Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków ETERNA

Rekomendowane odpowiedzi

Fajna fajna - dobrze jej na pasku, pasuje jej chyba lepiej niz bransoleta. Ja jednak fan bransolet.

Pokaz Krzysio jak wyglada w niej zapinka bo poszukuje oryginału do kupienia.

post-12004-0-45069100-1484160610_thumb.jpg

Edytowane przez Michal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość urko12

Przypominam, ze te z Europejskiego eksportu robią odchylke 1s/ doba jak moja heh

Na podstawie wskazań mojej Eterny importowanej z USA, kontrolowana jest prawidłowość działania zegara atomowego w San Escobar  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapinka jak na załączonym foto, ale nie ma co świrować, bo pewnie samej nie kupisz a za ten pasek oryginalny, to u Bartka kupisz przynajmniej 3 szt :)

post-94831-0-13592300-1484163786_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KRZYSIO pokaż tą klamrę z boku?

Jeżeli dobrze widzę to w nowych KonTiki dali duupy nawet z klamrą, w starych były skręcane wyglądało to super i było praktyczne , teraz zwykła na teleskop masakra koszty koszty !

post-33440-0-17212300-1484165630_thumb.jpeg

Edytowane przez KRWISTY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sa takie same klamry czy tez nie ? Kwestia zdjec czy pokazana przez KRWISTY jest konkretniejsza.

Edytowane przez Michal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KRWISTY pokazał klamrę jaka była przy kauczukowym a później również skórzanym pasku KonTiki. Teraz dają paski delikatniejsze, łączone ze skóra i klamra jest delikatniejsza, bo pasek cieńszy. Nowa klamra jest na teleskopie. Zauważ, że nowa klamra nie jest płaska, tylko półokrągła i nie matowa, tylko połysk. Napis Eterna a nie KonTiki. Wszystko jest inne :)

Edytowane przez KRZYSIO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylisz się,pokazałem klamrę jaka była montowana w starych FH i Date z paskami , ta sama klamra montowana była tylko w pasku gumowym w starej KonTiki GMT.

Dla mnie porażka przede wszystkim jeżeli chodzi o rezygnację ze skręcanej klamry na rzecz teleskopów,widać nawet że sam grawer w tej nowej płytki w porównaniu do starej, słabizna po całości.

Edytowane przez KRWISTY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, ja ją właśnie widziałem w FH ale to tez inny pasek, bo grubszy. Obecnie są delikatniejsze, takie bardziej garniturowe moim zdaniem. Swoją drogą trzeba będzie dokupić porządny pach skórzany od kolegi z forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ktoś przełożył klamrę starego typu do nieoryginalnej gumy ,tylko tak mogłeś to widzieć, lub widziałeś tą samą klamrę z oryginalną gumą od starej KonTiki GMT o której pisałem innej opcji nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To właśnie klamra starego typu  - były na paskach skórzanych i na gumowych. Widziałem już jakiś czas temu w APART będzie ze dwa lata albo i więcej. Teraz eterny mają klamry nowego typu jak pokazałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak właśnie jest i tak napisałem i taką samą również pokazałem i małe sprostowanie była montowana tylko w jednym pasku gumowym dodawanym do zestawu starej KonTikii GMT , więc sobie zaprzeczasz bo kilka postów wyżej napisałeś że to klamra tylko od pasków gumowych a teraz piszesz że na skórzanych również była heh - zdecyduj się ;)

Edytowane przez KRWISTY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To małe przejęzyczenie istotnie, już poprawiłem. Nie zmienia to faktu, że nowe zapięcie bardziej eleganckie choć wydaje się być delikatniejsze od poprzednika. Firma stosuje je również w innych modelach i napis KonTiki zastąpiła Eterna.

Edytowane przez KRZYSIO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zastąpiła przemiennie była z grawerem KonTiki i Eterna w klamrach starego typu również, ok dla Ciebie eleganckie dla mnie po kosztach, widać że całą swoją "siłę" marki i jakość ,lub to co po niej pozostało Eterna wsadziła/wsadza w linię na własny werkach ,co dla mnie jest dziwaczne bo linia KonTiki to symbol tej marki i ikona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że jestem na forum Eterny pierwszy raz witam wszystkich serdecznie. Panowie mam w swoich zbiorach taką oto staruszkę i korzystając z waszej wiedzy na temat marki chciałbym się zapytać z czym mam do czynienia. Nr ser z dekla 3906108, nr werku 4086849, podpowiada mi że egzemplarz pochodzi z końca lat 50 ale logo jest bez charakterystycznych kropek więc jak się gdzieś doczytałem zegarek powinien być ok.10 lat starszy. Czy mogę się także dowiedzieć coś o samym werku. Za info z góry wielkie dzieki.

i jeszcze jedna fotka

post-95300-0-70282400-1484236112_thumb.jpg

post-95300-0-25795700-1484236228_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej odważny ze wszystkich Kontiki - ciekawe jak to wyglada na żywo. Wrzuć kilka fotek jak bedzie. Cos w koncu musisz sobie zostawic :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze parę pomysłów co sobie zostawić :P

jakiś czas temu miałem podobnego kolorystycznie Monstera i dobrze go wspominam

gallery_72027_2755_173117.jpg

zobaczymy jak będzie tym razem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poluje na nią gdzie ją znalazłeś?Na amazon jest tylko cena mi się nie podoba

Chodzi o Eterne

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edytowane przez piotrek39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mojego egzemplarza tak bym nie nazwał, ale też kosztował mniej.

nowy taki sam zegarek ok. 4500zł widziałem. nie wykluczam, że znajdziesz taniej. ja mówię o UE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli prawie nówka. Ostatnio widziałem starsze wersje, ale po 2k USD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi