PrimoMas 0 #401 Napisano 18 Października 2010 Witam każdy ma coś do przedstawienia nie będę gorszy na razie to początki ale myślę ze taki zegareczek warty odnowienia. Dostałem go od kolegi z pracy nosił go jego staruszek wiec myślę ze jeszcze trochę posłuży jak go doprowadzę do stanu używalności. Na razie potrzebne mu jest porządne czyszczenie mechanizmu gdyż po nakręceniu trochę pochodzi i się blokuje jak się go trochę ruszy to znowu zaczyna cykać. Wymiana szkiełka i delikatne czyszczenie wskazówek i tarczy. Mam tez zegarek który kilka lat temu kupiłem jako nowy jest zegarek Vostok ale niestety jego koperta i bransoleta są marnej jakości chrom zszedł i zacząłem mieć uczulenie na ręce(po niecałych dwóch latach użytkowania). Zastanawiam sie nad ponownym położeniem powłoki na kopercie i wymianie bransolety na pasek. Zastanawiam się jednak jak będzie wyglądał pasek do takiego zegarka. Bo raczej dokupienie nowej bransolety o lepszej wytrzymałości będzie problemem. Bardzo dziękuję za spostrzeżenie i ewentualne propozycje co z tymi fantami zrobić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #402 Napisano 18 Października 2010 (edytowane) (...)Zastanawiam sie nad ponownym położeniem powłoki na kopercie i wymianie bransolety na pasek. Zastanawiam się jednak jak będzie wyglądał pasek do takiego zegarka.(...) Widzę, że sam masz świadomość problemu.IMO tu paska nie zastosujesz (bez cudowania). Adriatica oczywiście godna uwagi i "odświeżenia" ale Wostok raczej nie. Edytowane 18 Października 2010 przez whb 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrimoMas 0 #403 Napisano 18 Października 2010 Zastanawiam sie w takim razie co z tym Wostokiem bo tarcza ma swój urok reszta niestety marne wykonanie chyba pójdzie do szuflady i niech leży. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #404 Napisano 18 Października 2010 Zastanawiam sie w takim razie co z tym Wostokiem bo tarcza ma swój urok reszta niestety marne wykonanie chyba pójdzie do szuflady i niech leży. Oglądając jakość koperty, bransolety oraz wygląd modułu elektronicznego nabieram podejrzeń, że to może nie być Wostok. Jaki w tym zegarku jest mechanizm ? Mógłbyś wkleić fotkę mechanizmu, tak by były czytelne napisy ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #405 Napisano 19 Października 2010 Mój nowy nabytek pasóweczka IWC kupiona przez zupełny przypadek od zegarmistrza, z którym już od kilku lat mam układy Tak tak a na układy nie ma rady....... Zdjęcia w zasadzie na gorąco bez zbędnej pieszczoty od razu po wejściu do domu dlatego wyraźne ale nie dopieszczone przez światło dzienne!!!! Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #406 Napisano 19 Października 2010 Mój nowy nabytek pasóweczka IWC kupiona przez zupełny przypadek od zegarmistrza, z którym już od kilku lat mam układy Piekny.Ja mam IWC -tarcza w jasnym kolorze recznie malowana na mechanizmie Henry Levi - sygnatura Tempel. Niestety koperta jest z aluminium i nie ma przeszklonego denka - ale mech. piekny jak u twojego i tez od zegarmistrza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Grzeszczak 0 #407 Napisano 22 Października 2010 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #408 Napisano 22 Października 2010 (edytowane) Jacuś toś poszalał chłopie!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ale muszę przyznać,że zakupy pierwsza klasa.....Nie ma takiego w twoim prezentowanym zestawie, oczywiście pomijając szczegóły o których piszesz, który by mi się nie spodobał, sam mam trzy Tissoty lecz ciągle się zastanawiam czy włożyć w nie troszkę kasy czy lepiej pozostawić w oryginale?Hmmmm gratulacje a jest czego Jaeger i Zenith w ogóle powodują u mnie ból głowy, Podobnego Jaegera prezentował jakiś czas temu bodajże chronofil, ale Twój też prezentuje się jak na ta markę przystało rewelacyjnie!!!Cóż tylko wzdychać i szukać dalej Edytowane 22 Października 2010 przez Stary 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Grzeszczak 0 #409 Napisano 22 Października 2010 Jacuś toś poszalał chłopie!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ale muszę przyznać,że zakupy pierwsza klasa...Dziękuję bardzo za uznanie. Przywracanie świetności zegarkom sprawia mi dużą satysfakcję. Preferuję również oryginalne stany a przeprowadzam renowacje jedynie tych zegarków, których stan nie pozwalał by mi na założenie na rękę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rawicz 2 #410 Napisano 22 Października 2010 I ostatnio nabyty Zenith. Koperta 18K, werk cal. 126 z roku ok. 1950. Stan w jakim nabyłem również pozostawiał wiele do życzenia. Fantastyczny ten Zenith, mam podobnego na oku. Gratuluję! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #411 Napisano 23 Października 2010 Ja - cus tu nie widze nic fatalnie odnowionego - wrecz przeciwnie wszystko wyglada extra.Podobaja mi sie wszystkie ale najbardziej - kostka Tissota - ta dwukolorowa tarcza jest genialna. Musisz zrobic/postarac sie o inna wskazwke do datownika w tissocie - wiem ze nie latwe. Wtedy bylaby kropka nad "i" i 100% satysfakcji. Jesli robiles w szystkoo w jednym czasie to poszalales - no i dobrze!!!!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #412 Napisano 24 Października 2010 Przywracanie świetności zegarkom sprawia mi dużą satysfakcję. Preferuję również oryginalne stany a przeprowadzam renowacje jedynie tych zegarków, których stan nie pozwalał by mi na założenie na rękę.Taki stosunek do zegarków jest również mnie najbardziej bliski i dla oryginalności zegarków moim zdaniem najmniej szkodliwy, więc godny propagowania. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #413 Napisano 24 Października 2010 A ten Memovox ma oryginalne wskazowki? 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Voli 22 #414 Napisano 24 Października 2010 Jacek Grzeszczak - piękne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #415 Napisano 24 Października 2010 A ten Memovox ma oryginalne wskazowki? Zdecydowanie tak. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #416 Napisano 24 Października 2010 To fajnie - podnosi wartosc zegarka, zarowno merkantylna, jak i kolekcjonerska. Choc musze powiedziec, ze dobrali dosc dla mnie dziwna dlugosc wskazowek - jestem raczej przyzwyczajony, ze szczyt wskazowek minutowej i sekundowej powinien "dotykac" badz tylko nieznacznie zachodzic na odpowiednie indeksy. No ale jesli nie tak zaprojektowano, to w takim razie te wskazowki powinny byc dluzsze (i tak sa w omawianym JLC). Natomiast bardzo nie lubie wskazowek za krotkich (zwlaszcza sekundowej) - to utrudnia oczytanie dokladnego czasu. 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Grzeszczak 0 #417 Napisano 24 Października 2010 Mój nowy nabytek pasóweczka IWC kupiona przez zupełny przypadek od zegarmistrza, z którym już od kilku lat mam układy Tak tak a na układy nie ma rady....... Zdjęcia w zasadzie na gorąco bez zbędnej pieszczoty od razu po wejściu do domu dlatego wyraźne ale nie dopieszczone przez światło dzienne!!!! Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.usStary trochę Ci pozazdrościłem i proszę ........... a tak poważnie to ostatnio ukończony na własny użytek projekt. Długo szukałem werku cal. 53 (z wałkiem naciągu na godz. 3) no i tarczy porcelanowej, która wejdzie w tego typu kopertę (większość jest za duża). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Grzeszczak 0 #418 Napisano 24 Października 2010 A ten Memovox ma oryginalne wskazowki?Zbyszku na 100% są oryginalne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #419 Napisano 24 Października 2010 To fajnie - podnosi wartosc zegarka, zarowno merkantylna, jak i kolekcjonerska. Choc musze powiedziec, ze dobrali dosc dla mnie dziwna dlugosc wskazowek - jestem raczej przyzwyczajony, ze szczyt wskazowek minutowej i sekundowej powinien "dotykac" badz tylko nieznacznie zachodzic na odpowiednie indeksy. No ale jesli nie tak zaprojektowano, to w takim razie te wskazowki powinny byc dluzsze (i tak sa w omawianym JLC). Natomiast bardzo nie lubie wskazowek za krotkich (zwlaszcza sekundowej) - to utrudnia oczytanie dokladnego czasu.Hmm... Kształt jest na pewno OK, ale jeżeli chodzi o długość, to faktycznie można by tu podyskutować. Przejrzałem na szybko internet pod katem zdjeć Memovoxa, no i jest różnie, znalazłem o podobnej długości, a nawet jeszcze krótsze, ale w przewadze są nieco dłuższe... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biernyl 1 #420 Napisano 24 Października 2010 Zegarki Jacka - WOW , każdy bym chętnie ponosił. Ja trochę skromniej, ale też się pochwalę. Nabytek już nie najnowszy, ale mnie cieszy niezmiennie od pierwszego założenia, więc pokazuję . Mi się podoba 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #421 Napisano 24 Października 2010 (edytowane) ....... a tak poważnie to ostatnio ukończony na własny użytek projekt. Długo szukałem werku cal. 53 (z wałkiem naciągu na godz. 3) no i tarczy porcelanowej, która wejdzie w tego typu kopertę (większość jest za duża).No ładny, prawie Portugieser. Ja bym tylko wskazówki dał inne, te są moim zdaniem takie...bardziej "kieszonkowe" (ale to tylko kwestia gustu). Edit. O takich myślałem: Edytowane 24 Października 2010 przez Piotr Ratyński 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Grzeszczak 0 #422 Napisano 24 Października 2010 No ładny, prawie Portugieser. Ja bym tylko wskazówki dał inne, te są moim zdaniem takie...bardziej "kieszonkowe" (ale to tylko kwestia gustu). Edit. O takich myślałem: Masz Piotrze rację z tymi wskazówkami. Takie właśnie próbowałem w pierwszej kolejności pasować, tylko że mam parkę dość grubych z tego wzoru. Według mnie nie pasowały do tych stosunkowo małych indeksów. Oczywiście dalej poszukuję takich ... może ktoś ma? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Grzeszczak 0 #423 Napisano 24 Października 2010 (edytowane) Ulan co do wskazówki kalendarza w Tissocie mam niecny plan, co prawda mało profesjonalny, ale efekt gwarantowany. Co do "kostki" Tissota zakład malujacy tarcze staną faktycznie na wysokości zadania. Edytowane 24 Października 2010 przez Jacek Grzeszczak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #424 Napisano 24 Października 2010 (edytowane) Edytowane 24 Października 2010 przez kaido2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #425 Napisano 24 Października 2010 Zegarki nie moje , a mojej dziewczyny: No proszę, "damki" też mogą się podobać... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach