Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Roczniak jak roczniak. Te modele roczniaków mają jedną zaletę, po właściwym ustawieniu widełek i przy sprawnym mechanizmie chodzą prawie w każdych warunkach. Są mało wrażliwe na wstrząsy i drgania i mają możliwość bardzo precyzyjnego ustawienia chodu na wahadle.

Jak zegarmistrz dobrze go wyreguluje to będzie Ci chodził bez problemów. Ma jeszcze jedną dużą zaletę, nakręcasz go tylko raz na rok.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

byłem wczoraj w Muzeum Historycznym Miasta Krakowa w poszukiwaniu ostatniego roczniaka

ze Świebodzic. Niestety nie było go na  ekspozycji ale za to znalazłem w internecie jego zdjęcie.

post-31391-0-04512700-1380539517_thumb.jpg

Dodatkowo znalazłem jeszcze inny zegar z centralną sekundą i wahadłem torsyjnym ,

sprężyna spiralna w dolnej części wahadła.

Ciekawe jaki to ma wychwyt. 

post-31391-0-16911400-1380539804_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Wpadly mi w rece dwa roczniaki firmy Kaiser.

Czy zechcial by mi ktos udzielic informacji jak je wyregulowac aby chodzily dlugo i w miare punktualnie?

Przeszukalam nieco forum odnosnie dokladnie tych roczniakow i nie znalazalam wile uwag ,a w szczegolnosci porad jak dokonac tego cudu :)

3kyl.jpg

mjy6.jpg

Z gory serdecznie dziekuje i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zechcial by mi ktos udzielic informacji jak je wyregulowac aby chodzily dlugo i w miare punktualnie?

Żeby chodziły długo, to trzeba takie zegary nakręcić prawie maksymalnie z wyczuciem i nie do oporu.

A dobry i punktualny chód można ustawić na wahadle, pokręcając tym mosiężnym kółeczkiem pod zawieszką włosa. Pokręcając tym kółeczkiem trzeba przytrzymać drugą ręką kule. W środku kuli są dwa ruchome obciążniki, przesuwane przy pomocy okrągłej tarczki z ekscentrycznymi nacięciami.

Jeżeli od nowości nie były smarowane, to mogą stawiać niewielki opór.

Księżyc na górze ustawiasz na oko, to znaczy, patrzysz w kalendarz albo wieczorem wyglądasz przez okno.

W tych zegarach były montowane trzy rodzaje mechanizmów.

Jakie mechanizmy w Twoich zegarach są zamontowane nie wiem, bo zdjęcia tak zrobiłaś że nie widać. Ale tak czy owak, wszystkie ustawienia w mechanizmie mają sprzęgła.      

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby chodziły długo, to trzeba takie zegary nakręcić prawie maksymalnie z wyczuciem i nie do oporu.

Dzieki za odpowiedz. interesuje mnie wlasnie ta mechaniczna strona regulacji zegara wychwytu i moze jakies srubeczki decyduja o jakosci chodu, zazebiania sie itp. Nie mam o tym pojecia. Jesli mozna prosic to prosze o wytlumaczenie to jak dziecku lub kobiecie :)

P/S

Wymienilam im obu wlosy na nowe odpowiednie dla tego rodzaju zegara i dalej chodza po gora 20 minut.

Dodatkowe zdjecia. Pierwszy zegar to ten niebieski 2 zdjecia i 3 zdjecia tego zlotego.

lioc.jpg

p361.jpg

7ed1.jpg

u79x.jpg

k9ei.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz. interesuje mnie wlasnie ta mechaniczna strona regulacji zegara wychwytu i moze jakies srubeczki decyduja o jakosci chodu, zazebiania sie itp. Nie mam o tym pojecia. Jesli mozna prosic to prosze o wytlumaczenie to jak dziecku lub kobiecie :)

No dobrze, spróbuję to wytłumaczyć jak dziecku lub kobiecie (czytaj blondynce). :) 

Kol. Dascola, zegary to zabawki dla dużych mężczyzn, niestety obsługa i naprawa tych urządzeń u zdecydowanej większości kobiet przerasta ich wyobraźnię.

A jeżeli chodzi o naprawę i regulację  zegarów rocznych z wahadłem torsyjnym, to w ogóle się do tego nie nadajecie.

Żeby te zegary naprawiać i regulować to trzeba mieć niezwykłą wrażliwość, delikatność, cierpliwość, wyobraźnię, czyste ręce, (nienasączone kremami różnej maści) obcięte paznokcie, właściwy biorytm który się szybko dostosowuje do pracy wahadła i parę jeszcze innych dobrych cech charakteru. Niestety, wszystkie te wspaniałe cechy które wymieniłem posiadają tylko mężczyźni. :) 

To tak jak z przyrządzeniem wykwintnego i dobrze przyprawionego  jedzenia, w dobrych restauracjach kucharzami są tylko mężczyźni, a kobiety stoją przy zmywaku, no ewentualnie czasem podają do stołu.

Pisząc powyższy tekst odniosłem się do tematu w sposób bardziej ogólny i mam nadzieję że nie poczujesz się w żaden sposób urażona.

Ale może Ty jesteś wyjątkiem wśród kobiet i regulacja roczniaka to dla Ciebie "mały pikuś", więc na wszelki wypadek dołączam zdjęcie na którym widać właściwe ustawienie widełek w stosunku do całej długości włosa. Bo coś mi się wydaje, że montując nowe włosy za daleko odsunęłaś widełki od górnej zawieszki. Włosy  montowane do tych roczniaków powinny mieć grubość 0,003"( 0,076mm).

post-28411-0-68007400-1381609458_thumb.jpg

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, spróbuję to wytłumaczyć jak dziecku lub kobiecie (czytaj blondynce). :) 

Dascola, zegary to zabawki dla dużych mężczyzn, niestety obsługa i naprawa tych urządzeń u zdecydowanej większości kobiet przerasta ich wyobraźnię.

A jeżeli chodzi o naprawę i regulację  zegarów rocznych z wahadłem torsyjnym, to w ogóle się do tego nie nadajecie.

Żeby te zegary naprawiać i regulować to trzeba mieć niezwykłą wrażliwość, delikatność, cierpliwość, wyobraźnię, czyste ręce, (nienasączone kremami różnej maści) obcięte paznokcie, właściwy biorytm który się szybko dostosowuje do pracy wahadła i parę jeszcze innych dobrych cech charakteru. Niestety, wszystkie te wspaniałe cechy które wymieniłem posiadają tylko mężczyźni. :) 

To tak jak z przyrządzeniem wykwintnego i dobrze przyprawionego  jedzenia, w dobrych restauracjach kucharzami są tylko mężczyźni, a kobiety stoją przy zmywaku, no ewentualnie czasem podają do stołu.

Pisząc powyższy tekst odniosłem się do tematu w sposób bardziej ogólny i mam nadzieję że nie poczujesz się w żaden sposób urażona.

Ale może Ty jesteś wyjątkiem wśród kobiet i regulacja roczniaka to dla Ciebie "mały pikuś", więc na wszelki wypadek dołączam zdjęcie na którym widać właściwe ustawienie widełek w stosunku do całej długości włosa. Bo coś mi się wydaje, że montując nowe włosy za daleko odsunęłaś widełki od górnej zawieszki. Włosy  montowane do tych roczniaków powinny mieć grubość 0,003"( 0,076mm).

attachicon.gifKaiser.JPG

Oszszsz ty w dziuplę...

Lecz odnoszę wrażenie, że te informacje również dla mnie będą przydatne gdyż od dwóch dni posiadam roczniaka... Dobrze jest łączyć miłe z pożytecznym, dobrze jest też mieć roczniaka...

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Ty swojego nie opchniesz po uzyskaniu wiedzy o regulacji z prędkością przeciągu...

No i jedyny krem na Twoje łapska to Gronal, lub w krytycznych przypadkach- towot  :).

Jesteśmy prości... I dajemy radę z roczniakami (nawet francuskimi)  :D.

Edytowane przez fibo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow , wow jestem pod wrazeniem :o

Na kremy mnie juz powoli nie stac , ledwie daje rade kupowac jedzenie, bo wiekszosc pieniedzy wydaje na zegary..... -_-

Te zegary akuranie  i kilka innych mam dla siebie i tymbardziej mnie wkurzaja kiedy nie chodza.

Sprzedaje zegary kiedy mnie nic w nich nie pociaga. Tej cechy akurat nie maja faceci , bo ich pociaga prawie kazda skrzynka :rolleyes: .

Gotowac nie lubie ( to chyba bardzo dobrze, nie poplamie mechanizmow olejem jadalnym ). Jesli juz to zmywak jest fajniejszy bo nie trzeba sie nad nim rozkminiac. :P

Wrazliwosc , delikatnosc i cierpliwosc zabili we mnie mezczyzni lub zwyczjnie wszystkie te wspaniale cechy dobrego zegarmistrza , ukradli  :wacko: 

Co do paznokci , nigdy nie przerosly ponad potrzebna dlugosc aby chwycic srubke  :angry:  Moj ojciec mial dluzsze niz ja :angry:

Dziekuje jednak koledze za wskazowki  :D To oznacza , ze  mimo tak niekorzystnego postrzegania kobiet u Kolegi  :wub:  istnieje jeszcze ten maly cien nadziei dla takich niegodnych kolekcjonerek jak ja,  na otrzymanie wskazowek i poprawienie swojej osobowosci aby dorownac do stada mezczyzn.

I kiedy juz zostane Duzym Facetem , zmienie login na Big Grandfather.

Z powazaniem, podziekowaniami  i uklonemi jeszcze Blond Niewiasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Wpadly mi w rece dwa roczniaki firmy Kaiser.

Przeszukalam nieco forum odnosnie dokladnie tych roczniakow i nie znalazalam wile uwag ,a w szczegolnosci porad jak dokonac tego cudu :)

Może ja spróbuję wypisać kilka przyczyn nieprawidłowej pracy zegarów rocznych. Ale na początek pytanie czy przed wymianą włosa na pewno te zegary chodziły?

Jeżeli tego nie wiadomo to może być potrzebna głębsza interwencja (męska  ;) ) w trzewia zegara tzn. konserwacja, smarowanie. Czasem  co się dość rzadko zdarza, ale zdarza się, że trzeba szlifować zużyte palety kotwicy.

Typowe przyczyny stawania sprawnego (czystego, nasmarowanego bez uszkodzeń zazębienia, i zużytych palet kotwicy) zegara:

- źle ustawione widełki (wysokość lub są zbyt ciasne)

- źle ustawiona droga stracona tzn wahadło nie wykonuje symetryczego wychylenia (obrotu) w jedną i drugą stronę.

- zegar stoi krzywo i włos ociera o płyty mechanizmu ;).

W tym przypadku może trzeba ustawić drogę straconą poprzez bardzo delikatny obrót siodełka górnej zawieszki. Wahadło musi się obracać symetrycznie w obie strony, bo inaczej wychwyt źle pracuje i zegar staje.

Zegary roczne są upierdliwe i gdy już uda się taki zegar uruchomić np.  po tygodniu walki to cieszy.

Na ręce trzeba zakładać niebieskie bezpudrowe rękawiczki chirurgiczne to się nie zostawi śladów na mechaźnimie.

Oszszsz ty w dziuplę...

Lecz odnoszę wrażenie, że te informacje również dla mnie będą przydatne gdyż od dwóch dni posiadam roczniaka... Dobrze jest łączyć miłe z pożytecznym, dobrze jest też mieć roczniaka...

Jaki sobie zegar sobie zafundowałeś? :)

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ostatnim spotkaniu poczułem się jakiś taki odepchnięty i nielubiany gdyż wyszło na jaw, że nie posiadam roczniaka. Siadłem więc do kompa i nabyłem prędziutko zegar marki JUF za ogólna kwotę 40 funfów brytyjskich. Wszystko stało się wtedy jakby lepsze i jaśniejsze. Teraz panie doktorze czas liczę na ten przed roczniakiem i po roczniaku.

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ja spróbuję wypisać kilka przyczyn nieprawidłowej pracy zegarów rocznych. Ale na początek pytanie czy przed wymianą włosa na pewno te zegary chodziły?

Bardzo dziekuje za wskazowki. Sa bardzo klarowne. dzieki :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zakupilem jak mnie sie wydaje zegar Kienzle, jednak potrzebuje sie upewnic. Zawieszka wlosa wyglada dosc nietypowo. Pozdrawiam R.

post-38332-0-99970700-1382284005_thumb.jpg

post-38332-0-48830600-1382284080_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie taka zawieszke mial Kienzle.

Plyta 1601 wlos 0,0036, wahadlo 4-kulowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie taka zawieszke mial Kienzle.

Plyta 1601 wlos 0,0036, wahadlo 4-kulowe.

Witaj Ulan. Wahadlo posiada dyskowe, jest jednak niekompletne, wlos orginalny bez dolnego bloczka. Zastanawiam sie czy usunac patyne i wyczyscic zegar?. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ksiazka podaje ze ta plyta ma 4-ro kulowe, ale wiem ze Kienzle taz mial dyskowe wlasnie z taka waska galeryjka.

Wiec jak jest to trudno powiedziec...

O ma nawet kluczyk!

Gratulacje, swietny zegar!

Edytowane przez Ulan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ksiazka podaje ze ta plyta ma 4-ro kulowe, ale wiem ze Kienzle taz mial dyskowe wlasnie z taka waska galeryjka.

Wiec jak jest to trudno powiedziec...

O ma nawet kluczyk!

Gratulacje, swietny zegar!

Dziekuje bardzo. Zegar wyglada na nie dotykany przez lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje wszystkim za wypowiedzi. Numer seryjny mojego zegara to 112456. Zegar zakupilem okazyjnie poza portalami aukcyjnymi i z czego bardzo sie ciesze jest bardzo solidnie wykonany. Pozdrawiam wszystkich R.

post-38332-0-11142400-1382291205_thumb.jpg

post-38332-0-92943700-1382291225.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój pierwszy roczniak, lub to co z niego pozostało.

post-27317-0-01975200-1382363925_thumb.jpg

post-27317-0-03835400-1382363956_thumb.jpg

Jakie wahadło winien mieć, a jaki włos?

Tak sobie siedzę i patrzę na niego i czekam aż wydarzy się coś szczególnego, gdyż wreszcie mam roczniaka...

Czy to JUF jest czy co, ten zegar ów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-27317-0-89694100-1382364493_thumb.jpg

post-27317-0-80080900-1382364517_thumb.jpg

I następne fotki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-27317-0-90258600-1382364622_thumb.jpg

post-27317-0-79896100-1382364644_thumb.jpg

tu działał cretino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifDSCN8656.JPG

attachicon.gifDSCN8657.JPG

tu działał cretino

:D Też miałem zegar po kretynie. Odkręcał ozdobne polerowane mosiężne elementy kombinerkami :o . Sporo się napracowałem, by to potem zamaskować.

Zegar wygląda na JUF włos standardowy .102 mm - .0040". Zegar z tych nowszych JUF gięte mocowanie siodełka zawieszki, pewnie cieńsze płyty, mocowanie korony z przodu na śrubki, a nie czołowo od góry na śrubki. Lata 20 - 30?

Ciekawi mnie sposób nabicia numeru jest taki ...bylejaki ;) i nie ma napisu: "Made in Germany".

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar został kupiony w UK. Może ten fakt coś wyjaśni?

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.