Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków ETERNA

Rekomendowane odpowiedzi

... i czy fabryka zegarkowa tylko je wkłada czy dodaje do nich coś od siebie poza regulacją...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz dopiero wszedłem na poprzednią stronę :D Oj było warto. Świetne te divery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywałem kiedyś nową KonTiki na Sellicie 200-2 z innym zegarkiem z mechanizmem Eta i porównanie dokładności chodu wyszło na korzyść Sellity. Uważam, że nie ma reguły i zależy jak się trafi.

Krzysio

Bardziej ciekaw jestem o dokładność wykonania i precyzję, bo z dokładnością chodu to pewnie jest jak kolega marrko pisze. I myślę że ETA ma większe doświadczenie a na rynku też pewnie jest dłużej

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sellita odkąd dołożyła łożysko na bęben wcale nie odstaje jakościowo. Wyeliminowała w ten sposób wcześniejsze usterki. Jakości wykonania werków nie porównywałem wizualnie, bo nie otwierałem zegarków, a w tych modelach był akurat pełny dekiel. Możemy sobie tak gdybać - dla mnie liczy się dokładność i rezerwa chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie liczy się dokładność i rezerwa chodu.

Ja bym do tego dodał jeszcze stabilność dokładności, niezależnie od warunków i uplywajacego czasu (w granicach rozsądku oczywiście) . Niektóre mechanizmy/czy egzemplarze mechanizmów można wyregulowac do +-1s,ale w miarę używania zegarka dokładność robi się coraz mniej stabilna. Edytowane przez M.Mike

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie coś w tym jest ale lekkim nadużyciem byłoby napisanie czegokolwiek nt. stabilności mechanizmu po niecałych dwóch miesiącach użytkowania :) Ten temat musi jeszcze zaczekać. Póki co Eterna Kontiki trzyma wskazania na poziomie + 1s / dobę ( sellita 200-2 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie coś w tym jest ale lekkim nadużyciem byłoby napisanie czegokolwiek nt. stabilności mechanizmu po niecałych dwóch miesiącach użytkowania :) Ten temat musi jeszcze zaczekać. Póki co Eterna Kontiki trzyma wskazania na poziomie + 1s / dobę ( sellita 200-2 )

Krzysio, co to za nowość tam masz w środku - nie słyszałem, żeby od 2008 roku Sellita wprowadzała nową wersję mechanizmu? Póki co ostatni krzyk mody to była Sellita SW 200-1. Może dlatego taki dokładnie Ci chodzi ;)

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysio

Trafił Ci się wyjątkowy egzemplarz Co prawda swoich nie sprawdzałem ale Breitlingi tak Superocean na dwie doby to +1 s a Galactic to +1 +2 s doba. Twój powinien mieć certyfikat COSC

Z ciekawości sprawdzę moje dwie Kontiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysio, co to za nowość tam masz w środku - nie słyszałem, żeby od 2008 roku Sellita wprowadzała nową wersję mechanizmu? Póki co ostatni krzyk mody to była Sellita SW 200-1. Może dlatego taki dokładnie Ci chodzi ;)

Leszku, to może wynikać z faktu, że Niemcy tak podają w niektórych specyfikacjach. Faktycznie to druga wersja 200 ta z dołożonym kamieniem na łożyskowanie bębna.

Jaki masz werk w tej swojej ślicznotce ? Ja obecnie mam dwie KonTiki, starą i nową i obie jednakowo dokładne ;)

post-94831-0-36820500-1490810269_thumb.jpg

post-94831-0-82455600-1490810294_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku, to może wynikać z faktu, że Niemcy tak podają w niektórych specyfikacjach. Faktycznie to druga wersja 200 ta z dołożonym kamieniem na łożyskowanie bębna.

Jaki masz werk w tej swojej ślicznotce ? Ja obecnie mam dwie KonTiki, starą i nową i obie jednakowo dokładne ;)

U mnie siedzi Sellita SW 200-1, odchyły ma zależne od pory roku, wilgotności, ułożenia, temperatury, tego, czy noszona, czy w rotomacie, ale generalnie to przedział między +2 do +4 na dobę. Teraz od ustawienia w niedzielę po zmianie czasu jest niecałe +2/dobę. Mam jeszcze te same Sellity w kilku innych zegarach i odchyły są w granicach -2 do +4/dobę. Raczej nawet dokładniejsze niż ETY 2824-2. Ale to tylko obserwacje z kilku egzemplarzy każdego mechanizmu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, że pomiary w różnych warunkach mogą nieco odbiegać od siebie. Niemniej jednak uważam ,że te werki montowane przez Eternę w KonTiki nie są wcale gorsze od ETY 2824-2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku, jak wygląda u Ciebie kwestia rezerwy chodu klonów ETA? Spotkałem się z wieloma opiniami, że w normalnym użytkowaniu werki Sellita mają większe wymagania co do uzyskania pełnej rezerwy chodu w por. z ETA?

W kontekście dokładności warto mocno podkreślić, że nie należy mylić COSC z pracą w rzeczywistych warunkach. Oczywiście COSC powinien dać pojęcie na temat precyzji wykonania danego egzemplarza i podatności na potencjalne odchyłki, natomiast ocena ostateczna zależy jednak od rzeczywistych warunków pracy, które chcąc nie chcąc są różne od war. laboratoryjnych. Temat wałkowany wielokrotnie na forum zatem zainteresowanych odsyłam do wyszukiwarki.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku, jak wygląda u Ciebie kwestia rezerwy chodu klonów ETA? Spotkałem się z wieloma opiniami, że w normalnym użytkowaniu werki Sellita mają większe wymagania co do uzyskania pełnej rezerwy chodu w por. z ETA?

W kontekście dokładności warto mocno podkreślić, że nie należy mylić COSC z pracą w rzeczywistych warunkach. Oczywiście COSC powinien dać pojęcie na temat precyzji wykonania danego egzemplarza i podatności na potencjalne odchyłki, natomiast ocena ostateczna zależy jednak od rzeczywistych warunków pracy, które chcąc nie chcąc są różne od war. laboratoryjnych. Temat wałkowany wielokrotnie na forum zatem zainteresowanych odsyłam do wyszukiwarki.  

Nie sprawdzałem już dawno na wszystkich 3 Sellitach - ostatnio (tzn. w ciągu ubiegłego roku) sprawdzałem w Orisie Aquisie i wyszło przepisowe 38h. W jednej z ET 2824-2 miałem problemy z nakręcaniem w starym rotomacie, ale w nowym, lepszym już jest wszystko OK. Nie dam złego słowa powiedzieć na te Sellity, które mi przeszły przez ręce (z 5 sztuk w sumie) w porównaniu ETAmi (podobna ilość), a wręcz statystycznie (choć to bardzo mała próbka) lepiej trzymały czas i nie było z nimi problemu po dwóch, trzech latach. Na razie...

O COSC się nie wypowiadam, bo nie kupowałem zegarów z certyfikatem - nie widzę potrzeby przy tych parametrach, które dają standardowe Sellity czy ETY - a jak jest nawet odchyłka duża (np. namagnesowanie), to mam dobrego zegarmistrza pod ręką, który potrafi ustawić do max dwóch, trzech sekund na poczekaniu. No a jak na gwarancji, to wiadomo:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak najlepiej sprawdzić dokładność ? Nosząc czy w rotomacie obracać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne. Zauważyłem, że moje Sellity wymagają więcej uwagi (noszenia) niż ich odpowiedniki od ETY. Jeżeli zatem jest to tylko przypadłość moich egzemplarzy, trzeba będzie oddać je w ręce fachowcom.

A jak najlepiej sprawdzić dokładność ? Nosząc czy w rotomacie obracać?

Nosisz rotomat ze sobą? ;) Jasne, że na ręce. Po co Ci dane z rotomatu, a de facto z konkretnego programu rotomatu? 

Noś w różnych warunkach, mierz co 24h odchyłkę, po czasie będziesz wiedział, czego konkretny "Egzemplarz" ;) przy jego sposobie użytkowania, może oczekiwać od konkretnego egzemplarza werku.

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w nocy ? Trzymać w rotomacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w nocy ? Trzymać w rotomacie?

Po co męczyć zegarek. Używaj go w sposób naturalny: w dzień nosisz, w nocy odkładasz do pudełka (lub nosisz dalej ;)). Potestuj też jakie są odchyłki w zal. od pozycji w jakiej leżakuje w nocy.

Rotomat, jeżeli nie nosisz regularnie zegarków, przydaje się w dwóch syt:

• utrzymanie zegarka pod parą, gotowego do pracy,
  • okresowe wyprowadzanie trzódki na spacer - zegarmistrze sugerują, aby raz na miesiąc, jak się nie używa, wojsko przegonić, czy to na ręce przez jeden dzień, czy w rotomacie.

Wolę tą drugą opcję, bo nie mam potrzeby aby wszystko zawsze było pod parą. ;)

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok

Dzięki panie za podpowiedź ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie lepiej przegonić zegarek na ręce niż w rotomacie. Poza tym ocena pracy mechanizmu ma największy sens w normalnym codziennym użytkowaniu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno tu nie zaglądałem, a na ręku dzielny towarzysz dnia codziennego.

post-12004-0-71685700-1491244538_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę Michał, że Eterna pasuje Ci niezmiennie. Zwłaszcza na tej fajnej bransolecie ;)

post-94831-0-64643000-1491282959_thumb.jpg

Edytowane przez KRZYSIO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie przyszła :).

Myślę, że w przeciwieństwie do nowej wersji zostanie na dłużej :)

gallery_66134_3146_2723615.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest świetna

Gratuluje! Niech się długo nosi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No! W końcu jakaś KonTiki. ;) Niech się nosi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jasny szlag! Zaraz poleciałem sprawdzać, czy mi rotomatu nie opędzlowali! Tylko moja ma w tym okienku z datą taką mała piątkę zamiast Twojej czwórki... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi