Qba. 4613 #12926 Napisano 3 Czerwca 2020 Klasa???????? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6504 #12927 Napisano 3 Czerwca 2020 8 godzin temu, MasterMind napisał: Omega Suveran ref. 2400-3 rocznik ~1944 To była szwedzka dystrybucja pierwotnie? Gratulacje. Bardzo stylowa, chociaż ja akurat preferowałbym każdego spośród Twojego dawnego tercetu Seamasterów z lat 50. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 81501 #12928 Napisano 3 Czerwca 2020 Fajna Omega. Gratuluję 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #12929 Napisano 3 Czerwca 2020 Godzinę temu, Edmund Exley napisał: To była szwedzka dystrybucja pierwotnie? Gratulacje. Bardzo stylowa, chociaż ja akurat preferowałbym każdego spośród Twojego dawnego tercetu Seamasterów z lat 50. One pierwotnie były sprzedawane tylko w Szwecji - dla tego rozumiem ich wyższe ceny w Szwecji dla Szwedów - nie rozumiem za bardzo dla czego ten zegarek jest znacznie droższy również w Niemczech - jeszcze przed pandemią byłem w NRDefie i był taki z pudełkiem i papierami ale w ciut gorszym stanie za 700euro - znając sprzedającego i jego elastyczność wyrwał bym ja za 500 ale jakoś nie czułem tego. Jest rzadszy od innych ale żeby cena razy 3 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MasterMind 12774 #12930 Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Edmund Exley napisał: To była szwedzka dystrybucja pierwotnie? Gratulacje. Bardzo stylowa, chociaż ja akurat preferowałbym każdego spośród Twojego dawnego tercetu Seamasterów z lat 50. Tamten tercet był udany, to fakt. Jednak to zupełnie inna bajka - kiedyś wrócę do Seamastera z lat 50tych z grubymi uszami, być może nawet teraz zacznę o tym myśleć, ale znów będę musiał poświęcić trochę czasu na poszukiwania i nie wiem czy mam cierpliwość Ta konkretna sztuka podoba mi się, bo trudno o coś fajnego vintage z tarczą w czarnym macie. Na Rolexa Explorera z epoki mnie nigdy nie będzie stać, a taka Omega jest super rozwiązaniem i ma własne ciekawe DNA. W temacie Omegi opisałem o co chodzi z Suveranami. W ok. 1943 roku rząd Szwecji zamówił te zegarki od Omegi by sprzedawać je swoim obywatelom z pewną marżą i podreperować w ten sposób budżet. 14 minut temu, Paweł Bury. napisał: One pierwotnie były sprzedawane tylko w Szwecji - dla tego rozumiem ich wyższe ceny w Szwecji dla Szwedów - nie rozumiem za bardzo dla czego ten zegarek jest znacznie droższy również w Niemczech - jeszcze przed pandemią byłem w NRDefie i był taki z pudełkiem i papierami ale w ciut gorszym stanie za 700euro - znając sprzedającego i jego elastyczność wyrwał bym ja za 500 ale jakoś nie czułem tego. Jest rzadszy od innych ale żeby cena razy 3 Ceny Omegi vintage ogólnie mocno podeszły do góry w ciągu ostatnich paru lat- jest boom na vintage, dużo młodych osób się tym zaczyna interesować, Omega to renomowana marka i nadal przystępna cenowo jeżeli chodzi o vintage i najlepsze lata produkcji 40-60. Suverany to stosunkowo krótko produkowana referencja, dodatkowo z okresu II WŚ. Do tego dochodzi przyzwoity rozmiar 35mm, fajne tarcze, radowa luma (kolejna gratka dla pasjonatów), fakt pewnej "ekskluzywności", kultowy werk 30t2 - jak się to wszystko zsumuje to te zegarki są skazane na wzrost cen. Trzeba było kupować! Edytowane 3 Czerwca 2020 przez MasterMind 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #12931 Napisano 3 Czerwca 2020 6 minut temu, MasterMind napisał: Trzeba było kupować! Tak jak pisałem nie czułem tego - na takie zegarki jest specyficzny klient Tamta nie miała papierów ze sprzedaży tylko certyfikat oryginalności, wyglądał jak wystawiony przez Omegę No i miała ten drugi dekiel sygnowany Suveran 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MasterMind 12774 #12932 Napisano 3 Czerwca 2020 Spoko, przed zakupem rozmawiałem z naprawdę doświadczonym kolekcjonerem Omegi i on też nie rozumiał (a właściwie nie mógł się pogodzić z tym) co się dzieje z cenami. Też kupował takie sztuki na pęczki w niskich cenach i przecież od tego czasu jakość tych zegarków nie wzrosła, ich historia się nie zmieniła itd. Po prostu popyt jest inny i zaczyna brakować na rynku perełek, interesujących sztuk - dlatego ceny rosną na to co jest. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sylwia1gb 403 #12933 Napisano 4 Czerwca 2020 a ja dzisiaj taki oto nabytek. Mechanizm ETA 2472, a wiec jakby skladak : ) czy Koledzy może wiecej cos wiedzą czy o mchanizmie czy w ogóle o vintage Junghansach..? swiatło sie odbiło, ale zachowany bardzo ladnie. i ładnie cyka : ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #12934 Napisano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Nowy nabytek. Mój rówieśnik. Wyglada na to, ze oboje jestesmy vintage Edytowane 5 Czerwca 2020 przez maze123 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MasterMind 12774 #12935 Napisano 5 Czerwca 2020 Czad! Piękny stan i fajny typ bezela. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 156238 #12936 Napisano 5 Czerwca 2020 Nie wiem czy się łapię, ale taka sztuka dzisiaj do mnie dotarła... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arcicorci 19 #12937 Napisano 5 Czerwca 2020 Rolex z kosmosu I Omega z kosmosu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 156238 #12938 Napisano 6 Czerwca 2020 23 godziny temu, arcicorci napisał: Rolex z kosmosu I Omega z kosmosu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dzięki ???? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bat73 508 #12939 Napisano 8 Czerwca 2020 W dniu 5.06.2020 o 14:27, maze123 napisał: Nowy nabytek. Mój rówieśnik. Wyglada na to, ze oboje jestesmy vintage Na elegancki pasek go... Piękny jest. Po prostu mu się należy... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 156238 #12940 Napisano 18 Czerwca 2020 No to kolejny seamaster w mojej kolekcji😉 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bat73 508 #12941 Napisano 18 Czerwca 2020 Daj go na jakąś ładną skórkę. Ten mesh taki sobie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 156238 #12942 Napisano 18 Czerwca 2020 48 minut temu, bat73 napisał: Daj go na jakąś ładną skórkę. Ten mesh taki sobie... Słuchaj, jest u mnie dopiero pierwszy dzień, daj nam chwilę czasu, a i ubiór się pojawi😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bat73 508 #12943 Napisano 18 Czerwca 2020 To są piękne zegarki. Mam coś w tym stylu i dopiero on przekonał mnie że datownik nie musi "psuć" tarczy. Niestety to rzadki wyjątek.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #12944 Napisano 24 Czerwca 2020 Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bat73 508 #12945 Napisano 25 Czerwca 2020 Mój pierwszy kamerton. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26087 #12946 Napisano 26 Czerwca 2020 Fajnie to to bzyczy, nie? 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobuz1 3 #12947 Napisano 26 Czerwca 2020 W dniu 5.06.2020 o 19:34, rafalmosty napisał: Nie wiem czy się łapię, ale taka sztuka dzisiaj do mnie dotarła... Bardzo fajna ta Omega 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 156238 #12948 Napisano 26 Czerwca 2020 37 minut temu, lobuz1 napisał: Bardzo fajna ta Omega Dzięki. Zegarek jest super. Na żywo prezentuje się zdecydowanie lepiej niż na zdjęciach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bat73 508 #12949 Napisano 26 Czerwca 2020 3 godziny temu, oszolom napisał: Fajnie to to bzyczy, nie? Bzyczy piszczy zależy jak ucho przyłożyć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26087 #12950 Napisano 27 Czerwca 2020 Si, si. Uwielbiam dźwięk kamertonowca. Btw. mam taki trochę zmęczony życiem zegar klapkowy na dużą baterię, też kamerton. Ten to jak wejdzie w rezonans to w całym pokoju słychać buczenie 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach