Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Maurice Lacroix Masterpiece

Rekomendowane odpowiedzi

Moi mili,

Mam do was pytanie. Zegarek ten od dłuższego czasu mi się szalenie podoba ale świadomość tego, że jest to tylko Maurice Lacroix mnie troche odpycha. Oczywiście broń Boże nic nie ujmując tym zegarkom, sam mam Pontosa i jestem bardzo zadowolony z jego pracy jak i bardzo starannego, solidnego wykonania. Pisząc "tylko" mam na myśli to, że w tej cenie można już kupić zegarki takich firm jak np Rolex, Panerai, JLC itd itd, czyli zegarków nazwijmy to po imieniu... z wyższej zdecydowanie (!) półki niż Maurice Lacroix.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Wart jest ten zegarek około 10 tys euro? ;)

Tutaj więcej danych na temat mechanizmu ale i nie tylko :

http://forums.timezone.com/index.php?t=tree&goto=2587790&rid=32820

Fotki :

post-27475-0-61765800-1331818432.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Kaliber ML 106-2 :

post-27475-0-81344600-1331818433.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Czekam na wasze opinie.

Pozdrawiam, Michał.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Nie jest wart, bo choć jest piękny, to za tę kasę można mieć lepsze rzeczy. I nie chodzi tylko o logo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 tys. EURO to niestety za dużo. A szkoda, bo zegar jest piękny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak ci sie podoba, poluj na ebay.de . Wystawiany nowy od 1 euro z reguly nie przekracza 3500 eur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Szaton.

Mam już oferte za troche ponad 4 koła euro (nówka)

Warto?

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dizajnersko jak dla mnie ten zegarek jest z najwyższej półki. I jest w dobrym rozmiarze jak na garniturowca dla Ciebie. Przypuszczam też, że ten model Maurycego jakością wykonania nie ustępuje wymienionym przez Ciebie firmom. A że się nazywa Maurice Lacroix to aż takie istotne? Tak samo można by powątpiewać w Grand Seiko, które ma na Forum wielu zwolenników. Wiem, wiem, Seiko ma dłuższe tradycje od Maurycego, chodzi mi o to, że obie firmy robią zegarki zarówno z bardzo wysokiej, jak i średniej, czy niższej półki.

4000 EURO wydaje się rozsądną ceną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale czy nie lepiej kupić np Panerai 320 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i lepiej, ale mam nieodparte wrażenie, że Maurycy przegra ten pojedynek z powodu... nazwy.

Wiem, że trudno będzie to sobie wyobrazić, ale którego z nich byś wybrał gdyby zamienić im logo? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

No tak ale czy nie lepiej kupić np Panerai 320 ?

Lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maurycy ma to do siebie,że mimo,że katalogowa cena to 10000euro spokojnie kupisz go za połowę ceny...(lub mniej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko porównywać 320-kę do tego Maurycego, bo to dwa zupełnie inne zegarki.

10k euro za ten zegar to dużo, bardzo dużo nawet, konkurencja w tym segmencie cenowym jest bardzo silna. Za takie pieniądze nie kupiłbym go. Myślę, że za 3,5k warto się zastanowić.

Osobiście sympatyzuje z ML, ta marka w ostatnich latach zrobiła ogromny postęp - mają w końcu znakomitą jakość, atrakcyjny, oryginalny design, świetne mechanizmy...Gdyby tak jeszcze nie rozmieniali się na drobne i ograniczyli liczbę kwarców - to byłoby już naprawdę super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zegar jest świetny a widok mechanizmu zapiera dech.

Gdyby na tarczy był znaczek JLC byś się nawet nie zastanawiał - zgadza się?

Pytanie brzmi czy wolisz mieć podstawowy model prestiżowej marki czy topowy model marki średniej.

[Tissot Couturier Chrono / Seiko FFF / Kentex Skyman Pilot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek, to prawda, że 320 jest zupełnie innym zegarkiem ale to własnie dla tego zegarka szukam konkurencji i jedną z opcji jest właśnie ten ML.

Maciek, chcąc nie chcąc musze sie z Tobą zgodzić, że gdyby tak wyglądał JLC... Nie zastanawiałbym się ani chwili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i lepiej, ale mam nieodparte wrażenie, że Maurycy przegra ten pojedynek z powodu... nazwy.

Wiem, że trudno będzie to sobie wyobrazić, ale którego z nich byś wybrał gdyby zamienić im logo? :)

hehe, nie wyobrażam sobie w tym maurycym napisu Panerai :)

Natomiast wybrażam sobie Zenith lub Jaeger-LeCoultre :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuszna uwaga. Nie zmienia to faktu, że w Maurycym uwiera Cię głównie to, że to Maurycy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zmienia to faktu, że w Maurycym uwiera Cię głównie to, że to Maurycy :)

Zgadza się. Powtórze się, Maurice Lacroix to solidna firma produkująca porządne, dobrze wykonane zegarki, ale tak jak Tomek już słusznie zauważył przesadzają z kwarcuchami... Chociaż gdzieś wyczytałem, że ML chce zrezygnować z produkcji kwarców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest niesamowicie piękny, perfekcyjne połączenie elegancji i sportu. Jak go widziałem u Clarksona na łapie (chyba ma sporo w nadgarstku), to później oglądałem sobie zdjęcia tego zegarka, te szczegóły i całokształt, zachwytom końca nie było aż sprawdziłem cenę :) Do tego te 18000 bph.. czy nie wypadałoby żeby serduszko w nim biło trochę szybciej?

Jak kogoś stać lub jest fanem marki, owszem, ale 40-45k za ML? :)

Jeżeli są takie licytacje i cena by wyniosła około 15-20k to jestem za tym że warto, jest boski.

Ciekawym jakby wyglądał na jakimś bardziej agresywnym, sportowym pasku.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie brzmi czy wolisz mieć podstawowy model prestiżowej marki czy topowy model marki średniej.

To dobre pytanie, ale w tym przypadku może lepiej sobie odpowiedzieć na takie:

Czy wolisz zegarek, który za kilka lat będzie nadal sporo warty, czy taki, od którego niespecjalnie wiadomo czego się spodziewać?

Poza tym, za zegarkami idzie ich logo, nazwa i m.in. to znacznie określa finalną cenę danego czasomierza, tak samo jak biorąc pod uwagę tego ML'a, nie bez znaczenia pozostaje fakt użycia w mechanizmie tego zegarka czarnego złota...

Ale odpowiadając na pytanie zadane przez Maćka, ja wybieram to pierwsze :)

Pozdrawiam,

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto zwrócić uwagę na wykonanie detali w tym zegarze - indeksy, subtarczki, fantastyczna koronka...Dla mnie osobiście jest to jeden z tych nielicznych zegarków, które podobają mi się od pierwszego wrażenia.

Mimo wszystko jednak odpowiadając na pytanie Pam 320, czy ten Maurycy - wybrałbym Pama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tak, patrzysz na niego i jesteś zaczarowany, pokazujesz komuś i czarujesz :)

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek, przecież nie lubisz chrono :)

Przyznasz, że ten zegar ma w sobie to coś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się - nie lubię chrono, ale są wyjątki i to jest właśnie ten wyjątek... :)

Chrono w tym zegarze nie jest moim zdaniem - że się tak wyrażę - nachalne, poza tym bardzo podoba mi się rozplanowanie detali na tarczy, umieszczenie tarczek itd.

Tak, ten zegar ma coś w sobie, na pewno jest oryginalny i wyróżnia się z tłumu podobnych do siebie i trochę nudnych chrono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szperam po necie i jestem w szoku - skąd takie różnice w cenach tego zegarka?

Zegar katalogowo kosztuje ok 10 tys euro a rzeczywiście można go kupić za ok 4 tys :) (nie są to podróby)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

rozpatrywanie zakupu Le Chronographe w cenie 10 000 EUR skłania do wybru innej bardziej prestiżowej marki (no chyba że już ją masz to trochę zmienia postać rzeczy), niemniej zakup w kategorii do 4000 EUR jest już jak najbardziej ciekawą opcją. Samemu bardzo podoba mi się Le Chronographe lecz wymiary jego koperty dyskwalifikują go dla mnie. Jest bardzo oryginalny i gdyby był mniejszy to konkurowałby z moją Eterną :)

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie tak jest że zaletą (?) ML jest to że cena salonowa jest bardzo wygórowana. Jeden sprzedawca w PL oferuje też gdzieś połowę ceny sklepowej za ML, oczywiście oryginal. Ostatnio o tym było na forum że ML daje bardzo wysokie ceny sugerowane. Pewnie też oznacza to że jak ktoś kupi nowego w dobrej lokalizacji/droższym sklepie a kiedyś będzie chciał odsprzedać, to spoooro straci.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.