Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Wychwyt angielski - rubinów szt 2. Błędnie określany szpindlakiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega z 1913/14, to już też >100 lat c'nie?

%25255BUNSET%25255D.jpg

20140919_162243.jpg

20140919_162154.jpg

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Angielska kieszonka ....tak ze 150 lat-moja ;)  :P

Omega z 1913/14, to już też >100 lat c'nie?

Wszystkie robią niezłe! wrażenie  :) a działają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak? :) -pewnie.

To nie dzisiejsza [w większości] produkcja która ledwo " dochodzi" do końca okresu gwarancyjnego po dwóch reanimacjach w serwisie :lol:

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cook

Moje gratulacje! Zazdroszczę Ci tej kieszonki :)

Edytowane przez OmegaDeVille

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki,a ciężka-z pół kilo chyba waży..hihi :P

P.S Leżała na bazarku ze dwa miesiące i nikt nie chciał......

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie robią niezłe! wrażenie :) a działają?

Tak, oczywiście. Kupiłem sprawną, lecz wymagała remontu, czyszczenia i regulacji. Teraz jest OK.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiony juz miesiac temu ale tu sie nie chwalilem:)

94ab334c56d61f9c1b94972b3423d184.jpg

No i jest w koncu parka!

bb66d93d936f25eceebdec4229aff921.jpg

c9c5a32923e3067a150611fd1e9af211.jpg

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

“There are far, far better things ahead than any we leave behind.” C.S. Lewis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz jeszcze dokupić im dziecko! :D

Klasa - gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten z prawej fajny, no nic... na razie sobie popoluję B)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega 26.5SOB T2

Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak? :) -pewnie.

To nie dzisiejsza [w większości] produkcja która ledwo " dochodzi" do końca okresu gwarancyjnego po dwóch reanimacjach w serwisie :lol:

Tu bym Marek nie przesadzał, bo nie jest tak źle jak to się czasami czyta.

Nowe zegarki, aż tak się nie psują ;)

Pewnie, że zdarzają się wadliwe egzemplarze, ale chyba nikt nie myśli, że kiedyś się nie zdarzały ;)

Jedno co mnie ciekawi, to czy jakiś współczesny zegarek wytrzyma 50 lat bez serwisu jak np. Delbana mojej babci :)

Ps. Gratuluję nabytku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

REMOS mało znana szwajcarska manufaktura zegarkowa, kolega Kaido w swoim spisie zegarków wojskowych niemieckich nie umieścił tej firmy, może to powojenny wypust, ale zdjęcie umieszczę:

IMAG1317_zpsmugyshl1.jpg

Edytowane przez Maleno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale dlaczego wojskowy on jest?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

REMOS mało znana szwajcarska manufaktura zegarkowa, kolega Kaido w swoim spisie zegarków wojskowych niemieckich nie umieścił tej firmy, może to powojenny wypust, ale zdjęcie umieszczę:

Bo spis dotyczy lat 1939- 1945.

Twoj zegarek posiada jakieś oznaczenie,np na dekielku?

Jak dobieraleś wskazowki-minutowa i godzinową?-wzorujac sie na oryginale, czy Twoj pomysł?

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Remos to nie jest żadna manufaktura, tylko marka używana przez firmę W. Moser w latach 20-tych. Umieszczanie zdjęcia zegarka tylko od strony tarczy, bez zdjęcia mechanizmu i dekla. na forum miłośników zegarków, to ja zawsze traktuję jako prowokację, tym bardziej, że zegarek wygląda jak pasówka.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oho już zostałem wzięty w kleszcze :), dobrze , dobrze mały staż , wziął się z nie wiadomo skąd trzeba go do pionu postawić.

Do rzeczy

Tarant ja wcale nie twierdzę że to jest wojak, chociaż militarny to on chyba jest .

Cook na deklu jest tylko napis " fond acier, inoxydable ", nic nie kombinowałem ze wskazówkami, takiego kupiłem, jedynie mój zegarmistrz położył nową lumę na wskazówkach, ciekawostka posiada lumę oryginalną przedwojenną .

Panie Piotrze Ratyński dziękuję za cenną informację że to firma Moser, ja kolekcjonuję zegarki nowe, stare ale zaglądanie do mechanizmów zlecam zegarmistrzom, sam nie otwieram i nie grzebię, także żadna prowokacja, a i pasówka to nie jest też. Jak na stary zegarek to duża koperta 38mm.

Znalazłem zdjęcie mechanizmu

IMAG0721_zpsjrdrtjvm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegarek nie jest zegarkiem wojskowym.

MOD:

Posty przenoszę do nowych nabytków, aby nie śmieciły w dziale zegarków wojskowych :)

Pozdrawiam

Mod: Myślę ze bardziej widoczna informacja będzie w dziale 'pierwotnym' -zainteresowani nie muszą szukać wątku.....

Edytowane przez cook

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Maras 68

Tak czy inaczej zegarek piękny i nie składany....... gratuluję Sławek  !   :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękności tu pokazujecie! :-D Mniam-mniam!

Ja przedwczoraj na targowisku nabyłem swoją pierwszą sprawną* kieszonkę nakręcaną kluczykiem :)

Gedeon Thommen (mam też Revue tej firmy http://zegarkiclub.pl/forum/topic/114276-kieszonka-niewiadomego-pochodzenia/?p=1487605 ) Zdaje się, że to właśnie G.T. opatentowali remontoir?

Oprócz tego, że chciałem koniecznie zegarek na kluczyk to jeszcze spodobały mi się wskazówki, a i tarcza jest bardzo schludna, plus oryginalne szkło. Łebki wkrętów ładnie hartowane na fioletowo. Koperta podobnie jak werk sygnowana Gedeon Thommen (GT)

* Zegareczek na chodzie ale lubi się zatrzymać i mocno spieszy.

Sprzedawca powiedział, ze zegareczek pochodzi z końca XIX wieku, znalazłem potem podobny w Sieci datowany na 1878.

A Wy jak sądzicie?

Pozdrawiam,

Paweł :-D

20150711_145930_zpsokjg5nek.jpg

20150711_145428_zps8nrjzsr1.jpg

20150711_134632_zpsmgkn5zjv.jpg

20150711_134616_zpsqpnkqmch.jpg

20150711_134549_zpsy1nacszd.jpg

20150711_134521_zpspnq4crsf.jpg

20150711_134509_zpskksva3uk.jpg

Edytowane przez pawelmcstock

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu bym Marek nie przesadzał, bo nie jest tak źle jak to się czasami czyta.

Nowe zegarki, aż tak się nie psują ;)

Pewnie, że zdarzają się wadliwe egzemplarze, ale chyba nikt nie myśli, że kiedyś się nie zdarzały ;)

Jedno co mnie ciekawi, to czy jakiś współczesny zegarek wytrzyma 50 lat bez serwisu jak np. Delbana mojej babci :)

Ps. Gratuluję nabytku

Droczylem się trochę:-) -jako fan vintage

Dziękuje.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oho już zostałem wzięty w kleszcze :), dobrze , dobrze mały staż , wziął się z nie wiadomo skąd trzeba go do pionu postawić.

Do rzeczy

Tarant ja wcale nie twierdzę że to jest wojak, chociaż militarny to on chyba jest .

Cook na deklu jest tylko napis " fond acier, inoxydable ", nic nie kombinowałem ze wskazówkami, takiego kupiłem, jedynie mój zegarmistrz położył nową lumę na wskazówkach, ciekawostka posiada lumę oryginalną przedwojenną .

Panie Piotrze Ratyński dziękuję za cenną informację że to firma Moser, ja kolekcjonuję zegarki nowe, stare ale zaglądanie do mechanizmów zlecam zegarmistrzom, sam nie otwieram i nie grzebię, także żadna prowokacja, a i pasówka to nie jest też. Jak na stary zegarek to duża koperta 38mm.

Znalazłem zdjęcie mechanizmu

Militarny nie wojak,,, hmm... jak facetowi pomalujesz twarz barwami wojennymi, to fakt ten z niego nie zrobi komandosa. A czy można by go nazwać facetem militarnym?

Mechanizm o kształcie płyt i mostków bardzo popularnym w latach 30-tych (przykładowo AS 302) , produkowany przez któregoś z Ebauches, a stosowany i modyfikowany przez wiele firm, a takie zegarki wyglądały najczęściej tak:

post-859-0-75280800-1436778445.jpg  post-859-0-14014900-1436778462.jpg

post-859-0-07753400-1436778649.jpg

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maleno to nie jest zegarek wojskowy, wystarczająca juz liczba osób to napisała......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przedwczoraj na targowisku nabyłem swoją pierwszą sprawną* kieszonkę nakręcaną kluczykiem :)

Gedeon Thommen (mam też Revue tej firmy http://zegarkiclub.pl/forum/topic/114276-kieszonka-niewiadomego-pochodzenia/?p=1487605 ) Zdaje się, że to właśnie G.T. opatentowali remontoir?

Oprócz tego, że chciałem koniecznie zegarek na kluczyk to jeszcze spodobały mi się wskazówki, a i tarcza jest bardzo schludna, plus oryginalne szkło. Łebki wkrętów ładnie hartowane na fioletowo. Koperta podobnie jak werk sygnowana Gedeon Thommen (GT)

Sprzedawca powiedział, ze zegareczek pochodzi z końca XIX wieku, znalazłem potem podobny w Sieci datowany na 1878.

A Wy jak sądzicie?

Bardzo popularny pod koniec XIX w. kaliber mechanizmu o wychwycie cylindrowym typu Lepine V, końcówka okresu kluczykowych cylindrów.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Wy jak sądzicie?

Pozdrawiam,

Paweł :-D

Bardzo ładna kieszonka w srebrnej kopercie. Elegancki cyferblat w świetnym stanie. Śrubki w werku na moje oko ktoś pomalował (długopisem?). Kiedyś trafiłem ta kieszonkę, której ktoś tak "upiększył" kilka śrubek...

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi