Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a):

Jeszcze kilka lat temu była moda na większe zegarki (nawet 42-44mm), a teraz pojawiła się moda na małe zegarki (36-37mm). Najlepiej nie pędzić za modą, tylko iść środkiem. Idealne rozmiary na taki nadgarstek to z reguły 39-40mm. W zależności od stylu jeszcze plus/minus 1mm, zegarek garniturowy/elegancki może i powinien być mniejszy, a sportowy/diver/pilot większy.

zanim jednak pojawiła się moda na większe zegarki (42-44mm) przez całe długie lata by nie rzec dekady standardem w męskim zegarku był rozmiar 36mm, a w przypadku zegarków garniturowych nawet mniej - np. złote calatravy miały często nawet jedynie 33mm. co oczywiście nie zmienia faktu, że osoby preferujące męskie zegarki w rozmiarze 36mm mają/mogą mieć, tak jak zresztą i ja, wątpliwości czy w przypadku lld, 36mm to nie jest jednak za mało. i być może jest:)

Edytowane przez blue7
poprawka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 hours ago, blue7 said:

bardzo niezobowiązująco przyglądam się lld 36mm na stalowej bransolecie z czarnym cyferblatem https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/30574_Longines_Legend_Diver_Watch_Small_L33744506

generalnie uważam 36mm za idealny rozmiar męskiego zegarka, ale chętnie usłyszałbym co sądzą na  temat lld w rozmiarze 36mm posiadacze tudzież byli posiadacze lld (niekoniecznie tylko w rozmiarze 36mm) i inne osoby jeśli mają wyrobiony pogląd w tym temacie.

Moim zdaniem w LLD 36 powierzchnia zegarka jest za mała do tego projektu stylistycznego - za duże zagęszczenie indeksów plus gradient na taczy ...

LLD 39 idealnie leży i ma świetną bransoletę, ale proporcja wewnatrznego bezela jest zaburzona do pola tarczy do tego koronki sa za duże do sprawia wrażenie przyciężkawego zegarka.

LLD 42 ma idealne proporcje dla tego projektu, a wersja bez daty to sztos....

*To jest moje zdanie i mój odbiór tego projektu, z którym wielu sie nie zgadza ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

Gratulacje, niech się szampan nosi :) rozmiar idealnie Ci siadł

Dzięki 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Michal84 gratulacje, świetnie leży i wygląda.

@Mirosuaw co do rozmiarów, to pełna zgoda, co innego garniturowiec, a co innego pilot. Niezależnie od rozmiaru nadgarstka jeden winien być mniejszy od drugiego.

Longines ma szeroką rozmiarówkę, prawie każdy znajdzie coś dla siebie.

@blue7 @perpetummobile, żona mierzyła lld36 i wolałaby, aby był mniejszy ;). Jakby kupiła, nosiłbym. 

Subiektywnie co do rozmiarów to na ciągłe noszenie lepszy mniejszy/za mały niż duży/za duży. Mniejszy wygodniejszy. Tylko dla jednego ten mniejszy to 35-37mm, a dla drugiego 42-44mm. Wszystko kwestia rozmiaru i budowy nadgarstka.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, blue7 napisał(-a):

zanim jednak pojawiła się moda na większe zegarki (42-44mm) przez całe długie lata by nie rzec dekady standardem w męskim zegarku był rozmiar 36mm, a w przypadku zegarków garniturowych nawet mniej - np. złote calatravy miały często nawet jedynie 33mm. co oczywiście nie zmienia faktu, że nawet osoby preferujące męskie zegarki w rozmiarze 36mm mają/mogą mieć, tak jak zresztą i ja, wątpliwości czy w przypadku lld, 36mm to nie jest jednak za mało. i być może jest:)

No tak, tylko że kiedyś zegarek pełnił rolę prawie wyłącznie użytkową (miał pokazywać godzinę), a teraz stanowi też męską biżuterię (często jedyny rodzaj), a biżuteria powinna dobrze wyglądać ;). Dlatego obecnie cenimy zegarki również za to, że atrakcyjnie prezentują się na nadgarstku, mają styl. W salonie przymiarek dokonujemy nie tylko po to żeby upewnić się co do rozmiaru, ale również po to żeby ocenić czy zegarek się podoba i jak się prezentuje. A pod względem ogólnej prezencji sportowy zegarek np. 40-41 mm zawsze będzie lepiej wyglądał niż np. 36mm. Dlatego tak ważne jest znalezienie kompromisu między wygodą małego zegarka, a prezencją dużego. Moim zdaniem zegarek sportowy o średnicy 36mm to nie jest kompromis, lecz ukłon wyłącznie w stronę wygody, kosztem atrakcyjnego wyglądu.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, AK&AK napisał(-a):

@blue7 @perpetummobile, żona mierzyła lld36 i wolałaby, aby był mniejszy ;). Jakby kupiła, nosiłbym. 

to dla mnie cenny głos w dyskusji - @AK&AK, dziękuję:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, blue7 napisał(-a):

to dla mnie cenny głos w dyskusji - @AK&AK, dziękuję:)

Andrzeja @AK&AK zawsze warto posłuchać, ale z drugiej strony weź pod uwagę, że on nosi Tissota Petite Seconde 42mm, a jednocześnie mówi, że nosiłby LLD 36mm ;)

To prawdziwy miłośnik wszystkich zegarków, dużych i małych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Mirosuaw napisał(-a):

Andrzeja @AK&AK zawsze warto posłuchać, ale z drugiej strony weź pod uwagę, że on nosi Tissota Petite Seconde 42mm, a jednocześnie mówi, że nosiłby LLD 36mm ;)

To prawdziwy miłośnik wszystkich zegarków, dużych i małych ;)

tak naprawdę wszystkich w dyskusji warto posłuchać i wszystkim też w niej uczestniczącym bardzo dziękuję:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstawiając zdjęcia zauważyłem, że nie przestawiłem daty. 

IMG_20251118_191617.jpg

IMG_20251118_191419.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel ma LLD36 (ma mały nadgarstek) i gdy wziąłem go do ręki to wydawał mi się bardzo filigranowy. Sam mam nadgarstek 18cm i na mnie był zdecydowanie za mały. Ja na pewno bym celował w wariant 42mm dla siebie, ale ja mam bardzo płaski i kościsty nadgarstek, więc lubię zegarki z dużym L2L. Wierzę, że przy nadgarstku 18cm, ale okrągłym, wariant 36mm może być sensowny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a):

(...) ale z drugiej strony weź pod uwagę, że on nosi Tissota Petite Seconde 42mm (...)

I to z wielką przyjemnością!

(...)a jednocześnie mówi, że nosiłby LLD 36mm ;)

Tak, jakby żona kupiła to bym nosił. Udany model. Z zakupów żony noszę już MV Redentore 36mm, Baby Tune 43mm, Squale Onde 42mm. 

@blue7 jak będziesz miał okazję to przymierz Squale w kopercie 1521, jest genialnie zaprojektowana.

(...)To prawdziwy miłośnik wszystkich zegarków, dużych i małych ;)

Bardzo trafia w mój gust Longines Lindbergh Hour Angle o średnicy 47,5mm, L2L ponad 58mm, mający w uchach 25mm. Weems też mi się podoba. Niestety to automaty, a takowe jako zegarek biurkowy odpadają... ;)

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, wojtek91 napisał(-a):

Kumpel ma LLD36 (ma mały nadgarstek) i gdy wziąłem go do ręki to wydawał mi się bardzo filigranowy. Sam mam nadgarstek 18cm i na mnie był zdecydowanie za mały. Ja na pewno bym celował w wariant 42mm dla siebie, ale ja mam bardzo płaski i kościsty nadgarstek, więc lubię zegarki z dużym L2L. Wierzę, że przy nadgarstku 18cm, ale okrągłym, wariant 36mm może być sensowny. 

dla porządku dodam, że w przypadku lld pomiędzy rozmiarem 36mm i 42mm jest również lld 39mm, zresztą z dużo lepszym mechanizmem (mechanizm cosc z ok. 72h rezerwy chodu).

Edytowane przez blue7
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, blue7 napisał(-a):

dla porządku dodam, że w przypadku lld pomiędzy rozmiarem 36mm i 42mm jest również lld 39mm, zresztą z dużo lepszym mechanizmem (mechanizm cosc z ok. 72h rezerwy chodu).

Pewnie, natomiast dla mnie jest to całkiem inny zegarek, a zmiany stylistyczne są niestety na minus. Jednak każdy może mieć inne odczucia, zatem dobrze, że mamy wybór między tymi wariantami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi