Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Maurice Lacroix Masterpiece

Rekomendowane odpowiedzi

A ja inżynierka traktuja jak takiego małego IWCa - taki pierwszy stopień wtajemniczenia. Popularny i zwykły chociaż genialny w tej prostocie, ale ze stajni IWC dla mnie najmniej interesujący, lepiej zbierać na portugalczyka. Ciekawszy dla mnie ML.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A co moi drodzy myślicie o znanym i lubianym inżynierku? Nie chce robić zamieszania i zakładać nowego tematu więc pisze tutaj. Licze na waszą fachową pomoc.

Miałem ten zegarek. Na tej podstawie napisałem recenzję. Czasomierz był świetny, fajnie się nosił tylko uważaj na szkiełko. Łatwo jednym nieostrożnym ruchem ręki załatwić antyrefleks.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

A co moi drodzy myślicie o znanym i lubianym inżynierku?

Dla mnie genialny. Wołałbym od PAMa i ML po stokroć!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, wiem już czytałem o tym szkiełku.

Jacek, dlaczego? Mógłbyś uzasadnić?

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Mariusz, wiem już czytałem o tym szkiełku.

Jacek, dlaczego? Mógłbyś uzasadnić?

A co tu uzasadniać. Piękny jest i tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocna konkurencja się pojawiła, imo szkoda - ale i tak coś czuję że ten ML nie da Ci spokoju :) Osobiście bym wolał żeby pierwszy był właśnie ML, pewnie jest to możliwe w Twoim przypadku chociażby patrząc na w/w przykład Cytrynki.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
post-0-0-11312500-1331819014.jpg<

post-0-0-89535800-1331819011.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, napewno będę chciał jeszcze w tym roku sobie kupić coś wieczorowego i oczywiście również rozważam portugalczyka, ale tego klasycznego w chrono 41mm. Z drugiej zaś strony jak klasyczny to raczej wolałbym bez chrono i koniecznie z jasną (biała lub srebrna) tarczą. Co do rozmiaru to max 43 minimum 41. No i na własnym werku. Cena, powiedzmy, że do 5 tys. Zaznaczam, że nie chodzi mi o typowy "garnitur" poprostu ładny elegancki zegarek do dzinsików i koszuli.

Może jakieś propozycje?

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał, a czy Ty nie pisałeś kiedyś przypadkiem, że dla Ciebie Portugalczyk na żywo trochę traci i nie do końca Cię przekonuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Tomek, ja to pisałem, zresztą nie jednokrotnie. Mierzyłem te zegarki razy kilka w salonie i rzeczywiście nie zachwycały mnie. Nie tak dawno temu mój serdeczny przyjaciel zmienił carrere na portugalczyka co zaowocowało tym, że miałem okazje pochodzić w tym zegarku przy świetle dziennym i... Znaleśliśmy wspólny język :)

Zegarki mierzone w salonach czasami wyglądają zupełnie inaczej niż w świetle dziennym. Po raz kolejny się o tym przekonałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z zapytaniem o wymiar.

McIntosh napisał ,że ma 44m Tu jest inny .

Ile mm naprawdę ma IWC Portuguese Pure Classic ?

Przeglądając modele na stronie IWC tego nie ma.

Michał jest do sprzedania IWC

Za wszystkie niezrozumiałe wpisy.Wszystkich przepraszam.

Uśmiechnijmy się :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek, ten Inżynier mi się akurat nie podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-27475-0-61838400-1331819159.jpg<

post-27475-0-84959000-1331819154.jpg

post-27475-0-01336400-1331819156.jpg

post-27475-0-25164800-1331819157.jpg

post-27475-0-61862300-1331819158.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie osobiście TEN się podoba

Ale IWC ładniejszy.

Na korzyść Zenith^a przemawia mechanizm.

Za wszystkie niezrozumiałe wpisy.Wszystkich przepraszam.

Uśmiechnijmy się :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje, że czarny ładniejszy ale żona mi tutaj dobrze podpowiada - masz już tyle zegarków z czarną tarczą może czas na jasną?

Dobrze kobiecina prawi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje, że czarny ładniejszy ale żona mi tutaj dobrze podpowiada - masz już tyle zegarków z czarną tarczą może czas na jasną?

Dobrze kobiecina prawi :D

Masz dwa srebrne ;) ...ale z białą to było by novum. Może jednak któraś carrera z jasną tarczą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie mam 3 srebrne ale 2 z nich jak zresztą wiesz będą do sprzedania.

Carrery odpadają. Wolałbym coś bardziej prestiżowego i z własnym werkiem.

Gdybyś miał coś na uwadze to dawj znać, być może coś przeoczyłem lub o czymś zapomniałem. Tak jak pisałem - zegarek dość elegancki, klasyk ale nie typowy "garnitur", jasna tarcza, własny mechanizm, rozmiar od 41 do 43, cena do 5 koła e.

Temat zupełnie na luzno. Z zakupem mi sie nie spieszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś niedawno zakończyła się aukcja na ebay'u. Nowy ML Le Chronographe z pudłem i papierami sprzedany za 3010 EUR(super sprzedawca) :D .

Moja opinia jest taka, że jak ktoś nie ma zbyt duzego ciśnienia i może trochę poczekać, to można trafić naprawdę niezłą okazję.

Życzę powodzenia i cierpliwości ;)

Michał.

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał, w takim razie poprosze o fotki ;)

Gdybyś coś wiedział o podobnej aukcji to daj prosze mi znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to nie ja byłem szczęśliwym nabywcą... ;) A co do aukcji nie ma sprawy, w razie czego podeślę coś na priv.

Pozdrawiam.

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serdecznie ci dziękuje.

Pozdrawiam Cie, imiennik ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Ja z zapytaniem o wymiar.

McIntosh napisał ,że ma 44m Tu jest inny .

Ile mm naprawdę ma IWC Portuguese Pure Classic ?

Bezmyślnie spisałem ze strony jednego ze sklepów internetowych i to był błąd. Średnica 42 mm jest bardziej prawdopodobna. Co do propozycji zegarka dla Michała, to może przejrzyj ofertę JLC z linii Master Compressor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Master Compressor TAK, ale nie tego narazie szukam - jest zbyt sportowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlito...Portugalczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Master Compressor TAK, ale nie tego narazie szukam - jest zbyt sportowy.

To może zapoznaj się z ofertą Girard-Perregaux. Czy swoją kolekcję budujesz według jakiegoś klucza czy po prostu kupujesz takie zegarki jakie wpadną Ci w oko ?. Co do wyboru Portugalczyka z chronografem, o którym wcześniej pisałeś, to ten wybór kłóci się z Twoimi założeniami. W zegarku tym pracuje Valjoux więc własnego werku miał nie będziesz. Z kolei model z 7-dniową rezerwą chodu, już na własnym kalibrze IWC, przekracza określony przez Ciebie budżet, bo to wydatek rzędu 6500 - 7500 Euro. Może w takim razie czas na 320 ? ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.