Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

18 hours ago, evilym said:

Będę może jakoś na miejscu to postaram się pamiętać żeby podejść i zobaczyć czy jest.

A jak nie, to gdzieś na kawkę zapraszam to mojego możesz przymierzyć. Wrzuciłem go po ponad roku czasu na pasek OEM. Na jesień idealny.

IMG_3263.thumb.jpeg.d54a8235855f72891997e7c071cf22a6.jpeg

Chętnie ptzymierzę, ajk nie bedzie na stanie w butiku w SCC.

Pozostańmy w kontakcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos z forumowiczow posiada bransolete z mechanizmem quick release? Ostatnio zauwazylem, ze przyciski od tego mechanizmu sa dziwnie wykrzywione. Samo wypinanie i wpinanie bransolety dziala bez zarzutu. Zastanawiam sie co tu sie moglo wydarzyc.

IMG_5513.jpeg

IMG_5514.jpeg

IMG_5515.jpeg

IMG_5516.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Zalles napisał(-a):

Czy ktos z forumowiczow posiada bransolete z mechanizmem quick release? Ostatnio zauwazylem, ze przyciski od tego mechanizmu sa dziwnie wykrzywione. Samo wypinanie i wpinanie bransolety dziala bez zarzutu. Zastanawiam sie co tu sie moglo wydarzyc.

IMG_5513.jpeg

IMG_5514.jpeg

IMG_5515.jpeg

IMG_5516.jpeg

wyglada jakby z jednej strony teleskop nie wsoczył na swoje miejsce?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Zalles napisał(-a):

Ja mam w Spiricie 40mm. Wszystko jest równo. W Twojej to wygląda jakby coś się urwało/puściło z jednej strony. Dobrze jest wpięta? Bolce teleskopów dokładnie trafiły w otwory?

Edit: widzę, że @Funky_Koval ma podobne podejrzenia.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko siedzi ciasno. Jak wypinam bransolete to ten przycisk jest rowno. I ta anomalia dotyczy 2 przyciskow. Chyba bede zmuszony udac sie do Kruka, aby zbadali temat.

IMG_5517.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ostatnim zdjęciu widać, że teleskop odbił po obu stronach i dlatego mechanizm ma równą płąszczyznę. Spróbuj jeszcze raz starannie wpiąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Zalles napisał(-a):

Wszystko siedzi ciasno. Jak wypinam bransolete to ten przycisk jest rowno. I ta anomalia dotyczy 2 przyciskow. Chyba bede zmuszony udac sie do Kruka, aby zbadali temat.

IMG_5517.jpeg

Żadne tam do kruka. Wepnij bransę i nią poruszaj aż usłyszysz kliknięcie. Jak po wypięciu jest równo to na bank teleskop nie wszedł w kopertę. Będzie dobrze zobaczysz :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, kornel91 said:

Jarek @Sisqo jak coś to jestem :)

BLvS0QL.jpeg

Przyjąłem Marcinie 🧐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Picy napisał(-a):

(...) Tylko dlaczego zrezygnowali z gwiazdek. 

Tylko dlaczego pocięli indeksy?:(

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Jogi napisał(-a):

Dokładnie. Można to było rozwiązać na różne sposoby. Też mi się przez to nie podoba. 

Mam: Casio Edifice EQW-A1110 \ Certina DS-1 Day Date \ Tag Heuer Carrera cal. 1887 \ Longines Conquest Automatic Vintage  \\ Marzę o: Ulysse Nardin Dual Time \ Omega Constellation Globemaster Annual Calendar \ Girrard Peregaux 1966 Dual Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, alpaczino napisał(-a):

Coraz ładniejsze zdjęcia temu twojemu chrono robisz. emoji1305.pngemoji1303.png
Boję się, że przez nie, jeszcze mi się go zachce. emoji85.pngemoji16.png

Ja dzisiaj też Spirit. emoji1320.png
20250930_123725.jpg

Masz świetne zegarki w tym kilka Longinesów ten jeden Ci nie potrzebny 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz świetne zegarki w tym kilka Longinesów ten jeden Ci nie potrzebny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Picy napisał(-a):

Widzieliście? Co prawda manual ale grubość całkiem sympatyczna. Rozmiar 39,5 i grubość 13,4. Porównując do 42 i grubość 17 to całkiem zgrany Watch się robi. Tylko dlaczego zrezygnowali z gwiazdek. 77416ba70f99fa49cbc68ae6bfa00eec.jpg

2 godziny temu, Jogi napisał(-a):

1 godzinę temu, mykacz napisał(-a):

Dokładnie. Można to było rozwiązać na różne sposoby. Też mi się przez to nie podoba. 

Mimo tyłu zachwytów nad wcześniejszymi Spiritami, to chyba pierwszy który robi na mnie wrażenie. 

Pięć gwiazdek w rządku wyglądało niestety trochę tanio. Pasowałoby to do Orienta, ale do Longinesa już nie za bardzo. Wg mnie zmiana na lepsze, podobnie jak (znienawidzone przez wielu) "ucięte" cyferki, dzięki którym tarcza nabiera głębi i tworzy bardziej spójną całość.

Jedyny zgrzyt w tej wersji to za dużo tekstu na dole, dwie linijki byłyby lepsze.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Może się podobać, to prawda. I rozmiar dobry.

Co do gwiazdek, to o ile w chronografie dużo się dzieje na tarczy, dlatego gwiazdki może dawały trochę za dużo cukru. W prostszym 3-wskazówkowym (lub GMT) te gwiazdki to moim zdaniem ładny smaczek zamiast dodatkowej linijki tekstu. Ja je lubię :)

Tandetnie wg mnie wygląda napis "oficially certified" w chrono. Zdecydowanie jednak wolę gwiazdki.

b72ad17f166e02dfe7f58f1bd993eaa0.jpg

Ładną datę ma ten Spirit. Czarne tło, brak kolizji z indeksem "3" (bo nie ma indeksu), i nawet czcionka (krój i kolor) nie tak bardzo "od czapy" jak w wielu innych zegarkach. 

Co do gwiazdek, Longines trochę zabrnął. Gdyby chociaż coś konkretnego znaczyły, jak np. na deklu Omegi Constellation, ale tu trudno określić skąd się właściwie wzięły.

Kiedyś niektóre Longinesy miały trzy gwiazdki, w pewnym momencie ktoś zdecydował że ma być "wincyj" i pojawiło się pięć. W ten sposób projektanci Longinesa doszli ściany, bo co dalej mieliby "ulepszać"? Powiększyć tych gwiazdek się nie da, bo wyjdzie straszna tandeta. Dołożyć kolejne - to samo, a może nawet gorzej. Pozostaje albo zachować je na tarczy po wieczne czasy i każdy projekt stylistycznie dostosowywać do gwiazdek, albo je usunąć. Z tego względu pozbycie się gwiazdek nie jest takie głupie. 

Pamiętajmy, że bywało gorzej.

image.thumb.png.d9621fa13eba315b44d3efc042121008.png

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi