Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Ze szkiełkami faktycznie nie jest tak prosto. Sam ostatnio szukałem płaskiego do swojej Delbany, kupionej okazyjnie, ale za to z pająkiem na szkle....Zegarmistrz już mi nawet założył jedno, ale tak paskudnie to wyglądało, że zrezygnowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Dlatego napisałem małym spa. :)

Takim na szybko.

Mechanizm będę robił już po mojej operacji. Będę miał duuuużo czasu na takie zabawy. Nad wskazówkami się zastanawiam, ale łamie się na korzyść położenia delikatnej, beżowej lumy. Tarczę raczej zostawię tak jak jest, w oryginale. Koronka bezwzględnie do wymiany jak tylko namierzę źródełko.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze szkiełkami faktycznie nie jest tak prosto. Sam ostatnio szukałem płaskiego do swojej Delbany, kupionej okazyjnie, ale za to z pająkiem na szkle....Zegarmistrz już mi nawet założył jedno, ale tak paskudnie to wyglądało, że zrezygnowałem.

A no nie jest, choc to co dałem nie wygląda najgorzej. W rzeczywistości dużo lepiej niż na foto.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie to kupcie odrobine większe nawet o kila setek , obniżcie, przy takiej wysokości szkiełek macie duże pole do popisu  ,przez co zmniejszycie średnice i bedzie niskie ,z rozmiarem jaki chcecie . :) Z większego i wyższego zrobicie niskie i mniejsze ;) 

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o koronkę do Delbany zapytaj Jacka tzn, Ulan :)

Właśnie dogaduje z nim temat. Muszę kilka kupić. :)

Co do obniżania szybki, nie robiłem tak jeszcze. Zdaje to egzamin? Ile czasu zajmuje taka operacja?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od jakiej wielkości zaczynasz.myślę że do godziny da się to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuje kiedyś. Dzięki za poradę. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tesc w tym roku mial w czym wybierac pod choinka. Niestety cztery pozostale trafia na bazarek.

No, jeden kąsek tam jest ciekawy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...gazomierz nie zrobił dużego wrażenia, to może chociaż ten wzbudzi jakieś emocje ;)

Omega Flightmaster 2

Omega Flightmaster 3

7 wskazówek, 3 koronki, 2 pushery, 1 obrotowy bezel + chronograf oraz GMT/2 strefa czasowa :)

Omega Flightmaster...jeszcze przed SPA, także nie w pełnej okazałości...ale na żywo robi naprawdę "odlotowe" wrażenie ;)

...już piąta w rodzinie...

Omega Flightmaster 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna Omega. Dobry pasior, lepsze fotki, małe spa i naprawdę jest nad czym wzdychać. Pozostała rodzinka również bardzo ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się koleżeństwo" obkupiło"  :P

Wszystkim gratuluję!

[Omeg oczywiście najbardziej ;) ]

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Święta powoli się kończą,  i zaczyna się prezentacja choinkowych podarków. Jakiż to musiał być Mikołaj, że takie prezenty przyniósł. Gratuluję.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 wskazówek, 3 koronki, 2 pushery, 1 obrotowy bezel + chronograf oraz GMT/2 strefa

......

Brzmi i wyglada dobrze :)

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio dotarła do mnie (już trzecia w kolekcji) szwajcarska Provita z najprawdopodobniej połowy lat 70.

Bransoleta a la rybia łuska (bardzo przyjemna w dotyku) w stylu IWC Leszka ;-)

Musiałem ją kupić!

Proszę Was o identyfikację werku (17 kamieni), bo mam z tym małe trudności.

Tak na szybko to strzeliłbym, że to któraś z mutacji Peseux 7000.

Odpowiedź może i spóźniona, ale dawno tu nie zaglądałem. Gratuluję wszystkim nabytków, szczególnie właścicielowi Omegi z czarnym ringiem. Lubię tę estetykę.

DSCF4233b.jpg

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasówka. Tarcza i koperta dobrane do werku zegarka kieszonkowego. Co do jego producenta, to pewnie któryś z kolegów obznajomionych w kieszonkach Ci podpowie co zacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jestem posiadaczem takiego LONGINESA, tylko pytanie czy to Longines czy tylko tz. pasówka??

Według mojego zegarmistrza jest to mechanizm z lat 20 i uważa iż może być to produkcja tej firmy.

Jakie są wasze opinie??

Zdjęcia w linku

http://www.aukcjoner.pl/gallery-demo/18827996.html

Pozdrawiam KUBA

To z całą pewnością pasówka, chyba z lat '40 (a może i końca lat '30) biorąc pod uwagę ten mosiężny bezel.

Bezel mosiężny, koperta chyba niklowany cynkal. Tarcza montowana "na śrubkę", bez nóżek (to i tak lepiej niż przyklejona). Mechanizmu nie rozpoznaję. Podejrzewam skróconą ośkę sekundnika, żeby to wlazło pod tę tarczę.

Edit: byłoby pomocne, gdybyś podał choćby zgrubną średnicę werku.

pozdrawiam

Narfas

Edytowane przez Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko to strzeliłbym, że to któraś z mutacji Peseux 7000.

Odpowiedź może i spóźniona, ale dawno tu nie zaglądałem. Gratuluję wszystkim nabytków, szczególnie właścicielowi Omegi z czarnym ringiem. Lubię tę estetykę.

DSCF4233b.jpg

pozdrawiam

Narfas

Masz piękne zegarki! Szczególnie urzeka mnie ten Girard Perregaux, ostatni po lewej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego sobie nabyłem :)

Nie lepiej trzeba było zgłosić się do mnie ,niz przez Johna  , zapewne pare złotych też by zostało , ale jaja . ....hahaha.

Bardzo dobry zakup Leszku, zegarek z pewnej ręki :). No i zegarek w tym dziale ma kolejny występ .

Zrób zdjecie mechanizmu  ,jest naprwdę ładny :)

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz piękne zegarki! Szczególnie urzeka mnie ten Girard Perregaux, ostatni po lewej.

Uważam że niczym się nie wyróżnia na tle pozostałych, a powiedziałbym że parę z tego zestawu jest ciekawszych, mimo że nie mają niezmiernie prestiżowych sygnatur.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi