lamwoj 335 #10376 Napisano 30 Grudnia 2016 Fajny zegar poluję na Ebiego ale w manualu.U mnie dziś omega na oryginalnej bransie , ponoć z Pewexu .Fajny oryginalny stan.Pzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #10377 Napisano 30 Grudnia 2016 Na jakim mechanizmie? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #10378 Napisano 30 Grudnia 2016 Mój ostatni tegoroczny nabytek.,Stowa "G" dla niemieckich spadochroniarzy Fallschirmjäger .,Zegarki te były produkowane w latach 1939-1942 całkowicie z niemieckich materiałów.,W Rzeszy brakowało w tych czasach twardej waluty na zakup zegarków szwajcarskich,dlatego zamówiono czasomierze u krajowych producentów w Pforzheim.,W późniejszych latach niemieckie władze potrafiły przekuć(a dokładniej przetopić) sukcesy militarne i zdobycze wojenne na środki płatnicze ,dlatego zegarki dla wojska kupowano masowo w Szwajcarii., 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 335 #10379 Napisano 30 Grudnia 2016 Na jakim mechanizmie?" Dziesiątka " , ale w ładnym stanie i na dobrym chodzie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #10380 Napisano 30 Grudnia 2016 Lubie ten okres w historii Omegi. Przez wielu niedoceniany, a większość kocha albo lata sześćdziesiąte, albo teraźniejszość. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #10381 Napisano 30 Grudnia 2016 Moim zdaniem jest oryginalny,fajny bumper Pokaż tą tarczę lepiej , bo moim zdaniem zbyt dobrze wyglada 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
desmo 3940 #10382 Napisano 30 Grudnia 2016 nie wiem czy vintage ale mechanizm na pewno legendarny eberhard lemania 5100 kupiony przez przypadek ale cieszy DSC_0226.JPGDSC_0238.JPGDSC_0224.JPGCudny, protoplasta mojego championa :-) , teraz ładują tam Valjoux. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buran69 46 #10383 Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) u mnie taki ufag na urofie 58psfajna ta stowa,swego czasu miałem taką biforę tyle że destrukta Edytowane 31 Grudnia 2016 przez buran69 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 510 #10384 Napisano 31 Grudnia 2016 Ostatni zegar ad 2016 Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wacor 1179 #10385 Napisano 4 Stycznia 2017 Wylicytowana dla Krzysia DOXA lata 30/40... 0 https://www.siepomaga.pl/dorian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 510 #10386 Napisano 4 Stycznia 2017 Provita Automatic Chronographe Tenor-Dorly-Breitling-Kelek (TDBK) 1369 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #10387 Napisano 4 Stycznia 2017 (edytowane) Provita Automatic Chronographe Tenor-Dorly-Breitling-Kelek (TDBK) 1369Gratuluje nabytku!Minerva też się podpisywała na nich. Fajny najmniejszy chrono/automatyczne lat 70. Mój jest niebieski. Edytowane 4 Stycznia 2017 przez szwed 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #10388 Napisano 4 Stycznia 2017 Pokaż tą tarczę lepiej , bo moim zdaniem zbyt dobrze wyglada Marek nie mam lepszych fotek a te są poprzedniego właściciela 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frantz70 3828 #10389 Napisano 4 Stycznia 2017 Gregory_70, Szwed - super oba wasze chrono. Przypadkowo w poszukiwaniu informacji o tym werku znlazłem taką Nivadę i inne rozwinięcie skrótu TDBK. http://thewatchspotblog.com/?p=2453 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #10390 Napisano 4 Stycznia 2017 Marek nie mam lepszych fotek a te są poprzedniego właściciela Ładnie wygląda , ale bez 'makro' ani rusz 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #10391 Napisano 4 Stycznia 2017 Gregory_70, Szwed - super oba wasze chrono.Przypadkowo w poszukiwaniu informacji o tym werku znlazłem taką Nivadę i inne rozwinięcie skrótu TDBK.http://thewatchspotblog.com/?p=2453DziękiKiedyś przy szukaniu nowych informacji o nabytku przeglądałem ta stronę. 