Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków ETERNA

Recommended Posts

Kontiki urosło do miana legendy. I czy to Longines czy Eterna... trudno w tej chwili to już dokładnie sprawdzić. My kochamy Eternę:)

Czas zmienia perspektywę

4 godziny temu, pk_kamil napisał(-a):

Kontiki urosło do miana legendy. I czy to Longines czy Eterna... trudno w tej chwili to już dokładnie sprawdzić. My kochamy Eternę:)

Ale czy kochalibyśmy ją tak samo, gdyby nie brała udziału w wyprawie? Gdyby nie ta cała otoczka związana z wyprawą? Gdyby nie sławne trójkąty szumnie nazywane "liśćmi Kon-tiki", a które pojawiły się wcześniej w Zodiacu Sea Wolf - 5 lat wcześniej niż pojawiła się pierwsza Kon-Tiki?  Niech każdy sam odpowie sobie na to pytanie...

Edited by Wacor

W dniu 9.01.2022 o 15:45, ps1974 napisał(-a):

Hmmm... specjalnie stare to one nie są: Eterna Kontiki Bronze to okolice roku 2019, jeśli niczego nie pomyliłem. Trzy kolory tarczy (niebieska, zielona, czarna) limitowane chyba po 300 szt. Przynajmniej tak się wydaje po pobieżnym przeszukaniu sieci. No chyba, że odnosimy do najnowszych "wynalazków" (Eterna Kontiki Adventure), które brzydkie są jak 💩 (z góry przepraszam właścicieli) 

A że te w brązie piękne są, z tym całkowicie się zgadzam, będąc szczęśliwym właścicielem Kontiki stalowej :) 

Doliński mówi, że to SW200-1:

https://dolinski.pl/eterna-lady-kontiki-automatic-1260.41.12.1378

co więcej - ich strona mówi, że mają na stanie a cena wydaje się być całkiem przystępna.

Dzięki. Nabyłem dla żony 🙂

Pobije trochę temat ;) 

U mnie dziś zegarkowe popołudnie - irytowało mnie ze eterna robi -30s na dobę (pewnie trzeba by na serwis niedługo ją dać) wiec rozłożyłem i wyregulowalem do +4s 😬 oczywiście metoda prób i błędów bo nie ma oznaczeń jak eta i trzeba było trochę kombinować - w necie tez nie spotkałem się z opracowaniem na temat regulacji tego mechanizmu…

6E675D29-74C6-4132-A082-13CC18364065.jpeg

FABB59E2-B4F9-470B-B7C9-CFA6964581BB.jpeg

Edited by qbapiasek

;)

W dniu 5.02.2022 o 10:02, Gio napisał(-a):

Najbardziej lubię ją na kajdanie, ale w skórze też dobrze wygląda.

Extra, chociaż ja mam problem z paskami w 4H. Prześwit jest tak duży, że nie mogę się przekonać, a próbowałem kilka razy. Wielka szkoda ze nie rozwiązali problemu dodatkowym zestawem otworów jak w 4H.

Może gdyby zamówić coś dedykowanego wyprofilowanego do koperty?

spacer.png

Cześć i czołem. 

Pytanie do użytkowników modelu kontiki bronze. Na bezelu na pozycji 12 wpisane w trojkat kolo `ucieklo' w lewą stronę, nie jest symetryczne, mam nadzieje ze widac to na zdjeciu. 

Pobadto na indeksach na 3 i 9 godzinie w lumie widac przebrawienie cos jak plama , rowniez mam nadzieję ze zdjecie to oddaje choc na żywo to zjawkisko jest bardziej widoczne. Jest to nowy zegarek, pierwszy tej firmy stad moje pytanie czy takie niedociagniecia sa mozliwe?

16526133097591735006616525322964.jpg

16526133412746011855086559712110.jpg

Edited by MDCPP
Zle zdjecia

Po kilku latach przerwy mam znowu u siebie ten nieco zapomniany już model. Zmieniłem tylko pasek na Tritone, skórkę Hirscha:

IMG-0563.jpg

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

On 5/15/2022 at 1:12 PM, MDCPP said:

Cześć i czołem. 

Pytanie do użytkowników modelu kontiki bronze. Na bezelu na pozycji 12 wpisane w trojkat kolo `ucieklo' w lewą stronę, nie jest symetryczne, mam nadzieje ze widac to na zdjeciu. 

Pobadto na indeksach na 3 i 9 godzinie w lumie widac przebrawienie cos jak plama , rowniez mam nadzieję ze zdjecie to oddaje choc na żywo to zjawkisko jest bardziej widoczne. Jest to nowy zegarek, pierwszy tej firmy stad moje pytanie czy takie niedociagniecia sa mozliwe?

Tak, są możliwe.

Szkiełko pękło temu misiu.

Możecie polecić kogoś do wymiany szkła (szafir) w Trójmieście? Myślałem o zakładzie Ogrodowicza w Gdyni. 

Screenshot_2022-06-19-18-24-24-78_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg