznie w okresie Sejmu Wielkiego a zgłasza Powstania Kościuszkowskiego. W wieku XIX szczególny rozkwit tego typu ozdób nastąpił w szeroko pojętym okresie Powstania Styczniowego. Biżuteria patriotyczna chętnie była noszona w dwudziestym wieku, przed i podczas I. wojny światowej. W okresie dwudziestolecia międzywojennego stanowiła wyraz patriotycznej i "propaństwowej" postawy właściciela. W czasie II. wojny światowej za jej posiadanie groziły najcięższe represje ze strony okupantów. Spotkać ją można była pośród żołnierzy i uciekinierów na Bliskim Wschodzie i Wielkiej Brytanii. Również więzieni przez III Rzeszę i Związek Radziecki wykonywali przedmioty o tym charakterze. Ostatnia biżuteria patriotyczna pojawiła się w okresie odradzania się ducha narodowego w początkach lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku i wiąże się nierozerwalnie z epoką "Solidarności". Być może robienie tego zdjęcia na tle kufla nie było dobrym pomysłem Edytowane 28 Września 2014 przez Paweł Bury. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach