Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Najlepszy przyjaciel człowieka :-)

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Budowa została ukończona.

c8cba3aed2a50715b531af0bb784f3dd.jpg8365adc096e973053da79cf4c6d1af8f.jpg3964c9f3f5bf376d61d4ba2ace0fa1d5.jpg61c8cef13f23ffbcf3651695e299a95f.jpg037588d929217da92f8d3a71223b26d5.jpgf19cf67e738418db6069950570fda7db.jpg

Łaaał , normalnie Alcatraz , ciekaw jestem czy ma plan ucieczki 🤔🤔🤔😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Łaaał , normalnie Alcatraz , ciekaw jestem czy ma plan ucieczki 🤔🤔🤔😁😁😁

No ma...😉

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Budowa została ukończona.

c8cba3aed2a50715b531af0bb784f3dd.jpg8365adc096e973053da79cf4c6d1af8f.jpg3964c9f3f5bf376d61d4ba2ace0fa1d5.jpg61c8cef13f23ffbcf3651695e299a95f.jpg037588d929217da92f8d3a71223b26d5.jpgf19cf67e738418db6069950570fda7db.jpg

Świetna robota.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.06.2025 o 18:19, Jacek K. napisał(-a):

My stosujemy tabletki Bravecto co 3 m-ce, ale słyszałem o szczepionce, którą podaje się raz na rok i chyba spróbujemy.

Możesz podać nazwę tej szczepionki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśmy "wczora z wieczora" podpadli..

Wyszliśmy na spacerek między bloki a tuż przy naszej klatce, na trawniczku Lola - biały amstaf (super piesek) czekała na naszego Borysa.

Jak tylko wyszedł przez drzwi i pojawił się w polu widzenia, to poszarżowała, żeby się pobawić (ochota na zabawę jest obustronna).

Pieski kulały się po trawie jak dwuletnie dzieciaczki biegały po piłki tenisowe które im rzucałem, baraszkowały że aż pięknie się patrzyło.

Po jakimś czasie poszliśmy z Borysem "zaliczyć kółeczko" bo i inne dzieciaki między blokami chętnie do niego lgną i z daleka słychać "Oooo, Borysek idzie" a piesek cóż, czasami niechętnie usuwa się przed nimi, bo jak to dzieci - natarczywe i chciałyby każde z nich tego Borysa na wyłączność choć na chwilę..

Piesek cierpliwy, nie wykazuje żadnej agresji nawet napadnięty przez inne psiaki (dopiero przyparty do muru albo mocno szczypnięty reaguje we własnej obronie) posłuszny (aczkolwiek nie szkolony) komendy ładnie czyta i nie mamy z nim problemów żadnych. Nie ucieka, nie zrywa się do biegu i nawet jak te 20metrów pobiegnie, to zaraz się odwraca i patrzy, czy podążamy, czy zmieniamy kierunek itp, reaguje, na komendę przybiega a gdy widzi innego psa, to waruje i czeka na moje "no - idź się przywitać"  i dopiero spokojnie podchodzi obwąchać.

Nawet koty mają z nim spokój bo nie gania ich a najczęściej nawet ignoruje..

Od jakiegoś czasu w związku z pozytywnym zachowaniem pies ma szelki, ale nie przypinam smyczy zostawiając to na wyjątkowe sytuacje, gdy zbliżamy się do ruchliwej ulicy (ale i tu na wyraźne polecenie zatrzymuje się na chodniku i nie przebiega na rympał bez mojej zachęty).

Toż wczoraj wracając z takiego standardowego spacerku znowu pod własnym bloczkiem piesek jak zwykle zawinął się alejką między tujkami na powrót w miejsce gdzie godzinę wcześniej baraszkował z Lolą.

Co prawda zawołałem go ale spodziewałem się, że nic strasznego , wiadomo o co chodzi i....

Lola, dwójka właścicieli w otoczeniu trójki strażniczek miejskich spisywani za "psa biegającego luzem"..

Przemiła franca-sąsiadka mająca pekinczyka (czy innego szczurka) którego od roku nie widziałem żeby wolno biegał a zawsze "na sznureczku" ciągany za swoją panią zrobiła zgłoszenie dot Amstafki ( bo ta niechcący obok niej przebiegała do Borysa)...

Skończyło się od młodej strażniczki na " jakby co to dałam Panu upomnienie" choć nawet nie spisała z nazwiska..

Dziewczę ze straży - podlotek, pytam, czy poczuła się zagrożona ze strony Borysa.. "Nie, no co Pan -  jaki fajny piesek i spokojny, ale wie Pan... ludzie..."

Ja na to, że nie ma nakazu trzymania na uwięzi jeśli piesek pod nadzorem  a ona mi na to, że nie szedł przy nodze... A koń? A królik? a fretka czy kotek pytam?

Cóż, trzeba by się z koniem kopać, ale rozumiem "panienkę" bo oficjalne zgłoszenie - - INTERWENCJA  w ochronie zdrowia a może życia a raczej urażonej dumy i zazdrości, że dwa pieski się bawią a trzeci "szczurek" mniej szczęśliwy...

Zastanawiam się jak prowadzić takie rozmowy, bo przecież nie unieszczęśliwię Borysa zabierając mu resztki wolności i możliwość biegania po piłeczki..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myśmy "wczora z wieczora" podpadli..

Wyszliśmy na spacerek między bloki a tuż przy naszej klatce, na trawniczku Lola - biały amstaf (super piesek) czekała na naszego Borysa.
Jak tylko wyszedł przez drzwi i pojawił się w polu widzenia, to poszarżowała, żeby się pobawić (ochota na zabawę jest obustronna).
Pieski kulały się po trawie jak dwuletnie dzieciaczki biegały po piłki tenisowe które im rzucałem, baraszkowały że aż pięknie się patrzyło.
Po jakimś czasie poszliśmy z Borysem "zaliczyć kółeczko" bo i inne dzieciaki między blokami chętnie do niego lgną i z daleka słychać "Oooo, Borysek idzie" a piesek cóż, czasami niechętnie usuwa się przed nimi, bo jak to dzieci - natarczywe i chciałyby każde z nich tego Borysa na wyłączność choć na chwilę..
Piesek cierpliwy, nie wykazuje żadnej agresji nawet napadnięty przez inne psiaki (dopiero przyparty do muru albo mocno szczypnięty reaguje we własnej obronie) posłuszny (aczkolwiek nie szkolony) komendy ładnie czyta i nie mamy z nim problemów żadnych. Nie ucieka, nie zrywa się do biegu i nawet jak te 20metrów pobiegnie, to zaraz się odwraca i patrzy, czy podążamy, czy zmieniamy kierunek itp, reaguje, na komendę przybiega a gdy widzi innego psa, to waruje i czeka na moje "no - idź się przywitać"  i dopiero spokojnie podchodzi obwąchać.
Nawet koty mają z nim spokój bo nie gania ich a najczęściej nawet ignoruje..
Od jakiegoś czasu w związku z pozytywnym zachowaniem pies ma szelki, ale nie przypinam smyczy zostawiając to na wyjątkowe sytuacje, gdy zbliżamy się do ruchliwej ulicy (ale i tu na wyraźne polecenie zatrzymuje się na chodniku i nie przebiega na rympał bez mojej zachęty).

Toż wczoraj wracając z takiego standardowego spacerku znowu pod własnym bloczkiem piesek jak zwykle zawinął się alejką między tujkami na powrót w miejsce gdzie godzinę wcześniej baraszkował z Lolą.
Co prawda zawołałem go ale spodziewałem się, że nic strasznego , wiadomo o co chodzi i....

Lola, dwójka właścicieli w otoczeniu trójki strażniczek miejskich spisywani za "psa biegającego luzem"..

Przemiła franca-sąsiadka mająca pekinczyka (czy innego szczurka) którego od roku nie widziałem żeby wolno biegał a zawsze "na sznureczku" ciągany za swoją panią zrobiła zgłoszenie dot Amstafki ( bo ta niechcący obok niej przebiegała do Borysa)...

Skończyło się od młodej strażniczki na " jakby co to dałam Panu upomnienie" choć nawet nie spisała z nazwiska..
Dziewczę ze straży - podlotek, pytam, czy poczuła się zagrożona ze strony Borysa.. "Nie, no co Pan -  jaki fajny piesek i spokojny, ale wie Pan... ludzie..."

Ja na to, że nie ma nakazu trzymania na uwięzi jeśli piesek pod nadzorem  a ona mi na to, że nie szedł przy nodze... A koń? A królik? a fretka czy kotek pytam?
Cóż, trzeba by się z koniem kopać, ale rozumiem "panienkę" bo oficjalne zgłoszenie - - INTERWENCJA  w ochronie zdrowia a może życia a raczej urażonej dumy i zazdrości, że dwa pieski się bawią a trzeci "szczurek" mniej szczęśliwy...

Zastanawiam się jak prowadzić takie rozmowy, bo przecież nie unieszczęśliwię Borysa zabierając mu resztki wolności i możliwość biegania po piłeczki..
Sprawdź lokalne przepisy bowiem są gminy i miasta , które nieco skorygowały ogólne przepisy.
Poznasz przepisy to będziesz wiedział jak rozmawiać.
Ludzkie podejście, zrozumienie, komunikacja są bardzo ważne, ale na koniec dnia decydują paragrafy.

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepis mówi, że pies "musi być pod kontrolą właściciela" bez uszczegóławiania, czy musi kieć fizyczny kontakt z człowiekiem czy może być metr od niego. 

Może zatem nie metr a dwa lub trzy gdy nie jest wariatem i się nie rzuca na wssysgko wokół.. 

Ale jak rozmawiać z "czornymi" i czy nie przyjmować mandatu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przepis mówi, że pies "musi być pod kontrolą właściciela" bez uszczegóławiania, czy musi kieć fizyczny kontakt z człowiekiem czy może być metr od niego. 
Może zatem nie metr a dwa lub trzy gdy nie jest wariatem i się nie rzuca na wssysgko wokół.. 

Ja nigdy nie przyjąłem (3 razy) bo w u mnie obowiązują ogólne przepisy. I ja tych przepisów przestrzegam. Pies jest zawsze pod kontrolą, biega w zasięgu wzroku i reaguje na komendy.
Nie przyjmuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łatwo mi udzielać rad i się mądrzyć, ponieważ mój pies zabójca wygląda tak. Boi się wszystkiego, łącznie z wiatrem i brzęczącą muchą i wzbudzą ogólną litość.

Już sobie wyobrażam strażnika miejskiego, który przygotowuje wniosek do sądu o ukaranie właściciela tego włochatego nieszczęścia.
9471c89f5242492fb6b662a04362c5a5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Prawdą jest, ogólny przepis tak mówi.

Ale są miasta/gminy, które wprowadziły "Regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie miasta xxx / gminy yyy" i w nim zapis o obowiązku uwięzi dla psa. I ten regulamin ma niestety pierwszeństwo przed przepisami ogólnymi.
U mnie tak jest i "czorni" (bo policjanty mają to w d...) potrafią się przyczepić o luzem chodzącego (on już nie biega...) 14-letniego Muńka:

8eba2f44eb145e3b820c5c3ae97b1447.jpg&key=b5b2315125f7877caaddee2a35ccf52a2deb2f1595505a38867a1a1ab931d208

Sprawdź, jak jest u Ciebie.
A regulaminu szukaj np. na stronie Twojej Straży Miejskiej.

Edytowane przez jacek_63

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.06.2025 o 10:22, RysiekOchodzki napisał(-a):

Możesz podać nazwę tej szczepionki?

Przepraszam za zwłokę  w odpowiedzi (wakacje, brak internetu). Nie znam jeszcze szczegółów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.06.2025 o 09:50, mario1971 napisał(-a):

Usunąłem część kamyczków, teraz Speedy może kopać w ziemi do woli. Zamontowałem także basen.
1bfb6ccc3187ed4b5a0f0afbde686d3d.jpg5b28672296d73e0900bd628c1d0e6dca.jpg2947a1fc3be610542f5c27b6a105dcda.jpg188e4295cb5854dbc9cb9c933f684412.jpg82782c407601328aa86baaac0bc43880.jpgf7f0a8213b3dd5092bdbf6daa0540154.jpgce54903df4edee5823713378cb0678f4.jpg

Petarda.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speedy przy wodopoju.

03798d98b5e07d25e76771d58850da80.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.06.2025 o 09:50, mario1971 napisał(-a):

Dziękuję. Usunąłem część kamyczków, teraz Speedy może kopać w ziemi do woli. Zamontowałem także basen.

1bfb6ccc3187ed4b5a0f0afbde686d3d.jpg5b28672296d73e0900bd628c1d0e6dca.jpg2947a1fc3be610542f5c27b6a105dcda.jpg188e4295cb5854dbc9cb9c933f684412.jpg82782c407601328aa86baaac0bc43880.jpgf7f0a8213b3dd5092bdbf6daa0540154.jpgce54903df4edee5823713378cb0678f4.jpg

Elegancko 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Na spacerze 🤗 🤗 🤗 

IMG_20250615_164024.jpg

IMG_20250615_164011.jpg

IMG_20250615_164511.jpg

IMG_20250615_164611.jpg

IMG_20250615_164600.jpg

Aportuje? 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Aportuje? 😉

No prawie, ale uwierz mi jest mega szybka 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi