Paweł Bohacz 2876 #2476 Napisano 9 Stycznia 2013 poniewaz ten zegarek z Heuerem ma wspólny tylko napis na tarczy to Aquastar Regate, który był na niektórych rynkach sprzedawany przez Heuera - stąd logo Heuer na dole tarczy. Chwilę poźniej Heuer opracował własne Reagty, które korzystały z Lemanii, a nie Felsy jak w przypadku Aquastara. Oczywiście Aquastar była osobną firmą , której produkty moim zdaniem znacznie odstawały od produktów Heuera 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl 730 #2477 Napisano 9 Stycznia 2013 Niemniej jednak bardzo fajny zegarek a przez fakt stosunkowo krótkiej produkcji - jeszcze fajniejszy. Nie rozumiem tylko czemu mając do dyspozycji całe koło zrobili odliczanie tylko pięciu minut. W regatach odlicza się piętnaście minut. I późniejsze Heuerowe Regatty tak chyba miały a na pewno tak miał Skipper na przerobionym cal 15.Gratuluję zegarkaPozdrawiam, 0 WasylMam różne zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #2478 Napisano 9 Stycznia 2013 poniewaz ten zegarek z Heuerem ma wspólny tylko napis na tarczy to Aquastar Regate, który był na niektórych rynkach sprzedawany przez Heuera - stąd logo Heuer na dole tarczy. Chwilę poźniej Heuer opracował własne Reagty, które korzystały z Lemanii, a nie Felsy jak w przypadku Aquastara. Oczywiście Aquastar była osobną firmą , której produkty moim zdaniem znacznie odstawały od produktów Heuera Zasadniczo to co napisałeś to rzadne odkrycie, bo dokładnie to samo pisze na stronie do której podałem link HEUER był dystrybutorem zegarków firmy Aquastar - które nota bene są wysokiej klasy czaomierzami sportowymi a sama firma ma kilka patentów i działa nieprzerwanie do dnia dzisiejszego - "HEUER swoje" pierwsze Regatty pod własnym logo wypuścił około roku 1976 i te zegarki także niewiele miały wspólnego z wyrobem 100% HEUER'owym jeśli mamy być tacy dokładni, gdyż posiadały kalibry Lemani...a samo odmierzanie czasu w formie znikających dysków jest opatentowane właśnie przez firmę Aquastar... Tak czy siak...zegarek, który zaprezentowałem uważam za bardzo ciekawy i czy w nazwie damy HEUER Aquastar czy AQUASTAR Heuer nie ma większego znaczenia... wydaje mi się, że bardziej liczy się tu stan zegarka i to że nie są to czasomierze powszechnie spotykane...bardzo się cieszę, że udało mi się poszrzyć moją kolekcję o ten egzemplarz i uwierzcie mi, że na żywo robi naprawdę rewelacyjne wrażenie... pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #2479 Napisano 9 Stycznia 2013 Fajnie poznać, nową, dość nietypową komplikację. Widziałem gdzieś takie "kółka", ale nie wiedziałem z czym to się je. Ale już wiem Dzięki i podziwiam nabytek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2480 Napisano 9 Stycznia 2013 Wydobyty prawie ze "śmietnika", pokażę ponownie po pobycie w "spa" 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2876 #2481 Napisano 10 Stycznia 2013 Zasadniczo to co napisałeś to rzadne odkrycie, bo dokładnie to samo pisze na stronie do której podałem link jeśli byłeś świadomy tej historii to dlaczego napisałeś, że to Heuer Aquastar? HEUER był dystrybutorem zegarków firmy Aquastar - które nota bene są wysokiej klasy czaomierzami sportowymi a sama firma ma kilka patentów i działa nieprzerwanie do dnia dzisiejszego - "HEUER swoje" pierwsze Regatty pod własnym logo wypuścił około roku 1976 i te zegarki także niewiele miały wspólnego z wyrobem 100% HEUER'owym jeśli mamy być tacy dokładni, gdyż posiadały kalibry Lemani...a samo odmierzanie czasu w formie znikających dysków jest opatentowane właśnie przez firmę Aquastar... wydaje mi się, że źle mnie zrozumiałeś - nie twierdzę, że marka Aquastar wypadła krowie spod ogonka. Twierdzę, że daleko im do Heuera.tak, Regaty Heuera były na Lemanii, a nie na Felsie, co napisałem w poście, który cytujesz. będąc dokładnym to żaden Heuer nie jest 100%, ponieważ Heuer nie posiadał manufakturowych mechanizmów Tak czy siak...zegarek, który zaprezentowałem uważam za bardzo ciekawy i czy w nazwie damy HEUER Aquastar czy AQUASTAR Heuer nie ma większego znaczenia... wydaje mi się, że bardziej liczy się tu stan zegarka i to że nie są to czasomierze powszechnie spotykane...bardzo się cieszę, że udało mi się poszrzyć moją kolekcję o ten egzemplarz i uwierzcie mi, że na żywo robi naprawdę rewelacyjne wrażenie... pozdrawiam Wydaje mi się, że nazwa i pochodzenie zegarka ma znaczenie Aquastar to naprawdę solidne i ciekawe zegareczki. Smaczku dodaje historia, że były dystrybuowane przez Heuera. Nawiasem to na Aquastarach można spotkac także loga innych producentów, nie tylko Heuera Niech się nosi 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #2482 Napisano 10 Stycznia 2013 No więc sprostowanie: AQUASTAR Regate dystrybuowany przez firmę Heuer (swoją drogą myślę, że Heuer nie umieściłby swojego logo na produkcie, który uważałby za gorszy od swoich wyrobów;) ) zegarek nosi się świetnie...jest zdecydowanie trudno dostępny i sprawia wiele radości - w gruncie rzeczy to o to przecież chodzi:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2876 #2483 Napisano 10 Stycznia 2013 no chyba, że Heuer miałby w tym jakiś interes - np. zastosowanie patentu Aquastara w swoich zegarkach osobiście poluję od dłuższegi czasu na Aquastara - mi tez się podobają 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk 25 #2484 Napisano 12 Stycznia 2013 Witam kolegów w Nowym Roku i życzę szczęścia. Jeszcze w zeszłym roku nabyłem taką Felce. Urzekło mnie szkiełko które jest koloru żółtego i bardzo płaskie co widać na foto . Werk AS 1187. Niestety nic nie wiem o tej firmie i nic nie znalazłem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #2485 Napisano 12 Stycznia 2013 Bo to raczej nie szkło a celuloid który się tak właśnie odbarwia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk 25 #2486 Napisano 12 Stycznia 2013 Wiem że to nie szkiełko , a czy posiadacze Delban bądź Atlantików mówią bądź piszą pleksi czy szkiełko? Mam także Avie na AS 1194 i szkiełko także jest żółte. Co dodaje według mnie uroku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2487 Napisano 12 Stycznia 2013 Może TO ułatwi poszukiwania. Zegarki Felca spotyka sie stosunkowo często, ale o wytwórcy ja też nic nie wiem.W kazdym razie robili zegarki popularnej klasy 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #2488 Napisano 12 Stycznia 2013 Większość popularnych zegarków z tego okresu była z celuloidem a tez i często zegarmistrze dorabiali sami ,dlatego jest takie płaskie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk 25 #2489 Napisano 12 Stycznia 2013 Większość popularnych zegarków z tego okresu była z celuloidem a tez i często zegarmistrze dorabiali sami ,dlatego jest takie płaskie.Ale czy to nie wygląda pięknie . Można by rzec Aerodynamicznie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk 25 #2490 Napisano 12 Stycznia 2013 Może TO ułatwi poszukiwania. Zegarki Felca spotyka sie stosunkowo często, ale o wytwórcy ja też nic nie wiem.W kazdym razie robili zegarki popularnej klasyDziękuje za link , tez go znalazłem i nic wiecej . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mustrum 0 #2491 Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Dziękuje za link , tez go znalazłem i nic wiecej . W dyskusji poniżej jest trochę. Trzeba przeczytać trochę w dół.http://www.classicwa...html?1157362536 A tutaj jest obecna firma, i oś czasu historii:http://www.titoni.ch/en/titoni/history/history/1919.html Edytowane 12 Stycznia 2013 przez mustrum 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk 25 #2492 Napisano 13 Stycznia 2013 W dyskusji poniżej jest trochę. Trzeba przeczytać trochę w dół.http://www.classicwa...html?1157362536 A tutaj jest obecna firma, i oś czasu historii:http://www.titoni.ch...story/1919.htmlDzięki za linki , a ja szukałem tylko na stronach polskich. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #2493 Napisano 13 Stycznia 2013 Po serwisie: Uploaded with ImageShack.us 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #2494 Napisano 13 Stycznia 2013 Po serwisie: Uploaded with ImageShack.us Cos pięknego.... Niech teraz Xylog pokaże swojego dla porownania 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #2495 Napisano 13 Stycznia 2013 Rewelacja ! od dawna podobają mi się Universale Polerouter...świetny zegarek! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #2496 Napisano 13 Stycznia 2013 Ladnie wyszlo Zbyszku! Gratulacje. 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #2497 Napisano 13 Stycznia 2013 Ach piękna sztuka i choć od pewnego czasu nie mam się czym pochwalić to aż w oko kuje .Gratulacje Zbyszku niezły egzemplarz!!! 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2498 Napisano 14 Stycznia 2013 Błonie z Błonia. Spróbuję umyć trochę tarczę, dopolerować lub pochromować kopertę i pokażę po powrocie werku od zegarmistrza. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5725 #2499 Napisano 15 Stycznia 2013 A ja właśnie drogą kupna i nieco przez pomyłkę nabyłem coś takiego: Niby nie bardzo stare, mechanizm też taki sobie, ale te trzy gwiazdy cholernie mi się spodobały... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tajtek 110 #2500 Napisano 15 Stycznia 2013 Bardzo fajny nabytek i te trzy gwiazdki cieszą oko. Jakiś czas temu też przez przypadek zanabyłem jego koleżkę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach