Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Fani i antyfani ROLEXA

Ankieta  

338 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

O jakie pylenie chodzi ? Mnie tam nic nie pyli :)

Co do przeglądu nie wymieniaja nic niezwykłego , uszczelki itp

O pyleniu Rolexa była mowa kilkanaście postów wyżej.

Dzięki za wyjaśnienie sprawy serwisu. Kiedyś czytałem, że oddając Rolexa do serwisu wymieniają większą część mechanizmu. A to by było co najmniej dziwne.

Pisar, z tym pyleniem to te wszystkie źródła pochodzą od jednego zdjęcia mechanizmu na stronie jakiegoś rosyjskiego zegarmistrza. Daj pan spokój ;)

Podczas serwisu wymieniają mniej więcej tyle samo, co inne firmy, poza tym ja tak sobie myślę, że im więcej dostaniesz nowych części w cenie serwisu (która mała nie jest), tym lepiej, c'nie?

116000 wymiata :o

Beef: właśnie sprawa się rozchodzi o to, że nie tylko z jednego źródła pochodzą informacje o pyleniu. Smok nawet kiedyś mówił, że jego zegarmistrz miał styczność z 6-7letnim Rolkiem kompletnie zapylonym. Dlatego mnie to zaintrygowało...

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym kiedykolwiek dojrzał do zakupu Roleksa, to byłby to zapewne albo mocno zużyty stary Sub ...

Tu sie z Toba zgadzam. Choć nowy też mi się podoba. Obydwa koniecznie z datą :)

Gdybym kiedykolwiek dojrzał do zakupu Roleksa, to byłby to zapewne ... Miazgator właśnie .

Szpetny on Ci strasznie.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten bardzo mi się podoba ( i to w każdej prezentowanej wersji ). Zupełnie pozbawiony " buraczanej nuty " (taki żarcik), czyli tych przebrzydłych lunet blink-blink, mercedesów, błyskawic i złota.

Dobry wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszedłem dzisiaj w nowym rolku i po przeczytaniu tego tematu byłem przekonany, ze połowa ludzi na ulicy będzie klęczeć przedemną, a druga połowa będzie mi ubliżać. ;-). Okazało się, że nawet pies z kulawą nogą się nie zainteresował. Czy oni nie wiedzą, że (parafrazując) zegarek to nie sprawa życia lub śmierci, tylko coś o wiele ważniejszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas czekam na opcję w ankiecie "jest mi obojętny".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma i nie będzie takowej - Rolexa się kocha albo nienawidzi, lubi, bądź nie ;)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma i nie będzie takowej - Rolexa się kocha albo nienawidzi, lubi, bądź nie ;)

Kiedy ja naprawdę nic nie czuję do Rolexa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie nie lubisz ;)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas czekam na opcję w ankiecie "jest mi obojętny".

Tej opcji nie będzie. Mogłoby się okazać, że zebrałaby największą liczbę głosów. A to - zdaje się - dla Rolexa najgorsza opcja ;)

Jeśli sie pojawi w ankiecie, to zagłosuję, bo będzie odzwierciedlać mój stosunek do Rolexa.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Rolexa się kocha albo nienawidzi, lubi, bądź nie ;)

To ja jestem inny. Bo co prawda jest kilka fajnych, ładnych dla mnie które chciał bym mieć ale z drugiej strony większośc mi się nie podoba. Są nawet szpetne i obrzydliwe. Za to pięknych nie ma. Więc jak powinienem zagłosować?

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moje zdanie na ten temat jest inne.

Rozumiem, ze Rolex wzbudza skrajne emocje. I wynikaja one z popularnosci tej marki wsrod ludzi, ktorzy sie nie znaja na zegarkach a ich stac i kupuja "w ciemno porzadny" zegarek.

