Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Nie można mieć wszystkiego, popracuj nad nią, a jeśli nie to złocenie. Złocenie wychodzi o wiele lepiej niż chromowanie kopert.  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję Dynamic'a ! Piękna sztuka...ja od dawna poluję, ale na wersję Automatic.

... u mnie skromniej, ale za to klasycznie i ponadczasowo :)

TISSOT PR 516 Automatic

Tissot PR 516 Automatic

Tissot PR 516 Automatic

Tissot PR 516 Automatic

Tissot PR 516 Automatic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem gdzie to wrzucić - vintage bez wątpienia - nabytek nie! Prezent od teścia! A jakie dźwięki z siebie wydaje ! Jeden z dwóch grających nowości w domu bbc93b5eaae08add8b139e4d9c1e49c9.jpg453fd19a5ea0a8b93ce52e281ae526bd.jpg
W tym brak antyrefleksu :). Drugi ma :)

Wysłane z budki telefonicznej

Edytowane przez @rtur

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugi ma :)

Memovox czy repetier? ;)

Ten kształt obudowy trochę sugeruje umieszczanie go na kominku lub komodzie/witrynie ;)

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał być JLC a wyszło ... pokażę w innym dziale :)

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W

Bardzo ładny, gratuluję :)

A dziękuję . Lepsze od niejednego CD!

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cywilnych nie było prawdopodobnie. Tylko "nie wydane z magazynu" na czas...

Bez oznaczeń-cywil:-) ,przyjete do magazyn muszą i zawsze mają oznaczenia.

Co wcale nie umniejsza jego wyjątkowości:-)

Kolega @cook ma racje .,Wojskowe  zawsze oznaczano "Majetek V. S.",.Cywilne byly tez w sprzedaży,o czym świadczy wycinek z prasy i reklama zegarka ,.

post-67292-0-90911400-1423962701_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś posiadłem takiego oto Lonżina, datuję pięknisia na 66 r.

Jak go doprowadzę do stanu pokazalności to zaprezentuję w całości  :rolleyes:

Ja też takowego posiadałem , tylko w stali.

30-tka to jeden z lepszych werków longinesa z tamtych lat.

Prosty , urodziwy i dokładny.

Gratulacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega @cook ma racje .,Wojskowe  zawsze oznaczano "Majetek V. S.",.Cywilne byly tez w sprzedaży,o czym świadczy wycinek z prasy i reklama zegarka ,.

Reklama wcale nie musi świadczyć o tym, że były w cywilnej sprzedaży.

Przy tej okazji przypomniał mi się zalew reklam prasowych Gripenów kiedy armia wybierała myśliwiec wielozadaniowy. Chciałem sobie kupić jednego, ale nie chcieli mi sprzedać. ;)  Na tym polegają reklamy wizerunkowe.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Nie wykluczone też, że ogłoszenie pochodzi z "po wojny", gdy część zegarków przejęto  z powrotem już z niemieckich magazynów.

No ale chyba jednak nie... Przypomniałem sobie jaka armia te tereny wyzwalała... :)

Edytowane przez primabaleron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja/upieram sie przy swoim:-) :-)

Kazdy sprzet przjęty na stan magazynu ma oznaczenia .

Nawiazujac do wypowiedzi kolegi @Narfas-nie kazdy karabin Ak 47 jest przeznaczony dla wojska,choć każdemu z wojskiem się kojarzy...

Podobnie z zegarkami,nie kazdy model produkowany dla wojska jest zegarkiem wojskowym.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo nie każdy zegarek z werkiem AS 1130 jest zegarkiem Wehrmachtu,.Nawet jak ma na tarczy swasty i trupie czachy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo nie każdy zegarek z werkiem AS 1130 jest zegarkiem Wehrmachtu,.Nawet jak ma na tarczy swasty i trupie czachy

Proszę, nie sprowadzajmy dyskusji do absurdu.

Bywały modele zegarków wykonywane tylko i wyłącznie dla wojska, chociaż nie mam wiedzy pozwalającej wyrokować, czy dotyczy to omawianego Longinesa.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczony Longines ( piekny) nie byl na wyposazeniu wojska bo brak mu oznaczen -) :-)

Reszta to tylko przypuszczenia...

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę, nie sprowadzajmy dyskusji do absurdu.

Bywały modele zegarków wykonywane tylko i wyłącznie dla wojska, chociaż nie mam wiedzy pozwalającej wyrokować, czy dotyczy to omawianego Longinesa.

pozdrawiam

Narfas

Takich zegarków Longines wyprodukował 3000 szt.dla pilotów czechosłowackiej armii.,Wszystkie miały na deklach grawer "Majetek Vojenskie Spravy" i numer inw.,Oprócz Longinesow zamówiono podobne ilości Lemanii i dużo mniej zegarków Eterna.,Ponieważ w przedwojennej Czechosłowacji było około 2000 lotników nadwyżki tych zegarków skierowano do innych formacji a także do aeroklubów i urzędów,.Dodatkowo Longines wykorzystał potencjał marketingowy tego modelu zegarka i produkował identyczne czasomierze na cywilny rynek rzecz jasna bez graweru "Majetek",.Dla mnie to nie jest żaden absurd,.Takie są prawa rynku w krajach kapitalistycznych.,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takich zegarków Longines wyprodukował 3000 szt.dla pilotów czechosłowackiej armii.,Wszystkie miały na deklach grawer "Majetek Vojenskie Spravy" i numer inw.,Oprócz Longinesow zamówiono podobne ilości Lemanii i dużo mniej zegarków Eterna.,Ponieważ w przedwojennej Czechosłowacji było około 2000 lotników nadwyżki tych zegarków skierowano do innych formacji a także do aeroklubów i urzędów,.Dodatkowo Longines wykorzystał potencjał marketingowy tego modelu zegarka i produkował identyczne czasomierze na cywilny rynek rzecz jasna bez graweru "Majetek",.Dla mnie to nie jest żaden absurd,.Takie są prawa rynku w krajach kapitalistycznych.,

O proszę, i to jest konkret!

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolałbym takie coś zobaczyć niż tradycyjny "zepsuty zegarek" ;). Tak przy okazji, to ciekawe, że ktoś dał więcej niż licytujący... I tak już niezłe sumy rzucali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może trochę nie w temacie ale zobaczcie na tą aukcję i powód odwołania licytujących  :D  :D  :D  w trosce o swoje konto allegro ja bym tak nie napisał 

-  http://allegro.pl/piekny-zegarek-certina-ds-2-automatic-unikat-bcm-i5027718699.html

Ta DS2 już dość długo i parokrotnie była wystawiana na alledrogo, już nawet kilka razy była sprzedana....z tego co pamiętam :)

i zawsze wraca...

Sam się nawet na nią "zasadzałem" bo cena za każdym razem była bardzo atrakcyjna +/- 400 zł, co jak za ten model jest kwotą moim zdaniem naprawdę okazyjną...małe SPA i byłby "cacy".

W Polsce, jak wiele innych modeli, zegarki z tej kolekcji są niedoszacowane, na zatoce ładne egzemplarze zaczynają się od około 1 200 -1 500 zł wzwyż...jakby nie patrzeć, to DS2 jest flagowym modelem Certiny z lat 60/70 XX w, jeśli zna się historię tego modelu to zupełnie inaczej się na niego patrzy...Certina poświęciła wiele czasu i pracy aby stworzyć system DS, ponadto modele z tej serii mają mechanizmy in-house Certina, co moim zdaniem jest dużym +

....mam DS2 Day-Date z PL dniami tygodnia w perfekcyjnym stanie i mogę powiedzieć szczerze, że to naprawdę solidny zegarek + posiada wspaniały, charakterystyczny żółwik na deklu :)

Dla zainteresowanych historia modelu + opis mojego egzemplarza: http://manufakturaczasu.pl/certina-ds-2-automatic/

a w wolnej chwili polecam zapoznanie się z historią marki: http://manufakturaczasu.pl/certina-kurth-freres-sa-historia-marki/  

Pozdrawiam

Edytowane przez Caliber 89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat "Aukcje Allegro i eBay" jest w innej części forum,gwoli przypomnienia:-)

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ciekawe jest to, co Caliber pisze... Certiny w Polsce są rzeczywiście tanie, choć mają własne werki, historię itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłem w całość 30-stkę, w międzyczasie doszła kostka tak że teraz mam zestaw AU  :rolleyes:

post-60538-0-62079300-1424095309_thumb.jpg

post-60538-0-28614100-1424095319_thumb.jpg

"Czas jest zbyt cenny żeby go odmierzać byle czym"

Omega Speedmaster Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :)

Nie mogłem się powstrzymać, aby nie zamieścić poniższej ( w sumie słabej...) fotki, aby zobrazować wymiary tego zegarka. Jako wzorzec Enicar o średnicy 40mm :)

16551644095_290cb72cb0_c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O boże ale wielki!  

Ładnie się razem prezentują.  :)

Kuba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi