Paweł Bury. 5729 #9476 Napisano 19 Stycznia 2016 Microrotor jest wewnątrz mechanizmu pod modułem chrono 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #9477 Napisano 19 Stycznia 2016 Zachodzę w głowę jak taka mała pierdułka porusza w pokaźnej ilości resztę "pierdułek"? I to wszystko razem śmiga jak ta la la. Inżyniery musiały się naliczyć i to sporo! Cóż mechanika nie których zegarków jest niesamowita! 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 81283 #9478 Napisano 20 Stycznia 2016 DW-2005 właśnie wylądował 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelmcstock 27 #9479 Napisano 22 Stycznia 2016 Leonidas,nieco zapomniana marka, bo po wchłonięciu przez Heuer'a w 1964 właściwie przestała istnieć.Trafił mi się w stali taki oto automatic. Felsa 690 Bidynator - jeden z pierwszych mechanizmów automatycznych ever, produkcja ruszyła w 1942. Wykorzystywany także przez Glycine i innych.http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Felsa_690Mój zegarek, myślę, jest z początku lat 50'tych. Koperta stalowa, trochę zmęczona. Tarcza OK, wskazówki do odświeżenia. Szkło do wymiany. Od wczoraj jest w uzdrowisku 0 Lubię stare zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #9480 Napisano 22 Stycznia 2016 Świetny Leonidas .,Gratulacje.,Pierwszy mechanizm automatyczny w zegarku naręcznym powstał w 1922 .Jak zwykle sukces ma wielu ojców ,dlatego wiele firm szwajcarskich chwaliło się tym wynalazkiem.,Rolex został nawet zmuszony do publicznych przeprosin 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelmcstock 27 #9481 Napisano 22 Stycznia 2016 No właśnie.Bo kiedyś słyszałem, ze to Cyma pierwsza wyprodukowała "automat", w 1943r.Okazuje się, że to kolejny uzurpator PS: niesamowity jest ten Twój carski staruszek w temacie o ruskich zegarkach! 0 Lubię stare zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frantz70 3828 #9482 Napisano 22 Stycznia 2016 Takie dwa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #9483 Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Ja pierdziu jakie ładne stany! Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Kwiatek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frantz70 3828 #9484 Napisano 22 Stycznia 2016 Dzięki.Reszta zdjęć w dziale o Worldmasterach.Mechanizmy trochę brudne :-) ale ogólnie da się żyć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #9485 Napisano 22 Stycznia 2016 Dzisiejszy nabytek.,Powiem szczerze zegarek jest tak ładny ,że aż mnie zatkało.,Zdjęcia nie oddają nawet jednego promila jego urody., 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #9486 Napisano 22 Stycznia 2016 Rzeczywiście! Piękny! Koperta, to jeszcze stalczy już "cegła"? 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #9487 Napisano 22 Stycznia 2016 Dzięki.,Zegarek jest z przełomu lat 60/70 koperta jest stalowa,.Ceramikę Rado zaczęło stosować w latach 80 tych.,Ciekawym elementem w zegarkach Rado jest obrotowe logo z kotwicą..,Ma także dosyć "przyzwoity" rozmiar 38mm,.No i najważniejszy satanistyczny akcent trzy szóstki na tarczy tylko trzeba go nosić "upside down" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frantz70 3828 #9488 Napisano 22 Stycznia 2016 Tak, Rado potrafi/ potrafiło robić cudeńka. Widzę, że logo obracane. U mnie niestety nie ale zegarek także ciekawy stylistycznie. Gratuluję zdobyczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #9489 Napisano 22 Stycznia 2016 Piękna Gazela.,Gratulacje.,Firma Rado opatentowała obrotowe logo w 1962 roku,.Autorem tego patentu był Marc Lederrey.,Zegarki Rado rzeczywiście nie są nudne.,Bardzo je polubiłem .,Tak bardzo ,że dzisiaj kupiłem Manhattana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #9490 Napisano 22 Stycznia 2016 mayor z tymi trzema szustkami to odpuść bo może być "bida" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #9491 Napisano 22 Stycznia 2016 No tak strach jest,ale nie wiem czy oni maja aż tak długie ręce., 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #9492 Napisano 22 Stycznia 2016 Te Rado takie troche "pojechane" sa przez ten swoj design Wydawalo mi sie, ze ceramike wolframowa (weglik wolframu) stosowali chyba juz w latach 70-tych. 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam4002 14 #9493 Napisano 23 Stycznia 2016 ponoć ustawienie kotwicy w logo odwzorowuje ustawienie rotora .... świetne zegarki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan M. Krawczyk 287 #9494 Napisano 23 Stycznia 2016 To by było logiczne, bo czemu kotwica miałaby być tym lżejszym elementem konstrukcji logo? 0 Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #9495 Napisano 24 Stycznia 2016 Udało się znaleźć kolejnego "murzynka". 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #9496 Napisano 24 Stycznia 2016 ponoć ustawienie kotwicy w logo odwzorowuje ustawienie rotora .... świetne zegarkiObrotowe logo z kotwicą w automatycznych Rado powszechnie uważane jest za element ozdobny,ale to nie prawda.,Jest to wskaźnik podobny do "Check Engine indicator'' w samochodach,.jeżeli logo przestaje się obracać to jest sygnał ,że zegarek trzeba oddać do serwisu na czyszczenie i smarowanie.,Dlatego przy zakupie Rado warto sprawdzić czy logo się obraca .,Trzeba także zwrócić uwagę na nr referencji ,gdyż zegarki Rado były masowo podrabiane, a w podróbkach przeważnie jest niewłaściwy numer. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #9497 Napisano 25 Stycznia 2016 69" 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #9498 Napisano 25 Stycznia 2016 No jak dzieciak, normalnie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #9499 Napisano 25 Stycznia 2016 No jak dzieciak, normalnie... Bo radość trzeba okazywać, a nie skrywać 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #9500 Napisano 25 Stycznia 2016 Cieszymy się Twoją radością. A nad tym GS-em sam się zastanawiałem, bo piękny jest... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach