Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Osłonę dostać - raczej nie.

Ale możesz kupić :D... np na e-zatoce.

Ich jakość to osobna historia - w ręku "wtórników" nie miałem - oceniać nie będę.

Tylko śrubki i podpórki/filarki trzeba we własnym zakresie.

Jak się uprzesz to dorobisz wszystko.

A cena przesyłki...hmm :(

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapłaciłem 58 GBP i tyle wyszło naprawdę, bo sprzedawca wysłał mi skan dowodu nadania.

Witam. Dla zainteresowanych kupcow z Ebaya w Anglii. Przepisy Poczty Anglielskiej zostaly zmianione i ceny podniesione.

Wczesniej nie mozna bylo znalzec paczki , ktora przekroczyla granice Anglii nawet doplacajac za tkz. Tracking number lub Barcode. Teraz od dwoch miesiecy mozna. Np. Za list ( w srodku dwie kartki papieru ) zaplacilam 7.80 funtow a gdybym chciala go wyslac bez tracking numbera zaplacila bym 1,20f. Nie ma sie co dziwic ze Anglicy nie wysylaja paczek z Ebaya tania opcja bo kiedy gina nie maja zegara ani pieniedzy bo PayPal zwraca kupujacemu po rozstrzygnieciu sprawy. Jesli ubezpiecza paczke powyzej 50f (automatyczne ubezpieczenie bez tracking numberu jest do 50f) to musi doplacic ze ten numer trakingowy. Jesli ma ktos ochote zanim kupi zegar z Ebaya mozna sprawdzic na tej stronie ile sie zaplaci i w jakiej opcji. Kolejna sprawa to najdrozsza w tej chwili jest poczta angielska mimo iz mozna wyslac tylko paczke do 2 kg.

http://www.royalmail.com/price-finder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój syn tydzień temu kupił w UK (Leeds) część do samochodu o wadze 6 kg, wysłane FEDEXem (kurier) i zapłacił tylko 17,5 GBP.  Może ta firma ma taką umowę z Fedexem a może kurier jest tyle tańszy od Royal Post?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i widać, że osłonę ktoś zgubił przy manewrach z włosem, filarki też się razem pasą, a śruba mimośrodu nosi ślady manipulacji. Ktoś, kiedyś działał uparcie...

Ale najpierw: patrz post wyżej  :)

edit: czy widełki nie są zamocowane do góry nogami? Jakoś słabo widzę...

Wytłumacz proszę o co chodzi z tymi filarkami.

Widełki są/były zamocowane na włosie wyjęciem na dole, więc na moją logikę dobrze.

Nie rozumiem po co są 2 malutkie wkręty na górnym zawieszeniu/wysięgniku włosa. Moja wyobraźnia zawodzi. Jeden (większy) trafia w włos a drugi

(mniejszy) przechodzi na wylot. Po co? :wacko:

Edytowane przez erzlot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filarki są mosiężnymi bolcami dystansowymi, wkręconymi w płytę tylną, na nich następnie, przy pomocy śrubek przytwierdzona powinna być osłona włosa. 

Masz cztery niezagospodarowane dziury (nie wspominając o rewizyjnych) w tylnej płycie. Po to są. 

Oglądnij widełki od wewnątrz, zobacz kąty, popatrz jak to pracuje z przerzutnikiem i zadecyduj, czy dobrze... Może dobrze, nie widzę na zdjęciach.

Ja jestem z tych zgodnych  :).

edit: po to, żeby po wyregulowaniu położenia widełek (całym włosem) względem przerzutnika i zapewnieniu symetrycznej pracy kotwicy na wejściu i na wyjściu- całość zablokować. 

Edytowane przez fibo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filarki są mosiężnymi bolcami dystansowymi, wkręconymi w płytę tylną, na nich następnie, przy pomocy śrubek przytwierdzona powinna być osłona włosa. 

Masz cztery niezagospodarowane dziury (nie wspominając o rewizyjnych) w tylnej płycie. Po to są. 

Oglądnij widełki od wewnątrz, zobacz kąty, popatrz jak to pracuje z przerzutnikiem i zadecyduj, czy dobrze... Może dobrze, nie widzę na zdjęciach.

Ja jestem z tych zgodnych  :).

edit: po to, żeby po wyregulowaniu położenia widełek (całym włosem) względem przerzutnika i zapewnieniu symetrycznej pracy kotwicy na wejściu i na wyjściu- całość zablokować. 

Jutro a właściwie dzisiaj zrobię fotki (w dobrym świetle) bo z fleszem nie da rady. Może jeszcze coś wyjdzie.

Sorki, że nie znam żargonu - myślałem, że filarki to te dwie kolumny i zastanawiałem się co z nimi nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój syn tydzień temu kupił w UK (Leeds) część do samochodu o wadze 6 kg, wysłane FEDEXem (kurier) i zapłacił tylko 17,5 GBP.  Może ta firma ma taką umowę z Fedexem a może kurier jest tyle tańszy od Royal Post?

To wlasnie chcialam powiedziec. Kazdy inny kurier tylko nie Royal Mail ( angielska poczta  - odpowiednik naszek ) a z nia wspolpracuje Parcel Force w podobnych choc lepszych cenach , ale nie atrakcyjnych. Przy drobnych rzeczach sluze pomoca bo wysylam duze paczki do polski polskim kurierem. Jak moge to pomoge zaoszczedzic na przesylce , ale klosze odpadaja. ( jak co na priva )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro a właściwie dzisiaj zrobię fotki (w dobrym świetle) bo z fleszem nie da rady. Może jeszcze coś wyjdzie.

Sorki, że nie znam żargonu - myślałem, że filarki to te dwie kolumny i zastanawiałem się co z nimi nie tak.

To moje autorskie określenie, przepraszam, że mogło wprowadzić w błąd. Użyłem określenia "filarki" w kontekście osłony włosa i byłem przekonany, że to jasne :(

Jeszcze raz: bolce dystansowe osłony włosa i osłona włosa, wraz ze śrubkami ją mocującymi do tych cholernych bolców.

Tak powinienem opisać braki  :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moje autorskie określenie, przepraszam, że mogło wprowadzić w błąd. Użyłem określenia "filarki" w kontekście osłony włosa i byłem przekonany, że to jasne :(

Jeszcze raz: bolce dystansowe osłony włosa i osłona włosa, wraz ze śrubkami ją mocującymi do tych cholernych bolców.

Tak powinienem opisać braki  :).

teraz już alles klar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autorskie, ale dobre - nie poprawiaj na gorsze ;)

To nie są bolce czy tulejki.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze wzgledu na ciekawe wahadlo

Gustav Becker Disk Pendulum Anniversary Clock

sprzedany za 650 dolarow.

ilpi.jpg

r7lw.jpg

hqn8.jpg

ch7k.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem fotki zawieszenia włosa i widełek, mam nadzieję, że widełki nie są odwrócone (szczelina V jest szersza/rozwarta na dole). Ponieważ na dobę spieszył 22 min przy max rozsunięciu ciężarków na wahadle zdecydowałem się kupić nowy włos Horolovar 0,102mm.

Jeśli chodzi o osłonę włosa, to również Horolovar ją sprzedaje za 40 USD plus wkręty za 6 USD plus poczta- będę szukał okazji (może gdzieś na giełdzie lub w necie trafi)-jestem wytrwały.post-57894-0-14272900-1385390422_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już napisałem, ja z tych zgodnych jestem  :). Widełki bym założył odwrotnie, lecz się nie upieram. Jak chodzi i jesteście obaj zadowoleni... to OK. Tracisz po prostu z 3- 4mm możliwości regulacji i tyle.

Tu są mądrzejsi, może coś dodadzą. 

Edytowane przez fibo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już napisałem, ja z tych zgodnych jestem  :). Widełki bym założył odwrotnie, lecz się nie upieram. Jak chodzi i jesteście obaj zadowoleni... to OK. 

Tu są mądrzejsi, może coś dodadzą. 

Odemnie wszyscy tu są mądrzejsci - nie mam z tym problemów. Przełożę widełki odwrotnie, może przestanie "chybotać" w połowie drogi. Chociaż tak jak jest mi lepiej "pasuje" i tak zresztą go kupiłem/otrzymałem.

Nikt się nie wypowiedział co do daty produkcji (nr 2269321) wg moich info powinien to być rok 2015-2016 ale gdzieś w poprzednich postach padały daty o kilkanaście lat młodsze i nie doczytałem definitywnego rozstrzygnięcia tych wątpliwości. Były cytowane różne dane żródłowe sporo się różniące. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rok 1916 to numeracja 2269001- 2279000. 

No tak, ja też się nie popisałem, przegapiłem ostatnią aktualizację  :wacko:. Zegar trzy lata w tył: MARSZ!

Mieli rację "towarzysze": ufam, więc sprawdzam! 

Edytowane przez fibo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mnie przyćmiło, jakieś bzdurne lata napisałem, chodziło mi o 1925-1926 (wg Passmora -patrz zał.). Ty podajesz 1916 rok tzn różnica wynosi 10 lat.

Becker-numery.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj Pan spokój. To u Passmora to "prehistoryczna" tabela  wg Kochmanna. Masz link do najnowszego datowania Hubby'ego w podwieszonym temacie Zanim zadasz..

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj Pan spokój. To u Passmora to "prehistoryczna" tabela  wg Kochmanna. Masz link do najnowszego datowania Hubby'ego w podwieszonym temacie Zanim zadasz..

Dam spokój gdy zobaczę. W podwieszonych tematach na początku widzę też tylko tego Passmora. Straciłem dużo czasu na tego Hubby'ego, ale niestety nie znalazłem takiej tabeli.

Bardzo proszę o linka lub jakąś podpowiedź bo postów jest ok. 1200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie 1200 tylko 34, a ten jest w 7. Do dzieła !

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najnowsze datowanie zegarów Gustava Beckera, opracował John Hubby.  

Post #81.

http://mb.nawcc.org/showthread.php?10545-Post-Your-Gustav-Becker-Clocks-Here&p=71775#post71775

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję dziadku za pomoc, ale tarant mnie zdopingował i po wpisaniu "John Hubby" wreszcie w międzyczasie sam znalazłem. Przyjemna niespodzianka, bo okazało się, że mój roczniak jest z 1913 roku a nie jak sądziłem z 1926 - 13 lat starszy i w tym roku stuknęła mu 100 ! Muszę to jakoś uczcić więc zafunduję mu nowy włos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze wzgledu na ciekawe wahadlo

Gustav Becker Disk Pendulum Anniversary Clock

sprzedany za 650 dolarow.

ilpi.jpg

Kol. Dascola, znasz może numer fabryczny tego roczniaka.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przeca jest jak wół: marked Gustav Becker No. 2194279  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przeca jest jak wół: marked Gustav Becker No. 2194279  :) 

razem mozemy wiecej :rolleyes:  Ja znajduje Ty interpretujesz :D

Jest cudny Le Coulture Atmos Clock.  na aukcji...

Edytowane przez Dascola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.