waljo 69 #801 Posted February 13, 2016 Pilnie poszukuję sekundnika do tego mojego łucza. Może ktoś z Kolegów ma na zbyciu. Chętnie kupię. Ten, który był w zegarku ma uszkodzoną tulejkę wygląda jak by była za krótka. Pozdrawiam. 0 Share this post Link to post Share on other sites
waljo 69 #802 Posted February 14, 2016 Poszukiwania sekundnika odwołuje ponieważ zamieniłem tulejkę od innego radzieckiego zegarka i chyba jest wszystko OK. Zegarek ma bardzo mały numer na dekielku 193. Więc sądzę, że chyba pochodzi z jakiś początków produkcji. Ładnie chodzi i budzik działa nawet dokładnie jakieś +- 2 minuty od zadanego czasu. Miałem tylko problem z dostarczeniem sygnału budzenia z płyty elektronicznej na element piezoelektryczny, który jest na połówce dekielka i położony po przeciwnej stronie zegarka w stosunku do miejsca gdzie jest wytwarzany sygnał budzenia. Połączyłem te miejsca poprzez lutowanie drucikiem i wszystko gra. Natomiast nie mogę załapać jak ten budzik w rzeczywistości działa jest tam jeszcze taka cewka, która ma podobno być jakimś rodzajem wzmacniacza ale jak to działa to słodka tajemnica producenta. Zdjęcie poniżej. Chętnie pomogę radą jak by ktoś miał zapytania. Pozdrawiam. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mhu 5 #803 Posted February 17, 2016 Po zepsuciu jednej takiej pięknej Elektroniki (może ktoś w dziale technicznym zaradzi ) postanowiłem popsuć kolejną. Wyświetlane cyfry były blade, stwierdziłem że wymienię folię polaryzacyjną. Przy okazji poćwiczyłem czyszczenie 'styków' ekranu i płytki (przy okazji oczywiście coś zepsułem - tym razem wyświetlanie dni tygodnia). Kontrast jest zdecydowanie lepszy (nie mam zdjęć przed), no i można też sobie zrobić negatyw 0 Share this post Link to post Share on other sites
Hagedorn 36 #804 Posted February 17, 2016 Po zepsuciu jednej takiej pięknej Elektroniki (może ktoś w dziale technicznym zaradzi ) postanowiłem popsuć kolejną. Ktoś przecież musi przetrzeć ślady! Przy okazji poćwiczyłem czyszczenie 'styków' ekranu i płytki. Kontrast jest zdecydowanie lepszy Napisz proszę więcej, co i jak dokładnie robiłeś, może się kiedyś przyda, kto wie? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Daniel*Komandir 25 #805 Posted February 18, 2016 Mhu, ta elektronika w negatywie wygląda super! 100 razy lepiej jak w oryginale. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mhu 5 #806 Posted February 19, 2016 Ktoś przecież musi przetrzeć ślady! Napisz proszę więcej, co i jak dokładnie robiłeś, może się kiedyś przyda, kto wie? Folię polaryzacyjną wyjąłem ze starego monochromatycznego telefonu. Najpierw oczywiście usunąłem tą z elektroniki. Ekranik w zegarku dało rade umyć alkoholem izopropylowym, ale klej z folii telefonu odlazł dopiero po zastosowaniu detergentu z cytryn własnej roboty Teraz mam zamiar rozebrać wszystko jeszcze raz, a pomiędzy folie i ekran dać troszkę oleju silikonowego, bo wcześniej wypełniaczem był klej 0 Share this post Link to post Share on other sites
Hagedorn 36 #807 Posted February 19, 2016 Teraz mam zamiar rozebrać wszystko jeszcze raz, a pomiędzy folie i ekran dać troszkę oleju silikonowego, bo wcześniej wypełniaczem był klej Ten silikon (wcześniej klej) służy tylko unieruchomieniu folii, czy ma może jeszcze jakieś inne zadanie? 0 Share this post Link to post Share on other sites
mhu 5 #808 Posted February 20, 2016 Unieruchomienie, ale dzięki temu że pomiędzy folią a ekranem nie ma powietrza tylko wszystko przylega idealnie, kontrast też robi się lepszy. Zobaczymy co z tego będzie, np. w zegarkach Casio robią 'hydromod', tam po zalaniu wnętrza olejem kontrast mocno się poprawia. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Goral35 57 #809 Posted February 24, 2016 Unieruchomienie, ale dzięki temu że pomiędzy folią a ekranem nie ma powietrza tylko wszystko przylega idealnie, kontrast też robi się lepszy. Zobaczymy co z tego będzie, np. w zegarkach Casio robią 'hydromod', tam po zalaniu wnętrza olejem kontrast mocno się poprawia.ale negatyw wygląda " PIERWYJ SORT " 0 KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! Share this post Link to post Share on other sites
jastase 5 #810 Posted February 27, 2016 negatyw bombowo wygląda - i, możliwe, że nikta takiego egzemplarza może nie mieć 0 Share this post Link to post Share on other sites
mhu 5 #811 Posted February 27, 2016 Hehe, dzięki za opinie. Akurat mieć może każdy Oczywiście nie namawiam i nie biorę odpowiedzialności za czyjeś grzebanie w zegarku 0 Share this post Link to post Share on other sites
rk7000 3510 #812 Posted March 1, 2016 Wiecie koledzy jaką baterię włożyć do zegarka Insa kal.13?Takiego 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Share this post Link to post Share on other sites
waljo 69 #813 Posted March 2, 2016 Ciężko to ocenić po zdjęciu najprościej idź do zegarmistrza dobierze jakąś ze zużytych, potem zamieni na nową i tyle. Z doborem baterii to akurat nie powinno być żadnego problemu. Tak w ogóle to jakieś dziwne to gniazdo jest. Wychodzi, że bateria leży jak by na "plecach". Radzę tylko kupić jakąś firmową. 0 Share this post Link to post Share on other sites
rk7000 3510 #814 Posted March 2, 2016 Dzięki. Do zdjęcia jest tez podany kaliber mechanizmu.Jeśli ktoś sie spotkał z tym mechanizmem to bedę wdzięczny za info. 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Share this post Link to post Share on other sites
sthool 185 #815 Posted March 2, 2016 (edited) Tak w ogóle to jakieś dziwne to gniazdo jest. Wychodzi, że bateria leży jak by na "plecach". Akurat takie ułożenie baterii nie powinno dziwić miłośników radzieckich kwarców (patrz: werki 3056/3056A, ale nie tylko) Pewnie jugosłowiańscy towarzysze mocno się wzorowali na niektórych werkach radzieckich A co do typu baterii tej Insy, to najpewniej będzie to 920/921 - tak przynajmniej wynikałoby z wymiarów miejsca na baterię. Edited March 2, 2016 by sthool 0 Share this post Link to post Share on other sites
rk7000 3510 #816 Posted March 2, 2016 Dzięki Marek. Sprawdzę 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Share this post Link to post Share on other sites
Goral35 57 #817 Posted March 3, 2016 Dzięki Marek. Sprawdzę pytanie brzmi nie jaką baterię ale czy ruszy ? 0 KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! Share this post Link to post Share on other sites
rk7000 3510 #818 Posted March 3, 2016 Tego to nawet najstarsi gorale nie wiedzą Nie mam takich baterii a do majstra jadę w przyszłym tygodniu dopiero. Dam znać 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Share this post Link to post Share on other sites
waljo 69 #819 Posted March 3, 2016 Pokaż lico tego jugola. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Goral35 57 #820 Posted March 4, 2016 Tego to nawet najstarsi gorale nie wiedzą Nie mam takich baterii a do majstra jadę w przyszłym tygodniu dopiero. Dam znać mierzyłeś go miernikiem czy ma przejście ?? 0 KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! Share this post Link to post Share on other sites
rk7000 3510 #821 Posted March 4, 2016 (edited) W bezdusznych to najwyżej mogę szkło wypolerować, do wnętrza się nie dotykam EdycjaZdjęcie poprawie na komputerze troszkę później. Coś mi telefon przekręca. Edited March 5, 2016 by rk7000 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Share this post Link to post Share on other sites
frauszil 294 #822 Posted March 15, 2016 Prim Quartz 210 114 3 1 Share this post Link to post Share on other sites
rk7000 3510 #823 Posted March 19, 2016 Insa dostała baterię i chodzi sobie elegancko Bateria wyjęta ponieważ wkłada się ją plusem do dołu a chciałem żeby oznaczenie bylo widać. 1 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Share this post Link to post Share on other sites
nicolas 2 #824 Posted March 19, 2016 (edited) To samo jest w Zaria werk 1956 też bateria plusem w dół , kupiłem kiedyś na targu w Krakowie i myślałem że uszkodzona , ale ktoś źle założył baterie po wymianie baterii na nową i zmianie biegunowości Zaria ożyła radzieckie układy Quarcowe najlepsze Edited March 19, 2016 by nicolas 0 Share this post Link to post Share on other sites
sthool 185 #825 Posted March 19, 2016 To samo jest w Zaria werk 1956 też bateria plusem w dół , kupiłem kiedyś na targu w Krakowie i myślałem że uszkodzona , ale ktoś źle założył baterie po wymianie baterii na nową i zmianie biegunowości Zaria ożyła radzieckie układy Quarcowe najlepsze W zegarkach z werkami 3056 i 3056A bateria też jest instalowana "do góry nogami" Zarówno w werkach 3056/3056A, jak i 1956 można popełnić jeszcze jeden błąd przy zakładaniu baterii - chodzi o wsunięcie blaszki pod plastikowy izolator zamiast w szczelinę w tym izolatorze. Wiele z takich werków określanych jest z tego powodu jako "niesprawne" 1 Share this post Link to post Share on other sites