Dziwi mnie jednak fakt, iz na forum zegarkowym wiele opinii czyta sie jak na onecie czy innym ogolnodostepnym i nie zegarkowym forum. Wydaje mi sie, ze tutaj powinno sie oczekiwac innego rodzaju krytyki i podejscia niz tragiczne, beznadziejne i przereklamowane... <_<

Design i ich stylistyka oczywiscie sie moze nie podobac ale zeby podwazac jakosc wykonania, historie i trwalosc, to juz lekka przesada... :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie wczoraj znalazlem w domu wywiad z Haykiem , gdzie jedno z pytan dotyczylo Rolex vs Omega I co Hayek uwaza za mocna strone rolka

Pozniej zalacze

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie wczoraj znalazlem w domu wywiad z Haykiem , gdzie jedno z pytan dotyczylo Rolex vs Omega I co Hayek uwaza za mocna strone rolka

Pozniej zalacze

Irek brak linka. Mozesz wkleic jeszcze raz.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w domu magazyn Omegi , musze wrocic I wtedy zalacze czesc wywiadu dotyczaca Rolexa

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moje zdanie na ...zeby podwazac jakosc wykonania, historie i trwalosc, to juz lekka przesada... :mellow:

Mam nadzieję,że to nie do mnie, wątpliwości historyczne chyba mamy za sobą?

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Design i ich stylistyka oczywiscie sie moze nie podobac ale zeby podwazac jakosc wykonania, historie i trwalosc, to juz lekka przesada... :mellow:

W tym wątku padło też trochę merytorycznych argumentów dotyczących zarówno historii jak i wykonania mechanizmu, ukazujących techniczne niedociągnięcia Roleksa lub też tendencje firmy do zniekształcania rzeczywistości i naciągania zasług. Kto chciał, to je zauważył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie nie lubisz ;)

Ale i nie "nie lubię"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W tym wątku padło też trochę merytorycznych argumentów dotyczących zarówno historii jak i wykonania mechanizmu, ukazujących techniczne niedociągnięcia Roleksa lub też tendencje firmy do zniekształcania rzeczywistości i naciągania zasług.

Jak sam napisales - troche. Na tym forum w stosunku do takiej firmy powinno ich byc wiecej przez 40 stron a nie troche, nie sadzisz?

Kto chciał, to je zauważył.

Mysle, ze kto chcial, to zauwazyl rowniez, ze toczy sie podobna wojenka co z pecetami i macami. Ci co sie boja przesiasc albo ich zwyczajnie nie stac nie pracujac nigdy na makach chwili dluzej wymyslaja miliony powodow przeciw applowi, polityce firmy jak i samemu systemowi, ktory rzekomo wg nich jest przereklamowany.

Powiedz mi prosze - jak mozna obiektywnie oceniac mechanizm i zegarki Rolexa jak porownuje sie je z zegarkami z innej polki???

Rolex jak juz wszyscy zauwazyli nie tworzy niesamowitych komplikacji, ktore pozniej wplywaja na cene zegarka. On roznicuje swoje modele cenowo poprzez dodanie zlota i/lub kamieni szlachetnych. Taka przyjal polityke i juz. Jednak podstawowe modele Rolka mozna juz nabyc za 20-30k pln. To jaki jest cel stawiania obok niego takich firm jak AP, VC czy PP ??? :unsure:

A co jest zlego w tym, ze firma produkuje miliony a nie tysiace zegarkow rocznie i robi to nadal na najwyzszym swiatowym poziomie? A takie zarzuty sie tu czyta. Itd. itp.etc....

Mam nadzieję,że to nie do mnie, wątpliwości historyczne chyba mamy za sobą?

Nie - nie do Ciebie ;)

Jednak dobrze napisales - watpliwosci :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze kto chcial, to zauwazyl rowniez, ze toczy sie podobna wojenka co z pecetami i macami. Ci co sie boja przesiasc albo ich zwyczajnie nie stac nie pracujac nigdy na makach chwili dluzej wymyslaja miliony powodow przeciw applowi, polityce firmy jak i samemu systemowi, ktory rzekomo wg nich jest przereklamowany.

No Apple to akurat nie jest za dobrym przykładem. Jest to produkt wybitnie przereklamowany, nie oferujący kompletnie nic poza kolorowym designem. Ot kiedyś chłopaki wpadli w garażu na pomysł by przerobić trochę FreeBSD i sprzedać jako wspaniały produkt. Siłą Apple jest marketing i tylko marketing - nic więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym miejscu proponuję zamknąć wątek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Apple to akurat nie jest za dobrym przykładem. Jest to produkt wybitnie przereklamowany, nie oferujący kompletnie nic poza kolorowym designem. Ot kiedyś chłopaki wpadli w garażu na pomysł by przerobić trochę FreeBSD i sprzedać jako wspaniały produkt. Siłą Apple jest marketing i tylko marketing - nic więcej.

Moze nie bedziemy dalej kontynuowac tej wojenki bo nie ten temat :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym miejscu proponuję zamknąć wątek.

Ale chyba nie ma powodu zeby zamykac cos, tylko dlatego, ze pojawiaja sie skrajne emocje :unsure:

Niech kazdy pisze, tylko byle trzymal sie tematu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chyba nie ma powodu zeby zamykac cos, tylko dlatego, ze pojawiaja sie skrajne emocje :unsure:

Niech kazdy pisze, tylko byle trzymal sie tematu :)

To była tylko taka figura retoryczna, bo już sobie wyobrażałem, co tu się zaraz będzie działo ;) Lepiej trzymać się tematu, który i tak sam w sobie jest dość emocjonujący.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Jak sam napisales - troche. Na tym forum w stosunku do takiej firmy powinno ich byc wiecej przez 40 stron a nie troche, nie sadzisz?

Oczywiście, że tak. Kłopot polega na tym, że nie każdy czuje potrzebę poznawania zegarka x poprzez zgłębianie budowy mechanizmu i porównywanie tego do osiągnięć konkurencji. Dlatego większość postów ma charakter ogólny. Być może też część dyskutantów / posiadaczy lub przeciwników Roleksów ma w d...ie czy wahnik ma ułożyskowanie kulkowe czy kamienne, czy koło balansowe jest mocowane na pełnym mostku czy na półmostku, czy włos jest breguetowski czy płaski, czy mostki i półmostki pokryte są pasami genewskimi, czy koło balansowe należy do grupy aerodynamicznych, czy naciąg jest jednostronny czy dwustronny, a jeżeli dwustronny to jak rozwiązano konstrukcję z nawrotnikiem itd. itp.. Długo można by tak wymieniać.

Wiem, że to głupie. Sam jestem użytkownikiem sprzętu Apple (MacBook Pro, iPhone, iPad) i nie narzekam na jakość pracy. Nie uważam też, że to sprzęt przereklamowany. Każdy kto docenia rozwiązania jakie daje Linux i jednocześnie chce mieć wygodę i komfort użytkowania, nie będzie marudził na system Apple. A hejterzy od Windowsów zamiast pluć jadem na forach, niech lepiej wpiszą sobie regedit i poświęcą trochę czasu na czyszczenie systemowego rejestru, bo po odinstalowanych aplikacjach mają tam syfu co niemiara. Takie poświęcenie czasu wyjdzie im na dobre.

Powiedz mi prosze - jak mozna obiektywnie oceniac mechanizm i zegarki Rolexa jak porownuje sie je z zegarkami z innej polki???

Rolex jak juz wszyscy zauwazyli nie tworzy niesamowitych komplikacji, ktore pozniej wplywaja na cene zegarka. On roznicuje swoje modele cenowo poprzez dodanie zlota i/lub kamieni szlachetnych. Taka przyjal polityke i juz. Jednak podstawowe modele Rolka mozna juz nabyc za 20-30k pln. To jaki jest cel stawiania obok niego takich firm jak AP, VC czy PP ??? :unsure:

A co jest zlego w tym, ze firma produkuje miliony a nie tysiace zegarkow rocznie i robi to nadal na najwyzszym swiatowym poziomie? A takie zarzuty sie tu czyta. Itd. itp.etc....

Porównując zegarki bierze się pod uwagę cenę. Jeżeli Rolex wchodzi ze swoim produktem w przedział cenowy 25000 - 35000 zł, to musi się liczyć z tym, że będzie porównywany do Blancpain, GP czy JLC. I w tych porównaniach wypada dość średnio. O wszystkim decyduje więc półka, ale cenowa. Tzw. relacja jakości do ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.