Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że pilnie strzeżecie swoich tajemnic. To tak, jakby zapytać grzybiarza pod którym drzewem rósł ten olbrzymi prawdziwek. :D

Ale dowiedziałem się przynajmniej, ze to krajowe źródła. Gratuluję!

PS Mój Kern "herkules" pięknie chodzi, odchyłka ok. 1min/tydzień, wahadło kręci ok. 300 stopni. Pełen sukces (bez zegarmistrza)!.

Edytowane przez erzlot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A  ja  mam  nowego  mieszkanca witryny  nr  1 (kurcze imagesrack  sie  zmienil  i  podrozyl)  moj  pierwszy GB  z  regulacja  drogi  straconej wahadla

Kurcze, gdzie wahadło ma drogę straconą?

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od zerwania się z włosa, do momentu uderzenia w podstawę.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od zerwania się z włosa, do momentu uderzenia w podstawę.

Tak się nazywa przyciąganie ziemskie,a na księżycu nieziemskie.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, gdzie wahadło ma drogę straconą?

Nieladnie  tak  z  kolegi  jajca  robic :angry: ,overhead  suspension GB  ,z  angielskiego jestem  slaby ale  tak  mi  sie  skojarzylo .

Prosze  o  podanie poprawnej  nazwy i  zasady  regulacji  z a pomoca  tego  wynalazku.

Nie  jest  to  zaden rarytas  ale  juz  kiedys  mi  sie  to  podobalo no  i  w  koncu  mam.

Numer  mechanizmu 2 444 XXX

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieladnie  tak  z  kolegi  jajca  robic :angry: ,overhead  suspension GB  ,z  angielskiego jestem  slaby ale  tak  mi  sie  skojarzylo .

Prosze  o  podanie poprawnej  nazwy i  zasady  regulacji  z a pomoca  tego  wynalazku.

Nie  jest  to  zaden rarytas  ale  juz  kiedys  mi  sie  to  podobalo no  i  w  koncu  mam.

Numer  mechanizmu 2 444 XXX

Zwał, jak zwał, ważne,że wiemy o co chodzi. Tutaj znajdziesz odpowiedź, ile to jeszcze wahadło winno się obrócić po spoczynku palety na zębie koła wychwytowego. Włącz tłumacza i zrozumiesz , jak kłopoty z angielskim, ja tak robię. P.

http://mb.nawcc.org/showthread.php?111106-Maximizing-Pendulum-Rotation

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam inny wątek dotyczący optymalizacji ruchu. Wiadomo, nie posiadamy nowych zegarów,ale każdy jest po jakichś przejściach. Każdemy brakuje tego, owego,a jak ma wszystko, to czas go już naruszył. Moja optymalizacja polega na rozważeniu dobieraniu włosa jak najbardziej spreżystego, pomijam tutaj wcześniejsze sprawy, jako oczywiste. Jeżeli mam możliwość wpływu na ciężar wahadła, a zdarzyło się ,to parokrotnie idę w kierunku- większy ciężar, mocniejszy włos. Czemu, to zostawiam pod dyksusję. Swoje wiem. Tak zrobiłem z Kienzle miniaturą, i pomogło, mimo sporego ograniczenia regulacji wahadła. P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddałem mojego GB do zegarmistrza, robił 2 i pół m-ca, wczoraj zadzwoniłem i jest gotowy, ale: on twierdzi, że włos 0,102 jest zbyt gruby i powinien być użyty włos 0,08 !

To zaprzecza wszystkim dostępnym informacjom co do włosa w tych roczniakach GB. Mam wątpliwości, ale to podobno doświadczony mistrz, który dużo ich zrobił w swojej historii.

Zresztą polecił mi go forumowicz. Co o tym sądzić? Nie mam ochoty jeździć po 100 km w każdą stronę z ewent. reklamacją.

Moim zdaniem niewłaściwie współpracował wychwyt z kołem tzn pelety wchodziły zbyt płytko i siła/moment na drążku była zbyt słaba, dlatego wahadło kręciło

jedynie 130 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddałem mojego GB do zegarmistrza, robił 2 i pół m-ca, wczoraj zadzwoniłem i jest gotowy, ale: on twierdzi, że włos 0,102 jest zbyt gruby i powinien być użyty włos 0,08 !

To zaprzecza wszystkim dostępnym informacjom co do włosa w tych roczniakach GB. Mam wątpliwości, ale to podobno doświadczony mistrz, który dużo ich zrobił w swojej historii.

Zresztą polecił mi go forumowicz. Co o tym sądzić? Nie mam ochoty jeździć po 100 km w każdą stronę z ewent. reklamacją.

Moim zdaniem niewłaściwie współpracował wychwyt z kołem tzn pelety wchodziły zbyt płytko i siła/moment na drążku była zbyt słaba, dlatego wahadło kręciło

jedynie 130 stopni.

Ogólnie znany temat, że GB mają mniejszą powierzchnię impulsu i są z tym kłopoty. Rada, to podjechać widełkami jak najwyżej przerzutnika, u mnie tak chodzi. Prócz grubości włosa jest jeszcze szerokość i na to też trzeba zwrócić uwagę. Nie wiadomo jakiej firmy założył. Np moje włosy Flume mają około 0.6mm szerokości ,a Holorovary są węższe 0,457mm. GB musi osiągąć 270 stopni dla przyzwoitości.P.

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedynie 130 stopni.

Ogólnie znany temat, że GB mają mniejszą powierzchnię impulsu i są z tym kłopoty. Rada, to podjechać widełkami jak najwyżej przerzutnika, u mnie tak chodzi. Prócz grubości włosa jest jeszcze szerokość i na to też trzeba zwrócić uwagę. Nie wiadomo jakiej firmy założył. Np moje włosy Flume mają około 0.6mm szerokości ,a Holorovary są węższe 0,457mm. GB musi osiągąć 270 stopni dla przyzwoitości.P.

Ja kupiłem i dałem mu nowy Horolovar 0.102 i taki założył, ale twierdzi że jest potrzebny 0,08 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem i dałem mu nowy Horolovar 0.102 i taki założył, ale twierdzi że jest potrzebny 0,08 mm.

Pewno wie , czego potrza. Nie da się z góry ustalić jaki włos potrzebny, to zegary z przeszłością. Nie wiadomo, co było wcześniej robione, jak zużyte palety, koło wychwytowe, jak trzyma wymiary. Gdyby tak wszystko pasowało, to nie byłoby hobby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zegarach rocznych wyprodukowanych przez fabrykę Beckera to dość częsta przypadłość, że włos firmy Horolovar o grubości 0.102mm jest trochę za gruby i trzeba go pocienić. Można to zrobić samemu bez większego problemu. A jak to zrobić, to bardzo szczegółowo opisał to Kol. WueM, jest opis gdzieś tu na forum.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieladnie  tak  z  kolegi  jajca  robic :angry: , overhead  suspension GB, z  angielskiego jestem  slaby ale  tak  mi  sie  skojarzylo .

Prosze  o  podanie poprawnej  nazwy i  zasady  regulacji  za pomoca  tego  wynalazku.

Żartowałem, wydało mi się zabawne sformułowanie "drogi straconej wahadła". Tak naprawdę regulacja drogi straconej przy użyciu regulatora indeksowanego (to ta wskazówka ze skalą) sprowadza się do tego, aby droga stracona zębów koła wychwytowego na palecie wejściowej i wyjściowej była taka sama. Samej łącznej długości drogi straconej zmienić się z jego pomocą nie da, bo to cecha konstrukcyjna wychwytu (powinna być jak najmniejsza).

W rzeczy samej taką samą regulację zapewnia zawieszka z możliwością kontrolowanego obrotu na boki, a ustawienie symetrii w ruchu wahadła i zgranie tego z pracą wychwytu skutkuje i na drogę straconą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Kolegow.

Przedstawiam nowego mieszkanca mojej polki. W pelni sprawny , pokazuje idealny czas.

Oto on:

di-7GX33ZK8.jpg

di-IE8N6A8A.jpg

di-177A4N3O.jpg

di-6VJTUJYB.jpg

di-D6PF29KY.jpg

di-1W1PBP69.jpg

di-QONR6PN4.jpg

di-6UVI1YR2.jpg

di-X2T646W6.jpg

di-L4J6RDCJ.jpg

di-5DU8IG93.jpg

di-E2S7HQM4.jpg

di-ID8M0EL6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elegancki Wurth. Pozdrawiam>P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahadło z kompensacją zmian temperatury. Centralna rurka wykonana jest z cynku, który ma współczynnik rozszerzalności termicznej większy niż stal. Przy wzroście temperatury wydłużająca się rurka podnosi (poprzez widoczną dźwignię) przesuwkę na włosie i skraca go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że  jest odwrócony dekiel w wahadle ( od spodu ).

Mam nadzieje, że wahadło ( zdjęcia, ale i wymiary ) znajda się w wątku "wahadłowym"  ).

Gratuluję -  piękny.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki  za mile slowa i nowe dla mnie informacje Kolegom  Kumite, Wuem i Mariuszowi :)

"Wydaje mi się, że  jest odwrócony dekiel w wahadle ( od spodu )."

Dzieki za zwrocenie uwagi, ma kol.Mariusz chyba racje. Jest po servisie u zegarmistrza i pewnie tak mu sie wlozylo. :blink:

Bedzie unikalny chwilowo :rolleyes: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałaś czadu! Piękne kompensacyjne wahadło, które warto by również w temacie ciekawych wahadeł wkleić. Podłączam się pod prośbę o odwrócenie blaszki, ciekaw jestem co tam nabili...

Burze, sztormy, potopy, ale się nie dajesz  :D.

Gratulacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wahadło jest piękne i ciekawe, ale ma jeden problem, o którym trzeba pamiętać przy wymianie włosa.

Jeżeli kompensacja w tym wahadle ma działać poprawnie i zegar ma poprawnie wskazywać czas, to współcześnie produkowanych "włosów" nie należy do niego montować

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wahadło jest piękne i ciekawe, ale ma jeden problem, o którym trzeba pamiętać przy wymianie włosa.

Jeżeli kompensacja w tym wahadle ma działać poprawnie i zegar ma poprawnie wskazywać czas, to współcześnie produkowanych "włosów" nie należy do niego montować

To rzeczywiscie ciekawe :o  Zagwarantowal mi zegarmistrz ze jest punktualny. Wlasnie go testuje. Ciekawe skad wzial wlos :(

Czy to ze jest to wahadlo kompresyjne i zalezy od warunkow pogodowych , nie oznacza ze bedzie zmieniala sie jego punktualnosc????

Ma tez specjalny podwojny klucz do regulacji wahadla i nakrecania go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawową informacja jest to, że jest to wahadło  Louisa Wille.

Opatentowane - nr patentu jest wybity na płycie tylnej mechanizmu.

Niestety nie widać dobrze nr  mechanizmu - 1xxx  chyba - to dosyć wczesny numer.

W wahadle wydaje się, ze brakuje jeszcze podkładki pod śrubę/dekiel - to drobnostka, ale warto uzupełnić.

Gdy będziesz "odwracała" dekielek bardzo, bardzo proszę o zrobienie i podanie jak największej ilości wymiarów poszczególnych elementów.

Jeżeli chodzi o sam talerz - wymiary pozwoliłyby ustalić być może, kto był rzeczywistym producentem wahadła.

Zapewne nie robiono do niego osobnej matrycy. Wykonawcy jak do tej pory nie udało się ustalić, choć pewne podejrzenia są ;)

Zdjęcie wahadła bez dekla od spodu też by się bardzo przydało.

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gamoń zegarmistrz ciężarki też założył odwrotnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zaczne to wszystko przekladac to juz go nie ustawie sama bo nie umiem :unsure: Jak na razie biega na parapecie calkiem dokladnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.