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 510 #10392 Napisano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Gratuluje nabytku!Minerva też się podpisywała na nich.Fajny najmniejszy chrono/automatyczne lat 70. Mój jest niebieski. IMG_2244.JPGTwoja Minerba świetna..To było najmniejsze automatyczne chrono w latach 70 tych w kategorii wysokość werku ? Jeszcze jedno pytanie, jak odmierza czas subtarczka na 11 ? Edytowane 5 Stycznia 2017 przez Gregory_70 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #10393 Napisano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Ładnie wygląda , ale bez 'makro' ani rusz Może lepiej niech tak zostanie a zegarek naprawdę robi wrażenie Edytowane 5 Stycznia 2017 przez 13lesiu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DukeNukem1977 15 #10394 Napisano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Ostatnio zbieram tylko zegarki niszowych wytwórców. Cymy, rodanie, helvetie, marviny, oraz...Olmy. Ostatni mój nabytek to ta Olma Sport na fhf, z której przeokrutnie się cieszę. Więcej olm w drodze, sam swoje zegarki czyszczę, smaruję, poleruję szkła i odsyfiam tarcze - chcę dać drugie życie jak największej ilości zasłużonych tykadełek. Wysłane z mojego HTC Desire 620G dual sim przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Stycznia 2017 przez DukeNukem1977 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borewicz07 140 #10395 Napisano 6 Stycznia 2017 Bardzo chwalebny cel. I gratuluję pięknego tykadełka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DukeNukem1977 15 #10396 Napisano 6 Stycznia 2017 Bardzo chwalebny cel. I gratuluję pięknego tykadełka.Dziękuję! Na Olmę sport czaiłem się od dłuższego czasu. Ta ma w dobrym stanie werk i nienaruszoną tarczę. Również koperta jest o dość ciekawym kształcie. Mam już 20 vintage'ów w sumie, ale ten zegarek będzie noszony na codzień. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #10397 Napisano 6 Stycznia 2017 Ciekawa. Początek lat osiemdziesiątych? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pływak_wodnik 119 #10398 Napisano 6 Stycznia 2017 Ostatnio zbieram tylko zegarki niszowych wytwórców. Cymy, rodanie, helvetie, marviny, oraz...Olmy. Ostatni mój nabytek to ta Olma Sport na fhf, z której przeokrutnie się cieszę.(...)Więcej olm w drodze, sam swoje zegarki czyszczę, smaruję, poleruję szkła i odsyfiam tarcze - chcę dać drugie życie jak największej ilości zasłużonych tykadełek. Wysłane z mojego HTC Desire 620G dual sim przy użyciu TapatalkaInteresujące kryterium poszukiwań PS Cyma-Prima 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DukeNukem1977 15 #10399 Napisano 7 Stycznia 2017 Ciekawa. Początek lat osiemdziesiątych?Lata 60-te i początek 70-tych. Wysłane z mojego HTC Desire 620G dual sim przy użyciu TapatalkaInteresujące kryterium poszukiwań PS Cyma-Prima Nie mogę patrzeć na te nudne atlantiki, w większości malowanki i składaki, typ werku nie pasuje epokowo do koperty, wskazówki to radosna twórczość...i idzie to za ciężki pieniądz na allegro. A nieznane marki sprzedają się za grosze, co jest smutne, bo częstoktoć przewyższały one wielokrotnie wyrafinowaniem i wykonaniem typowe popularesy jak atlantik, doxa, czy tissot. O cymach na in housie za dwie stówki już nawet nie wspomnę, o enicarach, które niemal wygryzły rolexa - też. (Dwa lata temu kupiłem 2 ocean pearl'y po 150 sztuka, w stali i z oryginalnymi bransoletami, na enicarowym, złoconym werku ze zdobioną płytą we wzór kostki - cudo. I robią 5-10 sekund na dobę) Wysłane z mojego HTC Desire 620G dual sim przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #10400 Napisano 7 Stycznia 2017 Jeżeli w środku jest FHF 974 a prawdopodobnie tak, to mechanizm zaczęto produkować w 1975 roku na bazie FHF 96, FHF97. Co prawda te mechanizmy powstawały już od 1965 roku, ale w wersji bez datownika. Patrząc na styl tarczy, kształt koperty skłaniałbym się raczej do lat późnych lat siedemdziesiątych, tym bardziej jeśli w środku jest FHF 974. Oczywiście moim skromnym zdaniem i oczywiście mogę się mylić. Nie zmienia to absolutnie mojego uznania dla zegarka i gratulacje co do pomysłu kolekcjonowania mniej powszechnych zegarków. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach