Grigoris1 437 #8476 Napisano 11 Lipca 2015 Wychwyt angielski - rubinów szt 2. Błędnie określany szpindlakiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #8477 Napisano 11 Lipca 2015 Omega z 1913/14, to już też >100 lat c'nie? 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pływak_wodnik 119 #8478 Napisano 12 Lipca 2015 Angielska kieszonka ....tak ze 150 lat-moja Omega z 1913/14, to już też >100 lat c'nie?Wszystkie robią niezłe! wrażenie a działają? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8479 Napisano 12 Lipca 2015 A jak? -pewnie. To nie dzisiejsza [w większości] produkcja która ledwo " dochodzi" do końca okresu gwarancyjnego po dwóch reanimacjach w serwisie 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #8480 Napisano 12 Lipca 2015 (edytowane) @cookMoje gratulacje! Zazdroszczę Ci tej kieszonki Edytowane 12 Lipca 2015 przez OmegaDeVille 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8481 Napisano 12 Lipca 2015 (edytowane) Dzięki,a ciężka-z pół kilo chyba waży..hihi P.S Leżała na bazarku ze dwa miesiące i nikt nie chciał...... Edytowane 12 Lipca 2015 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #8482 Napisano 12 Lipca 2015 Wszystkie robią niezłe! wrażenie a działają?Tak, oczywiście. Kupiłem sprawną, lecz wymagała remontu, czyszczenia i regulacji. Teraz jest OK. 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymon__k 1330 #8483 Napisano 12 Lipca 2015 Kupiony juz miesiac temu ale tu sie nie chwalilem:) No i jest w koncu parka! Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk 0 “There are far, far better things ahead than any we leave behind.” C.S. Lewis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 341 #8484 Napisano 12 Lipca 2015 Musisz jeszcze dokupić im dziecko! Klasa - gratulacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #8485 Napisano 12 Lipca 2015 Ten z prawej fajny, no nic... na razie sobie popoluję 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiejo3 40 #8486 Napisano 12 Lipca 2015 Omega 26.5SOB T2 0 Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krystian 2290 #8487 Napisano 12 Lipca 2015 A jak? -pewnie. To nie dzisiejsza [w większości] produkcja która ledwo " dochodzi" do końca okresu gwarancyjnego po dwóch reanimacjach w serwisie Tu bym Marek nie przesadzał, bo nie jest tak źle jak to się czasami czyta.Nowe zegarki, aż tak się nie psują Pewnie, że zdarzają się wadliwe egzemplarze, ale chyba nikt nie myśli, że kiedyś się nie zdarzały Jedno co mnie ciekawi, to czy jakiś współczesny zegarek wytrzyma 50 lat bez serwisu jak np. Delbana mojej babci Ps. Gratuluję nabytku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maleno 11 #8488 Napisano 12 Lipca 2015 (edytowane) REMOS mało znana szwajcarska manufaktura zegarkowa, kolega Kaido w swoim spisie zegarków wojskowych niemieckich nie umieścił tej firmy, może to powojenny wypust, ale zdjęcie umieszczę: Edytowane 12 Lipca 2015 przez Maleno 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #8489 Napisano 12 Lipca 2015 No ale dlaczego wojskowy on jest? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8490 Napisano 12 Lipca 2015 (edytowane) REMOS mało znana szwajcarska manufaktura zegarkowa, kolega Kaido w swoim spisie zegarków wojskowych niemieckich nie umieścił tej firmy, może to powojenny wypust, ale zdjęcie umieszczę: Bo spis dotyczy lat 1939- 1945.Twoj zegarek posiada jakieś oznaczenie,np na dekielku?Jak dobieraleś wskazowki-minutowa i godzinową?-wzorujac sie na oryginale, czy Twoj pomysł? Edytowane 12 Lipca 2015 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #8491 Napisano 13 Lipca 2015 Remos to nie jest żadna manufaktura, tylko marka używana przez firmę W. Moser w latach 20-tych. Umieszczanie zdjęcia zegarka tylko od strony tarczy, bez zdjęcia mechanizmu i dekla. na forum miłośników zegarków, to ja zawsze traktuję jako prowokację, tym bardziej, że zegarek wygląda jak pasówka. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maleno 11 #8492 Napisano 13 Lipca 2015 Oho już zostałem wzięty w kleszcze , dobrze , dobrze mały staż , wziął się z nie wiadomo skąd trzeba go do pionu postawić.Do rzeczyTarant ja wcale nie twierdzę że to jest wojak, chociaż militarny to on chyba jest .Cook na deklu jest tylko napis " fond acier, inoxydable ", nic nie kombinowałem ze wskazówkami, takiego kupiłem, jedynie mój zegarmistrz położył nową lumę na wskazówkach, ciekawostka posiada lumę oryginalną przedwojenną .Panie Piotrze Ratyński dziękuję za cenną informację że to firma Moser, ja kolekcjonuję zegarki nowe, stare ale zaglądanie do mechanizmów zlecam zegarmistrzom, sam nie otwieram i nie grzebię, także żadna prowokacja, a i pasówka to nie jest też. Jak na stary zegarek to duża koperta 38mm.Znalazłem zdjęcie mechanizmu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #8493 Napisano 13 Lipca 2015 (edytowane) Ten zegarek nie jest zegarkiem wojskowym. MOD:Posty przenoszę do nowych nabytków, aby nie śmieciły w dziale zegarków wojskowych Pozdrawiam Mod: Myślę ze bardziej widoczna informacja będzie w dziale 'pierwotnym' -zainteresowani nie muszą szukać wątku..... Edytowane 13 Lipca 2015 przez cook 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Maras 68 #8494 Napisano 13 Lipca 2015 Tak czy inaczej zegarek piękny i nie składany....... gratuluję Sławek ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelmcstock 27 #8495 Napisano 13 Lipca 2015 (edytowane) Piękności tu pokazujecie! :-D Mniam-mniam!Ja przedwczoraj na targowisku nabyłem swoją pierwszą sprawną* kieszonkę nakręcaną kluczykiem Gedeon Thommen (mam też Revue tej firmy http://zegarkiclub.pl/forum/topic/114276-kieszonka-niewiadomego-pochodzenia/?p=1487605 ) Zdaje się, że to właśnie G.T. opatentowali remontoir?Oprócz tego, że chciałem koniecznie zegarek na kluczyk to jeszcze spodobały mi się wskazówki, a i tarcza jest bardzo schludna, plus oryginalne szkło. Łebki wkrętów ładnie hartowane na fioletowo. Koperta podobnie jak werk sygnowana Gedeon Thommen (GT)* Zegareczek na chodzie ale lubi się zatrzymać i mocno spieszy.Sprzedawca powiedział, ze zegareczek pochodzi z końca XIX wieku, znalazłem potem podobny w Sieci datowany na 1878.A Wy jak sądzicie?Pozdrawiam,Paweł :-D Edytowane 13 Lipca 2015 przez pawelmcstock 0 Lubię stare zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8496 Napisano 13 Lipca 2015 Tu bym Marek nie przesadzał, bo nie jest tak źle jak to się czasami czyta.Nowe zegarki, aż tak się nie psują Pewnie, że zdarzają się wadliwe egzemplarze, ale chyba nikt nie myśli, że kiedyś się nie zdarzały Jedno co mnie ciekawi, to czy jakiś współczesny zegarek wytrzyma 50 lat bez serwisu jak np. Delbana mojej babci Ps. Gratuluję nabytkuDroczylem się trochę:-) -jako fan vintageDziękuje. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #8497 Napisano 13 Lipca 2015 Oho już zostałem wzięty w kleszcze , dobrze , dobrze mały staż , wziął się z nie wiadomo skąd trzeba go do pionu postawić.Do rzeczyTarant ja wcale nie twierdzę że to jest wojak, chociaż militarny to on chyba jest .Cook na deklu jest tylko napis " fond acier, inoxydable ", nic nie kombinowałem ze wskazówkami, takiego kupiłem, jedynie mój zegarmistrz położył nową lumę na wskazówkach, ciekawostka posiada lumę oryginalną przedwojenną .Panie Piotrze Ratyński dziękuję za cenną informację że to firma Moser, ja kolekcjonuję zegarki nowe, stare ale zaglądanie do mechanizmów zlecam zegarmistrzom, sam nie otwieram i nie grzebię, także żadna prowokacja, a i pasówka to nie jest też. Jak na stary zegarek to duża koperta 38mm.Znalazłem zdjęcie mechanizmu Militarny nie wojak,,, hmm... jak facetowi pomalujesz twarz barwami wojennymi, to fakt ten z niego nie zrobi komandosa. A czy można by go nazwać facetem militarnym?Mechanizm o kształcie płyt i mostków bardzo popularnym w latach 30-tych (przykładowo AS 302) , produkowany przez któregoś z Ebauches, a stosowany i modyfikowany przez wiele firm, a takie zegarki wyglądały najczęściej tak: 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #8498 Napisano 13 Lipca 2015 Maleno to nie jest zegarek wojskowy, wystarczająca juz liczba osób to napisała...... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #8499 Napisano 13 Lipca 2015 Piękności tu pokazujecie! :-D Mniam-mniam!Ja przedwczoraj na targowisku nabyłem swoją pierwszą sprawną* kieszonkę nakręcaną kluczykiem Gedeon Thommen (mam też Revue tej firmy http://zegarkiclub.pl/forum/topic/114276-kieszonka-niewiadomego-pochodzenia/?p=1487605 ) Zdaje się, że to właśnie G.T. opatentowali remontoir?Oprócz tego, że chciałem koniecznie zegarek na kluczyk to jeszcze spodobały mi się wskazówki, a i tarcza jest bardzo schludna, plus oryginalne szkło. Łebki wkrętów ładnie hartowane na fioletowo. Koperta podobnie jak werk sygnowana Gedeon Thommen (GT)* Zegareczek na chodzie ale lubi się zatrzymać i mocno spieszy.Sprzedawca powiedział, ze zegareczek pochodzi z końca XIX wieku, znalazłem potem podobny w Sieci datowany na 1878.A Wy jak sądzicie?Bardzo popularny pod koniec XIX w. kaliber mechanizmu o wychwycie cylindrowym typu Lepine V, końcówka okresu kluczykowych cylindrów. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6410 #8500 Napisano 13 Lipca 2015 Piękności tu pokazujecie! :-D Mniam-mniam!Ja przedwczoraj na targowisku nabyłem swoją pierwszą sprawną* kieszonkę nakręcaną kluczykiem Gedeon Thommen (mam też Revue tej firmy http://zegarkiclub.pl/forum/topic/114276-kieszonka-niewiadomego-pochodzenia/?p=1487605 ) Zdaje się, że to właśnie G.T. opatentowali remontoir?Oprócz tego, że chciałem koniecznie zegarek na kluczyk to jeszcze spodobały mi się wskazówki, a i tarcza jest bardzo schludna, plus oryginalne szkło. Łebki wkrętów ładnie hartowane na fioletowo. Koperta podobnie jak werk sygnowana Gedeon Thommen (GT)* Zegareczek na chodzie ale lubi się zatrzymać i mocno spieszy.Sprzedawca powiedział, ze zegareczek pochodzi z końca XIX wieku, znalazłem potem podobny w Sieci datowany na 1878.A Wy jak sądzicie?Pozdrawiam,Paweł :-D Bardzo ładna kieszonka w srebrnej kopercie. Elegancki cyferblat w świetnym stanie. Śrubki w werku na moje oko ktoś pomalował (długopisem?). Kiedyś trafiłem ta kieszonkę, której ktoś tak "upiększył" kilka śrubek... 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach