sneer 147 #1701 Napisano 10 Maja 2012 (edytowane) a..to moze i ja coś dodam z serii Zenitha btw Omesia super! - gratki stary! Edytowane 10 Maja 2012 przez sneer 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1702 Napisano 10 Maja 2012 A bo to tak Maćku jest, jak zaczynasz z kwarcami kombinować, zamiast trzymać sie prawdziwych zegarków Niemniej - gratuluję U mnie trochę przybyło, to się bedę chwalił.Na początek Revue z polskim akcentem.Przedwojenna kieszonka sygnowana JÓZEF CYANKIEWICZ W KRAKOWIE - nie mylić z Cyrankiewiczem, tez zresztą Józefem, bo on w innej branży robił Kupiłem ze względu na polski akcent, dobrej klasy mechanizm i świetny stan zachowania.W środku bogata wersja Revue 30 OF - z breguetowskim włosem, centralnym kamieniem w szatonie i krzywkową mikroregulacją zwaną z angielska cam disc regulator, albo z niemiecka (IMO dużo ciekawiej) Kurven-ReglageMechanizm w świetnym stanie, koperta bez zastrzeżeń, tarcza idealna (na fotce z drobinkami brudu - już tego nie ma). Wskazówki albo oryginał, albo bardzo dobrze dobrane, podobnie jak koronka - patrząc na stan całości obstawiam oryginały. 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakuz 349 #1703 Napisano 11 Maja 2012 świetny a ten Zenith którego mi identyfikowałeś przyszedł jak nowy dziadek wniebowzięty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #1704 Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) Tak cholera zanim do tego doszedłem trochę czasu minęło, ustawił ja zegarmistrz ja jej nie ustawiałem gdyż zakupiłem ja z wyczerpaną baterią, ale ustawianie tego egzemplarza to fantazja, po wyciągnięciu koronki przeskakuje godzinowa o godzinę i nasypuje tez zmiana datownika, poprzez wciskanie przycisku w koronce przesuwa się wskazówkę minutową.W moim przypadku było identycznie po zmanie baterii u zegarmistrza chciałem zobaczyć co i jak a tu mi się kręci godzinowa i o co tu chodzi?! Już myślałem ze jest uszkodzona ale udalem się spowrotem do zegarmistrza i mi wyjaśnił o co chodźi. Ale patrząc na ten quartz to trafia sekundami w swoje miejsca nie tak jak wspulczesne modele Omegi np. 300mchronofil fajna ta kieszonka i ten polski akcent dodaje uroku. Edytowane 11 Maja 2012 przez szwed 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mapeth 1 #1705 Napisano 12 Maja 2012 No i Atlantic wrócił z małego Spa dokładniej to wymieniłem w nim jedynie szkiełko, doszedł pasek i kompletnie nic więcej nie mam zamiaru ruszać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #1706 Napisano 12 Maja 2012 i wystarczy, wiecej nie zmieniaj 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1707 Napisano 12 Maja 2012 świetny a ten Zenith którego mi identyfikowałeś przyszedł jak nowy dziadek wniebowzięty No to i ja się cieszę razem z szanownym Dziadkiem i dziękuję za dobre słowo pod adresem kieszonki Pozazdrosciłem Wojtkowi i tez sprawiłem sobie precyzyjnego Jungansa: 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 349 #1708 Napisano 12 Maja 2012 Fajny . Jeszcze poluję na Biforę-Unimę. Również z chronometrem. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #1709 Napisano 12 Maja 2012 (edytowane) Mo to ja wrzucę swoje nowości. Wpadł mi dziś taki zestaw: http://imageshack.us...mage00062x.jpg/ Ruhla (na chodzie) http://imageshack.us...mage00063v.jpg/ http://imageshack.us...mage00064w.jpg/ Poljot (do roboty) http://imageshack.us...mage00066c.jpg/ http://imageshack.us...mage00067j.jpg/ Tenor (na chodzie, szkiełko do zmiany jak widać) http://imageshack.us...image00065.jpg/ http://imageshack.us...mage00069r.jpg/ W zestawie dostałem jeszcez Rolnixa, ale pozwolicie że zdjęcia daruję sobie tutaj i wrzucę od razu do odpowiedniego wątku Edytowane 12 Maja 2012 przez Szajmon 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #1710 Napisano 13 Maja 2012 (edytowane) no dobrze..skoro mój zenith nikomu sie nie spodobał to może chociaż mój nowy hamilton...? Edytowane 13 Maja 2012 przez sneer 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1711 Napisano 13 Maja 2012 E tam, od razu nie spodobał. Mnie się podoba, chociaż ja lubię każdy kształt koperty, pod warunkiem, że jest okrągły A Hamiltonek też zacny, choć łza się w oku kręci, jak się wspomni, jakie ta firma robiła kiedyś werki... Żeby nie pisać pustych postych pochwalę się swoim Benrusem od klubowego Kolegi.Patek to nie jest, ale podoba mi się jego klimat i stan zachowania: W środku BENRUS FE2D5, czyli po prostu ETA-2451 Całość opakowana w stalową wodoszczelną kopertę: 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6502 #1712 Napisano 13 Maja 2012 no dobrze..skoro mój zenith nikomu sie nie spodobał Zenith jest naprawdę ładny. Bardzo mi się podoba (lubię kwadratowe i prostokątne czasomierze). W dodatku automat. Dołożyć mu tylko ładny paseczek i będzie cudo!Chętnie bym taki egzemplarz przygarnął 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maYa 0 #1713 Napisano 15 Maja 2012 To i ja się pochwalę najnowszym nabytkiem: Niestety fotka na szybko cyknięta komórką, ale jak złapię przyzwoity aparat i chwilę czasu to zaproszę do galerii. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pg 3 #1714 Napisano 15 Maja 2012 E tam, od razu nie spodobał. Mnie się podoba, chociaż ja lubię każdy kształt koperty, pod warunkiem, że jest okrągły A Hamiltonek też zacny, choć łza się w oku kręci, jak się wspomni, jakie ta firma robiła kiedyś werki... Żeby nie pisać pustych postych pochwalę się swoim Benrusem od klubowego Kolegi.Patek to nie jest, ale podoba mi się jego klimat i stan zachowania: W środku BENRUS FE2D5, czyli po prostu ETA-2451 Całość opakowana w stalową wodoszczelną kopertę: A propos Benrusa,- czy ktoś z Sz. Kolegów wie,jaki to mechanizm tej firmy miał zmyślne urządzenie, które powodowało, że przy ustawianiu czasu jednocześnie następowała regulacja chodu zegarka? 0 zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1715 Napisano 15 Maja 2012 A propos Benrusa,- czy ktoś z Sz. Kolegów wie,jaki to mechanizm tej firmy miał zmyślne urządzenie, które powodowało, że przy ustawianiu czasu jednocześnie następowała regulacja chodu zegarka? A miał jakiś? Na jakiej zasadzie miałoby to pracować? Skąd mechanizm "wiedział", ze chodzi niedokładnie? Jeśli był taki patent, to też bardzo chętnie przeczytam 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1716 Napisano 18 Maja 2012 Jakoś nie mogłem się oprzeć.... : W środku tylko ETA 1080, ale na ładnym chodzie: 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #1717 Napisano 18 Maja 2012 sliczny titusik! ja tez nie potrafiłem się oprzeć... 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #1718 Napisano 19 Maja 2012 No ładny nabytek tak myślałem że ją upolowałeś 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #1719 Napisano 20 Maja 2012 a to jeszcze dorzucę dzisiejszy nabytek.. 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pg 3 #1720 Napisano 20 Maja 2012 A miał jakiś? Na jakiej zasadzie miałoby to pracować? Skąd mechanizm "wiedział", ze chodzi niedokładnie? Jeśli był taki patent, to też bardzo chętnie przeczytam Czytałem o tym zegarku i oglądałem foto owego Benrusa na jakimś chyba niemieckim portalu zegarkowym, a także próbowałem go kupić na eBay'u niestety kilka lat temu.O ile dobrze pamiętam "patent" w uproszczeniu polegał na tym, że jeśli regulowałeś (wyrównywałeś) np. opóźnienie zegarka to jednocześnie miało miejsce nieznaczne przyspieszenie jego chodu. I podobnie (a właściwie odwrotnie) w przypadku cofania wskazówek.Zastrzegam, ze czytałem o tym sporo lat temu, więc mogę coś niedokładnie pamiętać, skąd właśnie było moje pytanie. 0 zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1721 Napisano 20 Maja 2012 Czytałem o tym zegarku i oglądałem foto owego Benrusa na jakimś chyba niemieckim portalu zegarkowym, a także próbowałem go kupić na eBay'u niestety kilka lat temu.O ile dobrze pamiętam "patent" w uproszczeniu polegał na tym, że jeśli regulowałeś (wyrównywałeś) np. opóźnienie zegarka to jednocześnie miało miejsce nieznaczne przyspieszenie jego chodu. I podobnie (a właściwie odwrotnie) w przypadku cofania wskazówek.Zastrzegam, ze czytałem o tym sporo lat temu, więc mogę coś niedokładnie pamiętać, skąd właśnie było moje pytanie. Hmm... Nie mogę sobie wyobrazic, jak miałoby to działać. Regulacji zasadniczo dokonuje sie przez zmianę długosci włosa lum momentu bezwładności balansu. Kombinacja z balansem raczej od razu odpada, więc pozostawałaby zmiana długości włosa przy przestawianiu zegarka. Ale to też mało realne, bo przecież musiałoby działać przy każdym przesuwaniu wskazówek, a to nie zawsze jest związane ze złym chodem...Ciekawe, gdzie można to znaleźć, bo nawet nie wiem, jak szukać 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #1722 Napisano 21 Maja 2012 Tanio nie było, ale IMO warty jest 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
quub 48 #1723 Napisano 21 Maja 2012 Gratulacje, naprawdę piękny GS. Bardzo ciekawa koperta. Pewnie gapienie się na sekundnik grozi autohipnozą. 0 Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #1724 Napisano 21 Maja 2012 gratulacje bardzo ładny stan 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #1725 Napisano 21 Maja 2012 b. ladny, jak oceniesz tarczę? oryginał? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach